JavaScript is required for our website accessibility to work properly. נשיא התאחדות הקבלנים: "נדרשת תוכנית מקיפה, שתגרום לכולם לחשוב שבעל הבית השתגע" | זמן ישראל
אתר בנייה בבאר יעקב, 22 בפברואר 2022 (צילום: יוסי אלוני/פלאש90)
יוסי אלוני/פלאש90
נשיא התאחדות הקבלנים על סחרור מחירי הדיור:

"נדרשת תוכנית מקיפה, שתגרום לכולם לחשוב שבעל הבית השתגע"

בממשלה יודעים שחידוש ההגרלות לדירות מוזלות לא יבלום זינוק של 15% במחירים ● בראיון לזמן ישראל, נשיא התאחדות הקבלנים ראול סרוגו קורא לתוכנית רדיקלית ומציע למדינה להקפיא את מחיר הקרקע, למכור אותה בהיקף גדול ולתמרץ רשויות מקומיות ● במקביל, הוא תומך בפיקוח על שכר דירה והרחבת דיור ציבורי: "אנחנו מפגרים שנות אור בנושא הזה אחרי מדינות המערב"

משרד השיכון יפרסם בימים הקרובים את תוצאות ההגרלה של 10,000 דירות בהנחות של עד 300 אלף שקל. זו הראשונה מתוך שלוש הגרלות דומות שיתקיימו השנה במסגרת תכנית דירה בהנחה, שממשיכה את מחיר למשתכן.

התוכניות האלה עלו לקופת האוצר בהפסד של כ-10 מיליארד שקל בהערכה שמרנית, וייתכן שהרבה יותר.

שר השיכון זאב אלקין אמר השבוע כי אחרי הפוגה של כשנתיים, חידוש ההגרלות הוא "רגע היסטורי", אך ספק אם גם הוא מאמין שדווקא התוכנית הזו תעצור זינוק של 15% במחירי הדירות – הקצב הגבוה ביותר מ-2010.

אלקין ושר האוצר אביגדור ליברמן צפויים לגבש בימים הקרובים צעדים נוספים בניסיון למתן את ההתייקרויות. אחרי כישלון התוכניות הקודמות, השאלה היא מה יכול להביא את השינוי שיוביל לדיור במחירים שפויים – והאם ממשלה בלי רוב בכנסת יכולה לעשות את זה?

מימין לשמאל: שר השיכון זאב אלקין, שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת הפנים איילת שקד מציגים את רפורמת הדיור, משרד האוצר בירושלים, 31 באוקטובר 2021 (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
מימין לשמאל: שר השיכון זאב אלקין, שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת הפנים איילת שקד מציגים את רפורמת הדיור, משרד האוצר בירושלים, 31 באוקטובר 2021 (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

להקפיא מחירי קרקעות

"משרד השיכון בעצמו אומר שתוכנית ההגרלות היא לא תוכנית עבודה לפתרון משבר הדיור. עד עכשיו המדינה נכשלה בטיפול במשבר ורואים שמחירי הדירות עולים מחודש לחודש במספרים מטורפים", אומר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ. בראיון לזמן ישראל הוא ממליץ על מספר צעדים פשוטים אך רדיקליים לעצור את הסחרור – אך מעריך שהסיכוי לשינוי קלוש:

"נדרשת תוכנית ממשלתית מקיפה מחוץ לקופסה, לא פרופורציונלית, כזו שתגרום לכולם לחשוב ש'בעל הבית השתגע'. אפשר לעשות את זה יחסית בזמן מהיר, אם המדינה תעשה מה שאנחנו מבקשים ממנה.

"נדרשת תוכנית מקיפה מחוץ לקופסא, לא פרופורציונלית, שתגרום לכולם לחשוב ש'בעל הבית השתגע'. אפשר לעשות את זה מהר, אם המדינה תעשה מה שאנחנו מבקשים"

"ראשית, להקפיא את מחיר הקרקע ולמכור אותה במחיר מופחת טרום העלייה הגדולה, דהיינו במחירי 2020. כרגע רשות מקרקעי ישראל מספסרת בקרקע ומוכרת למרבה במחיר וזה מתדלק את מחירי הדירות ומשפיע על הציפיות שהם יעלו וכך קורה בפועל.

"צריך למכור כמה שיותר קרקעות, גם אלה שלא מוכנות להיתר בנייה מיידי. המנהל מגביל את עצמו למכירת קרקעות בהן יש תשתיות ותכנון סופי, המחיר עולה ועל כל מכרז יש עשרות קופצים. הם צריכים לשווק גם קרקעות שלא מוכנות להיתר. הקבלנים יקדמו קבלת היתר תכנון ותשתיות יותר מהר מהמדינה.

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, בדיון בתאונות עבודה בכנסת. 27 במאי 2019 (צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, בדיון בתאונות עבודה בכנסת. 27 במאי 2019 (צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)

"לרמ"י יש קרקע מתוכננת ל-300 אלף דירות, תמכרו את כולם ותכניסו מאות מיליארדי שקלים לקופת המדינה. חלק מהכסף צריך לחזור דרוך הרשויות המקומיות, שלצד ההיתרים, הן החסם העיקרי לבנייה: אין להן תשתיות והן מפסידות בארנונה, לכן צריך לתגמל אותן".

הרשויות מרדו בהסכמי הגג ורבים מהם בוטלו.
"בלי קשר להסכמי הגג, צריך משהו פשוט יותר: על כל יחידת דיור שתתנו היתר תקבלו סכום איקס – ואנחנו טוענים שזה צריך להיות 50 אלף שקל. אם יוציאו היתרים ל-100 אלף דירות בשנה, שזה מה שנדרש, הן יקבלו 5 מיליארד שקל בכל שנה למשך שלוש שנים".

"על כל יחידת דיור שתתנו היתר תקבלו סכום איקס. לדעתנו זה צריך להיות 50 אלף שקל. אם יוציאו היתרים ל-100 אלף דירות בשנה, הרשויות יקבלו 5 מיליארד שקל בשנה"

בימים אלה ערים ברחבי הארץ מנסחות את כללי היטלי ההשבחה שיטילו על יזמי התחדשות עירונית. מה העמדה שלכם?
"איפה שאין בעיית צפיפות אפשר להשית 50% היטלי השבחה, במקום שיש קצת אפשר 25% ובמקום שאין בו מקום להכניס סיכה וחסרות תשתיות צריך להטיל אפס אחוז ואז זה יהיה כלכלי ליזם, אחרת התוכניות לא יצאו לפועל.

"שלושת הדברים שציינתי מעולם לא קרו: להקפיא את מחיר הקרקע, לשווק 300 אלף דירות על ידי קבלנים, לתגמל ולתמרץ רשויות מקומיות.

אתר בנייה של פרויקט מחיר למשתכן בשכונת ארמון הנציב בירושלים. ינואר 2019 (צילום: Hadas Parush/ Flash90)
אתר בנייה של פרויקט מחיר למשתכן בשכונת ארמון הנציב בירושלים. ינואר 2019 (צילום: Hadas Parush/ Flash90)

"מה שישלים את התמונה זה הפחתת רגולציה שמעכבת היתרי בנייה וטופסי 4 וזה מייקר את הדירות. דובר על רפורמת רישוי עצמי אבל כרגע זה עדיין לא מחייב. ברגע שזה יקרה אדריכלים יוכלו להוציא היתרי בנייה הרבה יותר מהר, בתוך חצי שנה.

"שלושת הדברים מעולם לא קרו: להקפיא מחיר קרקע, לשווק 300 אלף דירות על ידי קבלנים, לתגמל ולתמרץ רשויות מקומיות. מה שישלים את התמונה זה הפחתת רגולציה"

אחד הגורמים שמייקרים את הדירות החדשות כרגע הוא גם תשומות הבנייה, שזינקו השנה בקרוב ל-7% והתוצאה היא שגם זוכים בתוכניות ההגרלות משלמים עשרות ומאות אלפי שקלים יותר בעת מסירת הדירה.

שר השיכון מצהיר שבכוונתו לפתור את הבעיה אך לא ברור איך בכוונתו להפסיק את ההצמדה למדד שמטיס את המחירים מעלה. במקביל, גם הקבלנים דורשים פיצוי וסרוגו מזהיר כי הם לפני קריסה:

"יש בעיה לקבלני ביצוע ותשתיות שהמדינה לא משלמת להם הפרשי הצמדה על התשומות שעלו בעשרות אחוזים. אם הם יקרסו זה ישפיע על שוק הדיור כי בלי תשתיות אי אפשר להגדיל היקפי בנייה והמדינה חייבת לפצות אותם על התייקרויות של תשתית, כבישים, גשרים, מכוני ביוב, מסילות ובתי ספר.

עגורנים על רקע שקיעה באתר בנייה בירושלים, 1 בספטמבר 2021 (צילום: Nati Shohat/Flash90)
עגורנים על רקע שקיעה באתר בנייה בירושלים, 1 בספטמבר 2021 (צילום: Nati Shohat/Flash90)

"מעבר לזה אין למדינה הרבה יכולת להשפיע על התשומות כי זו תופעה עולמית, אלא רק בדברים ספציפיים כמו הפחתת מס על סולר שיוריד עלויות למשאיות הובלה".

"המשבר יימשך במלוא עוצמתו"

בסופו של דבר, גם אם ליברמן ואלקין יגבשו תוכנית מהפכנית יותר לבלימת ההתייקרויות, ברור שיהיה להם קשה מאוד לממש אותה בלי רוב מוצק בכנסת והמשמעות היא שהדהירה במחירים תימשך, כפי שמעריך גם נשיא ארגון הקבלנים:

"הבעיה הפוליטית מקשה על מימוש הפתרון של 'בעל הבית השתגע' כי בשביל זה צריך תקציב מסודר ואת זה כנראה שאין לממשלה יכולת להעביר. לכן אני בספק שהמדינה יכולה לפעול בצורה רדיקלית, מה שאומר שמשבר הדיור ילווה אותנו עוד שנה לפחות במלוא עוצמתו. זאת אומרת עליות מחירים של 15% – 20% כי הממשלה לא יודעת ולא יכולה לפעול.

"אני בספק שהמדינה יכולה לפעול בצורה רדיקלית, מה שאומר שמשבר הדיור ילווה אותנו עוד שנה לפחות במלוא עוצמתו. זאת אומרת עליות מחירים של 15% – 20%"

האם אלקין וליברמן מוכנים לקדם את ההצעה שלכם?
"שרי האוצר והשיכון גילו נכונות לחלק מההצעות שלנו. למשל, שר האוצר מוכן להקפיא את מחיר הקרקע אבל רוצה התחייבות של הקבלנים למכור דירות יותר בזול. הגיוני שמי שמקבל קרקע מוזלת יתחייב למחיר.

פינוי בינוי ליד הפארק ברמת אביב. רוב הדירות יימכרו בכ-6 מיליון שקל ומעלה
פינוי בינוי ליד הפארק ברמת אביב. רוב הדירות יימכרו בכ-6 מיליון שקל ומעלה

"בסך הכל הממשלה משתדלת ורואים שהם עושים עבודה הבעיה היא שנכנסו לכל בור אפשרי. התחילו טוב עם חידוש פעילות ותמ"ל ואז התחילו בהעלאת מס רכישה והגרלות וכל מני פטנטים שלא עוזרים, רק מחריפים את הבעיה. הרחקת המשקיעים גורמת לנזק ולא לתועלת ולכן צריכים להפסיק עם זה".

העלאת המס על משקיעים בדירות נועדה למתן את הביקושים ולהקל על חסרי הדירות בבעלות לרכוש אותן. בינתיים המחירים עולים למרות התיקון הזה ובכל מקרה נראה שהמשקיעים המוסדיים נהנים מהגאות בנדל"ן ותשתיות ובייחוד בלהיט הנוכחי של מימון והשקעה במיזמי התחדשות עירונית. במלים אחרות, השוק מתפקד אך זה לא ממש מיטיב עם כלל הציבור שמתקשה לעמוד במחיר.

הבעיה כאמור, היא לא במימון או בעובדים: "הרבה גופים מוסדיים נותנים כסף לתשתיות ובנייה. אין מחסור בכסף ובפועלים, יש לנו מחסור בקרקע ובתשתית.

"אנחנו לא מחדשים הרבה: מה שנראה ברור לכולם משום מה הממשלה לא עושה והמשבר הפוליטי לא יעזור, בלשון המעטה. ב-2022 המחירים יעלו לפחות כמו בשנה הקודמת, מה שאומר עלייה של מעל 15% בחישוב שנתי".

"מה שנראה ברור לכולם משום מה הממשלה לא עושה והמשבר הפוליטי לא יעזור. ב-2022 המחירים יעלו לפחות כמו בשנה הקודמת, מה שאומר עלייה שנתית של מעל 15%"

מחאת האוהלים בשדרות רוטשילד,18 ביולי 2011 (צילום: AP Photo/Oded Balilty)
מחאת האוהלים בשדרות רוטשילד,18 ביולי 2011 (צילום: AP Photo/Oded Balilty)

בעד פיקוח על שכר דירה

ארגונים חברתיים כמו מרכז הגר ואדוה ממליצים להתמודד עם המשבר על ידי הרחבת הדיור הציבורי והקצאות נדיבות לדיור בשכירות מוזלת, יחד עם פיקוח על שוק השכירות. זה לא חדש, אך למרות שחלף עשור וקצת מאז המחאה החברתית, הדינמיקה של שוק הדיור חוזרת על עצמה כמו תקליט שחוק ונראה שדבר לא השתנה.

בבקשה תפסיקו להעלות את שכר הדירה.דור ההמשך של המקום צריך אוויר כדי לחזור לעמוד על הרגליים.

Posted by Daphni Leef on Thursday, April 21, 2022

שוב עולים הפוסטים ברשתות על העלאות שערורייתיות של שכר דירה וצעירים שנוטשים את תל אביב, לאחר שהפכה למעוז של בעלי אמצעים. המרואיין תומך בהרחבת היצע הדיור הציבורי ולא נבהל גם מפיקוח על שוק השכירות, שבדרך כלל מרתיע גורמים מהשוק הפרטי:

"אנחנו בעד דיור בר-השגה ופועלים יחד עם מרכז הגר וגורמים חברתיים. אתמול נפגשתי עם דפני ליף. זה רלוונטי גם כשמחירי הדירות נמוכים. המדינה חייבת לפתח דיור בהישג יד שמקובל בכל ה-OECD ויש לו יעדים חברתיים וכלכליים. רוצים שעובדי איכילוב יגורו ליד בית החולים ויבזבזו פחות כסף בפקקים ויפחיתו זיהום אוויר, או שמורים יגורו ליד התלמידים שלהם מאותה סיבה.

"מה שקיים כרגע מינורי ולא מספיק. נכון להיום התוכניות של מחיר מטרה ולמשתכן נתנו הטבות לצעירים אבל חלק מהם עשירים ולא מגיעה להם ההטבה. מי שזכאי לדיור בר-השגה זה מי שהוצאותיו למגורים עולות על 30% מההכנסה הפנויה.

דפני ליף בצעדת המיליון, 3 בספטמבר 2011 (צילום: Jorge Novominsky/ Flash90)
דפני ליף בצעדת המיליון, 3 בספטמבר 2011 (צילום: Jorge Novominsky/ Flash90)

"אפשר לתמרץ יזמים לבנות דיור כזה, למשל בהטבות מס שיזכה אותם גם על פרויקטים אחרים ואפשר גם לסחור בזה. אנחנו מפגרים בקטע הזה שנות אור אחרי מה שקורה ברוב מדינות המערב: אין לנו דיור ציבורי בכלל, אין דיור בר-השגה בכלל, מדברים על שכירות ארוכת טווח וזהו.

"אנחנו מפגרים בקטע הזה שנות אור אחרי מה שקורה ברוב מדינות המערב: אין לנו דיור ציבורי בכלל, אין דיור בר-השגה בכלל, מדברים על שכירות ארוכת טווח וזהו"

"צריך לפתח את התחום הזה. אנחנו בעד הגבלות על שוק השכירות, זה נחוץ. עד שהמדינה תצליח לפתח היקפי בנייה גדולים של דיור להשכרה ודיור בר-השגה המדינה חייבת לפקח על שכר הדירה על מנת שלא לגרום לעליית מחירים יותר מדי גדולה. זה אחד מנושאי השיחה שלי עם ליף.

"אני רואה שאם הדברים ימשיכו בקצב הזה אנחנו הולכים למחאה גדולה מאוד, אולי יותר מאשר ב-2011. המדינה חייבת לדאוג לא רק לצעירים: יש משפחות מרובות ילדים שגרות בבית של שלושה חדרים ולא יכולות לעבור לדירת 4-5, צריך לעזור גם להם. המדינה חייבת להגביל מחירי שכירות ומצד שני לא לפגוע במשקיעים, שיותר ויותר מהם יקנו דירות להשכרה".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,391 מילים
כל הזמן // יום שישי, 24 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

נתניהו הסתיר מהציבור שחלה בסרטן הערמונית לפני שנה וחצי וטופל בהקרנות

שר החוץ האיראני יצא לפקיסטן לשיחות עקיפות עם ארה"ב; בפקיסטן מעריכים - סבב שיחות נוסף בין איראן וארה"ב בשבוע הבא ● ימנו בנימין זלקה, בן 21, נרצח לאחר שהעיר לנערים בפיצרייה ביום העצמאות ● הפסקת האש בלבנון הוארכה בשלושה שבועות ● בג"ץ: נציג היועמ"שית יפקח על המו"מ עם בן גביר על התערבות בעבודת המשטרה ● כטב"ם צה"ל הופל בלבנון, האירוע מתוחקר

לכל העדכונים עוד 19 עדכונים

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים
אמיר בן-דוד

"לאהוב לעד רק ליום אחד"  - על פזמוניה של מירית שם אור

השבוע ציינה מירית שם אור את יום הולדתה, וזו הזדמנות להיזכר בכמה משיריה ולעמוד על ייחודם.

מירית שם אור ­­- עיתונאית וסופרת מוערכת – נודעה גם כמי שכתבה עשרות להיטים לאורך השנים. מירית מעולם לא שאפה להציג עצמה כמשוררת, אלא כתמלילנית שבעצם "נקלעה לסיטואציה".

ד"ר אמיר מזור הוא היסטוריון המתמחה בעולם האסלאם של ימי הביניים ובקורות היהודים תחת שלטון האסלאם. כמו כן כותב טורי דעה בנושא גיבורי תרבות בתחום המוסיקה הפופולרית, השירה והפיזמונאות בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,129 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים

למקרה שפיספסת

החרב שאוכלת את הבית - האם ה"ביטחון" הפך לדת של מוות?

בזמן שמהדורות החדשות של 2026 ממשיכות להזין אותנו בסיסמאות על "ניצחון מוחלט", "הסרת האיום לצמיתות" ו"שינוי פני המזרח התיכון", כדאי שנבין את המנגנון התודעתי שמאפשר למשטרים לבצע פשעים מחרידים מבלי שהם יוגדרו ככאלה.

ההיסטוריון וחוקר הג'נוסייד א. דירק מוזס מציע בספרו "The Problems of Genocide" מראה שחורה ומפכחת: המושג "ביטחון קבוע" (Permanent Security) הוא המנוע המרכזי שמאחורי האלימות המודרנית. זוהי המלכודת שבה כולנו כלואים.

ארנון הראל הוא כותב ואזרח הפועל במסגרת המחאה האזרחית בישראל. כתיבתו נעה על התפר שבין ניתוח ביקורתי לפעולה אזרחית, ומתמקדת בפערים שבין חוק, מוסר וכוח בפעולת מוסדות המדינה. הראל רואה בכתיבה עצמה אקט אזרחי, ובשתיקה לנוכח עוולות – צורה של שיתוף פעולה. 20 שנות קבע ועוד 15 שנות מילואים בחיל האוויר בתפקידי פיקוד בשדה, מודיעין ומטה; 25 שנות אפיון, עיצוב פיתוח וניהול פרויקטים של מערכות מידע גדולות; 6 שנות הוראה בתיכון. בעל השכלה אקדמאית נרחבת ומגוונת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 879 מילים

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים

פסטיבל הניצחון המוקדם של טראמפ קורס אל תוך המציאות

הפסקת האש השברירית הוארכה, אך אי־הוודאות סביב המו"מ והמתיחות במצר הורמוז רק גוברות ● בין הצהרות הניצחון של טראמפ לדיווחים על היקף הפגיעה באיראן נחשפים פערים ● גם בצד הישראלי ההישגים מתערערים מול המציאות ● כשאין הכרעה צבאית ברורה, כל צד מבקש לנצח דרך הנרטיב, בעולם של שקרים ומניפולציות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 683 מילים ו-1 תגובות

משמרות המהפכה ממשיכים לייצר משוואות אש במצר הורמוז ומסרבים לשלוח נציגים לשיחות התיווך בפקיסטן ● מחירי הנפט המזנקים פוגעים בעולם אך גם איראן סובלת ממשבר קמח ומתקשה לשנע נפט החוצה ● במקום לחזור לאופציה הצבאית, הנשיא האמריקאי מהמר על קריסה כלכלית של טהרן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 671 מילים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-2 תגובות

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים ו-1 תגובות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.