נושא
התאבדויות

המדינה מחפשת מועמדים לתפקיד רשם התאבדויות

רשם לאובדנות יסייע לרשויות להיות מודעות למצבי סיכון ולפעולות שעשויות למנוע התאבדויות ● לתפקיד החדש נמצא תקן ב-2022, אך רק ב-2023 יצא מכרז פנימי של משרד הבריאות - ורק כעת התפרסם מכרז פומבי ● מאז השבעה באוקטובר מופץ מידע מנופח ושגוי של מספר המתאבדים בקרב ניצולי הטבח במסיבה ברעים

עוד 432 מילים ו-1 תגובות

בניגוד לחששות: ירידה במספר ההתאבדויות גם ב-2021

במכון לרפואה משפטית נמצא כי בינואר עד ספטמבר השנה ארעו 187 מקרי מוות המצביעים על חשד להתאבדות ● למרות הקורונה, הסגר, המצב הכלכלי ומבצע שומר החומות, מדובר בירידה של כ-16% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ושל כ-11% לעומת התקופה המקבילה ב-2019 ● החדשות הרעות: מספר ההתאבדויות נוטה לרדת בזמן משבר - אך גם לעלות אחריו

עוד 882 מילים
הוגו ולוסי מנדל עם בתם מרים בגרמניה, בטרם עלו לארץ ישראל

בשיחה אגבית עם אמו, גילה עמנואל (מנו) רוזן שסבו הוגו מנדל שם קץ לחייו בקפיצה ברחוב אלנבי, 30 שנה קודם לכן ● בספר חדש, רוזן מתאר את המאבק המשפטי הממושך שניהלה אמו על מנת להוכיח כי גרמניה הייתה האחראית למצבו המתדרדר ולכך שבחר לבסוף לשלוח יד בנפשו

עוד 1,051 מילים

עלייה חדה במספר האיומים ונסיונות ההתאבדות ב-2020

בדיקת זמן ישראל במוקד ער"ן התקבלו כ-1,100 קריאות של אנשים שאיימו להתאבד והעמותה הזעיקה את כוחות ההצלה כדי להצילם - עלייה של כ-37% לעומת 2019 ● מספר קריאות המצוקה עלה ב-11% ● מנכ"ל ערן: "אנחנו יודעים ממשברים קודמים שאנשים מדברים וחושבים על התאבדות בזמן המשבר, אבל ההתאבדויות בפועל באות אחר כך"

עוד 609 מילים

מ-2003 הוכפל שיעור המתאבדים בעיראק, אך ההערכה היא שהמספרים גבוהים יותר, אולם קרובי הקורבנות פועלים להציג את המוות כ"טבעי" בשל דעות קדומות בנושא ● כחלק מההיערכות לנשיאות ביידן, סעודיה וטורקיה החלו להתקרב זו לזו ● אף לא אישה אחת נבחרה לפרלמנט בכווית ● ומה ניתן ללמוד כיום מהפרדיגמה ששלטה לפני פרוץ האינתיפאדה? ● קסניה סבטלונה מסכמת שבוע במזרח התיכון

1

סוף למשבר בין ריאד לדוחא? במפרץ ממתינים לביידן

הביקור המפתיע של ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר של הנשיא טראמפ, במפרץ בתחילת החודש היה אמור להניב תשואות נאות והישג דיפלומטי מרשים – השלמה בין המפרציות היריבות, סעודיה וקטר.

מזה שלוש שנים מובילה סעודיה את החרם המדיני והכלכלי על קטר השכנה, מדינה קטנה עם אמביציות גדולות. בריאד רואים בקשרים בין דוחא לאנקרה וטהרן סכנה ברורה ומיידית, ומאשימים את הקטרים בכך שהאימפריה התקשורתית שהם הקימו – אל-ג'זירה ועוד כלי תקשורת רבים, כתובים ואינטרנטיים – מפיצה נגדם רעל והסתה.

עד כה מאמצי ההסדרה שקידם טראמפ לא עלו יפה. גם סעודיה וגם קטר מארחות בסיסים צבאיים אמריקאים בשטחן, שתיהן נחשבות לבנות ברית חשובות של ארצות הברית. החזון של "נאט"ו ערבי" הלך והתרחק ככל שנמשך המצור הסעודי על קטר.

יועצו של הנשיא טראמפ, ג'ארד קושנר, בפגישה עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, בריאד, 1 בספטמבר 2020 (צילום: Saudi Press Agency via AP)
קושנר בפגישה עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בריאד בספטמבר האחרון (צילום: Saudi Press Agency via AP)

בביקורו של קושנר התברר ששתי המדינות אמנם מאותתות שהיו מעוניינות לסיים את המשבר, ולעבור לסוג של מודוס ויוונדי חדש. כווית כרגיל הציעה את שירותי התיווך שלה, נאומים מעודדים מלאי רמזים מעניינים נישאו, אך בסופו של דבר הסולחה המיוחלת לא יצאה לדרך.

סביר להניח, שבמפרץ ממתינים לביידן, ולא מעוניינים למסור את הפרס היקר לידי האיש שבעוד חמישה שבועות יזכה בתואר "לשעבר".

במקביל – כשנתיים לאחר רצח ג'מאל ח'אשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול – מתחילים הסעודים גם לשבור את הקרח העבה ביחסיה עם טורקיה, בת-בריתה הקרובה של קטר. ההתקרבות הזאת מתרחשת על רקע של חרם לא-רשמי של התוצרת הטורקית בממלכה, וכרגע מדובר בעיקר בצעדים סמליים, כגון הבעת תנחומים לאחר רעידת האדמה באיזמיר בסוף אוקטובר השנה או שיחת טלפון ידידותית בין מנהיגים, אך באנקרה ובריאד יודעים היטב שלג'סטות הללו יש משמעות עמוקה יותר.

אנשים נושאים את תמונתו של ג'מאל ח'אשוקג'י ליד הקונסוליה הסעודית באיסטנבול לציון שנתיים למותו, 2 באוקטובר 2020 (צילום: Emrah Gurel, AP)
אנשים נושאים את תמונתו של ג'מאל ח'אשוקג'י ליד הקונסוליה הסעודית באיסטנבול לציון שנתיים למותו באוקטובר האחרון (צילום: Emrah Gurel, AP)

מה הסיבה להתקרבות בין המדינות? ככל הנראה, גם כאן מדובר בהכנות לקראת אדמיניסטרציה אמריקאית חדשה.

האם טורקיה וסעודיה ינסו לתאם עמדות – בהמשך לתיאום עמדות בין סעודיה לישראל – כדי לעמוד יחדיו נגד הלחצים האפשריים מצדו של הנשיא ביידן? ייתכן מאוד שאכן מדובר בהתקרבות טקטית משמעותית, גם אם שני הצדדים יודעים שחילוקי הדעות העקרוניים ימנעו מהם לפתח יחסים יציבים וקרובים לאורח זמן.

2

זכויות אדם לחוד ומכירות נשק לחוד

התקשורת הצרפתית מדווחת על כך שכ-60,000 אסירים פוליטיים מצרים נכנסו לבתי הכלא מאז פרץ בינואר 2011 האביב הערבי, וכי גבולות חופש הביטוי במדינה ממשיכים להצטמצם. אך למרות ההפגנות והמחאות של פעילי זכויות אדם בפריז, הנשיא עמנואל מקרון הכריז כי נושא זכויות האדם במצרים לא ישפיע על נכונותו להמשיך למכור נשק מתקדם לצבא המצרי.

מפגינים מוחים מול שגרירות מצרים בפריז, 8 בדצמבר 2020 (צילום: Michel Euler, AP)
מפגינים מוחים מול שגרירות מצרים בפריז, השבוע (צילום: Michel Euler, AP)

הנשיא הצרפתי הסביר שהוא מאמין ב"דיאלוג קונסטרוקטיבי" ולא בלחץ מסוג זה. בעבר אמר שאם צרפת לא תמכור נשק למצרים, אזי קהיר תהיה חופשיה לפנות למדינות אחרות כגון רוסיה וסין.

גם איטליה, שעדיין דורשת צדק לג'וליו רג'ני, אזרח איטלקי שנרצח באכזריות במצרים בידי אנשי כוחות הביטחון המצרים ב-2017, אינה מעוניינת לתת לסיפור הזוועה הזה להשפיע על הכלכלה ועל הסחר בנשק. איטליה, כמו מדינות העולם האחרות, ספגה השנה מכה כלכלית כבדה, והיא זקוקה לכל דולר. וזה בערך כל מה שצריך לדעת על מצבן של זכויות האדם בעולם בשלהי שנת 2020.

3

הפרלמנט הכוויתי נטול נשים

הבחירות לפרלמנט הכוויתי שנערכו לפני כשבוע הותירה את הפוליטיקאיות במדינה פעורות פה. למרות ההשתתפות הרחבה של נשים בבחירות, אף מועמדת לא זכתה במספיק קולות על מנת להיבחר לפרלמנט.

רק בשנת 2005 הותר לנשים במדינה המפרצית הקטנה הזאת לבחור ולהיבחר לבית המחוקקים, ומאז בסך הכול שש נשים שימשו כחברות פרלמנט. בשנת 2016 רק אישה אחת עברה את אחוז החסימה.

אזרחית מצביעה בבחירות הפרלמנטריות בכווית, 5 בדצמבר 2020 (צילום: Jaber Abdulkhaleg, AP)
אזרחית מצביעה בבחירות הפרלמנטריות בכווית בשבוע שעבר (צילום: Jaber Abdulkhaleg, AP)

פעילות פמיניסטיות, שקיוו להגדיל את מספרן של הנשים בפרלמנט, מתחילות לדבר על נחיצותו של ייצוג מינימלי של נשים. גם הנסיכה אינתיסאר א-סבאח הצטרפה לקריאה הזאת ואמרה שבמצב הנוכחי, כאשר הרוב במדינה אינו מאמין בכך שאישה יכולה להיות פוליטיקאית, יש צורך במכסות, כיוון שגם המפלגות הפוליטיות לא עושות די כדי לכלול נשים בשורותיהן

4

ההתאבדויות בקרב צעירי עיראק בעלייה

יותר משנה עברה מאז שבעיראק החלה לפעול תנועת מחאה של צעירים, שדרשו לשים סוף לשחיתות ולפעול למען תעסוקת מובטלים, אך המצב במדינה ממשיך להיות קשה ואף החריף, בין היתר בגלל משבר הקורונה. האבטלה נמצאת בעלייה מתמדת, וצעירים עיראקים מיואשים מדווחים על מחשבות אובדניות.

על פי דוח חדש של האו"ם, במהלך שמונת החודשים הראשונים של השנה כמעט 300 אזרחים עיראקים, רובם תושבי הערים הגדולות בגדאד ובצרה שמו קץ לחייהם. ב-2019 התאבדו במדינה 519 בני אדם.

כוחות הביטחון מנסים לפזר מפגינים במהלך הפגנות אנטי-ממשלתיות מתמשכות בבגדד, יולי 2020 (צילום: AP Photo/Hadi Mizban)
מפגינים מוחים נגד הממשלה בבגדד ביולי האחרון (צילום: AP Photo/Hadi Mizban)

הסטטיסטיקה הממשלתית מצביעה על כך שמאז 2003 אחוז ההתאבדויות גדל פי שניים, וההנחה היא שבעצם מדובר במספרים הרבה יותר גבוהים, אך במקרים רבים המשפחות מסרבות לשתף פעולה עם השלטונות ומנסות להסוות את ההתאבדות בתור מוות מסיבות טבעיות על מנת לא ליצור "שם רע" משפחה. כמו במדינות אחרות במזרח התיכון, התמודדות נפשית ומחלות נפש הן עדיין בגדר טאבו.

5

33 שנה לפרוץ האינתיפאדה הראשונה

ב-8 בדצמבר 1987 נהג המשאית הישראלי הרצל בוקובזה פגע ברכב פלסטיני, שבו ישבו שמונה פועלים שחזרו לרצועת עזה לאחר עבודה בישראל. כתוצאה מהפגיעה נהרגו ארבעה מנוסעי הרכב. בוקובזה נמלט על נפשו מחשש לפגיעה בו על ידי ההמון.

שמועות החלו לזרום בקרב הפועלים הפלסטינים שעבדו בישראל ובקרב הפעילים של תנועת פת"ח שפעלו בשטחים – התאונה לא הייתה מקרה, אלא רצח מכוון של הפלסטינים.

כוח צה"ל בשכם, 12 בדצמבר 1987 (צילום: Max Nash, AP)
כוח צה"ל בשכם, 12 בדצמבר 1987 (צילום: Max Nash, AP)

לאירוע המצער קדמו מספר התנגשויות בין צה"ל לפלסטינים, דקירות ופעולות טרור אחרות שהתרחשו בחודשי הקיץ והסתיו. השטח בעבע, אך בישראל לא זיהו את הסימנים להתפרצות ההתקוממות הפלסטינית, עליה השתלט במהרה ארגון אש"ף.

צה"ל לא ידע איך להתמודד עם מרי אזרחי והממשלה לא ידעה כיצד לשים קץ לאלימות שהרעידה את המדינה. מאוחר יותר האלוף במיל' שלמה גזית יכתוב בספרו "בצמתים מכריעים" כי "האינתיפאדה הראשונה שמה קץ ל-20 שנות אשליה של שקט יחסי".

כיום נראה שישראל שוב חזרה ל"אשליית השקט היחסי" – הגדה המערבית שקטה וגם חמאס בעזה שותק לעת עתה. כשיש שקט, ישראל שוב שוכחת מהפלסטינים במקום לנצל את הרגיעה הזאת לדיפלומטיה ומשא ומתן.

עוד 853 מילים

כל מוות כתוצאה מאובדנות משפיע על יותר מ-100 איש ● הסיכוי של אדם שבן משפחתו התאבד לשים קץ לחיו גבוה פי-8 בהשוואה לאדם הממוצע ● שארי האובדנות הם קבוצת סיכון של ממש אך אינם זוכים לתשומת לב מספקת ● פרופ׳ לוי בלז: "התאבדות היא תופעה שדורשת טיפול, התערבות ותקציבים. זה לא הדבר הזה שלא מדברים עליו ומקווים שיעבור מעצמו"

עוד 1,690 מילים ו-1 תגובות

אפקט הקורונה מי ישמור על הילדים

נגה, 17, מתגוררת עם אח שאונס אותה ועם אב שמכה אותה ● מיטל, 16, ספגה התעללות מהוריה במהלך כל ההסגר ● ילדים ובני נוער בסיכון ממרכז הארץ נאלצים להמתין עד שיתפנה מקום במרכז חירום בתל אביב ● אבל מצבם עוד טוב: בפריפריה אין בכלל מרכזים כאלה ● בעקבות משבר הקורונה, חלה עלייה דרמטית באלימות הביתית ● במקביל, חלה ירידה ביכולת של הרשויות לתת לכך מענה ● "קודם ההורים והילדים היו בטיפול, עכשיו הכל נפסק"

עוד 1,534 מילים ו-1 תגובות

זינוק במספר הפניות לעזרה על רקע מצוקה אובדנית

פרסום ראשון דוח של עמותת ער"ן מגלה: 143 אלף ישראלים פנו למוקדי הסיוע הנפשי מתחילת מרץ ● כ-2,900 מהפניות היו עם תוכן אובדני ● מדובר בעלייה של 30% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ● 60% מהפניות של נשים ו-40% של גברים ● בער"ן טוענים: הקמנו מוקד לחולי קורונה בעלות של מיליון שקל שהובטחו ממשרד הבריאות - ולא קיבלנו

עוד 629 מילים ו-1 תגובות

המשטרה לא מעבירה מידע למועצה למניעת אובדנות

"המידע על התאבדויות מגיע אלינו באיחור של שנתיים, ולא ניתן להילחם בתופעה בלי מידע עדכני", כך אומר לזמן ישראל פרופ' גיל זלצמן, יו"ר המועצה הלאומית למניעת אובדנות במשרד הבריאות ● "אנו מגששים באפלה, ועובדים לפי מגמות לא רלוונטיות", מוסיפה ד"ר שירי דניאלס ● במדינות רבות המשטרה מסייעת בנושא, בין היתר במיפוי אתרים שכיחים לביצוע פעולות אובדניות ● במקביל, משרד החינוך הפסיק לבדוק אירועי התאבדות של תלמידים

עוד 951 מילים

אפקט הקורונה "ההמתנה לפסיכיאטר זינקה לחצי שנה"

במערך בריאות הנפש מדווחים על עלייה דרמטית בפניות של מטופלים חדשים בעקבות הקורונה, ועל חוסר היכולת לסייע להם ● "עד עכשיו לא קיבלנו תקנים, אנשי מקצוע או תקציבים מתאימים", אומרים שם ● "אדם עם חרדה או דיכאון שלא מטפל בזה, לא יחזור לתפקד" ● מרבית הפניות החדשות עוסקות בקשיים שהתעוררו בעבודה ובאהבה (או בהיעדרן) ● משרד הבריאות כבר יצא בתכנית לסיוע נפשי לכל אזרח בחינם, אבל זה לא מספיק ● וגם הווירוס עצמו מעורר דאגה בקרב פסיכיאטרים: "הידבקות יכולה לגרום להפרעות כמו אובדן זיכרון, חרדה ודיכאון"

עוד 1,830 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה