אחד המאפיינים המובהקים של מדינות לא דמוקרטיות הוא עיסוק נרחב ומוגזם בסדר יומו של מנהיג המדינה – בהצהרותיו, בפגישותיו, במשפחתו, בילדיו, בצרכיו – המלווה בהשתעבדות מלאה של כלי התקשורת לגחמותיו.
לאורך כל שעות אחר הצוהריים והערב אתמול היה בילד-אפ תקשורתי לקראת עוד "הצהרה מיוחדת" של ראש הממשלה בנימין נתניהו – מי שממילא כל הצהרה שלו נמצאת תמיד על הספקטרום שבין "מיוחדת" ל"דרמטית". הובטח שההצהרה (המוקלטת מראש!) תשודר ב-20:10 בדיוק, אבל שבע דקות לפני כן התבשרה האומה שהמנהיג העליון לא יוכל למרבה הצער למסור את הצהרתו המיוחדת והדרמטית בשל "אילוצי לו"ז".
ראש הממשלה בנימין נתניהו מפטר את אריה דרעי בישיבת הממשלה, 22 בינואר 2023 (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
לא כל כך ברור איך אילוצי לו"ז יכולים למנוע שידור הצהרה מוקלטת מראש. מיכאל שמש, הכתב הפוליטי של תאגיד השידור הציבורי "כאן", פרסם אתמול זמן קצר לפני השידור המתוכנן של הצהרת ראש הממשלה, כי "ראש הממשלה יתייצב בעוד מספר דקות ויאמר בפעם הראשונה בקולו שהוא זה שעומד מאחורי חוק הגיוס השנוי במחלוקת.
"עד עכשיו נתניהו הסתפק באנשים אחרים שיקדמו אותו עבורו. נתניהו בעצם הולך לקחת חסות באופן אישי ובאופן מלא על הדבר הזה, כולל המחיר הציבורי שהוא צפוי לספוג בעקבות כך. וזה קורה בעקבות לחץ שמגיע מהמפלגות החרדיות".
יו"ר ש"ס אריה דרעי זועם על כך שנתניהו לא מתייצב בעצמו מאחורי חוק הגיוס ונותן לחברי כנסת מורדים להתנגד לחוק ולדבר נגדו
לפי שמש, יו"ר ש"ס אריה דרעי זועם על כך שנתניהו לא מתייצב בעצמו מאחורי חוק הגיוס ונותן לחברי כנסת מורדים להתנגד לחוק ולדבר נגדו. "דרעי רצה לראות את נתניהו מתייצב בעצמו מאחורי החוק הזה, וזה מה שצפוי לקרות הערב", דיווח שמש.
אבל כאמור, מה שצפוי היה לקרות לא קרה בסוף. ולנו נותר רק לנחש מה גרם לראש הממשלה לבטל את ההצהרה המיוחדת ברגע האחרון בשל "שיקולי לו"ז".
המתח בין נתניהו לסיעות החרדיות בכלל ולדרעי בפרט, הוא הרבה יותר מאנקדוטה פוליטית. ועדות החינוך והבריאות של הכנסת מושבתות למעשה מפעילות אחרי שראשי הוועדות – חברי הכנסת יוסף טייב ויונתן מישרקי – עזבו אותם בשל משבר חוק ההשתמטות.
"ראש הממשלה הורה לא למנות להם מחליפים, אף שבדמוקרטיה מתוקנת אין לו סמכות כזו… משמר הכנסת אף אכף בכוח גילויי מחאה, פן חלילה יעזו בכנסת לעבוד ולשבור שביתה", כותב הבוקר אבי בר-אלי ב"דה מרקר", ומסביר למה לא התקיים אתמול דיון שתוכנן בוועדת החינוך של הכנסת על תופעת החרמות בבתי הספר שמובילה לפעמים להתאבדות בני נוער:
"כל עוד אריה דרעי לא חוזר לקואליציה, איש לא יעסוק פה בבריאות או בחינוך. אם קברנו 1,200 איש בשבעה באוקטובר, לא נורא אם עוד תלמיד או שניים יתאבדו. מה תעשו, תמנו ועדת חקירה?"