בכניסה לבית רדיקל, בערב יום רביעי האחרון, החל להשתרך תור ארוך, ולידו שלט של מפלגת ביחד עם דמותו של נפתלי בנט. מוזר לראות כרזה של המפלגה הזו במרכז התרבות בעל הנטייה השמאלית. אבל זה אינו כנס בחירות שגרתי, והמסגרת הפוליטית שנתנה כאן חסות היא משנית: בעלי חיים מופקרים בידי כל הדתות, העדות, המגדרים והשיוכים הפוליטיים – ובעיקר בידי המדינה.
ברחבה הפנימית שמחוץ לאולם מאיישים פעילים מארגונים שונים דוכני הסברה. יש כאן נציגים של עמותת עטלפי הפירות, המקלט השיקומי "להתחיל מחדש", "חוות השאנטי" לכלבים, "מקלט הקופים" שניצלו מניסויים, "ישראל נגד משלוחים חיים", ועוד כ־400 מתנדבים ועובדים העוסקים בהגנה על בעלי חיים מסוגים שונים ובהצלתם. גם מנהלי "אנימלס" ו"תנו לחיות לחיות" הגיעו.
עד שהאירוע יתחיל, היוזמת, חברת הכנסת יסמין סאקס פרידמן, מסתובבת יחפה בין הקהל שנאסף בחוץ. היא ניגשת לשתי נשים יוצאות ברית המועצות לשעבר כדי לומר שלום. "באנו להגיד לך שלא נותנים להאכיל חתולים ועושים לנו הרבה בעיות", הן אומרות לה. "אני יודעת, נטפל גם בזה, תודה שבאתן", עונה להן הח"כית, שמגדלת בעצמה כמה חתולים בבאר שבע.
הקהל כאן לא מת על יאיר לפיד, ואחדים מהנוכחים זוכרים היטב שהפגינו מול ביתו ב־2014. הוא היה אז שר האוצר שביטל את המכס על ייבוא עגלים, כבשים וטלאים כשהם עוד בחיים, במטרה להוריד את מחירי הבשר
גם אני אסיר תודה לאותה אישה מיפו, שבמקרה היא גם שכנה שלי, ועזרה לי למצוא ולתפוס את החתולה שלי אחרי שברחה מהדירה שאליה עברתי לאחרונה. האולם מפוצץ, ואני תופס מקום במדרגות. יש כאן נציגות של יש עתיד, ובה נאור שירי, קארין אלהרר ויוראי להב־הרצנו. על הבמה מסתובב גם מאבטח, המבשר את בואו של סמל שלטון, ותכף יתברר שזהו יו"ר האופוזיציה.
הקהל כאן לא מת על יאיר לפיד, ואחדים מהנוכחים זוכרים היטב שהפגינו מול ביתו ב־2014. הוא היה אז שר האוצר שביטל את המכס על ייבוא עגלים, כבשים וטלאים כשהם עוד בחיים, במטרה להוריד את מחירי הבשר. בכך סלל את הדרך לגידול מסיבי במספר אוניות המוות, המשנעות את בעלי החיים האומללים לארץ בצפיפות מחרידה במשך שבועות, כשהם נחנקים מההפרשות של עצמם.
בשלב השאלות עימתה אותו אחת הנוכחות עם הדברים. "עמדנו מול הבית שלך וביקשנו שלא תבטל מכסים ועשית את זה בכל זאת. התחיל מבול של משלוחים חיים, ולמרות שמחיר הבשר התייקר, ביטול המכס לא בוטל והיום אנחנו במצב שמגיעים לכאן מיליון עגלים, כבשים וטלאים בשנה. איך תתקן את זה?", שאלה.
"לא נתקן, נכפר", ענה לפיד. "קרה לי משהו. המשבר של בעלי החיים נובע גם מבורות, קיבלנו את הנתונים. על חטאי מכה אני. אנחנו צריכים להרחיב את המעגל ולא לנזוף על חטאי העבר. זו הייתה טעות ויש היום פתרונות של ייבוא בשר מצונן שצריך ליישם בהדרגה וחלק מזה שאני עומד פה זה כי הבנתי כמה טעינו אז".
"זכויות בעלי חיים זה לא טרנד מערבי חדש של פרוגרסיבים, אנחנו המצאנו את זה. במדרש שמות רבה הקב"ה אמר למשה שמי שיודע לרעות את הצאן יבוא לרעות את העם"
יפה לראות פוליטיקאי שמכה על חטא, נוטל אחריות, גם אם הוא עומד מול מאות טבעונים ושוחרי זכויות בעלי חיים שמוכנים ללכת רחוק כדי להגן עליהם. "הטיחו ביסמין שהיא מתעסקת בחתולים בזמן שהם התעסקו בלהרוס את המדינה", הוא אומר על יוזמת הכנס, שספגה ביקורת מגוש בנימין נתניהו על דרישתה להגדיל את התקציבים הזעומים לעיקור ולסירוס של חתולים וכלבים.
לפיד מגייס את כישוריו הרטוריים, לצד מעט יהדות, כדי לבטא את המודעות שפיתח למצבם של בעלי החיים. "רחמים ואנושיות זה שריר שצריך להתאמן עליו. ראינו שמי שמתעלם מסבל אחד יתעלם גם מהאחר.
"זכויות בעלי חיים זה לא טרנד מערבי חדש של פרוגרסיבים, אנחנו המצאנו את זה. במדרש שמות רבה הקב"ה אמר למשה שמי שיודע לרעות את הצאן יבוא לרעות את העם. המנוחה של השור והחמור היא חלק מהשבת".
לפיד מסיים בהבטחה שהיא גולת הכותרת של הכנס: "נקים רשות למען בעלי חיים – יסמין נולדה להוביל את זה. עשינו בדיקה ראשונית אצל מפלגות הגוש ואמרו, 'זה מה שאתם מבקשים? כן'. ונעשה שינוי היסטורי".
לפיד מסיים בהבטחה שהיא גולת הכותרת של הכנס: "נקים רשות למען בעלי חיים – יסמין נולדה להוביל את זה"
פרידמן לוקחת את המושכות ומקרינה סרטון השראה עם מבזק חדשות החיות, שמוגש בידי חתול וכלב. השניים מדווחים כביכול על כלבים בהסגר שיוצאים מהכלובים, תרנגולות מטילות שיוצאות לחופשי, סוף למשלוחים החיים, עיקור וסירוס של חיות משוטטות וכיוצא בזה.
הסרטון עושה כבוד לקבוצה מצומצמת של פעילים – אלה שמגיעים לפינות נידחות כדי להאכיל, לחלץ, לטפל, לתעד, להסביר ולנסות להגן על כלבים, חתולים, חמורים, חזירים וכל יצירי הבריאה. בקהל נמצאת גם נורה ליפשיץ, שמחזיקה בידה גור עטלף. ברקורד שלה גם הצלת כלבים מעוטף עזה אחרי שבעה באוקטובר, כפי שתועדה כשהיא משחקת את עצמה בסרט "על כלבים ואנשים".
"גאה להיות הזויה"
"קראו לי הזויה ואני גאה להיות ההזויה הזו, אתם בצד הנכון של ההיסטוריה. ישראל הפקירה את בעלי החיים וגם אותנו שמחלצים, מאכילים ובעיקר סובלים. אני יודעת כמה פעמים אתם באים לבד ומוציאים כסף והלב נשבר. אני רואה אתכם ורוצה שגם המדינה תראה", אומרת סאקס פרידמן ומתחילה לפרט את עיקרי התוכנית שלה.
בין השאר, היא תובעת מהמדינה לקחת אחריות על ההגנה על בעלי החיים באמצעות מערך הצלה שייתן מענה בשגרה ובחירום – מערך מהסוג שלא היה קיים במלחמה האחרונה, שבה חיות נותרו לכודות במבנים שנפגעו מטילים. היא מדברת גם על הצורך בתיקוני חקיקה, בהרחבת סמכויות האכיפה והפיקוח ובהקמת גוף ייעודי שתפקידו להגן על בעלי חיים במשקים ומחוצה להם.
סאקס פרידמן מדברת גם על הצורך בתיקוני חקיקה, בהרחבת סמכויות האכיפה והפיקוח ובהקמת גוף ייעודי שתפקידו להגן על בעלי חיים במשקים ומחוצה להם
"בעלי חיים בדרך לצלחת לא צריכים לסבול ככה, אפשר לצמצם את הסבל", היא אומרת, ומציעה גישה שאיש כאן אינו שואף אליה, אבל לנוכח המצב בשטח כולם יחתמו עליה בלי היסוס. היא מעדיפה שלא להיכנס לפרטי הזוועות השונות ומדברת בכוונה באופן כללי. "תעשיית החזירים היא אכזרית ברמה שהמוח האנושי לא יכול לקלוט", היא אומרת, ואין צורך לפרט. הקהל בקיא היטב בחומר.
חיות המשק מופקרות בידי משרד החקלאות, שאמור להיות אמון על ההגנה על בעלי החיים, אך נגוע בניגוד עניינים מובנה. לכן, דרושה רשות נפרדת שתיקח את התחום הזה מידיו. סאקס פרידמן מציעה להגביר את הפיקוח והאכיפה, ליישם את הרפורמה שנדחית שוב ושוב להעברת תרנגולות מטילות ללולים ללא כלובים, להפסיק את המשלוחים החיים ולבחון מחדש את הגדלת הסבסוד לתעשיית הדגים.
בכל הנוגע לכלבים, היא מזכירה שעשרות אלפים מהם מומתים מדי שנה, וכי המצב רק החמיר מאז תחילת המלחמה. משרד החקלאות אוסר על עיקור, סירוס והחזרה לשטח. ההצעה שלה היא לשאוף לאפס המתות בכלביות, לחוקק איסור על זיווג ומכירת כלבים, וכמובן לעקר, לסרס, לחסן ולהחזיר לשטח – לצד קידום מסד נתונים, שיפור הכלביות וההסגרים והרחבת ההסברה.
איש אינו יודע כמה מיליוני חתולי קהילה חיים ברחובות, אך ברור לכול שמצבם עגום. כמו במקרה של הכלבים, גם כאן, כדי לצמצם את ההתרבות ואת הסבל, נדרשים יותר עיקורים וסירוסים, שיתוף פעולה עם מאכילי קהילה והסדרה של האכלה אחראית שלא תמשוך חיות בר.
כמו כן, דרושה התערבות מיוחדת במוסדות כמו צה"ל, שם אין עם מי לדבר – כפי שמעידה פעילה שמנסה לפנות חתולים מצריפין, שהפך לאתר בנייה.
"מספר חיות הבר שנטבחות בירי ובהרעלה הוא בלתי נתפס. האם הטבח בחיפה עזר? לא, רק לכמה חודשים. כבר עשרות שנים שאין תקנות לחיות בר. יש ציד חוקי ולא חוקי ואת שניהם צריך להפסיק"
הפרקטיקה של עיקור וסירוס היא סבוכה ויקרה, ובהתייחס לכך אומרת סאקס פרידמן כי היא "מאמינה במחקר, יש היום ניסוי של אוכל שמעקר ומסרס שיעבוד על כלבים, חתולים וחזירים שטובחים בהם. לא נצליח למגר את זה וחייבים עוד פתרון שיעזור לטפל בבעיה".
בחיות בר יורים ללא הבחנה, ומנגנוני הפיצוי הביולוגיים רק יחריפו את הבעיה בטווח הארוך. "מספר חיות הבר שנטבחות בירי ובהרעלה הוא בלתי נתפס. האם הטבח בחיפה עזר? לא, רק לכמה חודשים. כבר עשרות שנים שאין תקנות לחיות בר. יש ציד חוקי ולא חוקי ואת שניהם צריך להפסיק", אומרת סאקס פרידמן.
היא מציעה תוכנית שתשאף להפסיק את ההרג, לשמור על מסדרונות אקולוגיים, לגדר ואדיות, לקבע פחים ולהסביר למאכילות שעדיף שלא להשאיר מזון בשטח. לפיד הזכיר קודם לכן מקרה של התעללות שטנית בכלב, שנקשר לרכב ונגרר על אספלט לוהט. המתעלל נענש בקנס של כמה אלפי שקלים בלבד. בגדה המערבית מתרחשת מדי יום פשיעה נגד בעלי חיים.
טרקטורוני המאחזים דורסים כבשים, טרוריסטים יורים בהן ומציתים מכלאות, ולפני כמה ימים אף גררו חמור עד שקרס ומת. התוכנית מציעה להתחיל להיאבק בהתעללות באמצעות החמרת הענישה והקנסות, ובעיקר הגדלת מספר התקנים במשטרה שיוקדשו לאכיפת חוק צער בעלי חיים, לצד חינוך והסברה. בכל החזיתות, המצב עגום.
נכון לעכשיו, לא בטוח שהיא תקבל מקום ריאלי שיבטיח את כניסתה לכנסת. אבל עצם העובדה שחברת כנסת ומפלגה אחת לקחו על עצמן לקדם את הנושא היא חסרת תקדים
רשות לאומית עצמאית, שתתכנן לטווח ארוך, תרכז סמכויות, תתאם בין הגורמים השונים, תאכוף ותפעל לקידום תקנות וחקיקה, ותשאף למזער המתה – יכולה להביא את השינוי.
"חלום גדול מתחיל במי שמסרבים לקבל את המשפט 'ככה זה'. כל עוד יש כלוב נילחם כדי לפתוח אותו", אמרה סאקס פרידמן. נכון לעכשיו, לא בטוח שהיא תקבל מקום ריאלי שיבטיח את כניסתה לכנסת. אבל עצם העובדה שחברת כנסת ומפלגה אחת לקחו על עצמן לקדם את הנושא היא חסרת תקדים, ואולי תדרבן את המערכת הפוליטית כולה לנוע בכיוון הזה.
"זה ממלא באנרגיות. גם אם היא לא תיכנס לכנסת, היא תדחוף את זה", אמר לי בסיום ניר גרינברג, שמקדיש זמן וכסף רב לטיפול בחתולי רחוב. עד הכנס הזה, מעולם לא חשבתי שאשקול להצביע ללפיד ובנט.
"לסיכום, אפשר רק לצטט את מה שאמרה אחת הפעילות לסאקס פרידמן: 'תודה לך, את הקול שלנו, ואנחנו הקול שלהם'".


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו