נושא
אלימות במשפחה

הכאוס במשטרה בחצי השנה האחרונה עלול להשפיע על הטיפול הבעייתי גם ככה באלימות במשפחה ובתקיפות מיניות ● עובדות סוציאליות מספרות על התדרדרות בהתייחסות לקורבנות ● קציני משטרה ופעילות בארגוני נשים לא הבחינו בשינוי לרעה במדיניות בשטח מאז שהתחלפה הממשלה, אך מזהירים משינוי כזה – ומדווחים על קושי גובר בגלל המחסור הכללי בשוטרים

עוד 2,102 מילים

התוכניות החברתיות יידחו שוב עד אחרי הבחירות

מעקב זמן ישראל אחרי שלוש שנים בלי תקציב, הממשלה והכנסת חידשו את התוכניות לחיזוק תשתיות וסיוע לחלשים ● אבל הכנסת התפזרה וב־1 בינואר למדינה שוב לא יהיה תקציב ● סלילת רכבות והוספת אוטובוסים, גיוס מטפלות לפעוטונים, הקמת מקלטים לנשים מוכות וטיפול לגברים מכים והעלאת קצבאות לגמלאים ולהורים יחידניים יצטרכו לחכות להפסקה הבאה במשבר הפוליטי האינסופי

עוד 2,890 מילים

בלי תקציב ועם הרבה חמלה, רק 15 מקלטים פועלים כיום בישראל

סדרת הטלוויזיה המצליחה האירה זרקור בין השאר על חשיבות המקלט לנשים מוכות בתהליך שחרור הנשים וילדיהן ממערכות יחסים מתעללות ● בסדרה מתואר המקלט אליו מגיעות הגיבורה וילדתה כמעט כמו אואזיס - חדר פרטי, ארוחת בוקר עד לחדר, "חנות" בגדים והרבה תמיכה ● המציאות בארץ אמנם לא רחוקה מזה, אבל מרבית הנטל נופל על עמותות חסרות תקציב - והמדינה לא עוזרת מספיק

עוד 2,089 מילים ו-1 תגובות

הקהילות היהודיות לא מסייעות לקורבנות התעללות במשפחה

אחת מכל ארבע נשים בארצות הברית חווה התעללות במהלך חייה, אך בקרב קבוצות רבות בקהילה היהודית התפיסה הרווחת היא ש"אצלנו זה לא קורה" ● דוח חדש של ארגון הנשים היהודיות JWI מצביע על כך שהסיוע והתמיכה הניתנים בקהילות היהודיות לקורבנות הם חלקיים ולא מספקים ● "הקהילה היהודית מאכזבת את השורדות ואת ילדיהן בכך שהיא לא מתמקדת בצרכים שלהם"

עוד 1,372 מילים

תופעת ההתעללות בילדים פשוט מושתקת

59 מקרי רצח של ילדים בידי בני משפחתם נרשמו מאז 2004 ● אחד מכל חמישה ילדים קורבן לאלימות במשפחה ● בדרך כלל מדובר בהתעללויות שנמשכות שנים ● עדים לתופעה לא ממהרים להתלונן גם כשהם נתקלים בסימנים מחשידים ● "הרבה יותר קל להגיד לאישה מוכה לעזוב את בעלה מאשר לדווח על ילד מוכה"

עוד 955 מילים

אחד מכל חמישה ילדים בישראל נפגע בידי מבוגר

פליק בטוסיק, כאפה בגב, סטירה מצלצלת ● הימים בהם הורים הכו את ילדיהם כדבר שבשגרה אולי חלפו, אבל הסיפורים והנתונים הקשים עדיין כאן ● 50,000 דיווחים מגיעים מדי שנה על פגיעה בילדים ● 3,000 תיקים בשנה נפתחים בגין אלימות נגד קטינים ● "ההורים האלה לא מבינים שגם אם השיטה עובדת לטווח קצר, ילדים שסופגים מכות גדלים להיות מבוגרים אגרסיביים ובעייתיים"

עוד 639 מילים

אפקט הקורונה מי ישמור על הילדים

נגה, 17, מתגוררת עם אח שאונס אותה ועם אב שמכה אותה ● מיטל, 16, ספגה התעללות מהוריה במהלך כל ההסגר ● ילדים ובני נוער בסיכון ממרכז הארץ נאלצים להמתין עד שיתפנה מקום במרכז חירום בתל אביב ● אבל מצבם עוד טוב: בפריפריה אין בכלל מרכזים כאלה ● בעקבות משבר הקורונה, חלה עלייה דרמטית באלימות הביתית ● במקביל, חלה ירידה ביכולת של הרשויות לתת לכך מענה ● "קודם ההורים והילדים היו בטיפול, עכשיו הכל נפסק"

עוד 1,534 מילים ו-1 תגובות

קורס הכשרה לעובדים סוציאליים הופסק בשנית

מעקב בעקבות הפרסום בזמן ישראל, משרד הרווחה חידש את ההכשרה לעובדים סוציאליים שמטפלים בילדים נפגעי אלימות ● אבל הקורס הופסק שוב, בשל השביתה וההחמרה בהגבלות הקורונה ● ובינתיים, מתמודדים המטפלים עם אלימות גואה, איומים על חייהם והתאבדויות של מטופלים - בלא הדרכה והכוונה

עוד 616 מילים

פרסום ראשון האלימות במשפחה משתוללת - אך הכשרת העובדים הסוציאליים בתחום הוקפאה

אפקט הקורונה: קורס להכשרת עובדים סוציאליים לטיפול בילדים נפגעי אלימות הופסק ● הסיבה: לא נמצאה כיתת לימוד מתאימה להנחיות הריחוק החברתי ● זאת, בזמן שאותן הנחיות הובילו לעלייה בהיקף האלימות במשפחה ● תלמידה בקורס: "אני לא מבינה איך עושים דבר כזה, דווקא בתקופה שבה כל כך הרבה ילדים סובלים מפגיעות קשות"

דווקא בתקופה שבה היקף האלימות במשפחה מזנק, משרד העבודה והרווחה הפסיק באמצע קורס להכשרת עובדים סוציאליים לטיפול בילדים נפגעי אלימות במשפחה – כך נודע לזמן ישראל. הלימודים הופסקו בטענה כי חסרות כיתות לימוד מתאימות להנחיות הקורונה, המחייבות מרווחים בין המשתתפים בשיעור.

הקורס נפתח בהתאם להחלטות ועדה בין-משרדית לטיפול באלימות, שהמליצה על הגדלת מספר המטפלים. הוא נועד להקנות להם מיומנויות לטיפול באלימות במשפחה ובעבודה עם ילדים מוכים והורים מכים, וכלל גם עבודה מעשית עם ילדים. בסופו אמורים היו המטפלים לעבוד במרכזים למניעת אלימות, במקלטים לנשים וילדים מוכים, בהוסטלים, בקופות החולים ובמערך בריאות הנפש.

הלימודים החלו בסוף 2019 בבית הספר לעובדים סוציאליים ברמת גן, והופסקו במרץ עם תחילת הסגר הקורונה לאחר 10 שיעורים, מתוך 20. בזמן ההסגר העבירו המדריכות בקורס כמה שיעורים בזום בהתנדבות, אך הלמידה לא התחדשה גם אחרי שהמשק ומערכת החינוך נפתחו מחדש.

לאחרונה הודיעו למשתתפי הקורס כי משרדי הבריאות והחינוך לא אישרו את המשך הלימודים בבית הספר ברמת גן, שהכיתות בו אינן מתאימות להוראות הקורונה מבחינת המרווחים והמקום.

כל הידוע למעורבים בנושא עמם שוחחנו, משרד הרווחה לא ניסה למצוא מקום חלופי שבו אפשר יהיה לקיים את הקורס, אלא הודיע על הפסקת הלימודים.

פגיעה במטופלים

"אני לא מבינה איך בגלל עניינים ביורוקרטיים אנו לא מסיימים הכשרה שתעזור לנו לטפל בנפגעי אלימות, ועוד דווקא בתקופה שבה יש כל כך הרבה אלימות במשפחה", אומרת דפנה לובל-לדרר, עובדת סוציאלית שהשתתפה בקורס.

"השקענו מאמצים ומשאבים, גם אנחנו וגם המרצות והמנחות של הקורס, אבל כל המאמץ הזה יורד עכשיו לטמיון", מוסיפה לובל-לדרר בכאב. "מעבר לעוול כלפינו, יש כאן פגיעה בילדים שהעובדים הסוציאליים מטפלים בהם, ושחלקם הגיעו למצבי אלימות וסיכון קשים בתקופה הלחוצה הזאת"​.

"אני לא מבינה איך בגלל עניינים ביורוקרטיים כאלה אנחנו לא מסיימים את ההכשרה שתעזור לנו לטפל בילדים נפגעי אלימות, ועוד דווקא בתקופה שבה יש כל כך הרבה מקרים של אלימות במשפחה"

הפסקת הקורס פוגעת גם בתנאי ההעסקה של העובדים הסוציאליים: הקורס יוכר להם כגמול השתלמות רק אם הם יסיימו אותו, ולפי המצב כרגע הקורס פשוט הופסק; וגם אם תימצא הדרך להשלים את הוראת הקורס, הרי ששעות הלימוד שבוצעו מרחוק בזום בזמן ההסגר לא ייחשבו כחלק משעות ההוראה בו.

חגי מויאל, מפקח ארצי של תחום האלימות במשפחה במשרד הרווחה, אמר לאחרונה לזמן ישראל כי עובדים סוציאליים ופסיכולוגים שעוברים קורסים מהסוג הזה הם האנשים היחידים שיכולים לטפל בנפגעי אלימות במשפחה בישראל.

"איש אינו מוסמך לטפל באלימות במשפחה, אלא אם כן הוא עבר הכשרה מיוחדת של משרד הרווחה", אמר מויאל בראיון. "גם עובדים סוציאליים עוברים קורס של שנה במשרד הרווחה כדי לקבל הכשרה בנושא אלימות במשפחה".

ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "מדובר בהשתלמות חשובה ובעת הזו במיוחד. אנו פועלים מול נציבות שירות המדינה, הוועדה להכרה בגמול השתלמות ומשרד האוצר על מנת שהכשרה מרחוק תוכר לשעות גמול".

עוד 419 מילים

ביבי ושרה הזדעזעו, הוקמה ועדה, וכלום לא השתנה

תחקיר שבוע אחרי הרצח בחולון, אמש נרצחה בבת ים אישה נוספת על ידי בן זוגה ● בנוסף, הפניות למשטרה עלו ב-16% - ולפי ההערכות הגידול האמיתי גבוה בהרבה ● לרשויות ולעמותות אין מענה, העובדים הסוציאליים לא הוכרזו כ"חיוניים" והפסיקו לעבוד, והוועדה למאבק באלימות נגד נשים שעל הקמתה הכריז נתניהו היא בדיחה עצובה ● כך זינקה האלימות נגד נשים בחסות הקורונה, וכך נכשלה המדינה במתן מענה לבעיה

עוד 1,704 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה