באיראן אישרו הבוקר כי הנשיא אבראהים ראיסי ושר החוץ חוסיין אמיר עבדולחיאן נהרגו אתמול בהתרסקות מסוק בצפון המדינה. יחד איתם נהרגו הטייס וטייס המשנה של המסוק, ובכירים נוספים שחזרו עמם מטקס השקת סכר שהתקיים על גבול איראן-אזרבייג'ן.
מדובר אמנם בדרמה פנימית שתטלטל בתקופה הקרובה את הצמרת האיראנית, אבל ברור שלישראל יש בה עניין מיוחד – מדובר בטלטלה שתעבור על המעצמה האזורית שעומדת כעת מולנו, ומניעה מאחורי הקלעים ולפניהם, רבים מהאיומים שניצבים כעת בפני ישראל.
גופתו של נשיא איראן אבראהים ראיסי מפונה מאזור התרסקות המסוק, 20 במאי 2024 (צילום: Iranian Red Crescent Society / AFP)
ראיסי היה האיש החזק באיראן, השני בחשיבותו בהיררכיה הפנימית (אחרי המנהיג העליון עלי חמינאי) ומי שעומד בראש הרשות המבצעת, ובין היתר עומד בראש המועצה האיראנית לביטחון לאומי, שאחראית לגיבוש האסטרטגיה האיראנית בנושאי חוץ וביטחון.
בניגוד לרושם שעלול להתקבל מתמונות התפילות ה"ספונטניות" ברחובות איראן, ראיסי לא נהנה מפופולריות רבה ברחוב האיראני. "שלוש שנים לאחר בחירתו כנשיא, ניצב ראיסי בפני ביקורת גוברת, אפילו מצד חוגים שמרניים, על רקע כישלון מדיניותו הכלכלית", כותב הבוקר ב"ידיעות אחרונות" רז צימט, מומחה לאיראן במכון למחקרי ביטחון לאומי.
בניגוד לרושם שעלול להתקבל מתמונות התפילות ה"ספונטניות" ברחובות איראן, ראיסי לא נהנה מפופולריות רבה ברחוב האיראני
צימט מזכיר שראיסי "התקשה לשפר את מעמדו הציבורי כמי שהיה שותף להוצאות להורג ההמוניות של אסירים פוליטיים בשנת 1988, כאשר כיהן כסגן התובע הכללי של טהרן".
לא מדובר, כמו שאפשר להבין, בחסיד אומות העולם, גם בלי קשר לתפקיד המשמעותי שמילא במדיניות החוץ האגרסיבית של איראן כלפי ישראל.
אמיר בר-שלום, הפרשן לענייני ביטחון של זמן ישראל, כותב הבוקר:
"לא בכדי ראיסי נחשב למועמד מוביל לרשת את המנהיג העליון: הוא הוביל לכל אורך כהונתו קו ניצי מאוד במדיניות החוץ כלפי ארצות הברית וישראל, וכן במדיניות הפנים – במיוחד לאורך ימי מחאת החיג'אב בשנה שעברה. בחודשים האחרונים הוא שב להגביר את הלחץ על הציבור, כששלח לרחובות את משטרת הצניעות, אשר עצרה אלפי נשים שלא עטו חיג'אב".
כל הגורמים שמצוטטים הבוקר בתקשורת בישראל מסכימים שלא צפוי שינוי משמעותי במדיניות האיראנית בעקבות תאונת המסוק. "המערכת האיראנית יודעת להתמודד עם המשברים האלה", מצוטט הבוקר בזמן ישראל האלוף (מיל') עמוס גלעד, "זו מדינה מספיק גדולה ובעלת הון אנושי ומשאבים".
סוכנויות הידיעות מדווחות כי הפרלמנט האיראני התכנס הבוקר לישיבת חירום, כשמושבו של ראיסי במרכז השולחן נותר ריק לזכרו. בישיבה מונה סגנו של ראיסי, מוחמד מוחבר, כממלא מקום זמני עד שיתקיימו בחירות לנשיאות בעוד 50 יום לכל המאוחר.