נשיא בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג נוואף סלאם מקריא את החלטת בית הדין בעניין עצירת הלחימה ברפיח, 24 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Peter Dejong)
בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג מסר ביום שישי את החלטתו בבקשתה הרביעית של דרום אפריקה להוציא צו ביניים המורה לישראל להפסיק כליל את הלחימה בעזה ולהסיג את כוחותיה מהרצועה, בטענה כי ישראל מבצעת שם רצח עם.
החלטת בית הדין גררה מייד תגובות זעם וטענות לאנטישמיות מצד כל הצמרת הפוליטית והמדינית בישראל. אבל קריאה לעומק של ההחלטה מעידה כי היא הרבה יותר עמומה והרבה פחות מגבילה את ישראל ממה שנדמה.
בלב החלטת בית הדין הוא הצו בעניין רפיח, המורה לישראל "לעצור מיידית את המתקפה הצבאית, וכן כל פעולה אחרת במרחב רפיח, ככל שיש בכך להעמיד את הפלסטינים בעזה בתנאי חיים שיכולים להביא להשמדתם המלאה או החלקית".
התקשורת ברחבי העולם וגם בארץ התייחסה אל הציווי הזה כהוראה לעצור את המבצע הצבאי ברפיח מיידית, נקודה. אלא שאין שם נקודה, יש שם פסיק – והפסיק הזה פתח את הצו לפרשנות נרחבת.
יובל יועז, הפרשן המשפטי של זמן ישראל, מסביר כי השאלה שכרגע עומדת פתוחה היא האם הסייג – "ככל שיש בכך להעמיד את הפלסטינים בעזה בתנאי חיים שיכולים להביא להשמדתם המלאה או החלקית" – חל רק על "כל פעולה אחרת", או גם על "המתקפה הצבאית".
ובמילים אחרות: האם בית הדין ציווה על ישראל להפסיק כל מתקפה צבאית, מכל סוג שהוא? או רק רק מתקפה צבאית שעלולה להוביל להשמדת עם?
האם בית הדין צווה על ישראל להפסיק כל מתקפה צבאית, מכל סוג שהוא? או רק רק מתקפה צבאית שעלולה להוביל להשמדת עם?
אם מישהו פקפק בתרומתו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק להליך, אחרי שנשלח כנציג ישראל בהרכב השופטים בהאג, כאן בדיוק התבררה גדולתו כמשפטן מנוסה ומבריק.
ברק כתב, במסמך המלווה את החלטת בית הדין, הסבר מפורט ומנומק מדוע למעשה צו בית הדין לא אוסר על ישראל להמשיך בפעולה צבאית ברפיח – ככל שזו לא תסכן את האוכלוסייה הפלסטינית בניגוד לאמנה למניעת רצח עם.
אל ברק הצטרפו לפרשנות זו עוד שלושה שופטים, ביניהם שניים שתמכו בצו. למעשה, השופט היחיד שפרש את הצו כהוראה לעצירה מיידית של המבצע הצבאי הוא, שלא במפתיע, השופט מדרום אפריקה – ואפילו הוא מפרש את הצו כאומר שישראל לא רשאית לבצע התקפות ברפיח, אבל כן רשאית להתגונן מפני מתקפות חמאס שם.
בישראל כמובן מיהרו לאמץ את הפרשנות של ברק, ובמהלך כל סוף השבוע המשיך צה"ל במתקפה באזור רפיח ואף חיסל את המחבל צ'יאא' אלדין אלשרפא, סגן מפקד הביטחון הלאומי של חמאס.
בישראל כמובן מיהרו לאמץ את הפרשנות של ברק, ובמהלך כל סוף השבוע המשיך צה"ל במתקפה באזור רפיח
בשורה התחתונה, כותב יועז, "הייתה זו הפעם הרביעית שדרום אפריקה ביקשה מבית הדין הבינלאומי לעצור את הלחימה של ישראל ברצועת עזה ולהורות לה להסיג את כוחותיה; ובפעם הרביעית בית הדין דחה בקשה זו של דרום אפריקה".