נראה כי כל הפרשנים לענייני צבא, ביטחון, אסטרטגיה, מזרח תיכון, איראן, אמ"ן, צה"ל, הקבינט ונתניהו מאוחדים הבוקר בהערכה שישראל נחושה להגיב בעוצמה כזו או אחרת על מתקפת הטילים והכטב"מים של איראן במוצאי שבת.
לפני שנצא לסיבוב בוקר בין פרשנים, הערה קטנה וצנועה לסדר היום: בדרך כלל, כשכמעט כולם מאוחדים בדעתם, זה בדיוק הזמן להתחיל לדאוג. ונראה כי עם כל המחלוקות הרבות שמאפיינות את השיח הישראלי המקוטב, הנה בעניין התגובה על המתקפה האיראנית, נמצא קונצנזוס ישראלי חדש.
מטוס חיל האוויר נערך להגנה על שמי ישראל מהתקיפה האיראנית, 14 באפריל 2024 (צילום: דובר צה"ל)
הקונצנזוס החדש הזה נשען, בין היתר, על הערכה שה"ארכיטקטורה האזורית" החדשה, שהגיעה לשיאה בבלימת המתקפה האיראנית, הוכתרה בהצלחה יוצאת דופן, וכי מדובר באירוע אסטרטגי היסטורי של ממש.
אלוף (מיל') גיורא איילנד כותב הבוקר ב"ידיעות אחרונות":
"לפי אמירות כמעט מופרשות של בכירים ישראלים, נפלה כבר החלטה להגיב על התקיפה האיראנית האחרונה. מטבע הדברים אין פירוט מתי, נגד אילו מטרות ובאיזו עוצמה".
לפי בכיר בממשל ביידן המצוטט הבוקר ב-CBS, בארצות הברית מעריכים שהתגובה הישראלית בלתי נמנעת, וכי היא תכלול תקיפה מוגבלת בשטח איראן. גם שר החוץ של בריטניה דיוויד קמרון אמר הבוקר במהלך ביקורו בישראל, כי ברור לו שישראל מתכוונת להגיב על המתקפה האיראנית וכי בבריטניה "מקווים שהתגובה תהיה כזו שלא תוביל להסלמה".
עמוס הראל, הפרשן הצבאי של "הארץ", מזכיר הבוקר כי ישראל לא צפתה את השינוי האסטרטגי באיראן, ולכן תצטרך להתחשב בו בעוצמת התגובה על המתקפה.
בעניין הראשון – נראה כי מדובר בעוד כישלון של אגף המודיעין, שכזכור לא צפה גם את מתקפת חמאס בשבעה באוקטובר. מה שמעלה את השאלה, האם ראש אמ"ן – שתחת פיקודו לא נחזתה מתקפת חמאס וגם לא המתקפה האיראנית – יכול להמשיך לכהן בתפקיד החשוב של המעריך הלאומי?
נראה כי מדובר בעוד כישלון של אגף המודיעין, שכזכור לא צפה גם את מתקפת חמאס בשבעה באוקטובר
"מי שמסתייגים ממהלך רחב", כותב הבוקר עמוס הראל, "מזכירים את סדר העדיפויות המקורי של המלחמה. שתי המטרות העיקריות – מיטוט שלטון חמאס והרס יכולותיו הצבאיות, לצד החזרת החטופים – עדיין לא הושגו.
"הטיית רוב העיסוק לעימות עם איראן תבוא על חשבון הטיפול בבעיית עזה. היא גם עלולה להאריך את המלחמה, בכל החזיתות, ולשלב בה באופן מלא את חזבאללה, אם האיראנים יחליטו לרתום את הארגון למהלכי נקמה עתידיים".
אמיר בר-שלום, הפרשן לענייני צבא וביטחון של זמן ישראל, כתב אתמול על חדר המבצעים החדש, שבו שיתפו פעולה ישראל, ארה"ב, ירדן, סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות וקטאר. צריך לקרוא את המאמר הזה שוב ושוב, ולשפשף את העיניים. שיתוף פעולה כזה כשלעצמו היה נחשב, עד לא מזמן, לחזון אוטופי ששמור לימות המשיח.
תגובה ישראלית לא מידתית שתוביל להסלמה באזור, עלולה לערער את האיזון העדין מאוד בקואליציה האזורית והבינלאומית הנדירה הזאת, שישראל עוד עשויה להתגעגע אליה בעתיד.
נשיא איראן אבראהים ראיסי אמר אתמול בנאום לאומה האיראנית:
"גם פגיעה קטנה ביותר באיראן – תיענה בצורה חזקה. האויבים שלנו יודעים שהמכה שהם יקבלו תגרום להם להתחרט. אני אומר למדינות האזור שהכוח שלנו הוא כוח שמירת ביטחון ויציבות. אין צורך שיהיו כוחות זרים באזור המפרץ".
או בתרגום לעברית פשוטה: אנחנו המעצמה האזורית פה. לא כדאי לכם להרגיז אותנו ולבטוח בתמיכת המערב. כי מדינות המערב ינטשו אתכם מתישהו, כמו שהן עושות תמיד. אנחנו נישאר פה לעולם.