נושא
תנ"ך

המקום שבו שומרים ספרים

שתיים מתוך ארבע הגרסאות של המגנה כרטה, המהדורה הראשונה של כל כתבי שייקספיר, רישומים מקוריים של לאונרדו דה וינצ'י והמהדורה המודפסת הראשונה בעולם של התנ"ך – את כל אלה אפשר למצוא בספרייה הלאומית של בריטניה, והכניסה בחינם ● שאול אדר יצא למסע היסטורי - וממליץ לא לפספס בפעם הבאה שאתם בלונדון

עוד 1,294 מילים ו-1 תגובות

בני משפחת משישא נאלצו לעזוב את אתיופיה לפני כ־30 שנה במהירות ולהשאיר מאחור נכס תרבותי נדיר – ספר תהילים בן מאות שנים שנכתב בשפת הגעז ● ברקע מלחמת האזרחים, הספר נגנב בידי כומר שדרש עבורו כופר עצום ● אחרי שנעצר הסכים להחזירו בתמורה לערבות, והספר הנדיר הוברח לישראל: "אוצרות תרבות שעומדים בפני הכחדה"

עוד 1,038 מילים

ובחלום ראיתי מלאך

אף שיהודים רבים מקשרים את נושא המלאכים לנצרות, פרופסור מיקה אהוביה חושפת בספרה החדש קשרים תרבותיים ודתיים עמוקים ליהדות – מפרקטיקות תפילה ועד תחינה נגד הטרדות מצד מחותנים ● לזמן ישראל היא מסבירה: "אנשים חיו בעולם שהיה מלא בכל מיני מתווכים. זה לא היה רק אתה ואלוהים"

עוד 1,418 מילים

האווזים של רומא הצילו, לפי האגדה, את האימפריה כשגִעגעו בחוזקה כשהגיעו פולשים ● במיתולוגיה היוונית מוצג זאוס כעיט ● ובמיתולוגיה המצרית קריאה של עוף החול היא שהביאה ליצירת העולם ● תערוכה שמוצגת בימים אלה במוזאון ארצות המקרא מציגה את הציפורים כפי שהשתקפו בתרבויות עתיקות

עוד 1,101 מילים

טיול לשבת בחזרה לצקלג, שבה הסתתר דוד מפני שאול המלך

אף שצקלג המקראית הושמדה באש - ואולי דווקא בזכות השריפה שהתחוללה בה - ישנם שרידים רבים מהיישוב התנ"כי ● לבד מצקלג, שאותה זיהו הארכאולוגים סער גנור ויוסף גרפינקל, עסקו השניים בחפירות נרחבות בחורבת קייאפה - שמזוהה עם שעריים המקראית - שנדמה שהוקמה לפי תוכנית אב סדורה ● מסע בזמן אל ימי דוד המלך

עוד 1,158 מילים

במשך עשרות שנים חוקרים חיפשו את האתר החמקמק של ציקלג, אשר על פי התנ"ך היה המקום בו דוד קיבל מקלט מהמלך הפלישתי אכיש ● עכשיו הם מצאו אותו בשפלת יהודה - וההתרגשות בשיאה

בממצא שצפוי לעורר דיון בנוגע לאותנטיות ההיסטורית של דוד המלך, צוות בינלאומי של ארכאולוגים טוען כי זיהה את העיר האבודה של ציקלג.

על בסיס חפצים ותארוך באמצעות פחמן 14 של החפירות מאז 2015, החוקרים אמרו היום כי האתר הארכאולוגי "חירבת א-רעי" בשפלת יהודה, הוא האתר של העיר הפלישתית שלא זוהתה באופן מוחלט עד כה.

ציקלג, המצוינת בספר שמואל והייתה ממוקמת בין קריית גת ללכיש, היוותה מקום מפלט למלך העתידי דוד כאשר היה במנוסה משאול המלך. לאחר שהייה זמנית בציקלג, הוא עלה למלוכה בחברון.

על פי הודעת האוניברסיטה העברית ורשות העתיקות, ארכאולוגים גילו שרידים של יישוב פלישתי מהמאות 11-12 לפני הספירה, שלאחר מכן הפך ליישוב כפרי מתחילת המאה ה-10 לפני הספירה, בהתאם לסיפור התנ"כי. תיארוך פחמן 14 תומך בלוח הזמנים של הארכאולוגים.

על פי הסיפור בתנ"ך, דוד התיישב בציקלג למשך 14 חודשים תחת חסותו של המלך הפלישתי אכיש מגת, עם 600 מאנשיו ומשפחותיהם, והשתמש בה כבסיס לפשיטות על קהילות סמוכות.

בעוד שדוד, שהיה צמית פלישתי נכון לאז, ניסה להצטרף לצבא של השליט הפלישתי שלו אכיש כדי לגבור על שאול, העמלקים פשטו על העיר ולקחו את הנשים והילדים העבריים, יחד עם שלל רב (ספוילר: בסוף, דוד ייצא מנצח).

בנוסף למעבר התרבותי בין הבניינים הפלישתים והמחנה הישראלי על פי ההנחות, היישוב מתקופת דוד מציג שרידים של שריפה משמעותית שהרסה אותו. מאוחר יתר בתנ"ך, בספר נחמיה, העיר מצוינת שוב בתור בסיס ליהודים שחזרו מבבל.

במשך עשרות שנים, ארכאולוגים ניסו למצוא את המיקום החמקמק של ציקלג, כאשר יותר מ-10 מיקומים הוצעו במהלך השנים, מבלי להגיע לקונצנזוס בקרב החוקרים. האתרים הקודמים בוטלו ברובם בעקבות מחסור בסימנים ליישוב ההופך מעדות של תרבות פלישתית לשרידים עבריים מתקופת דוד, או בעקבות מחסור בעדויות של הריסות נרחבות שנגרמו על ידי העמלקים, כמתואר בתנ"ך.

כדי חרס מודבקים מחירבת א-רעי, אותה זיהו ארכאולוגים בתור ציקלג (צילום: משלחת החפירה לחירבת א-רעי)
כדי חרס מודבקים מחירבת א-רעי, אותה זיהו ארכאולוגים בתור ציקלג (צילום: משלחת החפירה לחירבת א-רעי)

על פי פרופ' יוסף גרפינקל, ראש המכון לארכאולוגיה של האוניברסיטה העברית, סער גנור מרשות העתיקות, וד"ר קייל קיימר וד"ר גיל דייויס מאוניברסיטת מאקוורי מסידני, אוסטרליה, חירבת א-רעי כוללת את כל המאפיינים הנדרשים.

לאחר שבע עונות חפירה שחשפו כ-1,000 מ"ר, צוות הארכאולוגים גילה עדות ליישוב מהתקופה הפלישתית מהמאות 11-12 לפני הספיקה, ביניהם מבני אבן מסיביים וחפצים הטיפוסיים לתרבות הפלישתית, לרבות כדי חרס בבסיס המבנים – אשר הונחו מתחת לרצפות המבנים למזל טוב.

פריטים אלו, יחד עם כלי אבן ומתכת, דומים לאלו שנחשפו בערים פלישתיות אחרות, ביניהן אשדוד, אשקלון, עקרון וגת.

מקור השם ציקלג הוא פלישתי, ואין לו שורשים בשפות שמיות. לאחרונה, מחקר מדעי גדול של DNA פלישתי גילה את המקורות של העם העתיק באזור האגאי, שם היו כדי חרס בסגנון דומה במאה ה-12 לפני הספירה, התקופה בה הפלישתים היגרו לישראל, על פי ההנחות.

נכון להיום, הארכאולוגים בחירבת א-רעי חשפו כ-100 כלי חרס שלמים אשר נוצלו לאחסון של יין ושמן, בין יתר השימושים. על פי גרפינקל, שהוביל את החפירות בעיר המבוצרת שעריים (חירבת כייפה) באזור יהודה, כדים וקערות מעוטרים בגימור "בעבודת יד ובצבע אדום" הם טיפוסיים לתקופת דוד המלך.

מתנדבת חופרת כדי חרס בחירבת א-רעי, אשר ארכאולוגים זיהו בתור ציקלג (צילום: משלחת החפירות בחירבת א-רעי)
מתנדבת חופרת כדי חרס בחירבת א-רעי, אשר ארכאולוגים זיהו בתור ציקלג (צילום: משלחת החפירות בחירבת א-רעי)
עוד 438 מילים

אמנות פוליטית גם רחל ולאה לא זזות מרמת הגולן

פרויקט צילומי הנשים המקראיות של האמנית דקלה לאור עולה מדרגה ● המטרה: להנציח את כל הנשים שמוזכרות בשמן בתנ"ך - בגולן

עוד 713 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה