אמיר בן-דוד  
 
9 בתשע: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום ראשון, 3 ספטמבר 2023
 
אש חיה בתל אביב

זה אירוע שקשה לעכל את ממדיו ואת תוצאותיו. דרום תל אביב הפך לשדה קרב. יותר מ-160 איש נפגעו. גם הבוקר – 31 פצועים עדיין מאושפזים באיכילוב ובבילינסון, מהם שמונה שמוגדרים במצב קשה, תשעה פצועים בינוני והיתר במצב קל.

בין הפצועים באירוע היו 49 שוטרים. רובם במצב קל ואחד בינוני. מבדיקה ראשונית של המשטרה, היו לפחות חמישה מקרים של ירי באש חיה במהלך האירועים. לפחות 15 מהפצועים האריתראים נפגעו מהירי.

עימותים אלימים בין תומכי המשטר האריתראי (בחולצות בורדו) ומתנגדיו (בחולצות כחולות) בדרום תל אביב, 2 בספטמבר 2023 (צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg)
עימותים אלימים בין תומכי המשטר האריתראי (בחולצות בורדו) ומתנגדיו (בחולצות כחולות) בדרום תל אביב, 2 בספטמבר 2023 (צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg)

האירוע הזה היה ידוע מראש. הכתובת הייתה מרוחה על הקיר, כתובה בתיגרינית (השפה המדוברת באריתראה). אבל המשטרה קיבלה התרעה מראש בעברית. זה לא היה מחדל מודיעיני, כי המודיעין המלא הגיע במייל מפורט.

מנהיגי הקהילה האריתראית פנו למשטרה, לתקשורת ולכל מי שהיה מוכן לדבר איתם והזהירו שביום שבת עומד להתקיים הפסטיבל של שגרירות אריתראה בישראל. הם התריעו שבפסטיבלים דומים שנערכו במקומות אחרים בעולם – גרמניה, שוודיה, בריטניה, קנדה ועוד – הפסטיבל הזה הפך לזירת עימות אלימה בין תומכי משטר האימים באריתראה לפליטים שנמלטים ממנו.

מנהיגי הקהילה האריתראית פנו למשטרה, לתקשורת ולכל מי שהיה מוכן לדבר איתם והזהירו שהפסטיבל יהפוך לעימות אלים

השבוע הופצה ברשת תמונה של עשרות תומכי המשטר באריתראה לבושים חולצות בורדו, עם יד מאוגרפת באוויר. המטרה הייתה להפחיד את מתנגדי המשטר, שלא יעזו להפריע לפסטיבל. אבל מתנגדי המשטר הגיעו, לבושים חולצות תכלת. את העימות בין לובשי חולצות הבורדו ולובשי חולצות התכלת ראינו כולנו.

רק המשטרה לא הייתה ערוכה בזמן, למרות שבבקשת הרישיון להפגנה שהגישו מתנגדי המשטר נכתב בפירוש כי "יש סבירות גבוהה לאלימות בין הקבוצות". יש מודיעין יותר ממוקד מזה?

כמעט 18 אלף אריתראים חיים בישראל ומתפרנסים מעבודות דחק. חלקם חיים כאן יותר מעשור. אין להם מעמד אזרחי, זכויות או ביטוח בריאות. עד היום ישראל בחנה רק 1,900 בקשות מקלט. פחות מ-20 אריתראים קיבלו מעמד של פליט.

לישראל אין עניין להיכנס לסוגיה, אין לה עניין להבדיל בין תומכי המשטר (שהם בוודאות אנשים שלא ראויים למעמד של פליט ואפשר לגרש אותם מיידית לאריתראה. הם הרי תומכי המשטר ולכן לא נשקפת להם שם סכנה), לבין מתנגדי המשטר (שאי אפשר לגרש אותם, כי נשקפת להם סכנת חיים אם יגורשו לאריתראה).

מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי הגיע לזירת האירוע לאחר שהחלו המהומות ופיקד על האירועים מהחפ"ק בתחנת שרת בדרום העיר, במרחק קצר מהזירה עצמה. "מאז מאורעות אוקטובר 2000 אנחנו לא זוכרים מצב כזה", אמר המפכ"ל, "הכוחות לצערי נקלעו למצוקת חיים ונאלצו להשתמש באש חיה".

בכירים במשטרה שהתראיינו בעקבות האירועים בעילום שם, הטילו על המפכ"ל ועל השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר את האחריות למה שמצטייר כמחדל ואיבוד שליטה על אירוע, שהמשטרה הוזהרה לגביו מראש.

בכירים הטילו על המפכ"ל ובן גביר את האחריות למה שמצטייר כמחדל ואיבוד שליטה על אירוע שהמשטרה הוזהרה לגביו מראש

ניצב פרץ עמר מונה לתפקיד מפקד המחוז במקום עמי אשד רק לפני חודש וחצי, והוא לא מכיר כלל את הבעיות הסבוכות של דרום תל אביב. תחתיו לא מכהן סגן מנוסה, שיכול היה לעזור לו, זאת לאחר שגם סגן מפקד המחוז הקודם, תנ"צ דוד פילו, הוזז מתפקידו.

 
ומי אשם? בג"ץ כמובן
שוטרים במהלך העימותים בין אריתראים בדרום תל אביב, 2 בספטמבר 2023 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
שוטרים במהלך העימותים בין אריתראים בדרום תל אביב, 2 בספטמבר 2023 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

הממשלה ודובריה מיהרו להטיל את האשמה על מערכת המשפט בכלל ועל שופטי בג"ץ בפרט, כי מה שווה יום של אלימות חסרת תקדים בתל אביב, אם אי אפשר להצדיק בו את "הרפורמה המשפטית".

זה בדיוק מה שעשה שר המשפטים יריב לוין. "אם למישהו היה ספק למה הרפורמה כל כך חשובה ועל מה אנחנו נאבקים הוא קיבל היום תשובה מוחצת לכך", כתב השר בהודעה שפרסם אתמול בעקבות האירועים, "אנחנו נאבקים על היותה של המדינה יהודית ודמוקרטית. על זכותם של תושבי דרום תל אביב ואילת לחיות חיים בטוחים. על כך שדרום תל אביב לא תהפוך למערב הפרוע".

גם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הזדרז להאשים את שופטי בג"ץ, והוא לא ממש התאמץ למצוא ניסוח דיפלומטי: "בהתפרעויות השבת, שהיו רק הפרומו למה שמחכה לנו אם לא נחזיר את המסתננים לארצות מוצאם, יש אחראי אחד בלבד: בג"ץ".

"בהתפרעויות השבת, שהיו רק הפרומו למה שמחכה לנו אם לא נחזיר את המסתננים לארצות מוצאם, יש אחראי אחד בלבד: בג"ץ"

תומכי הממשלה מזכירים פסיקות שונות של בג"ץ בנוגע לפליטים – ביניהן פסילת כליאה של מסתננים לתקופות ממושכות ללא משפט, סגירת מתקן חולות ועוד – ומאשימים את ארגוני זכויות האדם שהתגייסו להגן על הפליטים, בהזנחת אחיהם היהודים בדרום תל אביב, שהפכו קורבנות של המצב.

הם מנפנפים – בין היתר – בעובדה שבין האריתראים עצמם יש תומכי משטר, כהוכחה ניצחת לכך שהם לא יכולים להיות גם "מבקשי מקלט". ובזה הם גם צודקים. רק שכאמור, היו אלה הממשלות השונות – רובן בהובלת ראש הממשלה בנימין נתניהו – שהעדיפו לא להיכנס לסוגיה הנפיצה הזו, שהייתה מחייבת הסדרת מעמדם של אלפי אריתראים בישראל.

באפריל 2018 הגיע נתניהו להסכם עם נציבות האו"ם לפליטים, שבמסגרתו ישראל הייתה אמורה להעביר 16 אלף מבקשי מקלט או מסתננים מאפריקה למדינות מערביות – ובמקביל להסדיר את מעמדם של מספר דומה של פליטים בישראל. אם ההסכם הזה היה ממומש, מהומות אתמול לא היו מתרחשות (כי הגורמים להן היו מורחקים מזמן מהארץ).

למרבה הצער, נתניהו חזר בו מההסכם תוך 24 שעות בעקבות לחץ מימין וסערה ברשתות החברתיות. "שמעתי בקשב רב הערות על ההסכם והחלטתי לבטל אותו", הוא אמר אז. אתמול הודיע נתניהו כי הוא ישקול גירוש מסתננים שהשתתפו בהתפרעויות.

 
בן גביר נגד נתניהו
איתמר בן-גביר, בנימין נתניהו (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90, מונטז')
איתמר בן-גביר, בנימין נתניהו (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90, מונטז')

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לא מסתפק רק בכאוס במשטרה ופועל במלוא המרץ לזרוע כאוס גם בשירות בתי הסוהר. בסוף השבוע העבירה לשכתו של השר הנחיה לשב"ס להגביל את הביקורים של משפחות אסירים ביטחוניים פלסטינים לפעם בחודשיים, במקום פעם בחודש כפי שהיה נהוג עד עכשיו.

ההנחיה של בן-גביר נחשפה ב"ידיעות אחרונות" ביום שישי, ובעקבותיה פרצה סערה רבתי. גורמי ביטחון הזדרזו לתדרך כי ההנחיה הונחתה על שב"ס בלי שהתקיימה קודם כל התייעצות עם גורמי הביטחון. לשכת ראש הממשלה אף מיהרה להכחיש את ההנחיה, כינתה את הדיווח "פייק ניוז" וטענה כי "עוד לא התקבלה כל החלטה".

בן גביר מצידו לא מצמץ והודיע לשירות בתי הסוהר כי הוא מצפה שהנחייתו תמומש. בכך הוא נכנס בעצם לעימות חזיתי עם ראש הממשלה, כשנציבת שירות בתי הסוהר קטי פרי נמצאת באמצע, וצריכה להחליט לאיזה מקור סמכות ממשלתי היא מצייתת.

החשש במערכת הביטחון הוא כי מימוש החלטתו של בן גביר תוביל לפיצוץ עם האסירים הביטחוניים הפלסטינים בבתי הסוהר, ותבעיר במהירות גם את השטח. סוגיית האסירים הביטחוניים היא אחת הסוגיות הרגישות בחברה הפלסטינית.

גורמים המקורבים לשר לביטחון לאומי מצוטטים הבוקר ב"ידיעות אחרונות": "שב"ס ושב"כ רוצים שקט והשר בן גביר לא מוכן לאפשר את המשך הקייטנה הביטחונית בבתי הכלא. הם לא מגלים עמוד שדרה מול האסירים".

גם חברת הכנסת טלי גוטליב הזדרזה לשפוך דלק על המדורה החדשה וצייצה: "טוב לדעת שהשב"כ וצה"ל עובדים אצל המחבלים והאסירים הביטחוניים. כל הדיפסטייט נגד השר בן גביר. כל הכבוד לך איתמר על משילות ימין".

"טוב לדעת שהשב"כ וצה"ל עובדים אצל המחבלים והאסירים הביטחוניים. כל הדיפסטייט נגד השר בן גביר"

גם אחרי שראש הממשלה ושר הביטחון הזדרזו לגנות את הדברים החמורים, גוטליב לא נסוגה וצייצה: "אני נחרדת לגלות שמחבלים אסירים ביטחוניים גורמים לממשלה להוציא הודעה כה מתרפסת".

ככה זה כשרוכבים על גבו של נמר. לפעמים הוא נושך. הבעיה היא שכולנו משלמים על זה את המחיר.

 
שלושה נרצחים בכפר קרע
מרכז כפר קרע, מקושט לרמאדן, יוני 2018 (צילום: אמנדה בורשל-דן\ Times of Israel)
מרכז כפר קרע, מקושט לרמאדן, יוני 2018 (צילום: אמנדה בורשל-דן\ Times of Israel)

בחברה הערבית לא שמעו על המשילות המיוחלת שהשר לביטחון לאומי לכאורה הצליח לשקם. שובל הגופות ממשיך להתארך כמעט בכל יום. ובסוף השבוע הזה האלימות הכתה קשה בכפר קרע.

ביום שישי בערב נרצח מוחמד סעיד ערביד, ילד בן 13, יחד עם בעלה של אחותו – פואד נאסר אללא, תושב קלנסווה. השניים נפלו קורבן לסכסוך דמים ארוך, שכבר גבה לפני חודש את חייו של ליית ערביד ופציעתו של אביו. החשד הוא כי המתנקשים עקבו אחרי המכונית שבה נסעו שני הנרצחים באמצעות רחפן.

ועוד לפני שהיישוב הספיק לעכל את הטרגדיה הזו, נוספה טרגדיה נוספת: האימאם של המסגד המרכזי בכפר קרע, שייח' סמי עבד אל-לטיף, חוסל ביריות בפתח המסגד. המשטרה בודקת אם הרצח קשור לרצח הכפול יממה קודם.

האימאם של המסגד המרכזי בכפר קרע, שייח' סמי עבד אל-לטיף, חוסל ביריות בפתח המסגד

166 ערבים קיפחו את חייהם מתחילת השנה בנסיבות הקשורות לאלימות ולפשיעה. זאת, לעומת 72 נרצחים בתקופה המקבילה אשתקד.

 
האיש הבוער הפך לאיש הטובע
תמונת לוויין של מאהל פסטיבל "האיש הבוער" בנוואדה לפני השטפונות, 29 אוגוסט 2023 (צילום: AFP PHOTO / Maxar Technologies)
תמונת לוויין של מאהל פסטיבל "האיש הבוער" בנוואדה לפני השטפונות, 29 אוגוסט 2023 (צילום: AFP PHOTO / Maxar Technologies)

עשרות אלפי בני אדם שהגיעו לפסטיבל Burning Man במדינת נוואדה בסוף השבוע הפכו לקהל במצור בלב המדבר בעקבות שטפונות עזים שפקדו את האזור.

במקביל, מארגני הפסטיבל הודיעו לשוהים במקום כי עליהם לחסוך במים ואוכל ולהיערך לאפשרות של מחסור. בנוסף, משרד השריף המקומי דיווח הבוקר על מותו של אחד המבקרים, אך לא פירט באילו נסיבות מצא את מותו.

מארגני הפסטיבל הודיעו לשוהים במקום כי עליהם לחסוך במים ואוכל ולהיערך לאפשרות של מחסור

פסטיבל "האיש הבוער" מתקיים במדבר "בלאק רוק" בנוואדה מעל שלושה עשורים ומושך אליו בכל שנה מאות אלפי בוהמיינים, היפים ואוהבי אמנות. המבקרים חיים באוהלים במשך שלושה ימים באזור המנותק לחלוטין מתשתיות עירוניות כלשהן, כולל חשמל, מים ותחבורה.

נוואדה סובלת בימים האחרונים משטפונות עזים שהפכו חלקים שלמים במדבר למלכודות בוץ בסחף הגשמים. בשל הסכנה בתנועה, נדרשים המבקרים במאהל הפסטיבל להישאר במקומם עד שהמצב ישתפר וניתן יהיה לעזוב את המקום בבטחה.

 
חדשות הספורט
שחקני טוטנהאם מנור סולומון וסון הונג-מין חוגגים את הגול הרביעי מול ברנלי, 2 בספטמבר 2023 (צילום: Paul ELLIS / AFP)
שחקני טוטנהאם מנור סולומון וסון הונג-מין חוגגים את הגול הרביעי מול ברנלי, 2 בספטמבר 2023 (צילום: Paul ELLIS / AFP)
  • רגע לפני שהוא חוזר למשחקי נבחרת ישראל, מנור סולומון עלה אתמול בהרכב הפותח של טוטנהאם, תרם שני בישולים נהדרים, והיה שותף מרכזי לניצחון 5:2 של טוטנהאם על ברנלי.
  • במשחק מרובה שערים נוסף שנערך אתמול בפרמיירליג, הוסיף ארלינג האלנד עוד שלושער למאזן שלו בניצחון של האלופה מנצ'סטר סיטי על פולהם 5:1.
  • בירם כיאל, קשרה הוותיק של בני סכנין נפצע אתמול קשה בתיקול עם בלם הפועל פתח תקווה ג'ימי אלכסיס, שהורחק מהמשחק. ביאל פונה לבית חולים ושם התברר שהוא סובל משבר, שאולי גם יסיים את הקריירה היפה של הקשר בן ה-35.
  • בהגרלת הבתים של הליגה האירופית שנערכה ביום שישי, הוגרלה האלופה מכבי חיפה לבית שכולל את ויאריאל מספרד, רן מצרפת ופאנאתנאיקוס מיוון.
  • באיירן מינכן ניצחה בשבת את מינזנגלדבך 2:1 בחוץ. דניאל פרץ ישב לראשונה על ספסל האלופה הגרמנית.
 
משהו לקרוא
 
למקרה שפספסת
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה