אמיר בן-דוד  
 
9 בתשע: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום רביעי, 13 ספטמבר 2023
 
האופציה הנאורה

מי שעקבו אתמול אחרי מהלך הדיון הארוך בבית המשפט העליון ולא הסתפקו רק בסיכומים הערוכים והקצביים במהדורות החדשות, זכו לא רק בשיעור אזרחות מרתק; הם זכו גם להמחשה נהדרת לתהום הפעורה בין שתי אסכולות שונות בתכלית, שהחברה הישראלית נקרעת ביניהן. כי בבית המשפט העליון נפגשו אתמול האליטה הישנה והאליטה החדשה.

השופטים דפנה ברק-ארז, יצחק עמית, אסתר חיות, עוזי פוגלמן ונעם סולברג בדיון על ביטול סעיף הסבירות, 12 בספטמבר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
השופטים דפנה ברק-ארז, יצחק עמית, אסתר חיות, עוזי פוגלמן ונעם סולברג בדיון על ביטול סעיף הסבירות, 12 בספטמבר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

את האסכולה האחת ייצגו 15 שופטי בג"ץ שישבו אתמול בסבלנות מעוררת הערצה במשך יותר מ-13 שעות, וניהלו דיון אינטליגנטי, מעמיק, יסודי, רציני, רגוע, מכבד ומכובד בשאלות מורכבות, שנוגעות לסוגיות היסוד ויורדות לשורשי המשטר והדמוקרטיה בישראל.

את האסכולה השנייה ייצגו שני נבחרי הציבור שהגיעו אתמול לדיון. חבר הכנסת שמחה רוטמן, שהחנה את ה-9D שלו בחניון והגיע כדי להציג בפני השופטים את עמדת הקואליציה, אבל בעצם ללמד אותם לקח ולהטיף להם שהם "אליטה אוליגרכית ששומרת בעיקר על זכויותיה".

במקביל, חברת הכנסת טלי גוטליב הגיעה לבית המשפט רכובה על מטאטא כדי לעשות את הדבר היחיד שהיא יודעת לעשות – להיות ליצנית, לחולל פרובוקציה ולקושש עוד קצת תשומת לב ברשתות החברתיות ובתקשורת.

גוטליב הגיעה כדי לעשות את הדבר היחיד שהיא יודעת לעשות – להיות ליצנית, לחולל פרובוקציה ולקושש עוד קצת תשומת לב

הנאום העלוב והמתריס של רוטמן וההתפרצות הפאתטית של גוטליב, היו לא יותר משתי אנקדוטות זניחות במהלך יום דיונים מרתוני, שבו קיבל הציבור הזדמנות נדירה (ותודה לנשיאה אסתר חיות) לחזות בשידור חי באחד המוסדות המפוארים שהוקמו במדינת ישראל. מוסד אותו מנסה עכשיו החבורה שמיוצגת – בין היתר – על ידי רוטמן וגוטליב להחריב בבריונות ובגסות, במהלך רדיקלי שמתחזה ל"שמרנות". מוסד שעליו מנסים להגן מאות אלפי הישראלים שיוצאים מדי שבוע לרחובות.

על פני השטח – השאלה שעומדת על הפרק היא עתידה של עילת הסבירות במשפט הישראלי.

בעומק הדברים – השאלה האמיתית היא, איזו מדינה ישראל רוצה להיות? זו שיוצגה אתמול בבית המשפט העליון על ידי 15 שופטי בג"ץ, או זו שיוצגה אתמול בבית המשפט העליון על ידי חברי הכנסת של הקואליציה?

 
שובם של הטריקים והשטיקים
שמחה רוטמן בבית המשפט העליון בדיון על ביטול סעיף הסבירות, 12 בספטמבר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
שמחה רוטמן בבית המשפט העליון בדיון על ביטול סעיף הסבירות, 12 בספטמבר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

ח"כ רוטמן היה היחיד שטען אתמול שהתיקון שחוקקה הכנסת לפני כחודש וחצי הוא חוק ראוי וטוב. כל היתר – לרבות נציג הממשלה עו"ד אילן בומבך ונציג הכנסת עו"ד יצחק ברט – נקטו גישה זהירה יותר.

"הקו שלהם", כותב הבוקר יובל יועז, הפרשן המשפטי של זמן ישראל, "היה כי לא מדובר בחוק נפלא, הליך החקיקה לא היה מיטבי, אך אין עילה להתערבות תקדימית של בית המשפט בחוק היסוד".

השופט יצחק עמית אמר זאת בצורה הברורה ביותר, לקראת סיכום הדיון, תוך שהוא מצטט את אחד הביטויים הזכורים של ראש הממשלה בנימין נתניהו:

"התחושה היא שאני שומע 'אנחנו יודעים שהחוק גרוע, ועכשיו נציע לכם טריקים ושטיקים, ותקראו לזה ככה וככה ותשתמשו בשיקולים זרים'. אני יושב פה ושומע את הצד הזה. למה ללכת בכל דרכי העקיפין האלו?"

"בסופו של הדיון המרתוני אפשר לומר – בית המשפט נמצא הכי קרוב שהגיע אי פעם, ממש על סף הכרעה היסטורית להתערב לראשונה בחקיקת יסוד, ולהורות על ביטול הסעיף", מעריך הבוקר יועז, "לצד השופטים הליברלים בעליון התייצבו לפחות חלק מהשופטים הנוטים יותר לקו שמרני, והביעו מורת רוח ודאגה חריפות מההשלכות החמורות של סעיף הסבירות.

"אלכס שטיין, יעל וילנר, עופר גרוסקופף, חאלד כבוב, יחיאל כשר – לפחות חלק מהם עתידים להצטרף לעמדתם של אסתר חיות, יצחק עמית, עוזי פוגלמן, דפנה ברק-ארז, ענת ברון ורות רונן. פסק הדין התקדימי נראה קרוב מאי פעם.

"השופטים נעם סולברג ודוד מינץ הביעו אמנם עמדה שממנה עולה שבכל קונסטלציה שהיא בג"ץ נעדר סמכות להתערב בחקיקת יסוד, אך השופט יוסף אלרון נשמע פחות נחרץ. השופטת גילה כנפי-שטייניץ הייתה היחידה שנותרה אילמת לאורך כל שעות הדיון הארוכות, ולפיכך אין דרך לדעת לאיזה כיוון היא נוטה".

 
מה עומד לקרות?
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין בישיבת הממשלה, 11 בספטמבר 2023 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין בישיבת הממשלה, 11 בספטמבר 2023 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

עוד לפני שהדיון בבג"ץ הסתיים, אפשר היה להבין לאן נושבת הרוח במערכת הפוליטית. אדריכל ההפיכה המשטרית, שר המשפטים יריב לוין, פרסם על הבוקר הודעה מאפיוזית, לפיה עצם הדיון בבג"ץ נערך בחוסר סמכות מוחלט ומהווה "פגיעה אנושה בדמוקרטיה ובמעמד הכנסת" וכן "פגיעה אנושה בשלטון העם".

רבים מחברי הכנסת של הקואליציה צייצו בבת אחת, עם פתיחת הדיון, ציוץ זהה האומר "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה" ותנועת הליכוד פרסמה בשעת ערב, במהלך הדיון, הודעה שהזכירה לשופטים, כי "אם בית המשפט יכול לבטל חוק יסוד, הוא הופך עצמו לריבון במקום העם. צעד קיצוני זה יערער את יסוד הדמוקרטיה. זה קו אדום שאותו אסור לחצות".

רבים מחברי הכנסת של הקואליציה צייצו בבת אחת, עם פתיחת הדיון, ציוץ זהה האומר "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה"

אז מה יקרה עכשיו?

"עילת הסבירות תיכנס למגירה הלאומית עד שתתפרסם החלטת השופטים, כנראה בתחילת ינואר", מעריך שלום ירושלמי, הפרשן הפוליטי של זמן ישראל, במאמר שיתפרסם הבוקר. "נתניהו יקרא אז לציית להחלטה, למרות שהוא לא מוכן לומר את זה היום בפה מלא.

"החשש הגדול ביותר כרגע הוא מהדיון בבג"ץ ביום שלישי הבא, בעתירות שקוראות לחייב את השר לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים. בלשכות של לוין ונתניהו שוברים את הראש על התשובה לבג"ץ ועל ההשלכות.

"בתוך הדרמה הזו לא קשה להבין מדוע נתניהו מבקש עדיין להשיג פשרה, עדיין תחת הקונספט שהציע נשיא המדינה. הדיונים עדיין נמשכים, בעיקר בין הפרויקטור של הנשיא עובד יחזקאל ואנשי בני גנץ, אבל אף אחד לא ממש אופטימי בעניין הזה.

"נכון לאמש האפשרות של הצהרה חד-צדדית של נתניהו על בסיס המתווה של הרצוג (שכולל את ריכוך החוק לצמצום עילת הסבירות) נראית ריאלית יותר, אבל לצורך העניין צריך לפרק את כל כיסי ההתנגדות בקואליציה, בעיקר בציונות הדתית ועוצמה יהודית".

 
שוב פיגוע ירי בחווארה
הרכב שנפגע מירי ליד חווארה, 12 בספטמבר 2023 (צילום: מגן דוד אדום)
הרכב שנפגע מירי ליד חווארה, 12 בספטמבר 2023 (צילום: מגן דוד אדום)

שני גברים ישראלים כבני שלושים נפצעו אתמול מירי שנפתח לעברם, כשנסעו בכביש שחוצה את חווארה. המחבל ככל הנראה פתח באש מצד הכביש ולא מרכב חולף, ונמלט מהמקום. כוחות צה"ל פתחו במצוד אחריו והציבו מחסומים באזור.

אחד הפצועים שוחרר במהלך הלילה לביתו. הפצוע השני עדיין מאושפז ומוגדר במצב בינוני.

אחד הפצועים שוחרר במהלך הלילה לביתו. הפצוע השני עדיין מאושפז ומוגדר במצב בינוני

ראש מועצה אזורית שומרון יוסי דגן, שהגיע לזירת הפיגוע, תקף את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת שר הביטחון יואב גלנט, באופן שמזכיר מאוד את הדרך שבה שניהם נהגו לתקוף את קודמיהם בתפקיד:

"ראש הממשלה ושר הביטחון, אתם אחראים לזה שיהודים נורים כאן! לא נוותר לכם! יכולנו לצאת מכאן עם שתי גופות. תחזירו כבר את המחסומים".

 
מקרתיזם
מנהיג הרוב הרפובליקאי קווין מקרתי מודיע על פתיחה בחקירה לצורך הדחה נגד נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, 12 בספטמבר 2023 (צילום: AP Photo/J. Scott Applewhite)
מנהיג הרוב הרפובליקאי קווין מקרתי מודיע על פתיחה בחקירה לצורך הדחה נגד נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, 12 בספטמבר 2023 (צילום: AP Photo/J. Scott Applewhite)

קווין מקרתי, יו"ר הבית התחתון בקונגרס ומנהיג הרוב הרפובליקאי, הודיע אתמול על הקמת ועדה שתחל בהליך הדחה של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן. ככל הידוע, זו הפעם הראשונה שהליך הדחה נפתח ללא כל ראיות נגד הנשיא המכהן, ועל בסיס טענות כלליות בלבד.

ככל הידוע, זו הפעם הראשונה שהליך הדחה נפתח ללא כל ראיות נגד הנשיא המכהן, ועל בסיס טענות כלליות בלבד

בעבר, בכל המקרים בהם נפתח הליך הדחה – מריצ'רד ניקסון בפרשת ווטרגייט, דרך ביל קלינטון בפרשת מוניקה לוינסקי ועד שני הליכי ההדחה נגד דונלד טראמפ – הדבר נעשה בעקבות חקירה פלילית נגד המועמד, או בעקבות ממצאים בחקירה של תובע מיוחד בעניינו.

הפעם, המוטיבציה העיקרית של הרפובליקאים היא לייצר מעיין סימטריה בין הנשיא ביידן לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, העומד בפני לא פחות מארבעה תיקים בארבעה בתי משפט שונים, בניו יורק, וושינגטון ואטלנטה.

על פי הודעת מקרתי, הוועדה תחקור האם ישנם קשרים בין הנשיא לעסקיו של בנו האנטר ביידן, השרוי תחת חקירה מזה כחמש שנים. עד כה, ביידן הבן עומד מול שני אישומים אפשריים בלבד: עבירת מס, ועבירת אחזקת נשק.

ההכרזה של מקרתי היא סימבולית בעיקרה, שכן על הליך ההדחה ממילא דורש גם את אישור הסנאט – שם לדמוקרטים יש רוב. אבל הסימבוליות הזו מספיקה עבור הרפובליקאים בישורת האחרונה לקראת הבחירות לנשיאות ב-2024.

 
מה החזאי מבין
סופת ברברה לחופי תל אביב, 6 בפברואר 2023 (צילום: אריק מרמור/פלאש90)
סופת ברברה לחופי תל אביב, 6 בפברואר 2023 (צילום: אריק מרמור/פלאש90)

הסופה הים תיכונית דניאל חוללה שמות בימים האחרונים בלוב, והותירה אחריה כעשרת אלפים הרוגים ומספר לא ידוע של נעדרים.

השובל של דניאל הגיע הבוקר לישראל. הטמפרטורות צפויות לרדת בצורה ניכרת, וסופת גשמים חריגה לעונה זו עוברת כעת על ישראל מדרום לצפון. בשעות אחר הצהריים צפוי הגשם להתחזק מאוד ויש סכנה גם לשיטפונות בדרום ולהצפות בגוש דן.

בעקבות הסערה, הודיע משרד הפנים על סגירת חופי הים בהרצליה, תל אביב ובת ים לרחצה. בנוסף, בורות נפערו בכבישים בחולון ובהרצליה ורחובות נסגרו, מה שמוביל לשיבושי תנועה נרחבים באזור.

אחת השאלות המעניינות היא האם הרכבת הקלה החדשה בגוש דן תעמוד בהצלחה במבחן מזג האוויר החריג, או שהמנהרות יוצפו ותנועת הרכבת תיפסק.

 
הנבחרת עמדה באתגר
שחקני נבחרת ישראל בכדורגל, ובמרכז גבי קינקובסקי, חוגגים את השער מול נבחרת בלארוס, 12 בספטמבר 2023 (צילום: JACK GUEZ / AFP)
שחקני נבחרת ישראל בכדורגל, ובמרכז גבי קינקובסקי, חוגגים את השער מול נבחרת בלארוס, 12 בספטמבר 2023 (צילום: JACK GUEZ / AFP)

זה היה קשה. זה היה מורט עצבים. זה כמעט נגמר בכישלון מתסכל. נבחרת ישראל הייתה עדיפה בהרבה על נבחרת בלארוס לאורך כל שלבי המשחק אתמול, אבל לא הצליחה לתרגם את יתרונה האיכותי לשער, מול היציעים המלאים בבלומפילד, של האוהדים המתוסכלים שציפו לשער ניצחון הכרחי.

השער המיוחל הגיע שתי דקות בתוך תוספת הזמן. גבי קינקובסקי הצליח להעניק לישראל את שלוש הנקודות ההכרחיות להמשך המאבק על הכרטיס לטורניר היורו בשנה הבאה.

"יש השגחה מלמעלה", אמר כוכב הנבחרת מנור סלומון, "אבל מצד שני, הכול שוב הולך קשה"

 
למקרה שפספסת
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה