נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, צפוי להגיע בהמשך הבוקר לפגישה הנחשבת דרמטית עם ראש הממשלה בנימן נתניהו. השניים אמורים לדון בשאלה, האם ירון ימשיך לקדנציה נוספת כנגיד או יסיים את הכהונה בדצמבר.
לפגישה הזו עשויה להיות השפעה מיידית על הכלכלה הישראלית, ועל הלך הרוח של משקיעים בעולם ביחס לישראל. לפי החוק, נגיד בנק ישראל מתמנה לכהונה של חמש שנים, ואפשר למנותו לקדנציה נוספת של חמש שנים. ירון נכנס לתפקיד ב-24 בדצמבר 2018.
לאורך שנות הכהונה שלו, ירון מתח ביקורת רבה על הממשלה, עוד לפני המשבר הנוכחי (למשל, בתקופת הקורונה, ירון מתח ביקורת על מרכיבים בתוכנית הסיוע הכלכלי שגיבש נתניהו, שכללו חלוקת כספים לאזרחים ללא הבחנה).
"המוזיקה שבדברי הנגיד נעשתה צורמת בהרבה לאוזניו של נתניהו מאז שהתחיל בקידום ההפיכה המשטרית בתחילת 2023", כותב הבוקר נתי טוקר ב"דה מרקר", "עם התמשכותן של ההתפתחויות הפוליטיות, הפכו האזהרות שהשמיע למחודדות יותר.
"המוזיקה שבדברי הנגיד נעשתה צורמת בהרבה לאוזניו של נתניהו מאז שהתחיל בקידום ההפיכה המשטרית בתחילת 2023"
"ירון חזר והזהיר מפני צעדים שעלולים לפגוע בכלכלת ישראל, ובחטיבת המחקר של הבנק המרכזי פרסמו תחזית קודרת לתרחיש שבו ההפיכה תתממש: הפסד תוצר שנתי של עד 50 מיליארד שקלים".
מאחר שזה מצב הדברים, לא נראה שירון יודיע לנתניהו כי הוא מעוניין בכהונה נוספת, ונתניהו יסכים לכך. אם הנגיד יודיע שהוא מעוניין בכהונה ונתניהו יסרב, זה ייתפס כהדחה של הנגיד – שעלולה לעורר גלי הדף כלכליים חמורים.
לפיכך, התרחיש הסביר ביותר הבוקר הוא שירון יודיע לנתניהו כי הוא מעוניין לעזוב את התפקיד מיוזמתו, וכדי למנוע זעזוע בשווקים, השניים יפרסמו הודעת פרידה משותפת ומנומסת ויעטירו שבחים זה על זה.