אמיר בן-דוד  
 
9 בתשע: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום שלישי, 21 מרץ 2023
 
ריכוך מהפכני

לעולם כבר לא נדע איך הייתה נראית התקופה האחרונה, אם הקואליציה הייתה בוחרת לקדם מלכתחילה רק את "המתווה" המכונה עכשיו "ריכוך" בלשון מכובסת (בדיחת כביסה הייתה הכרחית כאן. אני מתנצל).

האם המחאה הייתה מתעוררת באותה עוצמה ובאותו היקף? האם אנשי המילואים היו מצטרפים אליה? האם ההייטק, שוק ההון וכלכלנים בכירים בעולם היו נזעקים?

היסטוריונים ועיתונאים עוד יתפלמסו על השאלות האלה. אבל הקואליציה בחרה – ביהירות ובאטימות – ללכת על תוכנית "אורנים גדול" ולנסות להעביר בבת אחת את כל חוקי המהפכה המשפטית, וכך היא הקימה עליה התנגדות שלא זכורה כמוה בתולדות המדינה. עכשיו היא כבר לא מסוגלת להרגיע את הרוחות – כי אף אחד כבר לא מאמין לה שכוונותיה טובות.

שר המשפטים יריב לוין מציג את הרפורמה שלו במערכת המשפט, 4 בינואר 2023 (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
שר המשפטים יריב לוין מציג את הרפורמה שלו במערכת המשפט, 4 בינואר 2023 (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)

המתווה "המרוכך" שח"כ שמחה רוטמן הציג אתמול בוועדת החוקה יעלה כבר הבוקר להצבעה. תחת השם המרוכך מסתתרת מכה קשה לעצמאות בית המשפט העליון.

לפי ההצעה החדשה, שיטת הסניוריטי בעליון – שפועלת מאז קום המדינה, ולפיה השופט הוותיק ביותר בהרכב העליון מתמנה לנשיא בית המשפט עם פרישתו של הנשיא המכהן לגמלאות – תבוטל, ונשיא בית המשפט העליון הבא ייבחר תוך כמה חודשים על ידי נציגי מפלגת השלטון, שיוכלו לבחור גם שני שופטים מטעמם.

נשיא העליון הבא ייבחר תוך כמה חודשים על ידי נציגי מפלגת השלטון, שיוכלו לבחור גם שני שופטים מטעמם

המהלכים הללו, שאותם מנסים בנימין נתניהו, יריב לוין ושמחה רוטמן להציג כפשרה מרוככת שנולדה תוך "התחשבות בקולות המחאה של אחינו", יובילו למעשה לפוליטיזציה של בית המשפט העליון, ושליטה למעשה של נאשם בפלילים בהרכב השופטים שעלולים לחרוץ בעתיד הקרוב את גורלו המשפטי.

 
בליץ החקיקה נמשך
מכל המים הישן בהתנחלות חומש, 2019 (צילום: Hillel Maeir/Flash90)
מכל המים הישן בהתנחלות חומש, 2019 (צילום: Hillel Maeir/Flash90)

הכנסת תצא בעוד שבוע וחצי לפגרה שתימשך עד סוף אפריל. לכן פועלת הקואליציה להעביר במהירות בלתי סבירה שורה של חוקים דרמטיים, שתהיה להם השפעה מרחיקת לכת על החיים בישראל.

הלילה אישרה הכנסת בקריאה שניה ושלישית תיקון לחוק ההתנתקות, שקובע כי ישראלים יכולים לחזור ולשהות בשטחים בצפון השומרון שפונו ב-2005. התיקון לחוק יאפשר למתנחלים לשהות במאחז חומש.

כמו כן עברו בקריאה ראשונה גם "חוק דרעי 2" (שנועד לסלול את דרכו של יו"ר ש"ס בחזרה לשולחן הממשלה, אחרי שתישלל מבית המשפט היכולת למתוח ביקורת שיפוטית על הליך מינוי שרים), "חוק הנבצרות" (שמגביל את היכולת להכריז על נבצרות של ראש ממשלה. החוק יועלה כבר היום לקריאה שניה ושלישית), "חוק החמץ" (שיאפשר למנהלי בתי חולים לאסור הכנסת חמץ לבית החולים בתקופת פסח. יעלה לקריאות שניה ושלישית כבר היום), ו"חוק המתנות" (עבר בקריאה טרומית, ונועד להכשיר תרומות למימון הוצאות המשפט של ראש הממשלה).

האם אלה הם הנושאים הבוערים ביותר על סדר היום של הישראלים – שנאנקים תחת יוקר מחייה מאמיר, מתמודדים עם פיגועים ואיומים מהצפון והדרום ונלחמים להיות חופשיים בארצם – ומצדיקים קדחת חקיקה כזאת?

האם אלה הם הנושאים הבוערים ביותר על סדר היום של הישראלים ומצדיקים קדחת חקיקה כזאת?

אם תשאלו את תומכי נתניהו הם ישמחו להסביר לכם למה זו המשמעות של "ממשלת ימין מלא-מלא".

 
Five More Years
הצבעה בבחירות לכנסת, 1 בנובמבר 2022 (צילום: Olivier Fitoussi/Flash90)
הצבעה בבחירות לכנסת, 1 בנובמבר 2022 (צילום: Olivier Fitoussi/Flash90)

למי שעדיין לא הבין לאן נושבת הרוח, גם אחרי כל המהלכים האלה – שקשה להאמין שהם מתגלגלים במהלך יום אחד בלבד, אבל זה המצב כרגע – התברר אתמול שבליכוד תומכים במהלך שיאפשר את הארכת כהונתה של הכנסת הנוכחית בשנה, לחמש שנים.

בפניה שכתב עו"ד פרטי בשם בנימין שור ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט נעם סולברג, נכתב כי יש לקבוע את מועד הבחירות הבאות רק ב-2 בנובמבר 2027. על פי חוק יסוד הכנסת, אם הכנסת מתפזרת לפני סיום כהונתה, כפי שאכן קרה בכנסת הקודמת, הכנסת הבאה אחריה תכהן "עד לחודש חשוון הקרוב שלאחר גמר ארבע השנים מיום הבחירה".

על פי החוק, אם הכנסת מתפזרת לפני סיום כהונתה, הכנסת הבאה אחריה תכהן "עד לחודש חשוון הקרוב שלאחר גמר ארבע שנים"

מכיוון שהבחירות לכנסת הנוכחית נערכו בחודש חשוון, העלה עו"ד שור שאלה בדבר משך הכהונה הראוי והציע לקבוע אותו ב-2027. הליכוד וכן המפלגות החרדיות הודיעו ליו"ר ועדת הבחירות כי הם תומכים בקביעה הזו.

מנגד, היועצת המשפטית של הכנסת הגישה חוות דעת, לפיה הבחירות צריכות להתקיים ב-2026 ומסתמן כי היועצת המשפטית לממשלה תחזיק בעמדה דומה.

כעת יצטרך השופט סולברג לפסוק מה הייתה כוונת המחוקק. וכל זה, כמובן, בהנחה שהממשלה הנוכחית בכלל תחזיק מעמד ארבע – או חמש – שנים. מה שאינו מובן מאליו כלל במערכת הפוליטית בישראל.

 
לאון שובת רעב

איש הקולנוע והטלוויזיה הוותיק אודי לאון מוביל קבוצה של 15 אזרחים שפתחו אתמול בשביתת רעב במאהל מול משרד ראש הממשלה.

אל השובתים צפויים להצטרף היום ובימים הקרובים שובתי רעב נוספים, במה שעלול להפוך תוך כמה ימים לאירוע מחאה שימשוך אליו תשומת לב רבה בארץ ובעולם.

לאון הוא בוגר ישיבת מרכז הרב, והיה מיודד עם הרב צבי יהודה הכהן קוק. הוא היה ממייסדי בית הספר לקולנוע "מעלה" והקים את קרן גשר לקולנוע רב תרבותי. יהיה קשה להדביק לו את התואר "שמאלן".

לאון אמר אתמול שהוא חשב תמיד שהמהלכים שאהרן ברק הוביל בבית המשפט היו מרחיקי לכת, אבל הוסיף שמי שחושש עכשיו ממהלכים שיובילו לדיקטטורה צודק, וכי מה שעומד עכשיו על הפרק זו "סכנת חורבן".

 
ידיעה לגברים בלבד
נשים רוחצות בסחנה. אילוסטרציה (צילום: הדס פרוש/פלאש90)
נשים רוחצות בסחנה. אילוסטרציה (צילום: הדס פרוש/פלאש90)

ב"ישראל היום" נחשף אתמול כי השרה להגנת הסביבה עידית סילמן מגבשת פיילוט שיבדוק אפשרות לרחצה נפרדת לגברים ונשים במעיינות פופולריים של רשות הטבע והגנים. הפיילוט יבדוק את השלכות הרחצה הנפרדת בשני מעיינות אטרקטיביים: הסחנה (גן השלושה) בצפון, ועין צוקים בדרום.

הפיילוט יבדוק את השלכות הרחצה הנפרדת בשני מעיינות אטרקטיביים: הסחנה (גן השלושה) בצפון, ועין צוקים בדרום

המהלך של סילמן מצטרף ליוזמה של חבר הכנסת משה גפני, שדורש לעגן בחקיקה כי 15% משעות הפעילות של חופי הרחצה יהיו ברחצה נפרדת לגברים ולנשים.

"הפיילוט של השרה עידית סילמן צריך להדאיג את כולנו", אמרה הדס דניאלי ילין, מנכ"לית שדולת הנשים ל"ישראל היום". "אף חוק עוד לא עבר, וכבר אפשר לראות את הצעדים להפרדה מתממשים לנגד עינינו. הזכויות שלנו כנשים בסכנה. הפרדה מגדרית מטרתה אחת: להעלים את הנשים מהמרחב הציבורי".

וחברת הכנסת מרב מיכאלי אמרה אתמול כי "סילמן יורקת למעיין שהיא שותה ממנו".

 
באים בברית הנישואים
רופרט מרדוק, רני רהב (צילום: איי-פי, פלאש90 / מונטז')
רופרט מרדוק, רני רהב (צילום: איי-פי, פלאש90 / מונטז')

איל התקשורת רופרט מרדוק – עלם חמודות בן 92, ומי שסיפור חייו היה השראה ליוצרי סדרת הטלוויזיה המעולה "היורשים" שחוזרת בסוף השבוע לעונה חדשה – מתעתד להתחתן בקיץ עם בחירת ליבו, אן-לזלי סמית.

זו תהיה החתונה החמישית של הטייקון, שהודיע כי הוא נרגש לחלוק עם בחירת ליבו "את המחצית השנייה של חיינו יחד".

זו תהיה החתונה החמישית של מרדוק, שהודיע כי הוא נרגש לחלוק עם בחירת ליבו "את המחצית השנייה של חיינו יחד"

גם בביתו של טייקון יחסי הציבור רני רהב נשמע בימים האחרונים קול ששון וקול שמחה, אחרי שנודע כי רועי רהב, בנם בן ה-29 של רני והילה רהב, יתחתן בעוד כחצי שנה עם בחירת ליבו, גרציאלה, בתו של טייקון התקשורת הבינלאומי פטריק דרהי.

 
עוד כותרות
  • אולי מוטב שבצלאל סמוטריץ' ימשיך לדבר על הגרנדמייזלר שלו באנגלית: כשהוא מדבר בעברית, הנזקים שהוא עושה למדינת ישראל בזירה הדיפלומטית והמדינית חסרי תקדים. אתמול, אחרי שסמוטריץ' הצהיר בצרפת שאין דבר כזה עם פלסטיני ונאם עם מפה של ארץ ישראל על שתי גדות הירדן, נאלץ ראש המל"ל צחי הנגבי להתקשר אל מקבילו הירדני ולהתנצל בשם המדינה.
  • הפדיחות לא נגמרות בירדן: באוקראינה זימן משרד החוץ את שגריר ישראל מיכאל ברודצקי לשיחת בירור, מאחר שישראל לא מיישמת את ההבטחות שניתנו לאוקראינה במהלך ביקורו של שר החוץ אלי כהן בקייב בחודש שעבר.
  • ולמה שנתפדח רק בחו"ל: בעוד אחד ממופעי הביריונות שלו בכנסת, ח"כ דוד אמסלם הצהיר אתמול במליאה כי "לא רחוק היום שנקים ועדת חקירה ממלכתית על מה שקרה פה בתקופה האחרונה. אנשים עוד יועמדו לדין רק על החודשיים האחרונים". הוא פנה אל מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי והוסיף: "אני מציע לך – אל תהיה אחד מהם".
 
למקרה שפספסת
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה