שר המשפטים יריב לוין (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
שר המשפטים יריב לוין הפיץ אתמול את הטיוטה להצעות החוק שיאפשרו לו להחליש את בית המשפט העליון. הפרשן המשפטי של זמן ישראל יובל יועז כותב הבוקר כי מדובר ב"הפיכה משטרית שתכליתה הרס המערכת המשפטית".
"אי אפשר להימלט מהמסקנה ששר המשפטים יריב לוין מבקש לתקוע אצבע בעין של מערכת המשפט ושל כל מי שהמערכת הזו יקרה לו", כותב יועז, "הדוגמה המובהקת לכך היא יוזמתו 'לבטל בחקיקה' את עקרון הסניוריטי, שלפיו מתמנים נשיאי בית המשפט העליון לדורותיהם.
"אי אפשר להימלט מהמסקנה ששר המשפטים יריב לוין מבקש לתקוע אצבע בעין של מערכת המשפט ושל כל מי שהמערכת הזו יקרה לו"
"בהתאם לחלק זה של תוכניתו, המשתלבת היטב ביתר רכיבי היוזמה להרס מערכת המשפט והדמוקרטיה הישראלית, לא זו בלבד שניתן יהיה למנות שופט אחר לנשיא, ולא בהכרח את השופט הוותיק ביותר, אלא שניתן יהיה להצניח לנשיאות העליון שופט חדש, שלא צבר ולו יום אחד של ותק שיפוטי בעליון. נשיא מן החוץ".
זה מוביל את יועז למסקנה העגומה הבאה: "קשה גם להניח ששופטי העליון יסכימו לכהן תחת נשיא החסר כל מושג, ולו בסיסי, בעבודת בית המשפט העליון והנהגת המערכת המשפטית. ביטול הסניוריטי, ועוד באופן הבהול שבו פועל לוין, יביא בסבירות גבוהה להתפטרות המונית במערכת המשפט – של שופטי עליון ושופטים נוספים בכל הערכאות".
הרכב של 11 שופטי בית המשפט העליון בדיון על מינויו של אריה דרעי לשר, 5 בינואר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יריב לוין לא מתרגש מהמאמרים שתוקפים אותו ואת תוכניתו. כשהציג אתמול את תוכניתו בכנסת הוא אמר: "אני נחוש לקדם את הרפורמה ושום איום לא ירתיע אותי".
אבל בינתיים מי שדווקא סובל מהתקפות הוא הנשיא לשעבר של בית המשפט העליון, אהרן ברק. אתמול, בשעת ערב מאוחרת, נערכה הפגנת ימין מתחת לבית שבו מתגוררים ברק בן ה-86 ואשתו, השופטת בדימוס אלישבע ברק. המפגינים קראו במגפונים "שמאלנים , תתרגלו לכל שבוע ביקור פה עד שאהרן ברק ייכנס לחקירות".
אהרן ברק הוא לא רק משפטן בעל שם עולמי, שבין היתר נחשב לשושבין של הסכם השלום בין ישראל למצרים, אלא גם ניצול שואה, שכילד נחלץ בנס מליטא הכבושה על ידי הנאצים. אבל הוא בטח יודע שאסור להשוות.
אהרן ברק הוא לא רק משפטן בעל שם עולמי, אלא גם ניצול שואה, שכילד נחלץ בנס מליטא הכבושה על ידי הנאצים. אבל הוא בטח יודע שאסור להשוות