אמיר בן-דוד  
 
מהדורת מלחמה: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום רביעי, 18 אוקטובר 2023
 
מה באמת קרה בבית החולים אל-אהלי

צה"ל הפיץ הבוקר תיעוד אווירי של שטח בית החולים אל-אהלי בעזה כדי להוכיח לעולם שהמקום נפגע משיגור כושל של רקטה של הג'יהאד האסלאמי ולא מירי של מטוסי חיל האוויר. בידי ישראל גם הקלטה של פעילים בג'יהאד האסלאמי שקושרות אותם ישירות לירי.

משרד הבריאות הפלסטיני הזדרז להודיע, דקות אחרי הפגיעה בבית החולים, כי נהרגו במקום 500 בני אדם. בהמשך עלה המספר המדווח ל-800 ואחר כך ירד ל"כמה מאות".

תמונה מהבוקר שאחרי הפיצוץ שארע לכאורה בבית חולים אל-אהלי: מבני בתי החולים לא נפגעו, השרפה ארעה במגרש החנייה (צילום: מטלגרם, שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
תמונה מהבוקר שאחרי הפיצוץ שארע לכאורה בבית חולים אל-אהלי: מבני בתי החולים לא נפגעו, השרפה ארעה במגרש החנייה (צילום: מטלגרם, שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)

ההודעות הדרמטיות – שלאף אחד אין מושג על מה הן התבססו – צוטטו בכותרות הראשיות ובפתח המהדורות בכל כלי התקשורת המרכזיים בעולם ועוררו גלי הפגנות כלפי ישראל בעולם הערבי ובבירות המערב.

מותר בהקשר הזה לשאול: האם הזוועות שאליהן נחשף העולם ב-7 באוקטובר, לא אמורות בשלב הזה לצמצם ולו במעט את האמון שניתן להודעות היוצאות מחמאס?

בישראל נזקקו לכמה שעות עד שאספו את הראיות המוכיחות שישראל לא אחראית לפגיעה, ודובר צה"ל דניאל הגרי הציג אותן ביובש ובפירוט רב במסיבת עיתונאים לתקשורת הזרה. בין השאר, הציג גם צילומים חדשים שמתפרסמים הבוקר בהם נראה שבית החולים כלל לא נפגע, והרקטה מהשיגור הכושל נפלה במגרש החנייה.

צילומים חדשים שמתפרסמים הבוקר מראים כי בית החולים כלל לא נפגע, והרקטה מהשיגור הכושל נפלה במגרש החנייה

כך שנכון לעכשיו כלל לא ברור מה בדיוק קרה בבית החולים וכמה אנשים באמת נפגעו באירוע, אם בכלל. שלושה דברים ברורים לחלוטין: זה לא קרה בגלל תקיפה ישראלית, משרד הבריאות בעזה מיהר לפרסם הודעות שקריות שזכו לתהודה גדולה בכל העולם, אבל העובדות האלה לא יעצרו את הביקורת על ישראל.

 
המדינה ה-51
ראש הממשלה בנימין נתניהו מקבל את פניו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם נחיתתו בנתב"ג, 18 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
ראש הממשלה בנימין נתניהו מקבל את פניו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם נחיתתו בנתב"ג, 18 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, נחת הבוקר בישראל לביקור בזק חסר תקדים, שייערך במקביל להיערכות צה"ל לכניסה קרקעית לרצועת עזה. את פניו קיבלו בשדה התעופה בן-גוריון ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה יצחק הרצוג.

ביידן ייפגש בהמשך היום עם חברי קבינט המלחמה, ולפי דובר הבית הלבן לענייני ביטחון לאומי ג'ון קירבי, נשיא ארה"ב מתכוון להציג להנהגה הישראלית שאלות קשות בנוגע לתוכניותיה להמשך המלחמה, וכן לדון בגורל החטופים הרבים ברצועת עזה.

נשיא ארה"ב מתכוון להציג להנהגה הישראלית שאלות קשות בנוגע לתוכניותיה להמשך המלחמה, וכן לדון בגורל החטופים

בשיחה עם עיתונאים הלילה אמר קירבי, כי 31 אזרחים אמריקאים נהרגו במתקפה הרצחנית של חמאס ב-7 באוקטובר ו-13 אזרחים אמריקאים נוספים מוגדרים נעדרים וייתכן כי הם נחטפו לעזה. הנשיא ביידן אמור להיפגש עם נציגי משפחות החטופים ולאחר מכן צפוי למסור הצהרה לתקשורת לסיכום ביקורו.

"לראשונה בתולדות מלחמות ישראל יגיע המנהיג של המעצמה הגדולה בתבל כדי להיות איתנו בימים הקשים, ועל כך העם בישראל מודה לו", התפייט אתמול ראש המל"ל צחי הנגבי.

הגם שאין ספק כי ביידן אכן מזדהה עם אזרחי ישראל וראוי על כך לתודה מקרב לב, הנשיא האמריקאי נוחת בישראל לא רק כדי להביע הזדהות ואמפתיה, אלא בעיקר כדי להעביר מסר תקיף לחזבאללה ולאיראן, ולוודא מקרוב שישראל מבינה שהמלחמה מנוהלת לא רק מהקריה בתל אביב ומלשכת ראש הממשלה בירושלים, אלא גם מהבית הלבן ומהפנטגון.

הלילה נודע כי כוח של 2,000 חיילי מארינס נמצא בדרכו למזרח התיכון. הפנטגון אישר דיווח על כך בסי-אן-אן, לפיו לוחמי המארינס עשויים, במידת הצורך, להתפרס בתוך שטח ישראל ולסייע לכוחות הביטחון. ההערכות הן כי הכוח ימתין בים להמשך ההתפתחויות ולהוראות נוספות.

הכוח לא אמור להשתתף בעצמו בלחימה, אלא לסייע לוגיסטית, בעיקר במצבי חירום רפואיים. שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין כבר הורה לעוד 2,000 חיילי מארינס להיכנס לכוננות, לקראת הקפצה אפשרית לישראל.

שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין כבר הורה לעוד 2,000 חיילי מארינס להיכנס לכוננות, לקראת הקפצה אפשרית לישראל

הנשיא ביידן היה אמור להמשיך מישראל לירדן לפסגה עם מנהיגי האזור, אולם ירדן ביטלה את המפגש בעקבות הפיצוץ הקטלני בבית החולים אל-אהלי.

 
ראש אמ"ן לוקח אחריות מלאה
ראש אמן", אלוף אהרון חליוה, בכנס של מכון גזית בתל אביב, 5 בנובמבר 2022 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
ראש אמן", אלוף אהרון חליוה, בכנס של מכון גזית בתל אביב, 5 בנובמבר 2022 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)

בתקשורת ובצמרת הישראלית ממשיכים להתכתש על לקיחת אחריות לאסון. שוב ושוב מופנית לכל מרואיין בכיר השאלה הכללית, "האם אתה לוקח אחריות על מה שקרה?" – כאשר העיניים נשואות בעיקר אל ראש הממשלה.

אין בכלל ספק שבתום המלחמה תוקם ועדת חקירה שתחקור את כל מה שהוביל את ישראל לאסון הגדול בתולדותיה. לקיחת האחריות כבר בשלב המוקדם הזה, אמורה להרגיע את כל מי שעלול לחשוב שגם החלטות דרמטיות שמתקבלות עתה ושיתקבלו בהמשך המלחמה, יושפעו מהמחשבה איך הן יישפטו בוועדת חקירה כזו. לכן יש חשיבות ללקיחת האחריות בצמרת צה"ל.

הרמטכ"ל הרצי הלוי אמר בשבוע שעבר בהצהרה בעוטף עזה: "צה"ל אחראי לביטחון המדינה ואזרחיה, ובשבת בבוקר בעוטף עזה לא עמדנו בזה". גם ראש שב"כ רונן בר כתב, באיגרת ששלח לעובדי שירות הביטחון הכללי ובני משפחותיהם:

"למרות שורה של פעולות שביצענו, לצערי, בשבת לא הצלחנו לייצר הרתעה מספקת שתאפשר לסכל את המתקפה. כמי שעומד בראש הארגון – האחריות על כך היא עליי. יהיה זמן לתחקירים – עכשיו נלחמים".

אתמול הצטרף ללוקחי האחריות במדים גם ראש אמ"ן, אלוף אהרון חליוה, שפירסם איגרת לחיילי המודיעין ובה כתב:

"בכל ביקוריי ביחידות אמ"ן ב-11 הימים האחרונים שבתי והדגשתי כי ראשיתה של המלחמה בכישלון מודיעיני. אמ"ן תחת פיקודי כשל במתן התרעה למתקפת הטרור שביצע חמאס. לא עמדנו במשימה החשובה ביותר שלנו, וכראש אמ"ן אני נושא באחריות המלאה לכישלון.

"את אשר נדרש לתחקר, נתחקר באופן העמוק והנוקב ביותר ונסיק את המסקנות. אבל כעת, לנגד עינינו ניצבת משימה אחת בלבד – להשיב מלחמה ולנצח בה".

 
למה חמאס עשו את זה?
אימון של מחבלי חמאס בעזה, 2 באוגוסט 2023 (צילום: SAID KHATIB / AFP)
אימון של מחבלי חמאס בעזה, 2 באוגוסט 2023 (צילום: SAID KHATIB / AFP)

לצד השאלות הקשות על המחדלים בישראל, שעוד ילוו אותנו שנים רבות, מנקרת גם השאלה למה חמאס עשו את מה שעשו בשבת השחורה של 7 באוקטובר? מה הייתה המטרה האסטרטגית שראשי חמאס קיוו להשיג? רונן ברגמן מציע הבוקר ב"ידיעות אחרונות" תשובה מעניינת לשאלה הזו.

"לדעתי", הוא כותב, "ההשקפות האלה, לפיהן חברי חמאס כולם הם ערבים רעים וטיפשים, שונאי יהודים ברבריים שפשוט צריך לחסל אותם, הן בין הסיבות שהובילו אותנו למכה האיומה ולטראומה שתתלווה אליה עוד הרבה שנים.

"הזלזול הבוטה ביריב, המחשבה שהוא לעולם לא יצליח לעשות את מה שהוא בדיוק עשה, הם אם כל חטאת בקרב המנהיגים הפוליטיים, ראשי הצבא וקהילת המודיעין. ולכן השאלה הזאת קריטית – מדוע חמאס פעל כך?"

"הזלזול הבוטה ביריב, המחשבה שהוא לעולם לא יצליח לעשות את מה שהוא בדיוק עשה, הם אם כל חטאת בקרב המנהיגים הפוליטיים"

התשובה שברגמן מציע: חמאס תכנן מראש לבצע את מבצע ההשפעה העוצמתי ביותר בהיסטוריה, מהלך תודעה שמטרתו לפרק את החברה הישראלית. לכן הוא הורה לכל משתתפי הפשיטה הרצחנית ב-7 באוקטובר לתעד ולשדר את כל מעשי הזוועה.

ברגמן כותב שמצפייה בסרטוני הזוועה שנפוצו ברשתות החברתיות ושנותחו על ידי גורמי המודיעין בישראל, עולה מסקנה אחת ברורה:

"אין מצב שכל זה מקרי. איך ייתכן ששלושה מחבלים שונים, בזמן מקביל, בשלושה אתרים שונים, מבצעים את אותה פעולה ספציפית של התעללות… ומילא ביצעו, אבל למה תיעדו בווידיאו? הרי אפילו הלוחמים הלא משכילים בוודאי הבינו כי מדובר בעבירה שאין צורך של ממש לתעד אותה. ואם תיעדו, למה שיפיצו לאחרים? ואם הפיצו – למה ברשתות החברתיות?"

"זה קורה", כותב ברגמן, "כי המפקד בעזה נותן הוראה. והוא נתן הוראה כזאת כחלק מהותי במבצע". למה? כדי לפורר את החברה הישראלית ולגרום לישראלים מוכי האימה לברוח מהארץ.

 
בסיירת מקבלים את נתניהו באדישות
ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקר ביחידת סיירת מטכ"ל. 17 באוקטובר 2023 (צילום: קובי גדעון/לע
ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקר ביחידת סיירת מטכ"ל. 17 באוקטובר 2023 (צילום: קובי גדעון/לע"מ)

שלום ירושלמי, הפרשן הפוליטי של זמן ישראל, יצא אתמול לסיור בדרום בין יחידות צה"ל ויישובי העוטף, וחזר עם שלל תובנות וסיפורים.

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו ירד אתמול לדרום, לביקור ביחידת הבית שלו, סיירת מטכ"ל. הנה מה שירושלמי מספר על הביקור:

נתניהו ביקר אתמול אחר הצהריים באחד המטות של סיירת מטכ"ל בדרום הארץ. על מהות הביקור קיימות שתי גרסאות.

נתניהו ביקר אתמול אחר הצהריים באחד המטות של סיירת מטכ"ל בדרום הארץ. על מהות הביקור קיימות שתי גרסאות

נתניהו פרסם הודעה רשמית ממנה עולה כי הביקור הוכתר בהצלחה. "כל המדינה עומדת מאחוריכם", ציטטו דוברי נתניהו את נאומו, "הקרב יתנהל בעוצמה אדירה בימים הקרובים. אנחנו סומכים עליכם, תומכים בכם ויודעים שתעשו את העבודה".

קצינים וחיילים בסדיר ובמילואים בסיירת, שאיבדה עשרה לוחמים ב-7 באוקטובר, לא התרשמו כמו נתניהו מהביקור שערך אצלם, להיפך. הם סיפרו כי הוא קיווה לקבל עידוד ביחידת האם שלו, אבל התבדה ונתקל באדישות כמעט מופגנת.

הנוכחים התבקשו לפני שראש הממשלה הגיע שלא לבקר אותו ולא להתפרץ לדבריו. לכולם גם אספו מראש את המכשירים הניידים.

"חיכינו לנתניהו במשך שעה שלמה. כשהגיע, לא כולם קמו לכבודו", נכתב באחת מקבוצות היחידה הסגורות, "הוא נשא נאום מלא קלישאות במשך 15 דקות. כשסיים לדבר, לא היו מחיאות כפיים ונתניהו הסתובב ועזב".

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה