אמיר בן-דוד
 
סדר יום חדש

יום חמישי, 19 אוקטובר 2023

 
 
ביקור הדוד ג'ו

(הערת מערכת: את הניוזלטר הזה הכינה בירנית גורן, בזמן שאמיר בן-דוד ולהקת "אבטיפוס" מופיעים בפני מפונים ותושבי הדרום)

התמונה הזו תהפוך לאחת הזכורות ביותר ממלחמת סוכות: מהמטוס יורד גבר בן שמונים, מסוקס, אוחז בידו משקפי שמש של טייסים, ופורש ידיו לחיבוק בעוד גבר בן 73 מניח את ראשו על כתפו, כמו ילד מבקש נחמה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו מקבל את פניו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם נחיתתו בנתב"ג, 18 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
ראש הממשלה בנימין נתניהו מקבל את פניו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם נחיתתו בנתב"ג, 18 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הגיע אתמול לביקור-בזק בישראל, ומרגע שנחת ועד שהמריא בחזרה עשה הכול כדי לגרום למדינת ישראל להרגיש אהובה ומוגנת.

המסר "אתם לא לבד" מעולם לא הדהד חזק יותר, בכל ההיסטוריה של יחסי ישראל-ארה"ב. ובהתחשב בעוצמת האסון שארע כאן ב-7 באוקטובר, זה בדיוק מה שהישראלים הטראומטיים היו זקוקים לשמוע – ולהרגיש.

שלוש פעמים ביידן – הנשיא האמריקאי הראשון לבקר את ישראל בעת מלחמה – נאם אתמול, וקצרה היריעה מלהכיל את כל המסרים המשמעותיים שביטא. מתישהו, מישהו יצטרך לארוז את כל נאומי ביידן מתקופת המלחמה הזו לספר ולהפוך אותו לחומר לימוד חובה בבתי ספר.

מתישהו, מישהו יצטרך לארוז את כל נאומי ביידן מתקופת המלחמה הזו לספר ולהפוך אותו לחומר לימוד חובה בבתי ספר

הוא נפגש עם הנשיא יצחק הרצוג ועם ראש הממשלה בנימין נתניהו, והוא נפגש עם מעל תריסר אזרחים – הורים שכולים, משפחות נעדרים וחטופים, גיבורי היום, שורדים ועוד. (כששאלו את רחל מאופקים לפני כן אם היא מתרגשת לפגוש את נשיא ארה"ב, השיבה: "לפני שבועיים כמעט פגשתי את אלוקים, מה זה בשבילי ביידן").

כל מי שנכח במפגש הזה סיפר על חוויה יוצאת דופן, על איש חם וקשוב שהעניק להם תקווה ונחמה.

וכמובן, הייתה הסיבה העיקרית לשמה הגיעה: ביידן ישב עם קבינט המלחמה המצומצם, שמע מההנהגה הישראלית מה אנחנו מתכננים לעשות הלאה, והפעיל לחץ פיזי לא מאוד מתון לאפשר סיוע הומניטרי בעזה.

בחודשים האחרונים התנהל ויכוח במערכת הביטחון האם ישראל צריכה לחתום על ברית הגנה עם ארה"ב או לא. אחרי יום האתמול כבר ברור שהוויכוח הוכרע בתוקף הנסיבות.

 
רכבת אווירית של מנהיגי עולם
ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק בשדה התעופה בן-גוריון, 19 באוקטובר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק בשדה התעופה בן-גוריון, 19 באוקטובר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

אחרי קנצלר גרמניה אולף שולץ שלשום ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן אתמול, הבוקר נחת בישראל ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק.

סונאק מוביל את הממשלה הפרו-ישראלית ביותר שידעה בריטניה מזה שנים, אולי אי פעם, והגיע לביקור בן יומיים באזור. "אני כאן כדי להזדהות עם ישראל", הצהיר עם נחיתתו, "בריטניה ואני עומדים לצדכם".

סונאק, שמוביל את הממשלה הפרו-ישראלית ביותר שידעה בריטניה מזה שנים, הצהיר עם הגעתו: "אני כאן כדי להזדהות עם ישראל"

זה לא מובן מאליו בכלל. סונאק לא נבחר – הוא החליף את ליז טראס שהתפטרה מראשות הממשלה (והיא עצמה החליפה את בוריס ג'ונסון שהתפטר) – והוא עומד בפני בחירות כלליות קשות.

הציבור באנגליה לא נחשב פרו-ישראלי; לונדון הפכה בעשורים האחרונים למרכז האסלאם בעולם המערבי. ולמרות זאת, סונאק מגיע לישראל כדי להביע סולידריות בלתי מסויגת.

בעקבות גרמניה ובריטניה, אפשר לצפות שצרפת גם בדרך ובימים הקרובים נראה גם את עמנואל מקרון נוחת בנתב"ג.

 
203 משפחות חטופים
אדם מביט על קיר המציג את בני הערובה בעזה, תל אביב, 18 באוקטובר 2023 (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)
אדם מביט על קיר המציג את בני הערובה בעזה, תל אביב, 18 באוקטובר 2023 (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)

דובר צה"ל דניאל הגרי אמר הבוקר בתדרוך לתקשורת כי צה"ל הודיע עד כה ל-203 משפחות כי יקיריהן חטופים בעזה.

המשמעות היא כי מאות אנשים – חלקם בני משפחה אחת – מוחזקים בידי חמאס והג'יהאד האסלאמי ברצועה, וטרם נודע מה מצבם, האם כולם בחיים ובבריאות סבירה ואיך מתייחסים אליהם.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פגש אתמול את משפחות הנעדרים והחטופים ושם דגש על הצורך לקדם את שחרור החטופים בעדיפות עליונה. אולם לצד זה, ביידן מתעקש על מתן סיוע הומניטרי לתושבי רצועת עזה – מה שהעלה את חמתן של המשפחות.

ביידן מתעקש על מתן סיוע הומניטרי לתושבי רצועת עזה – מה שהעלה את חמתן של משפחות החטופים והנעדרים

בהודעה שפרסמו אתמול בעקבות החלטת קבינט המלחמה לכבד את בקשתו של ביידן ולאפשר סיוע הומניטרי דרך מצרים נאמר:

"ילדים, תינוקות, נשים, חיילים, גברים וקשישים שחלקם חולים במחלות קשות, פצועים וירויים מוחזקים מתחת לאדמה כמו חיות וללא תנאים אנושיים, וממשלת ישראל מפנקת את הרוצחים והחוטפים בבקלאוות ותרופות.

"במקום לפעול לחיזוק האמון שנשבר והתרסק בשבת הארורה, החליטו גורמים בממשלה להתגרות במשפחות של חטופים ונעדרים ולתקוע אצבע בעין של אלו שאינם ישנים ואינם נושמים כבר עשרה ימים".

במטה משפחות החטופים והנעדרים הוסיפו עוד: "אם ההחלטה הנוראית לסייע לרוצחי עזה לא תבוטל, יוחרף מאבק המשפחות בזמן הקרוב".

 
ניצני מקארתיזם באוויר
המחאה נגד ההפיכה המשטרית בקפלן, 24 ביוני 2023 (צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg)
המחאה נגד ההפיכה המשטרית בקפלן, 24 ביוני 2023 (צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg)

המתקפה הרצחנית של חמאס ב-7 באוקטובר תפסה את ישראל אחרי עשרה חודשים של מאבק נחוש על ישראל כדמוקרטיה. מאות אלפים יצאו לרחובות שבוע אחרי שבוע כדי להגן על הדמוקרטיה ונשאו סיסמאות כמו "חובה להתנגד". רוח המאבק למעט חופש הביטוי וזכויות הפרט נישאו בכל מקום.

האירוע של ה-7 באוקטובר לא קטע רק את חייהם של לפחות 1,300 נרצחים ולא רק עצר את הזמן מלכת עבור עשרות אלפי משפחות שיקיריהן אבדו או נפצע נעדרים או נחטפו לעזה – האירוע הזה גם עצר באבחה את המאבק החשוב כל כך לשמירה על הדמוקרטיה הישראלית.

אירוע ה-7 באוקטובר גם עצר באבחה את המאבק החשוב כל כך לשמירה על צביונה הדמוקרטי של מדינת ישראל

אחרי שפרקליט המדינה הוציא הנחיות מחמירות לכל גילויי שמחה או הזדהות עם טבח חמאס, אתמול הודיע המפכ"ל קובי שבתאי כי משטרת ישראל לא תאפשר כל הפגנת תמיכה בפלסטינים שבעזה, תוך שהוא מצהיר:

"מי שרוצה להיות אזרח ישראל, אהלן וסהלן. מי שרוצה להזדהות עם עזה, מוזמן. אני אעלה אותו לאוטובוסים שמפנים לשם עכשיו".

גם שר החינוך יואב קיש רוכב על הגל המקארתיסטי והודיע לכל מוסדות ההשכלה הגבוהה כי עליהן לדווח (להלשין) למל"ג שבראשו הוא עומד על כל מקרה שבו סטודנטים מביעים תמיכה בחמאס.

ההנחיה הזו הובילה למכתב תגובה חסר תקדים עליו חתומים כל ראשי האוניברסיטאות בישראל – כולל אוניברסיטת אריאל, ובו נאמר:

"הכיצד אתה מטיף לנו מוסר? האם יש לך מושג מה קורה באוניברסיטאות בימים אלו? האם ידוע לך כי מכללת ספיר בסכנה של קריסה ממש בגין הפגיעות הקשות שספגה וכי כולנו מנסים לסייע לה? האם ידוע לך כמה חברות וחברי סגל, סטודנטיות וסטודנטים, עובדות ועובדים, באוניברסיטת בן גוריון, ובכל שאר האוניברסיטאות נהרגו, נחטפו ונפצעו?

"הן לא טרחת ליצור קשר עם איש מאיתנו מאז פרוץ המלחמה. בעוד אנו קוברים את מתינו, מבקרים את משפחות חללינו, דואגים לעשרות אלפי תלמידותינו ותלמידינו המשרתים במילואים, יוזמים פעולות התנדבות בכל מקום שרק אפשר, וכן, גם מטפלים במספר קטן מאד של מקרי הזדהות עם ארגוני המרצחים – אתה מקדם החלטה כזו?"

במכתב מודיעים ראשי האוניברסיטאות כי ההחלטה התקבלה בחוסר סמכות וכי אין בכוונתם לדווח על עניינים משמעתיים בהם ממילא כל אוניברסיטה מטפלת באופן עצמאי. ולסיום, הוסיפו מסר אישי נוסף לקיש:

"איבדנו אמון בך. הרושם שיצרת אצלנו הוא, שכל רצונך הוא לצבור פופולריות שאינך ראוי לה, ולהמשיך בקו של פילוג ושיסוע שאין לו שום מקום בזמן מלחמה ובכלל".

 
חוסר האחריות של התקשורת האחראית
שער הניו יורק טיימס שעתיים אחרי הפיצוץ בבית החולים בעזה, 17 באוקטובר 2023 (צילום: צילום מסך מתוך ארכיון האינטרנט)
שער הניו יורק טיימס שעתיים אחרי הפיצוץ בבית החולים בעזה, 17 באוקטובר 2023 (צילום: צילום מסך מתוך ארכיון האינטרנט)

שני כלי תקשורת עולמיים מחזיקים בידם את המפתחות ליציבות המזרח התיכון: "הניו יורק טיימס" האמריקאי והבי-בי-סי הבריטי. הם נחשבים לאמינים ביותר, יש להם תפוצה ללא תחרות בעולם הערבי, וכמובן השפעה גדולה על דעת הקהל בעולם כולו.

ושני כלי התקשורת האלה עדיין לא מוכנים לפרסם ידיעה חד-משמעית שישראל אינה אחרית לפיצוץ בבית החולם אל-אהלי בעזה.

שני כלי התקשורת האלה עדיין לא מוכנים לפרסם ידיעה חד-משמעית שישראל אינה אחרית לפיצוץ בבית החולם אל-אהלי בעזה.

הפיצוץ ארע שלשום (שלישי) בשבע בערב. 23 דקות אחר כך, חמאס כבר שחרר הודעה שחיל האוויר הישראלי הפציץ את בית החולים – ובתוך שעה (!) כבר ידע לדווח על 300 הרוגים ו-220 פצועים.

בשמונה וחצי – שעה וחצי אחרי האירוע – חמאס כבר ידע לעדכן את הספירה ל-500 הרוגים ו-600 פצועים, ובתוך דקות שני כלי התקשורת נשאו כותרות המצטטות את הטענה החמאסית ללא שום הסתייגות.

העמוד הראשי של הבי-בי-סי שעתיים אחרי הפיצוץ בבית החולים בעזה, 17 באוקטובר 2023 (צילום: צילום מסך מתוך ארכיון האינטרנט)
העמוד הראשי של הבי-בי-סי שעתיים אחרי הפיצוץ בבית החולים בעזה, 17 באוקטובר 2023 (צילום: צילום מסך מתוך ארכיון האינטרנט)

גם אחרי מאמץ חסר תקדים – כולל חשיפת מקור מודיעיני – של דובר צה"ל לספק הוכחות לתקשורת הזרה כי ישראל אינה אחראית לפיצוץ בבית החולים, כלי התקשורת הללו בחרו לעדן את הדיווחים שלהם בשיטת "הוא אמר, היא אמרה" – כלומר הם בכלל מהאו"ם. הבי-בי-סי אפילו הקדיש מאמר שלם שמסביר מדוע חשוב לו להיות מדויק ולכן אינו יכול לוודא את טענות הישראלים.

גם הבוקר, אף אחד מביניהם עדיין לא עדכן את הסיקור שלו. גם לא אחרי שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן אישר שמידע שהוצג בפניו מהפנטגון מאשר שישראל לא הייתה מעורבת.

יש משהו נערץ בהתעקשות של כלי תקשורת גדולים לא ליפול לפייק ניוז, לבדוק באופן עצמאי טענות והוכחות שמסופקות על ידי צד מעורב. אבל נשאלת השאלה, אם כך, איפה הייתה ההתעקשות הזו כשארגון טרור הספיק באורח פלא לספור 500 מתים בתוך שעה מהפיצוץ; איפה הייתה ההתעקשות הזו כשחמאס לא סיפק ולו הוכחה אחת לטענותיו; וכשהארגון לא מאפשר לעיתונאים בעזה להגיע לזירה.

יכולנו לפתור את כל הסיפור באמירת "העולם כולו נגדנו" אלמלא הייתה לכך השפעה חמורה ונפיצה על האזור: בעקבות הכותרות של הטיימס והבי-בי-סי, מיליונים יצאו לרחובות בהפגנות סוערות נגד ישראל, ומנהיגים ערבים – בהם עבדאללה מלך ירדן ואבו מאזן – ביטלו את פגישתם עם ביידן.

יכולנו לפתור את כל הסיפור באמירת "העולם כולו נגדנו" אלמלא הייתה לכך השפעה חמורה ונפיצה על האזור

אבל מה לנו כי נלין, כשעיתון "הארץ" מפרסם הבוקר מאמר של גדעון לוי שבו הוא כותב על האסון בבית החולים בעזה ומוסיף את המשפט הבלתי נתפס הבא: "עדיין אי אפשר לקבוע מי אשם באסון".

 
הרציחות בחברה הערבית נמשכות
הפגנה בתל אביב נגד אלימות בחברה הערבית והעלייה החדה במספר מקרי הרצח, 26 באוגוסט 2023 (צילום: JACK GUEZ / AFP)
הפגנה בתל אביב נגד אלימות בחברה הערבית והעלייה החדה במספר מקרי הרצח, 26 באוגוסט 2023 (צילום: JACK GUEZ / AFP)

אם נוצר רושם שהמלחמה בשבועיים החולפים עצרה את האלימות בחברה הערבית, מתברר שלא ממש.

הלילה נרצחו שני בני אדם בחברה הערבית – צעיר בעכו וגבר ברהט – ולפני יומיים נשרפה למוות ברכבה אישה באזור קלקיליה. מספר הנרצחים מתחילת השנה עלה ל-204 (לעומת 92 קורבנות בתקופה המקבילה אשתקד).

למעשה, מאז תחילת המלחמה, נרצחו שישה בני אדם בחברה הערבית – אמנם האטה בקצב הרציחות, אבל עדיין מדובר במספר נרצחים ליום הגדול פי-2 משנה שעברה.

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה