ישראל נכנסה למערכה בעזה כשיחסי האמון בתוכה ובין מנהיגיה במצב הגרוע בתולדותיה. הפתעת השבעה באוקטובר תפסה אותנו בשיאו של משבר פנימי עמוק, שהוביל לחמש מערכות בחירות רצופות ולגלי מחאה שהגיעו לשיא בעשרת החודשים שקדמו לשבעה באוקטובר.
החשדנות והעדר האמון, שפוגעים כבר שנים בתהליכי קבלת ההחלטות בישראל, מתחדדים עכשיו אל מול דילמה היסטורית איומה שדורשת הכרעה ברורה: מה על ישראל לעשות כדי לשחרר כמה שיותר חטופים כמה שיותר מהר?
מנהיג חמאס ברצועת עזה יחיא סנוואר, 24 במאי 2021 (צילום: John Minchillo, AP)
חשוב לומר: בכלל לא בטוח שהשאלה הזו תוכרע על ידי ישראל. החטופים מוחזקים ברצועת עזה על ידי חמאס ועל ידי ארגונים נוספים. גורלם תלוי בעיקר בהחלטותיו של אדם אחד: יחיא סנוואר. הוא מנתק מדי פעם את המגע העקיף שהוא מנהל עם המתווכים הקטארים, וככל הנראה גם לא מתחשב יותר בדעתם של ראשי חמאס שנמצאים מחוץ לרצועה.
"במערכת הביטחון הישראלית ממשיכים לטעון כי סנוואר מתנהל מתוך אופוריה על הצלחת הטבח שיזם בשבעה באוקטובר", כותב הבוקר עמוס הראל ב"הארץ", "ולכן הוא מוסיף להציג עמדות מיקוח נוקשות ולהתעלם מהסבל העצום שהמיט על הרצועה.
"הטענה היא שסנוואר פחות רציונלי מחזבאללה, למשל, ועלול לנתק מגע ואף להביא לאובדן הקשר עם החטופים, אם תחריף המלחמה בהמשך".
"הטענה היא שסנוואר עלול לנתק מגע ואף להביא לאובדן הקשר עם החטופים, אם תחריף המלחמה בהמשך"
מול האופוריה הלא רציונלית של סנוואר עומדת הנהגה ישראלית מפולגת, שראשיה חושדים זה בזה כל הזמן, מה שעלול לפגוע גם ברציונליות של קבלת ההחלטות מצידם.
"אחד ההבדלים הכואבים בין מלחמת יום הכיפורים למלחמה הנוכחית הוא שאז הייתה כאן ממשלה", כותב הבוקר נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות", "קבוצה של שרים שרחשו כבוד מינימלי זה לזה נפגשה יום-יום עם צמרת הצבא וקיבלה החלטות.
"עיני השרים היו נשואות אל ראש הממשלה, שסמכותה והחוסן הנפשי שלה לא היו שנויים במחלוקת… למרות הזעם, למרות החרדה, הלוחמים ומשפחותיהם יכלו להאמין שיש מאחוריהם מנהיגות מתפקדת. לא זה המצב היום".
כל זה מתכנס לשאלה הגדולה האם על ישראל לעשות כל שביכולתה כדי לחלץ עכשיו כמה שיותר חטופים מציפורניו של מנהיג חמאס הלא רציונלי (כפי שחוזרים ואומרים בני גנץ וגדי אייזנקוט), או לעשות כל שביכולתה כדי להכריע אותו (כפי שחוזר ואומר יואב גלנט).
רביב דרוקר כותב הבוקר ב"הארץ", כי מתקיימת כרגע השתלבות אינטרסים בין ראש הממשלה לבין ראשי הצבא: גם הוא וגם הם נושאים אות קין על מחדל שמחת תורה; גם הוא וגם הם לא מעוניינים בפחות מנוק אאוט צבאי מהדהד, אחרי הכישלון הנורא של שבעה באוקטובר.
מתקיימת כרגע השתלבות אינטרסים בין ראש הממשלה לבין ראשי הצבא: גם הוא וגם הם נושאים אות קין על מחדל שמחת תורה
"בגלל התלכדות האינטרסים הזאת, ייתכן שהמלחמה תימשך עוד חודשים ארוכים. תושבי העוטף והצפון לא ישובו לבתיהם, התיירים לא יחזרו, המדינה תיקלע לגירעון גדול ודירוג האשראי של ישראל ירד", כותב דרוקר.
"ובסיפור הזה התקשורת נותנת מרחב תמרון גדול מדי למקבלי ההחלטות. לא משדרים את הדיווחים של חמאס על מצב המו"מ, לא מראים סרטוני חטופים, לא חופרים בטענת חמאס שהפצצות צה"ל פגעו בכמה מהחטופים.
"בכמה מהמקרים התקשורת מועלת בתפקידה, כי האינפורמציה הייתה יכולה לשמש את המשפחות בדרישתן מהקבינט לשחרר את יקיריהן".