אמיר בן-דוד  
 
מהדורת מלחמה: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום שלישי, 21 נובמבר 2023
 
מנדט על הכאב

"אין לכם מנדט על הכאב", הטיח אתמול חבר הכנסת אלמוג כהן מ"עוצמה יהודית" במשפחות החטופים שהגיעו לוועדה לביטחון לאומי בכנסת, כדי להתחנן שחברי הכנסת יסירו מסדר היום את הדיון על הטלת עונש מוות למחבלים.

ואכן נראה שהקואליציה הנוכחית, שמזניחה את המנדט שיש לה לטפל בבעיות הרבות בישראל, לקחה לעצמה את מלוא המנדט על הכאב. חברי הקואליציה מקדמים כאב למקומות שלא יכולנו לדמיין שהם אפשריים בכלל.

משפחות חטופים ממתינות מחוץ לבסיס הקריה בתל אביב שיכניסו אותן לפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו וחברי קבינט המלחמה, 20 בנובמבר 2023 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
משפחות חטופים ממתינות מחוץ לבסיס הקריה בתל אביב שיכניסו אותן לפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו וחברי קבינט המלחמה, 20 בנובמבר 2023 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

הדיון בהטלת עונש מוות למחבלים היה מיותר מכל בחינה אפשרית. כמו שהסביר אתמול עו"ד רז נזרי, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ומי שעומד כיום בראש המערך המשפטי של מטה משפחות החטופים, יש כבר עכשיו סעיפים שונים בחוק הישראלי שמאפשרים הטלת עונש מוות על מחבלי השבעה באוקטובר.

יש כבר עכשיו סעיפים שונים בחוק הישראלי שמאפשרים הטלת עונש מוות על מחבלי השבעה באוקטובר

למשל, הסעיף הדן ברצח עם – שהדין הישראלי אימץ מתוך המשפט הבינלאומי – המאפשר להטיל עונש מוות על מי שביצע מעשי רצח וחטיפה מתוך כוונה להשמיד "השמדה מלאה או חלקית" קבוצה לאומית. לצורך הרשעה בסעיף הזה מספיק להראות כוונה כזו – ולא תהיה בעיה לעשות את זה ביחס לרוצחי שבעה באוקטובר.

וממילא, גם אם יעבור החוק החדש שחברי "עוצמה יהודית" מנסים לקדם – אי אפשר יהיה להחיל אותו על רוצחי השבעה באוקטובר, כי סעיף 5 לחוק העונשין קובע במפורש שכל תיקון לחוק המחמיר אותו, לא יחול רטרואקטיבית.

אז למה השר איתמר בן-גביר וחברי הכנסת צבי פוגל, לימור סון הר מלך ואלמוג כהן מ"עוצמה יהודית" התעקשו לדון בחוק מיותר כזה אתמול?

כי הם חושבים על הבחירות הבאות ועל הבייס שלהם. וכי כל מה שהם יודעים לעשות זה הצגות של עוצמה ותקיפות למצלמות. וכי ובניגוד לסיסמאות ה"לא עושים פוליטיקה בזמן מלחמה", הם לא מפסיקים לעשות פוליטיקה בזמן מלחמה. פוליטיקה זה כל מה שהם עושים.

איתמר בן גביר מחבק את גיל דיקמן בניגוד לרצונו בישיבת הוועה לביטחון לאומי בכנסת, 20 בנובמבר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
איתמר בן גביר מחבק את גיל דיקמן בניגוד לרצונו בישיבת הוועה לביטחון לאומי בכנסת, 20 בנובמבר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

והם לא הפסיקו אתמול לעשות פוליטיקה, גם כשמשפחות החטופים התחננו בפניהם, עם דמעות בעיניים, שיתחשבו בכך שיקיריהם כלואים בעזה, ולא יפיצו הצהרות דרמטיות מיותרות, שיספקו למחבלי החמאס סיבות נוספות להתעלל באהוביהם.

הם לא הפסיקו לעשות פוליטיקה, גם כשמשפחות החטופים התחננו בפניהם שיתחשבו בכך שיקיריהם כלואים בעזה

"חצוף", הטיחה חברת הכנסת הר מלך בגיל דיקמן, שבני משפחתו נחטפו. ובן גביר ניגש אליו וחיבק אותו בכוח, כדי להרוויח עוד צילום מזויף ליחסי הציבור שלו, ואמר לו "אני אוהב אותך" ולא הרפה גם כשדיקמן דרש ממנו בתקיפות "אל תחבק אותי".

וכך רק החל מסלול הייסורים של משפחות החטופים אתמול. כי בערב הן היו אמורות לפגוש בקריה בתל אביב את ראש הממשלה וחברי קבינט המלחמה, אבל כשהגיעו לכניסה נאמר לחלק מהן שאין מקום לכל המשפחות. וכך חלק מהמוזמנים נשארו בחוץ, בגשם שוטף. הביזיון הזה נמשך מעל שעה, עד שנמצאה דרך להכניס את בני כל המשפחות לפגישה.

שני האירועים האלה – הדיון המביש בכנסת, והיחס המחפיר בכניסה לדיון בקריה – הם כתם נוסף שלא יימחה על ממשלת הכאב, שמנהיגה עכשיו את ישראל באחת התקופות הקשות בתולדותיה.

 
עסקת חטופים בקרוב?
עצרת הקוראת לשחרור החטופים המוחזקים בעזה מול משרד הביטחון בתל אביב, 18 בנובמבר 2023 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
עצרת הקוראת לשחרור החטופים המוחזקים בעזה מול משרד הביטחון בתל אביב, 18 בנובמבר 2023 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

ואחרי ההתעללות הרגשית המיותרת הזו מצד מנהיגיהם – משפחות החטופים מממשיכות לעקוב בחרדה ובתקווה אחרי המגעים לעסקת חטופים, שמטבע הדברים רב בהם הנסתר על הגלוי, וקשה מאוד להבדיל בין אמת, בדיה, בלוני ניסוי, השערות וניחושים.

אתמול אמר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי הוא מקווה שהצדדים ישלימו עסקה בקרוב. היום לפנות בוקר אמר ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי שני הצדדים מתקרבים להפסקת אש, שברור שאין לה כל היתכנות בלי עסקת חטופים משמעותית.

לפנות בוקר אמר ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה ל"רויטרס" כי שני הצדדים מתקרבים להפסקת אש

על פי ההסכם המסתמן בפרסומים שונים בתקשורת הישראלית והבינלאומית, מדובר עכשיו על שחרור של לפחות 50 נשים וילדים המוחזקים בעזה בתמורה לכ-150 אסירים פלסטינים היושבים בכלא בישראל, בעיקר נשים וקטינים. ומה שמשמעותי במיוחד מבחינת חמאס – התחייבות ישראלית לחמישה ימים של הפסקת אש.

 
מה נתניהו ידע?
תא"ל עמית סער נכנס לתפקיד ראש חטיבת המחקר באגף המודיעין, בטקס שנערך בבסיס הקריה בתל אביב, 18 באוקטובר 2020 (צילום: דובר צה"ל)
תא"ל עמית סער נכנס לתפקיד ראש חטיבת המחקר באגף המודיעין, בטקס שנערך בבסיס הקריה בתל אביב, 18 באוקטובר 2020 (צילום: דובר צה"ל)

ראש הממשלה בנימין נתניהו ותומכיו ברשתות החברתיות ובערוץ 14, מקדמים את הטענה שנתניהו לא קיבל כל התרעה מקהילת המודיעין על אפשרות למתקפה של חמאס, ולכן אינו נושא באחריות למחדל השבעה באוקטובר.

חיים לוינסון פרסם אמש ב"הארץ" שני מכתבים שכתב תא"ל עמית סער, ראש חטיבת המחקר באמ"ן, ובהם אזהרה כי איראן, חיזבאללה וחמאס תופסות את המשבר הפוליטי-חברתי בישראל כהזדמנות לפעול נגדה בעוצמה. המכתב הראשון נשלח לנתניהו ב-19 במרץ. המכתב השני ב-16 ביולי.

"אנו רואים התלבטות בשאלה אם לשבת על הגדר ולתת לישראל להמשיך ולהחליש את עצמה או לנקוט יוזמה ולהחריף עוד יותר את מצבה", כתב תא"ל סער לנתניהו. הוא גם צירוף נספח של ידיעות מודיעיניות גולמיות, שהובילו אותו לניתוח המזהיר מפני סכנה להסלמה צבאית קרובה.

תוכן המכתבים אינו חדש: שר הביטחון יואב גלנט התריע במילים אלה ממש בנאומו ב-25 במרץ, שבוע אחרי המכתב הראשון (ונתניהו הודיע לו אז כי הוא מפוטר בעקבות זאת).

גלנט התריע במילים אלה ממש בנאומו ב-25 במרץ, שבוע אחרי המכתב הראשון (ונתניהו הודיע לו אז כי הוא מפוטר בעקבות זאת)

האזהרה השנייה, שנשלחה ערב העברת החוק לביטול עילת הסבירות, פורסמה ב"ידיעות אחרונות" – ומאוחר יותר הייתה הבסיס לאזהרה הפומבית של יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד.

נתניהו טוען כי ההתרעות שקיבל היו כלליות ולא ספציפיות למתקפה של חמאס, וכי דווקא ביחס לדרום ההערכה במערכת הייתה כי "חמאס מורתע".

השאלה – שעוד תלווה את הציבוריות הישראלית בשנים הבאות – היא מה עשה ראש הממשלה ומה אמור היה לעשות, ביחס לאזהרות חמורות שהצטברו, על כך שהמשבר הפנימי בישראל נתפס כהזדמנות פז לפגוע בה.

 
הסלמה בצפון
קרב ארטילרי בין צה"ל וחזבאללה בדרום לבנון, 18 בנובמבר 2023 (צילום: אייל מרגולין/פלאש90)
קרב ארטילרי בין צה"ל וחזבאללה בדרום לבנון, 18 בנובמבר 2023 (צילום: אייל מרגולין/פלאש90)

ארבעה טילי נ"ט נורו הבוקר מלבנון לעבר מטולה. אחד מהם פגע בבית בעיר. לא היו נפגעים. לאחר שיגור טילי הנ"ט, מטוסי חיל האוויר תקפו יעדי חזבאללה בדרום לבנון.

אתמול נפגע מוצב בירנית בגליל המערבי מירי משטח לבנון ודובר צה"ל אישר כי במהלך היום זוהו לפחות 25 שיגורי רקטות מדרום לבנון לשטח ישראל, ושלושה כלי טיס לא מאוישים פגעו במוצב צבאי.

במהלך היום זוהו לפחות 25 שיגורי רקטות מדרום לבנון לשטח ישראל, ושלושה כלי טיס לא מאוישים פגעו במוצב צבאי

בכל התקריות לא היו נפגעים – אבל ברור שבכל רגע גדלה הסכנה להתדרדרות מהירה גם בגבול הלבנון. ישראל לא תוכל להבליג עוד זמן רב על התקפות כאלה, שמתרחשות כשחלק ניכר מהגליל המערבי והעליון מפונה מאזרחים.

 
עדכוני מלחמה
סרן (מיל.) ארנון משה אברהם בנבנסטי וספי וסמ"ר איליה סנקין, שנפלו בקרבות ברצועת עזה ב-20 בנובמבר 2023 (צילום: דובר צה"ל)
סרן (מיל.) ארנון משה אברהם בנבנסטי וספי וסמ"ר איליה סנקין, שנפלו בקרבות ברצועת עזה ב-20 בנובמבר 2023 (צילום: דובר צה"ל)
  • צה"ל מפרסם הבוקר את שמותיהם של שני לוחמים נוספים שנהרגו אתמול ברצועה: סרן (מיל.) ארנון בנבנסטי וספי, בן 26 מיסוד המעלה, קצין בסיירת גבעתי; וסמ"ר איליה סנקין, בן 20 מנוף הגליל, לוחם בחטיבת גבעתי. בנוסף: חמישה חיילי צה"ל נפצעו אתמול קשה.
  • צה"ל השלים את כיבוש העיר ג'באליה – היעד הגדול האחרון שנותר לצה"ל בצפון רצועת עזה. כוחות של חטיבת הנח"ל וחטיבה 401 ניהלו קרבות עם מחבלים בפאתי העיר. במקביל, חטיבה 551 בשילוב כוחות מיוחדים פתחה מצפון לג'באליה ציר שיאפשר תנועה של אוגדה 162 (עוצבת הפלדה).
  • לפי דובר צה"ל, ביממה האחרונה הותקפו 250 מטרות טרור של חמאס ברצועת עזה, תקיפות בהן נפגעו עשרות מחבלים.
  • צוות קרבי של חטיבה 14 איתר אתמול טיל נ"ט שהוסתר מתחת למיטת תינוק בעזה.
  • משטרת ישראל חשפה אתמול כי שני מחבלים שחדרו לישראל בשבעה באוקטובר נתפסו כשהם מתחבאים ברהט, חודש אחרי התקיפה. במשטרה חוששים כי ישנם מחבלים נוספים שעדיין מתחבאים בשטחי ישראל.
  • המשטרה גם איתרה אמצעי לחימה שנלקחו על ידי אזרחים מאזורי הקרבות עם מחבלי חמאס, בהם משגר טילים נגד מסוקים, מטען חבלה מאולתר, רובי קלצ'ניקוב ותחמושת.

שני מחבלים שחדרו לישראל בשבעה באוקטובר נתפסו כשהם מתחבאים ברהט, חודש אחרי התקיפה

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה