בחירות מקומיות הן עניין משונה למדי. הן יכולות להסעיר את הרוחות ביישוב שבו הן מתקיימות (ביישובים ערבים רבים הן גלשו השנה לאלימות קשה, לאיומים ולניסיונות רצח), ובמקביל הן ממש לא מעניינות את מי שגר במקום אחר. זה נכון תמיד, ונכון עוד יותר בשנה הזו, שבה הבחירות המקומיות מתנהלות בצל אסון לאומי ומלחמה שסופה לא נראה באופק.
מצב הרוח הלאומי השפוף יהיה נוכח גם בבוקר הבחירות הזה. מטה משפחות החטופים הציב הבוקר ב-134 קלפיות שבהן היו אמורים להצביע החטופים ברצועת עזה שלטים המציינים "בקלפי הזה היו אמורים החטופים להצביע". הפעילות הזו נערכת תחת הכותרת "בוחרים בחטופים".
פעילות של מטה משפחות החטופים בקלפיות בבחירות לרשויות המקומיות, 27 בפברואר 2024 (צילום: מטה המשפחות)
אם אתם גרים בחיפה, ייתכן מאוד שאתם מושקעים הבוקר רגשית בשאלה אם עינת קליש רותם תפסיד ליונה יהב שאותו הדיחה מהתפקיד לפני קצת יותר מחמש שנים. היא סומנה אז כהבטחה הגדולה של השלטון המקומי ומאז הלכה מדחי אל דחי, בקדנציה שהמילה "חזירית" מיטיבה לתאר אותה.
קליש רותם סומנה כהבטחה הגדולה ומאז הלכה מדחי אל דחי, בקדנציה שהמילה "חזירית" מיטיבה לתאר אותה
אם אתם גרים בתל אביב, כל זה כנראה בכלל לא מעניין אתכם – והשאלה אם תתנו את קולכם לרון חולדאי או לא, אולי קשורה גם לעמדתכם ביחס להפיכה המשטרית, שחולדאי התייצב מולה באומץ (ואף שינה את השם של צומת קפלן ל"כיכר הדמוקרטיה").
אבנר הופשטיין סוקר בזמן ישראל את הערים המעניינות ביותר שכדאי לעקוב אחריהן היום. חיפה, כמובן (הופשטיין חתום על כמה מהתחקירים המביכים ביותר שפורסמו על עינת קליש רותם בשנים האחרונות, שגם צוטטו לא מעט במהלך קמפיין הבחירות הייצרי ורווי ההשמצות בחיפה).
"ל(יונה) יהב חסרים על פי הסקרים בין 5% ל-8% כדי לדלג מעל משוכת הסיבוב השני ולבצע קמבק נדיר יחסית בנוף השלטון המקומי", כותב הופשטיין ומוסיף: "אם תיגרר בירת הצפון לסיבוב שני, צפו למרוץ אכזרי במיוחד".
קליש רותם הצביעה הבוקר בקלפי בשכונת מגוריה ואמרה "אני לא חפה מטעויות, אבל אנשים מבינים את הדברים הטובים שקרו פה בחמש השנים האחרונות".
גם במוקד הבחירות ברחובות הייתה חשיפה של הופשטיין בזמן ישראל, לפיה עיריית רחובות מנהלת את ההקצאות הציבוריות באופן מופקר.
באשקלון, שחטפה את מטח הטילים הכבד ביותר בשבעה באוקטובר, יתנהלו הבחירות היום בעיקר סביב שאלות המיגון והביטחון האישי ב"עיר המטווחת ביותר בארץ". רשויות המדינה מדלגות על אשקלון בסיבובי הפיצויים האחרונים, ויריביו של ראש העיר תומר גלאם מטילים עליו את האחריות לכך.
באשקלון יתנהלו הבחירות היום בעיקר סביב שאלות המיגון והביטחון האישי ב"עיר המטווחת ביותר בארץ"
גם בעיר היקבים זכרון יעקב יתנהל "קרב עקוב מיין" סביב תחקירים מהדהדים שפורסמו בזמן ישראל, על פרשיות בהן מעורב המועמד אלי אבוטבול, המעידות על אתיקה בעייתית לכל הפחות.
חובבי דרמות פוליטיות מקומיות מוזמנים לעקוב היום גם אחרי הבחירות בערים החרדיות, שם מתנהלת בחודשים האחרונים מלחמת הכול בכל בהובלת אריה דרעי, שסימן את הבחירות המקומיות כפרויקט חייו.
"הוא רץ מעיר לעיר, ממועצה למועצה, רוקח דילים, סוגר פינות", כותב על דרעי הפרשן הפוליטי שלום ירושלמי בזמן ישראל, "תוקע טריז בין שותפים היסטוריים, מחבר בין מועמדים וסיעות יריבות שלא יכלו לשאת זו את זו, מריץ מועמדים בלי להודיע להם מראש".
דרעי, כותב עליו ירושלמי, "חוזר לימים הטובים שלו כפוליטיקאי על, גם במגרשים הקטנים. ברגע מצוקה הוא גם יורה בנשק העדתי האולטימטיבי. קבלו את אריה דרעי, מתמודד על תפקיד חדש: ראש ממשלת הרשויות המקומיות".
לא קשה להבין למה הבחירות המקומיות מעוררות כאלה אמוציות ואפילו אלימות: הרשויות המקומיות הן כר פורה במיוחד לקומבינות, מינויים, תקציבים, השפעה. לכאורה מתווכחים על ביוב, ארנונה, שבילי אופניים. בעצם לוטשים עיניים גם לעמדת כוח שתעצב את דמותה של המדינה.
"ליברלים, נהרו לקלפיות", זו הכותרת של מאמר המערכת של "הארץ" הבוקר, "אין להמעיט בחשיבות הבחירות המתקיימות היום. במאבק המתמשך נגד ממשלת נתניהו, המשחיתה כל חלקה טובה בישראל, לשלטון המקומי שמור תפקיד מרכזי – לצד מערכת משפט עצמאית ורבבות אזרחים, המגינים בגופם על הדמוקרטיה".
אנחנו מצרפים את קולנו לקריאה.