שתי חשיפות חשובות – דומות אך שונות – של יניב קובוביץ ב"הארץ" הבוקר, מגלות שבצה"ל נפתחו לאחרונה שתי חקירות שסביר להניח כי ימשכו תשומת לב רבה, בארץ ובעולם.
לא מן הנמנע כי בין מבקריה של ישראל בעולם יהיו מי שינסו לתרגם את עצם קיומן של שתי החקירות הללו, לחיזוק הביקורת שנמתחת על ישראל ממילא. ובמקביל, בוויכוח הפנימי שכבר מתלהט בישראל, יהיו מי שיזעמו על כך שחקירות כאלה בשעת מלחמה מחלישות את צה"ל. סביר להניח שרבים מהאחרונים יוזמנו להתראיין בערוץ 14.
הבית של פסי כהן בקיבוץ בארי, בו החזיקו מחבלים בבני ערובה ישראלים והופגז על ידי טנק צהל"י (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)
החקירה הראשונה נוגעת לאירוע הדרמטי בשבעה באוקטובר שבו 12 בני ערובה ישראלים נהרגו בביתה של פסי כהן בקיבוץ בארי, אחרי שהופגז על ידי טנק של צה"ל בהוראת מפקד אוגדה 99, תא"ל ברק חירם. על פי הדיווח שמתפרסם הבוקר, צוות תחקור מטכ"לי צפוי לזמן כבר בימים הקרובים את חירם למסור את גרסתו לאירועי השבעה באוקטובר בבארי.
צוות תחקור מטכ"לי צפוי לזמן כבר בימים הקרובים את חירם למסור את גרסתו לאירועי השבעה באוקטובר בבארי
שתי השורדות היחידות מאותו אירוע – יסמין פורת והדס דגן – העידו כי הבית הופגז בידי טנק צה"לי. עדויותיהן העלו את החשד כי חירם, שפיקד על הלחימה בקיבוץ, הורה לצוות הטנק לירות על הבית, אף שידע כי מוחזקים בו בני ערובה.
קובוביץ מגלה כי בצה"ל התכוונו להמתין עם חקירת התקרית כדי לא לפגוע בתפקודו של חירם כמפקד אוגדה במלחמה, וכדי לא לפגוע בתפקוד הכוחות הכפופים לחירם. כעת, עם הפחתת עוצמת המלחמה, הגיעו בצה"ל למסקנה שניתן לפתוח בחקירת המקרה, וכי דחיית החקירה עלולה להשפיע על איכות העדויות.
בראיון שחירם נתן ל"ניו יורק טיימס" הוא עצמו סיפר כי לאחר המשא ומתן שלא צלח עם המחבלים שהחזיקו את בני הערובה בבית בבארי, הוא הורה לטנק "לפרוץ פנימה, גם במחיר של נפגעים אזרחים".
החקירה השנייה בעצם נכפתה על ישראל בהליך המשפטי שיזמה דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג. על פי החלטת השופטים בהאג, בעוד פחות מחודש תידרש ישראל להעביר לבית הדין דוח מפורט על פעילות צה"ל ברצועת עזה, ולהוכיח כי בצה"ל פועלים למנוע כל הפרה של הדין הבינלאומי.
כדי לעמוד בדרישות בית הדין הבינלאומי, הפרקליטה הצבאית הראשית, אלופה יפעת תומר-ירושלמי, אישרה לצוותים מטעם מנגנון התחקור המטכ"לי שמונה על ידי הרמטכ"ל הרצי הלוי, לפתוח בחקירת תקריות שונות שגרמו לפגיעות קשות בנפש או ברכוש, ולהמליץ האם יש לפתוח לאלתר בחקירת מצ"ח בנוגע למקרים הללו.
הפצ"רית אישרה לצוותים מטעם מנגנון התחקור המטכ"לי לפתוח בחקירת תקריות שגרמו לפגיעות קשות בנפש או ברכוש
ברוב התקריות שמיפו צוות התחקור המטכ"לי והפרקליטות הצבאית, נהרגו מספר רב של חפים מפשע, או שהתרחשה פגיעה משמעותית במתקנים רגישים כמו בתי חולים, מוסדות לימוד ומוסדות שלטון ברצועה. מטרת התחקיר היא לקבוע האם הפגיעות הללו עומדות בנהלי צה"ל ובדין הבינלאומי.