נושא
אירוויזיון

דרוש מנהיג ספר חדש משווה את נתניהו לקודמיו - וזה לא מחמיא לו

האם ישראל תוכל לחזור לעידן המנהיגים ההרואיים? ● בספר חדש, נזכרים דניס רוס ודייויד מקובסקי ברגעים איקונים של קבלת החלטות בישראל, ושואלים אם יש לישראלים את מה שצריך בשביל להיפרד מהפלסטינים

עוד 2,218 מילים

השוואה בין אירוויזיון תל-אביב 2019 לבין האירוויזיונים שהתקיימו בשלוש השנים שעברו בפורטוגל, שבדיה ואוקראינה מראה בבירור: לישראל הגיעו הרבה פחות תיירים, גם ביחס למספר התיירים הקבוע וגם במספרים אבסולוטיים

משרד התיירות והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמו הודעה שבישרה על זינוק במספר התיירים שהגיעו לישראל במאי. לפי הנתונים, במאי 2019 נכנסו לישראל כ-440 אלף תיירים, עלייה של 11% בכניסות תיירים לעומת מאי 2018.

במבט ראשון, נראה שהנתונים מצדיקים את הציפייה למבול של תיירים שיציף את ישראל במהלך האירוויזיון. התיירים שנכנסו לישראל במאי הביאו עמם לעסקים בישראל הכנסות של כ-2.1 מיליארד שקל. האירוויזיון עלה לקופת המדינה קרוב ל-200 מיליון שקל, כך שלכאורה, התיירים החזירו את ההשקעה.

אבל כאשר משווים את "תיירות האירוויזון" של ישראל לתיירות שהגיעה למדינות שבהן התקיימו אירוויזיונים בשנים הקודמות ההצלחה נראית גדולה הרבה פחות.

האירוויזונים הקודמים התקיימו בסטוקהולם, שבדיה ב-2016, קייב, אוקראינה ב-2017 וליסבון בירת פורטוגל ב-2018. במאי 2018 גדל מספר כניסות התיירים לפורטוגל בכ-37% לעומת מאי 2017. מספר כניסות התיירים לאוקראינה במאי 2017 גדל בכ-20% לעומת מאי 2016. מספר התיירים בשוודיה גדל ממאי 2015 למאי 2016 בכ-32%, כמעט שליש.

חלק גדול מהתיירים שנכנסו לישראל במאי לא הגיעו לאירוויזיון דווקא, ממש כמו שרוב התיירים שהגיעו במאי בשנים הקודמות למדינות אחרות שבהם התקיימו אירוויזיונים. כדי להשוות בצורה מדויקת ככל האפשר בין "תיירות האירוויזיון" במדינות השונות קודמים צריך להשוות את מספר לינות התיירים בערים שבהן התקיימה התחרות ובשבוע שבו היא התקיימה.

לפי נתוני עיריית תל-אביב, בשבוע שהסתיים ב-18 במאי ושבו התקיים האירוויזיון התאכסנו בתל-אביב כ-10,000 תיירים – פחות ממספר חדרי האירוח הפנויים בתל-אביב, בבתי מלון ודירות RBNB גם יחד, כולל 12 אלף החדרים הקבועים וכ-6,000 שלפי הערכות אורגנו לקראת האירוויזיון.

ואילו סטוקהולם אירחה בשבוע האירוויזיון של 2016 כ-38 אלף תיירים. בליסבון התארחו בשבוע שבו התקיים בה האירוויזיון 30 אלף תיירים. קייב מוכת הפשיעה אירחה בשבוע האירוויזיון במאי 2017 כ-20 אלף תיירים.

עם זאת, סביר להניח שחלק מהתיירים הללו הם תיירי פנים משבדיה ואוקראינה עצמן, יותר מאשר בישראל הקטנה והצפופה. בפורטוגל צפו במופעים באולמות כ-100 אלף איש, פי שלושה יותר ממספר התיירים בליסבון, כך שחלקם היו פורטוגזים שנסעו הביתה בסיום ההופעה. בישראל נמכרו וחולקו כ-50 אלף כרטיסים, רובם המוחלט לישראלים, שרבים מהם קנו אותם בהנחה בימים האחרונים כשהתברר שהפנטזיה על הסתערות המונית של תיירים הייתה מוטעית.

שבדיה ופורטוגל אטרקטיביות לתיירים הרבה יותר מישראל גם בזמנים רגילים. לישראל, מדינה בת 8.7 מיליון תושבים, נכנסו ב-2018 כ-2.9 מיליון תיירים. לשבדיה, שבה מתגוררים כ-9.5 מיליון תושבים, נכנסו אשתקד 6.7 מיליון תיירים – פי שלושה מאשר לישראל. פורטוגל, בת 10.3 מיליון תושבים, מאחרת כ-14 מיליון תיירים בשנה – פי 4.5 מאשר בישראל.

מצב התיירות בישראל קצת יותר טוב מהמצב באוקראינה. באוקראינה חיים כ-45 מיליון איש, קצת יותר מפי חמש מאשר בישראל, ומגיעים כ-14 מיליון תיירים בשנה, קצת פחות מפי חמש מאשר בישראל.

הדיון המדכא על "למה התיירים לא באו לאירוויזיון" והפקת הלקחים ממנו אמורים להיות, איפוא, חלק מהדיון על "למה התיירים לא באים בכלל".

פורסמו אינספור כתבות ופוסטים שהאשימו, בצדק, את יוקר המחיה בארץ והמחירים הגבוהים בבתי המלון ודירות האירוח. אבל גם שבדיה היא מדינה יקרה מאוד, שאין בה חופים שמשיים ומקומות קדושים לארבע דתות עולמיות. אלא ששבדיה מארחת מיליוני תיירים שמגיעים בקלות במכוניות וברכבות ממדינות שכנות. וגם המצב הביטחוני בארץ עדיין נראה מבחוץ יותר קשה מכפי שהוא נראה למי שחי אותו כאן.

עוד 476 מילים ו-1 תגובות
תחרות שירה צעירה בעזה במקביל לאירוויזיון

במקביל לאירוויזיון בתל אביב, שישה מוזיקאים צעירים התחרו בסוף השבוע האחרון ב"עזה-וויזיון" ● היו שם שתי בלדות על אהבה, וארבעה שירי מחאה שעסקו באדמה ובהתנגדות לכיבוש ● המנצח הגדול הוא ג'יהאד שחאדה, סטונדט להנדסה ביו-רפואית, שמעולם לא יצא מהרצועה

שעות ספורות לפני גמר האירוויזיון בתל אביב, במוצאי שבת האחרונה, נערכה בעזה תחרות מוזיקה מחאתית בשם "עזה-וויזיון". באופן סמלי, אירוע הגמר של העזתים התקיים על הריסות בניין סוכנות הידיעות הטורקית אנאדול, שהופגז על ידי חיל האוויר הישראלי בסבב הלחימה האחרון ברצועה.

כיאה לאירועים מסוג זה, ההפקה כללה זמרים צעירים ונרגשים, לוגו שהופיע גם על חולצות שנמכרו באירוע ואפילו סלוגן שמוכר מהאירווזיון האחרון, אבל עם טוויסט עזתי: DARE TO DREAM – TOGETHER.

מי שעמד מאחורי המיזם הוא הארגון "אנחנו לא מספרים" (We Are Not Numbers), הפועל כדי לתת פנים ושמות לדיווחים על מספר ההרוגים, הפצועים והמובטלים בעזה.

עיסאם עדוואן, היזם והמארגן של התחרות, אומר כי מדובר גם במחאה כלפי ה-EBU, איגוד השידור האירופי, שלא מאפשר לפלסטינים להשתתף באירוויזון.

לדבריו, האירוע נועד לאפשר לאמנים צעירים ומוכשרים מעזה לקבל חשיפה מוזיקלית בינלאומית, למרות מגבלות התנועה שחלות עליהם.

"יש להקות מעזה שמוזמנות להופיע בגדה המערבית ונתקעות במעבר ארז", הוא אומר, ומוסיף שהאירוע נועד להאיץ בצעירי הרצועה לקחת אחריות על חייהם.

האירוע נועד לאפשר לאמנים צעירים מעזה לקבל חשיפה מוזיקלית בינלאומית, למרות מגבלות התנועה שחלות עליהם

"התהליך המדיני לא מוביל לשום מקום. גם ההנהגה שלנו צריכה לתת מענה לצעירים מבחינה תרבותית ואמנותית ולתת להם למצות את יכולותיהם".

ששת הגדולים

שישה שירים עלו לגמר התחרות – בביצועם של חמישה זמרים צעירים וזמרת אחת – לא כולם שירים מקוריים. כל הביצועים הועלו מבעוד מועד ליוטיוב.

היו שם שתי בלדות על אהבה, וארבעה שירים ליריים-פטריוטיים, שבין השאר התייחסו לקשר של הפלסטינים לאדמה ולהתנגדות לכיבוש.

אלפים הצביעו לשיר האהוב עליהם, והעניקו את הניצחון לג'יהאד שחאדה, שביצע את שירו של הכוכב המצרי עבד-אל חלים חאפז, Ya Tira Tiri. השיר עוסק באהבה, אבדן וגעגועים.

"ג'יהאד הוא נציג מצוין ל-2 מיליון עזתיים שחיים תחת המצור כבר 12 שנה", בירך עיסאם את הזוכה. "אביו נאבק כדי לפרנס משפחה בת 10 ילדים בשכר זעום, וג'יאהד מעולם לא יצא את גבולות הכלא שבו אנו חיים.

"ועדיין, הוא סטודנט מצטיין להנדסה ביו-רפואית ויש לו קול שנוגע ללב שומעיו. הוא מסמל את הפוטנציאל של צעירי עזה, אילו היו מאפשרים להם לשגשג".

מתחרה בולט נוסף היה The Sky, שיר מקורי של ע'אדה שומן, בן 21, שזכה ליותר צפיות ביוטיוב מהשיר הזוכה. ע'אדה מופיעה בקליפ לצד אחיה, שמלווה אותה על גיטרה. השיר עוסק בתוקפנות של המדכא ובעקשנות של החלש לא להיכנע:

"השמיים הם של שנינו
הכחול העמוק והסגול של העננים
שייכים לכל בני האדם
לחלש, לעני, לעצוב
ולזה שהולך לישון רעב
(…) הוצאתם חייל מביתו ואז מת לחינם".

"הדיכאון מכלה את האמביציות"

המנהלת הבינ"ל של "אנחנו לא מספרים", פאם ביילי, היא פעילת זכויות אדם שגורשה מעזה, מנועה מלהיכנס לישראל ופועלת מוושינגטון.

לדבריה, הרעיון לא היה לחקות את התחרות המקורית. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להפיק אירוויזיון. למוזיקאים בעזה אין עבודה ופרנסה, ואין יכולת תנועה מחוץ לרצועה. רב הזמן הם עסוקים בהישרדות או פשוט מדוכאים".

גמר העזה-וויזיון 2019
גמר העזה-וויזיון 2019

"אפשר היה להניח שמכיוון שהם חסרי עבודות יהיה להם יותר זמן לכתוב וליצור, אבל אני מאמינה שהדיכאון מכלה את האמביציות שלהם".

עוד 442 מילים ו-1 תגובות

הולנד ניצחה באירוויזיון, ישראל במקום ה-23

גמר האירוויזיון הסתיים כמעט בלי תקריות ● נציגי איסלנד ניצלו את 15 שניות המסך שלהם כדי לנפנף בדגלי פלסטין ● קובי מרימי נתן הופעה מרשימה - ופרץ בבכי בסיומו ● המנצחים הגדולים: תאגיד השידור הישראלי, שהרימו את ההפקה הגדולה והמרשימה בתולדות המדינה, ועיריית תל אביב, שסגרה את כפר האירוויזיון עם מעל לחצי מיליון מבקרים ● עכשיו אירוח האירוויזיון עובר מישראל אל הולנד - ממש כמו ב-1979

אירוויזיון דגלי ישראל ופלסטין בהופעה מלאת זיופים של מדונה

מלכת הפופ הופיעה ברגע השיא של גמר האירוויזיון עם שירה ״כמו תפילה״ ● למרות זיופים קשים, ועם רטייה תמוהה, הופעת מדונה רשמה את אחד מרגעי השיא בהפקה מקצועית ומהטובות שנראו בישראל ובאירוויזיון בכלל ● בהנהלת האירוויזיון התנערו מהמחווה הפוליטית של הזמרת והבהירו כי הדבר לא נעשה באישור או בתיאום עמם

התרגלתם לראות את שרה נתניהו בקהל והתאכזבתם כשלא הראו אותה במהלך האירוויזיון? אז הנה תמונות לפיצוי, של רעיית ראש הממשלה עם הגברת הראשונה של גואטמלה, בקהל גמר האירוויזיון בתל אביב, לצד מנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ והווטסאפ שלו.

שרה נתניהו והגברת הראשונה של גואטמלה בגמר האירוויזיון בתל אביב (צילום: איגור אוסדצ'י)
שרה נתניהו והגברת הראשונה של גואטמלה בגמר האירוויזיון בתל אביב. אלדד קובלנץ מימין (צילום: איגור אוסדצ'י)
שרה נתניהו והגברת הראשונה של גואטמלה בגמר האירוויזיון בתל אביב (צילום: איגור אוסדצ'י)
שרה נתניהו והגברת הראשונה של גואטמלה בגמר האירוויזיון בתל אביב. אלדד קובלנץ מימין (צילום: איגור אוסדצ'י)

#אנטיווזיוון

אני זוכר טוב את האירוויזיון הראשון שראיתי. אנחנו, הילדים, ישבנו בדירה של בני (היחיד שהייתה לו טלוויזיה בשכונה), ראינו את ההופעה בשחור לבן, וכל מי שהיה בחדר העיר על הזמר או הזמרת הערות כמו "איחחח, הוא לא זמר", "איזה קול דוחה", "איזה יופי של שמלה" או "איזה חתיך הורס".

הבנתי די מהר שכל אחד יכול לשפוט שירים. כל אחד ואחת מהצופים מבינים כל מה שהם צריכים על המוזיקה שהם שומעים ורואים.

כלי השיפוט הוא אצבע למעלה ואצבע למטה. לייק, דונט לייק, כמה פשוט ונוח. וזה היה בערך 40 שנה לפני הפייסבוק והטוויטר. מה השתנה מאז באירוויזיון? הבגדים גדלו, העיבודים התנפחו, ומה שהיה טראש נהיה יותר טראש.

האם היו שירים שאהבתי באירוויזיון כילד? כן. Tu te reconnaîtras, של אן מרי דוויד; שיר שנקרא מויה גנרציה של הונגריה או בולגריה, אני לא בטוח ולא מוצא את השיר בגוגל (מישהו זוכר?); את השיר של כוורת ואת השיר של אבבא.

להקת אבבא באירוויזיון 1974 (צילום: AP Photo/Robert Dear)
להקת אבבא באירוויזיון 1974 (צילום: AP Photo/Robert Dear)

בסוף שנות השבעים נטשתי את עמדת הצופה באירוויזיון, ולא חזרתי אליה. זה לא באמת מעניין אותי, ואני מתקשה להתלהב מהשירים ומההופעות שלהם.

הבגדים נוצצים והבמה מנצנצת, השירים דחוסים באלמנטים הוקיים קורצים, בוי-טוי-נוי. מלא תאורה, הרבה צבע בבגדים. ולמול אלה, השירים הסנטימנטליים מפוצצים ברגש מזויף, ברעד מאולץ, במילים שכאילו אומרות משהו, אבל הן הכי פחות אישיות שאפשר.

ככל שהתעניינותי בשירים ובמוזיקה גברה, ככה איבדתי עניין בתחרות הזו, ובכל תחרות בין שירים או קולות. איך אפשר למדוד ולהשוות בכלל בין אלמנטים בשיא תפארתם, שאמורים להיות הכי שונים אחד מהשני?

האם הקול של בוב דילן יותר או פחות יפה מהקול של מאיר אריאל? למי בכלל אכפת? למה למדוד את זה? מה שמשנה זה מה הם אומרים ואיך אומרים את זה בשיר, ואני אוהב את השונות שלהם ונהנה ממנה.

מה יפה בעיני בשירים?

שירים הם אומנות הסיפור קצרה ביותר. הם כמו סרטים קצרים שאנחנו רואים בדמיון שלנו. הזמר.ת מספרים לנו משהו על העולם שלהם על גבי מוזיקה, ואנחנו יכולים להיכנס לתוכו לשלש דקות.

שירים הם צורת הביטוי החתרנית ביותר. הם יכולים להביע עמדות קיצוניות או סופר-ליברליות כלפי המציאות. הם יכולים לכפור באלוהים או להלל אותו. הם יכולים לעודד אהבת או שנאת אדם. ובגלל שיש להם מנגינה, הרמוניה, לחן ועיבוד כלי, אנחנו יכולים לשמוע את זה ביותר פתיחות מאשר לקרוא פוסט או בלוג.

מצד שני, האירוויזיון כאיוונט הוא גם יקום שמעודד את קבלת האחר, את היופי שבשונה, את הפלורליזם את הפתיחות והסובלנות.

אפשר להרגיש את זה במלוא עצמתה של נטע, באחריות שהיא לוקחת, במסרים הטובים שלה כאשה, כאומנית, וכאדם חופשי בעולם מסוכסך. אני, כמו רבים אחרים, מתפעל ממנה וממה שהיא עושה.

נטע ברזילי (צילום: Amy Sussman/Invision/AP)
נטע ברזילי (צילום: Amy Sussman/Invision/AP)

וזה גם נחמד שזה בתל אביב ומעודד את התיירות, ואם בעלי המלונות ומנהלי האירוע לא היו מתחזרים במחירים, אז זה בטח גם היה מביא לכאן יותר אנשים, וזה היה ממש יופי.

הבעיה שלי היא הערך התזונתי של הרוב המכריע של השירים בתחרות הזו. המון מונוסודיום על מעט מאד תוכן אמיתי. לרוב, הם כמו שקית במבה סבבה שפתחת. זה טעים ואחלה מאנ'צ בשעה הראשונה. אבל אם תנסה לאכול ממנה למחרת, זה יהיה דביק, צמיגי, לא טעים ולא כיף בכלל.

אני, מצידי, התכוננתי. הכנתי פלייליסט ששמו, כשם הקטע הזה, אנטיווזיון. וגם ביקשתי מאורי, תלמיד שלי שמת על הארוויזיון וחושב בדיוק ההפך ממני על הארוע, שיכין פליילסט של עשרת השירים הכי טובים מהשנים האחרונות, וכשהוא ישלח לי את זה אני אצרף את הלינק.

בהצלחה לכל המתמודדות.דים

מקליט ומופיע משנת 1987. דן הוא זמר יוצר. זוכה פרס אקו"ם לפזמונאות, בין שיריו: שוב השקר הזה, אימפריות נופלות לאט, לבן על לבן ועוד רבים. בנוסף הוא כותב שירים לאחרים: בך לא נוגע - יהודית רביץ, מפנה מקום - ברי סחרוף, ביום של הפצצה - רמי קליינשטיין, שי צברי, גיא ויהל ועוד רבים אחרים. מאחוריו יותר משלושים שנות יצירה אישית והדרכה יצירתית של אומנים הן בתחילת דרכם – כמורה לכתיבה יוצרת והן לאלו שכבר ביססו את מעמדם כמובילים בארץ. במהלך השנים דן עבד על יצירת אלבומים בין השאר עם יהודית רביץ, דיוויד ברוזה, מאור כהן ברי סחרוף ועוד רבים וטובים. דן מלמד כתיבה והלחנה במקומות רבים בינהם בצלאל ורימון

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4
מסכים איתך לחלוטין, הארוויזיון בהחלט אירוע דביק אולי אפילו דביק מידי ובכלל כל תוכניות הריאליתי שלקחו את המוזיקה והפכו אותה לתחרות שרירי הצוואר עושה נזק גדול לאוטנטיות, למקוריות ולאמינ... המשך קריאה

מסכים איתך לחלוטין, הארוויזיון בהחלט אירוע דביק אולי אפילו דביק מידי
ובכלל כל תוכניות הריאליתי שלקחו את המוזיקה והפכו אותה לתחרות שרירי הצוואר עושה נזק גדול לאוטנטיות, למקוריות ולאמינות שבמוזיקה ובאומן.
חולק עליך בנושא הבמבה.. במבה שמשאירים פתוחה ואוכלים ביום שלחמרת הופכת להיות יבשושית ונורא כפית למאכל… :-))

עוד 509 מילים ו-4 תגובות

מנכ"ל כאן מאשים את חמאס בתקיפת שידור האירוויזיון

האתר של "כאן" נפרץ אתמול במהלך שידור חצי הגמר ● ההאקרים שתלו באתר סרטון של 2 דקות המאיים על שיגור רקטות לתל אביב

חצי הגמר הראשון של האירוויזיון נערך אתמול במתחם אקספו בגני התערוכה בתל אביב. במהלך המשדר של התחרות נפרץ האתר של כאן על ידי האקרים פלסטינים, ששתלו בו סרטון המאיים בשיגור רקטות לתל אביב. בסרטון מוזהרים הצופים מסכנה למתקפת טילים והם מתבקשים להגיע למקלטים, כביכול.

כמו כן מציג הסרטון לוגו של צה"ל ומנסה לדמות תקיפות של מבנים בתל אביב. מנכ"ל תאגיד השידור "כאן" היפנה אצבע מאשימה לחמאס ואמר בראיון לגלי צה"ל כי התקיפה נוטרלה בתוך דקות.

בתחרות עצמה, 10 מדינות מתוך 17 שהתמודדו הבטיחו את השתתפותן בגמר הגדול שייערך בשבת: יוון, בלרוס, סרביה, קפריסין, אסטוניה, צ'כיה, אוסטרליה, איסלנד, סן מרינו וסלובניה.

חודשים ארוכים של הכנות התנקזו למשדר טלוויזיוני מושקע (למרות תקיפת הסייבר), וחצי הגמר השני יתקיים מחר. המקום של המשלחת הישראלית וקובי מרימי בגמר כבר מובטח הודות לזכייה של נטע ברזילי אשתקד. אתמול ברזילי פתחה את האירוע בביצוע של השיר toy שזכה בשנה שעברה בליסבון.

במתחם האקספו בתל אביב תיערך היום חזרה גנרלית לקראת חצי הגמר השני שיתקיים כאמור מחר וישתתפו בו 18 מדינות. חמש המדינות הגדולות באירופה, (איטליה, גרמניה, ספרד, צרפת ובריטניה) עולות ישר לגמר, בין היתר, מאחר שהן המממנות הגדולות של התחרות. מדונה הגיעה הלילה לישראל ותופיע בגמר, למרות הלחץ הכבד שהופעל עליה לא להגיע מצד תומכי ה-BDS.

דנה אינטרנשיונל חזרה אתמול לאירוויזיון. הזוכה של התחרות ב-1998, ביצעה את השיר Just The Way You Are של ברונו מארס. במהלך האירוע הוקרן גם סרטון של אמן הווידאו קותימאן.

עוד 223 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה