אמיר בן-דוד  
 
9 בתשע: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום חמישי, 27 יולי 2023
 
המטרה: גלי בהרב-מיארה

רגע אחרי שבוטלה עילת הסבירות, דקה לפני יציאת הכנסת לפגרה, ושנייה לפני כניסת צום תשעה באב, התפרסם כי לא פחות משליש מחברי הכנסת של הליכוד הניחו על שולחן הכנסת הצעת חוק, שנועד לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה.

מטרת החוק היא לקחת מידי היועמ"ש את הסמכות להורות על פתיחת חקירה, העמדה לדין או "כל החלטה אחרת" הנוגעת לראש הממשלה ושרי הממשלה, ולהעביר את הסמכות הזו לידי פרקליט המדינה.

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה מגיעה לישיבת הממשלה במשרד ראש הממשלה בירושלים, 9 ביולי 2023 (צילום: Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP)
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה מגיעה לישיבת הממשלה במשרד ראש הממשלה בירושלים, 9 ביולי 2023 (צילום: Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP)

מגישי ההצעה ותומכיה מנפנפים בעובדה שהצעות רבות ברוח דומה עלו בעשור האחרון, גם על ידי בכירי האופוזיציה – אבל כמובן שאי אפשר להתעלם מהנסיבות ומהחיפזון שבהם הכול נעשה כעת.

כדאי להתמקד במילים "כל החלטה אחרת" שמופיעה בהצעה. "החלטה אחרת", לדוגמה, שפרקליט המדינה יוכל לקבל, אם הצעת החוק תעבור, עשויה לכלול למשל הסדר טיעון או חזרה מכתב אישום שכבר הוגש, למשל נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.

"החלטה אחרת", לדוגמה, שפרקליט המדינה יוכל לקבל, אם הצעת החוק תעבור, עשויה לכלול למשל חזרה מכתב האישום נגד נתניהו

על הצעת החוק חתומים 11 חברי כנסת מהשורות האחוריות של הליכוד, כולם בקדנציה הראשונה שלהם. במפלגת השלטון טענו אתמול כי ראש הממשלה לא היה מעורב כלל בהצעה, שהונחה במזכירות הכנסת כבר לפני שבועות ורק אתמול עלתה למאגר החקיקה של אתר הכנסת (מה שנקרא בעברית מדוברת: מה?! מה פתאום?!).

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב, בין היתר:

"היועץ המשפטי לממשלה מכהן כעורך דינה של הממשלה, ומשכך מסייע לה מבחינה משפטית להגשים את מדיניותה ויעדיה במסגרת גבולות הדין. תפקידו מחייב אותו בשיתוף פעולה הדוק ויומיומי עם הממשלה ושריה, להם הוא מייעץ ואותם הוא מייצג בערכאות".

מאחר שבמקביל לתפקיד הזה, היועץ המשפטי לממשלה מכהן גם כראש התביעה הכללית ונדרש להכריע בשאלות של פתיחת חקירות והעמדה לדין של השרים וראש הממשלה "עמם יש לו הכרות קרובה מאוד וקשרי עבודה", הוא אינו יכול לקבל החלטות באובייקטיביות, נטען בהצעת החוק, ועל כן יש מקום לפצל את התפקיד.

גורמים משפטיים בכירים המצוטטים הבוקר ב-ynet מעריכים:

"לא בכדי זה קרה באותו יום שבו ביטול עילת הסבירות נכנס לתוקף. זה מתחבר להתקפות הגוברות על גלי בהרב-מיארה מצד שרים וחברי הכנסת מהליכוד. עכשיו יהיה יותר קל להדיח אותה".

 
כל העיניים אל העליון
שופט בית המשפט העליון דוד מינץ (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
שופט בית המשפט העליון דוד מינץ (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

מרגע שהתברר כי העתירות נגד ביטול עילת הסבירות הונחו על שולחנו של השופט דוד מינץ – מהשופטים השמרנים והזהירים בבית המשפט העליון – היה ברור שאין טעם לעצור את הנשימה בציפייה לבשורה דרמטית.

ואכן, מינץ החליט אתמול לא להוציא צו ביניים המורה להקפיא את התיקון לחוק (שנכנס בכך לתוקף החל מאתמול) והורה כי הדיון בעתירות השונות נגד ביטול עילת הסבירות יתקיים בספטמבר, לאחר פגרת בתי המשפט ולפני פרישתן של הנשיאה אסתר חיות והשופטת ענת ברון, שנחשבות שופטות ליברליות. הוא גם הורה לממשלה ולכנסת למסור את תגובותיהן לעתירות עד עשרה ימים לפני הדיון.

מינץ לא הוציא צו ביניים המורה להקפיא את התיקון לחוק (שנכנס בכך לתוקף אתמול) וקבע את הדיון בעתירות לספטמבר

השופט מינץ גם קבע אתמול כי בחודש ספטמבר תתברר העתירה המבקשת לחייב את שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים. בעתירה – אותה הגישה שלשום סיעת "יש עתיד" – נכתב כי "הניסיון להביא לשיתוקה של הוועדה עד להשלמת המהלך החקיקתי השנוי במחלוקת שמבקש לוין לקדם, הוא ניסיון לשתק את הרשות השופטת".

הנה דוגמה מרהיבה ללופ שאליו נקלעה כעת מדינת ישראל: משניטל מבית המשפט העליון הכלי הביקורתי של עילת הסבירות, יתקשו השופטים למצוא עילה שבגינה הם יוכלו להורות לשר המשפטים למלא את חובתו לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, זו שאמורה לבחור את השופטים שיחליפו אותם בשנים הבאות.

תומכי הקואליציה משוכנעים שאלו מהלכים פוליטיים סבירים לחלוטין. לעומתם, מאות אלפי ישראלים ובכירי המשפטים בארץ ובעולם, חוששים מפירוק אגרסיבי של מערכת האיזונים והבלמים בין הרשויות, ומסכנה מוחשית לקיומה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית.

 
עוד נרצחים בחברה הערבית
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בהר הבית. 27 ביולי 2023 (צילום: מינהלת הר הבית)
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בהר הבית. 27 ביולי 2023 (צילום: מינהלת הר הבית)

הדיווח על מספר הרציחות בחברה הערבית הופך לשגרה ונראה שלאיש לא אכפת.

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר עסוק יותר בלהגביר את הלהבות ועלה הבוקר להר הבית, בפעם השלישית מאז כינון הממשלה; שר המשפטים עסוק יותר בפגישות פוליטיות וטיפוח מעמדו בתוך הליכוד, אם לשפוט לפי יומן הפגישות שלו שנחשף.

ובינתיים, עוד שני קורבנות נוספו אתמול למספר הנרצחים בחברה הערבית: צעיר בן 29 שנהרג בפיצוץ רכבו בלוד; ותושב אום אל פחם, במקור מהשטחים, שנורה למוות סמוך לביתו.

מאז תחילת 2023 נרצחו 134 בני החברה הערבית. זאת, לעומת 64 קורבנות בתקופה המקבילה אשתקד.

 
מצטיידים במכת"זיות
מכת"זית של המשטרה פוגעת בכינון ישר במפגין הנמצא בשולי הכביש, בזמן פינוי המחאה בדרך בגין בירושלים, 24 ביולי 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
מכת"זית של המשטרה פוגעת בכינון ישר במפגין הנמצא בשולי הכביש, בזמן פינוי המחאה בדרך בגין בירושלים, 24 ביולי 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

המכת"זיות – הלוא הן "מכוניות ההתזה" של משטרת ישראל – מככבות בשבועות האחרונים בהפגנות הרבות שנערכות ברחבי הארץ, כולל תיעודים מטרידים של פגיעות ישירות במפגינים, שזרם המים פוגע בהם בכינון ישיר (בניגוד לנהלים) ומטיח אותם אל האספלט.

היום מתברר, כי המדינה נערכת להצטייד במכת"זיות רבות נוספות. לפי מכרז שהפיץ אתמול החשב הכללי לאוצר, המדינה מתכוונת להרחיב את צי המכת"זיות של המשטרה ולהוסיף לו שש מכת"זיות נוספות – שלוש גדולות ושלוש קטנות יותר.

האם זה אומר שהמדינה נערכת מראש להרחבת המחאה הציבורית?

 
זן נדיר, ציפור משונה
שינייד אוקונור בטקס פרסי הגראמי בניו יורק ב-1989 (צילום: AP Photo)
שינייד אוקונור בטקס פרסי הגראמי בניו יורק ב-1989 (צילום: AP Photo)

שינייד אוקונור, שמתה אתמול בדבלין בגיל 56 בנסיבות בלתי ידועות לעת עתה, הייתה זמרת עם קול עצום וחד-פעמי, ועם נפש מיוסרת.

מיד אחרי שנודע אתמול על מותה מיהרו בכל תחנות הטלוויזיה בעולם לעשות את הדבר המתבקש ולשדר שוב ושוב את הקליפ המפורסם ללהיטה הגדול של אוקונור – שהוא גם השיר היחיד ברפרטואר שלה, שבאמת הגיע לקהל הרחב. הקליפ ל"שום דבר לא ישווה לך" שבו המצלמה מתמקדת בפניה היפות של אוקונור הצעירה, במבט המיוסר בפניה, ובדמעה שמתגלגלת על לחיה לקראת הסוף.

גם הבוקר מלוות הידיעות על מותה של אוקונור בכותרת המתבקשת הזו – "שום דבר לא ישווה לה", כשמו של הלהיט ההוא, שכתב והלחין פרינס. מעטים הכירו את השיר לפני שאוקונור הפכה אותו לשלה. הוא הפך אותה לסנסציה ולאייקון בינלאומי. אבל ההצלחה העצומה ויוצאת הדופן של השיר הזה הייתה לא רק ההישג הכי גדול אלא גם העונש הכי גדול של אוקונור.

אוקונור מעולם לא הייתה בנויה להיות זמרת פופ לכל המשפחה, ששרה בקול מרטיט בלדות שוברות לב על שברון לב. היא הייתה פאנקיסטית. מורדת. זועמת. אלבום הבכורה שלה – "האריה והקוברה" – שיצא ב-1987, כשהיא רק בת 21, הציג לעולם קול שלא נשמע כמוהו קודם לכן. קול פצוע, שבקע מתוך התהומות השחורים של נפש מעונה.

שינייד אוקונור מעולם לא הייתה בנויה להיות זמרת פופ לכל המשפחה. היא הייתה פאנקיסטית. מורדת. זועמת

והיא הייתה גם אישה אמיצה מאוד. היא גדלה באירלנד, עברה פגיעות מיניות בילדותה, ואחרי שזכתה לתהילת עולם עם הלהיט העצום ההוא, ברחה מהתהילה והפרסום כמו מאש, ובחרה לנצל אותן כדי לצאת נגד הכנסייה הקתולית שאת עוולותיה הכירה מקרוב, מילדותה. כשהיא קרעה את תמונתו של האפיפיור, היא גם קרעה את הכרטיס אל החיים הטובים שהיה בידה.

משם והלאה זו הייתה רכבת הרים של ייסורים ושירים. היא הוציאה עשרה אלבומים (האחרון לפני עשר שנים). נכנסה ויצאה מבתי חולים פסיכיאטרים. התאסלמה ושינתה את שמה לשוהדה סאדאקאת. ניסתה כמה פעמים להתאבד. ילדה ארבעה ילדים לארבעה אבות שונים.

בנה שיין התאבד בשנה שעברה. הוא היה בן 17. לפני שבועיים צייצה אוקונור: "מאז ההתאבדות של בני אני חיה כמו ייצור לילי. הוא היה האהבה של חיי, האור בנשמה שלי".

אתמול האור בנשמה המעונה שלה כבה לתמיד.

 
קווין ספייסי זכאי
קווין ספייסי מדבר עם התקשורת אחרי הזיכוי שלו בבית המשפט באנגליה, 26 ביולי2023 (צילום: AP Photo/Alberto Pezzali)
קווין ספייסי מדבר עם התקשורת אחרי הזיכוי שלו בבית המשפט באנגליה, 26 ביולי2023 (צילום: AP Photo/Alberto Pezzali)

כוכב הקולנוע קווין ספייסי זוכה אתמול באנגליה מכל האישומים נגדו, באחד מתיקי עידן ה"מי טו" המפורסמים ביותר.

ספייסי, שהיה המנהל האמנותי של תאטרון "אולד ויק" בלונדון בין השנים 2003 ו-2015, הואשם על ידי ארבעה מתלוננים שונים בשורה של עבירות מין, מהטרדה ועד תקיפה מינית. ספייסי הכחיש בתוקף את כל הטענות נגדו וטען כי המניע לתלונות הוא סחיטה כספית.

המשפט נגד ספייסי התנהל במשך ארבעה שבועות, במהלכם עלו לדוכן לא מעט מפורסמים – כולל אלטון ג'ון ובן זוגו דיוויד פרניש. עדותו של ספייסי עצמו גררה התעניינות עצומה, והוא דאג לבדר את הקהל עם הרבה שמות מפורסמים ואנקדוטות מהחיים בהוליווד (הוא סיפר, למשל, איך קנה לג'ודי דנץ' שולחן פינג פונג).

המשפט נגד ספייסי התנהל במשך ארבעה שבועות, במהלכם עלו לדוכן לא מעט מפורסמים – כולל אלטון ג'ון ובן זוגו

בשורה התחתונה, ניכר כי גם השופט – שמחק חלק מהאישומים – וגם חבר המושבעים שזיכה את ספייסי פה-אחד אחרי 12 שעות דיונים, לא מצאו כי לתביעה היה די הוכחות למעשים פליליים.

ספייסי, שפוטר אחרי חשיפת ההאשמות נגדו מהסדרה "בית הקלפים" ולמעשה "בוטל" לחלוטין בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה, עדיין לא יכול לשים את הפרשה מאחוריו: חלק מהמתלוננים  הגישו גם תביעה אזרחית נגדו, וזו טרם הגיעה לסיום.

 
האמת נמצאת אי שם
העדים בשימוע מול וועדת המשנה לביטחון של בית הנבחרים האמריקאי בנושא עב"מים, 26 ביולי 2023 (צילום: AP Photo/Nathan Howard)
העדים בשימוע מול וועדת המשנה לביטחון של בית הנבחרים האמריקאי בנושא עב"מים, 26 ביולי 2023 (צילום: AP Photo/Nathan Howard)

שימוע יוצא דופן נערך אתמול בוועדת המשנה לביטחון של בית הנבחרים האמריקאי. שלושה קצינים ששירתו בעבר בתפקידים רגישים בצבא ארה"ב – ושאין סיבה לחשוד בהם שהם "הזויים" או "מטורללים" – העידו כי הממשל האמריקאי מסתיר מהציבור עדויות על מפגשים של טייסים אמריקאים עם עצמים בלתי מזוהים (עב"מים).

אחד העדים בוועדה, דיוויד גרוש, לשעבר קצין מודיעין בחיל האוויר של ארה"ב, העיד כי "חומרים ביולוגים ממקור שאינו אנושי נמצאו באתרים שנחשדים ככאלה שבהם התרסקו עב"מים, שהטכנולוגיה שלהם נבדקת בסתר על ידי הממשל האמריקאי".

כשנשאל על ידי חברי הוועדה האם הוא יודע על אנשים שנפגעו כתוצאה מהמאמצים להסתיר מהציבור מפגשים עם טכנולוגיה חוצנית, השיב על כך בחיוב. הוא גם טען כי הוא עצמו היה קורבן לרדיפה שיטתית, לאחר שהתראיין בנושא.

ריאן גרייבס, טייס בחיל הים האמריקאי, העיד כי במרחב האווירי של כדור הארץ יש "גם בזמן שאנחנו מתכנסים כאן" עב"מים, שנוכחותם לא מדווחת לציבור. כשנשאל האם יש מאפיינים משותפים לעב"מים שראו הטייסים אמר: "בעיקר קוביות אפורות כהות או שחורות בתוך כדור שקוף ברור".

 
למקרה שפספסת
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה