רגע אחרי שבוטלה עילת הסבירות, דקה לפני יציאת הכנסת לפגרה, ושנייה לפני כניסת צום תשעה באב, התפרסם כי לא פחות משליש מחברי הכנסת של הליכוד הניחו על שולחן הכנסת הצעת חוק, שנועד לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה.
מטרת החוק היא לקחת מידי היועמ"ש את הסמכות להורות על פתיחת חקירה, העמדה לדין או "כל החלטה אחרת" הנוגעת לראש הממשלה ושרי הממשלה, ולהעביר את הסמכות הזו לידי פרקליט המדינה.
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה מגיעה לישיבת הממשלה במשרד ראש הממשלה בירושלים, 9 ביולי 2023 (צילום: Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP)
מגישי ההצעה ותומכיה מנפנפים בעובדה שהצעות רבות ברוח דומה עלו בעשור האחרון, גם על ידי בכירי האופוזיציה – אבל כמובן שאי אפשר להתעלם מהנסיבות ומהחיפזון שבהם הכול נעשה כעת.
כדאי להתמקד במילים "כל החלטה אחרת" שמופיעה בהצעה. "החלטה אחרת", לדוגמה, שפרקליט המדינה יוכל לקבל, אם הצעת החוק תעבור, עשויה לכלול למשל הסדר טיעון או חזרה מכתב אישום שכבר הוגש, למשל נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.
"החלטה אחרת", לדוגמה, שפרקליט המדינה יוכל לקבל, אם הצעת החוק תעבור, עשויה לכלול למשל חזרה מכתב האישום נגד נתניהו
על הצעת החוק חתומים 11 חברי כנסת מהשורות האחוריות של הליכוד, כולם בקדנציה הראשונה שלהם. במפלגת השלטון טענו אתמול כי ראש הממשלה לא היה מעורב כלל בהצעה, שהונחה במזכירות הכנסת כבר לפני שבועות ורק אתמול עלתה למאגר החקיקה של אתר הכנסת (מה שנקרא בעברית מדוברת: מה?! מה פתאום?!).
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב, בין היתר:
"היועץ המשפטי לממשלה מכהן כעורך דינה של הממשלה, ומשכך מסייע לה מבחינה משפטית להגשים את מדיניותה ויעדיה במסגרת גבולות הדין. תפקידו מחייב אותו בשיתוף פעולה הדוק ויומיומי עם הממשלה ושריה, להם הוא מייעץ ואותם הוא מייצג בערכאות".
מאחר שבמקביל לתפקיד הזה, היועץ המשפטי לממשלה מכהן גם כראש התביעה הכללית ונדרש להכריע בשאלות של פתיחת חקירות והעמדה לדין של השרים וראש הממשלה "עמם יש לו הכרות קרובה מאוד וקשרי עבודה", הוא אינו יכול לקבל החלטות באובייקטיביות, נטען בהצעת החוק, ועל כן יש מקום לפצל את התפקיד.
גורמים משפטיים בכירים המצוטטים הבוקר ב-ynet מעריכים:
"לא בכדי זה קרה באותו יום שבו ביטול עילת הסבירות נכנס לתוקף. זה מתחבר להתקפות הגוברות על גלי בהרב-מיארה מצד שרים וחברי הכנסת מהליכוד. עכשיו יהיה יותר קל להדיח אותה".