היום ערב תשעה באב, יום התענית על חורבן הבית. אין צורך בדמיון מפותח לנחש איך יישמעו היום הדיונים השונים בשולי בתי הכנסת ובתוכניות האקטואליה, שיחברו בין אירועי העבר להתרחשויות הדרמטיות בהווה.
האירועים הקשים של השבוע האחרון – שחפפו לשיא תקופת בין המצרים – עוררו גלי חרדות ביחס לכל פן משמעותי של החיים בישראל. הביטחון, המשפט, הלכידות החברתית, אכיפת החוק, וכמובן הכלכלה.
מסכים אדומים בבורסה לניירות ערך בתל אביב. אילוסטרציה (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
כלכלנים בכירים החלו להזהיר מפני הבאות מיד אחרי ששר המשפטים יריב לוין חשף את תוכניתו באותה מסיבת עיתונאים שכבר נכנסה להיסטוריה ב-4 בינואר.
על בסיס אירועים דומים בפולין, הונגריה, טורקיה ומדינות אחרות, הכלכלנים שבו והתריעו שהחלשת מערכת המשפט מובילה בהמשך להורדת דירוג האשראי, לבריחת משקיעים זרים, ולהחלשת המטבע המקומי – אירועים שפוגעים קשות ברמת החיים ומעלים את יוקר המחיה.
אתמול החלו הדאגות הללו להתממש לנגד עינינו. סוכנות דירוג האשראי מודי'ס הוציאה הודעה חריגה, שבה התריעה מפני "השלכות שליליות" של ביטול עילת הסבירות.
ההודעה של מודי'ס מיועדת למשקיעים ומה שהיא בעצם אומרת להם זה שכדאי להם להיזהר מפני השקעה בישראל בתקופה הקרובה, עד שיתברר לאן נושבת הרוח. זו המלצה שלא צריך תואר מתקדם בכלכלה כדי להבין את ההיגיון שמאחוריה.
בעשר השנים האחרונות יצאו אזהרות דומות בנוגע להשקעות בטורקיה, הונגריה, פולין ויוון. לאחר פרסום האזהרות, ההשקעות במדינות הללו נפגעו בצורה משמעותית.
בשנים האחרונות יצאו אזהרות דומות בנוגע לטורקיה, הונגריה, פולין ויוון. ואכן, ההשקעות במדינות הללו נפגעו בצורה משמעותית
עדיין לא מדובר בהורדת דירוג האשראי של ישראל. נכון לעכשיו, אנחנו עדיין בין 20 המדינות עם הדירוג הגבוה ביותר בעולם (בממוצע של שלוש חברות הדירוג הגדולות). אבל זה כמובן מבוסס על הישגי העבר. הצמיחה בישראל עדיין יפה, האבטלה עדיין נמוכה, האינפלציה סבירה. כל זה יכול להשתנות במהירות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' מבינים היטב את הנזק שהודעה חריפה כזה תגרום בהכרח לכלכלה הישראלית. לכן הם הקדימו הצהרה למכה, ועוד לפני שמודי'ס פרסמה את ההודעה שלה הזדרזו השניים לפרסם הודעה משותפת שבה שיבחו את הישגי הכלכלה הישראלית.
הפרשן הכלכלי של זמן ישראל ערן הילדסהיים מנתח הבוקר את ההצהרה הזו, שהיא "אולי הפעם הראשונה בהיסטוריה שהודעה משני המשרדים האלה יוצאת בתגובה למשהו שעוד לא קרה".
נתניהו וסמוטריץ' מנסים להרגיע ש"כשהאבק יתפזר יתברר שכלכלת ישראל חזקה מאוד", אבל התגובה שלהם "חושפת את חוסר העשייה של הממשלה בכל הקשור ליוקר המחיה, ובעיקר לאובדן קשר עם ממד הזמן", כותב הילדסהיים.
השניים מציגים הזמנות, חוזים, והכנסות שכבר הושגו בעבר ולא מתייחסים כלל לבעיה הכי גדולה שבפניה ניצב כעת המשק הישראלי: איום על הזמנות, חוזים והכנסות שלא יגיעו בעתיד.