אמיר בן-דוד  
 
9 בתשע: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום רביעי, 26 יולי 2023
 
מחיר החקיקה

היום ערב תשעה באב, יום התענית על חורבן הבית. אין צורך בדמיון מפותח לנחש איך יישמעו היום הדיונים השונים בשולי בתי הכנסת ובתוכניות האקטואליה, שיחברו בין אירועי העבר להתרחשויות הדרמטיות בהווה.

האירועים הקשים של השבוע האחרון – שחפפו לשיא תקופת בין המצרים – עוררו גלי חרדות ביחס לכל פן משמעותי של החיים בישראל. הביטחון, המשפט, הלכידות החברתית, אכיפת החוק, וכמובן הכלכלה.

מסכים אדומים בבורסה לניירות ערך בתל אביב. אילוסטרציה (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
מסכים אדומים בבורסה לניירות ערך בתל אביב. אילוסטרציה (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

כלכלנים בכירים החלו להזהיר מפני הבאות מיד אחרי ששר המשפטים יריב לוין חשף את תוכניתו באותה מסיבת עיתונאים שכבר נכנסה להיסטוריה ב-4 בינואר.

על בסיס אירועים דומים בפולין, הונגריה, טורקיה ומדינות אחרות, הכלכלנים שבו והתריעו שהחלשת מערכת המשפט מובילה בהמשך להורדת דירוג האשראי, לבריחת משקיעים זרים, ולהחלשת המטבע המקומי – אירועים שפוגעים קשות ברמת החיים ומעלים את יוקר המחיה.

אתמול החלו הדאגות הללו להתממש לנגד עינינו. סוכנות דירוג האשראי מודי'ס הוציאה הודעה חריגה, שבה התריעה מפני "השלכות שליליות" של ביטול עילת הסבירות.

ההודעה של מודי'ס מיועדת למשקיעים ומה שהיא בעצם אומרת להם זה שכדאי להם להיזהר מפני השקעה בישראל בתקופה הקרובה, עד שיתברר לאן נושבת הרוח. זו המלצה שלא צריך תואר מתקדם בכלכלה כדי להבין את ההיגיון שמאחוריה.

בעשר השנים האחרונות יצאו אזהרות דומות בנוגע להשקעות בטורקיה, הונגריה, פולין ויוון. לאחר פרסום האזהרות, ההשקעות במדינות הללו נפגעו בצורה משמעותית.

בשנים האחרונות יצאו אזהרות דומות בנוגע לטורקיה, הונגריה, פולין ויוון. ואכן, ההשקעות במדינות הללו נפגעו בצורה משמעותית

עדיין לא מדובר בהורדת דירוג האשראי של ישראל. נכון לעכשיו, אנחנו עדיין בין 20 המדינות עם הדירוג הגבוה ביותר בעולם (בממוצע של שלוש חברות הדירוג הגדולות). אבל זה כמובן מבוסס על הישגי העבר. הצמיחה בישראל עדיין יפה, האבטלה עדיין נמוכה, האינפלציה סבירה. כל זה יכול להשתנות במהירות.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' מבינים היטב את הנזק שהודעה חריפה כזה תגרום בהכרח לכלכלה הישראלית. לכן הם הקדימו הצהרה למכה, ועוד לפני שמודי'ס פרסמה את ההודעה שלה הזדרזו השניים לפרסם הודעה משותפת שבה שיבחו את הישגי הכלכלה הישראלית.

הפרשן הכלכלי של זמן ישראל ערן הילדסהיים מנתח הבוקר את ההצהרה הזו, שהיא "אולי הפעם הראשונה בהיסטוריה שהודעה משני המשרדים האלה יוצאת בתגובה למשהו שעוד לא קרה".

נתניהו וסמוטריץ' מנסים להרגיע ש"כשהאבק יתפזר יתברר שכלכלת ישראל חזקה מאוד", אבל התגובה שלהם "חושפת את חוסר העשייה של הממשלה בכל הקשור ליוקר המחיה, ובעיקר לאובדן קשר עם ממד הזמן", כותב הילדסהיים.

השניים מציגים הזמנות, חוזים, והכנסות שכבר הושגו בעבר ולא מתייחסים כלל לבעיה הכי גדולה שבפניה ניצב כעת המשק הישראלי: איום על הזמנות, חוזים והכנסות שלא יגיעו בעתיד.

 
אין קמח? יש תורה
תלמידי ישיבה. אילוסטרציה (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
תלמידי ישיבה. אילוסטרציה (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

בטיימינג אומלל במיוחד – מבחינת הקואליציה – הונחה אתמול על שולחן הכנסת הצעת חוק פרטית מטעם יהדות התורה, לחוק יסוד שיעגן את "לימוד התורה כערך יסוד במורשת העם היהודי" ולפיכך יבטיח כי "אלו שיקבלו על עצמם להתמסר ללימוד תורה לתקופה משמעותית, ייחשבו כמי שמשרתים שירות משמעותי את מדינת ישראל והעם היהודי, וכי תהיה לכך השלכה על זכויותיהם וחובותיהם".

חברי שתי הסיעות המרכיבות את יהדות התורה – אגודת ישראל החסידית ודגל התורה הליטאית – מיהרו להבהיר כי מדובר בהצעת חוק שמבוססת על התחייבויות שמופיעות בהסכם הקואליציוני שנחתם עימן עם הקמת הממשלה.

מבחינת המפלגות החרדיות, קידום הצעת החוק הזו הוא ה"תשלום" שמגיע להן בתמורה לתמיכתן בחוקי ההפיכה המשטרית, שפחות נוגעים לציבור החרדי.

מבחינת המפלגות החרדיות, קידום הצעת החוק הזו הוא ה"תשלום" שמגיע להן בתמורה לתמיכתן בחוקי ההפיכה המשטרית

בינתיים, כך נראה, התגלעה מחלוקת בין שתי הסיעות. בזרם הניצי יותר של אגודת ישראל החסידית דורשים לקיים את ההסכם הקואליציוני ככתבו וכלשונו, כלומר לאשר את חוק יסוד לימוד תורה יחד עם חוק גיוס שיפטור בני ישיבות חרדים, ופסקת התגברות שתמנע מבג"ץ להתערב בחוק הגיוס.

בדגל התורה הליטאית, כמו גם בש"ס, מבינים כי אל מול גלי המחאה האדירים שמובילים משרתי מילואים, זה לא העיתוי הנכון לעלות דווקא את הסוגיות האלה לראש סדר היום. עדיף להמתין עד שהרוחות יירגעו.

האם מסכת הלחצים הזו קשורה לכך שחברי הכנסת החרדים מזהים שראש הממשלה בנימין נתניהו חלש וניתן ללחוץ עליו עכשיו ולהשיג הישגים משמעותיים?

מיכאל האוזר טוב ואהרן רבינוביץ כותבים הבוקר ב"הארץ" כי "בחדרים סגורים, הנציגים החרדים מתבטאים נגד נתניהו. 'נמאס לכולם ממנו', אמר מקור במפלגה, 'אבל הנציגים לא יכולים לעשות דבר בגלל התמיכה הגדולה בנתניהו בתוך הציבור החרדי'".

כך או אחרת, סיעת הליכוד הזדרזה לפרסם הודעה תמציתית ונחרצת: "הצעת חוק יסוד לימוד תורה לא עומדת על הפרק והיא לא תקודם". בתגובה לכך, מפרסם הבוקר עיתון "המודיע" מאמר מערכת נחרץ לא פחות, המבהיר איפה אגודת ישראל עומדת:

"יהדות התורה הצטרפה לקואליציה לא כדי לקדם רפורמה משפטית אלא כדי להסדיר את מעמדם של בני הישיבות".

 
היועמ"שית מטילה פצצה
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה בירושלים, 8 בפברואר 2022 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה בירושלים, 8 בפברואר 2022 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

"נחצה קו הגבול": כך, במילים פשוטות, סיכמה אתמול היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה לבג"ץ את עמדתה בנוגע לעתירות שהוגשו בדרישה לבטל את חוק הנבצרות שעבר בכנסת במרץ 2023.

יגידו מה שיגידו מתנגדיה (הרבים) של בהרב-מיארה, אין ספק שמדובר בשומרת הסף האמיצה ביותר שידעה ישראל מזה שנים רבות. למעשה, היועמ"שית צועדת במסלול שאיש לא הלך לפניה: היא מבקשת מבג"ץ לפסול חוק יסוד.

יגידו מה שיגידו מתנגדיה (הרבים) של בהרב-מיארה, אין ספק שמדובר בשומרת הסף האמיצה ביותר שידעה ישראל מזה שנים

חוק הנבצרות – למעשה תיקון לחוק יסוד הממשלה – קובע כי ניתן יהיה להוציא ראש ממשלה לנבצרות רק במקרה של אי מסוגלות פיזית או נפשית, ובדרישה לרוב חריג שיתמוך בכך בממשלה ובכנסת.

אלא שכל מטרתה של החקיקה, אומרת היועמ"שית לבית המשפט, הייתה לאפשר לנתניהו להתעלם מהסדר ניגוד העניינים לו הוא מחויב ולהתערב ברפורמה המשפטית שעליה הכריז שר המשפטים יריב לוין, וזאת למרות שחוקי הרפורמה עתידים להיטיב עם נתניהו במשפטו הפלילי.

"ענייננו בתיקון חוקתי פגום מיסודו ובתוצאתו, שהינו תוצר של שימוש לרעה בסמכות המכוננת של הכנסת, בהליך חקיקה מואץ, כדי לשפר את מצבו המשפטי האישי של ראש הממשלה ולאפשר לו לפעול בניגוד לפסיקת בית המשפט", כותבת בהרב-מיארה.

שלא במפתיע, תגובת הקואליציה הייתה חריפה במיוחד:

"תשובת היועמ"שית לעתירה היא עוד ניסיון לבטל את הבחירה הדמוקרטית של מיליוני אזרחים ולהעביר את הסמכות להדיח ראשי ממשלה בישראל לידי פקידות שלא נבחרה. העם, הכנסת והדמוקרטיה לא יקבלו זאת".

כעת, הכדור עובר לידיה של אישה אמיצה נוספת: נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות.

 
איראן וחמאס עוקבים בעניין
נשיא איראן אבראהים ראיסי מקבל את פניו של מנהיג חמאס אסמעיל הנייה בארמון הנשיאות בטהרן, 20 ביוני 2023 (צילום: Iranian Presidency Office, via AP)
נשיא איראן אבראהים ראיסי מקבל את פניו של מנהיג חמאס אסמעיל הנייה בארמון הנשיאות בטהרן, 20 ביוני 2023 (צילום: Iranian Presidency Office, via AP)

בכירים מאיראן וחמאס נפגשו בשבוע שעבר כדי לדון במשבר הפנימי בישראל וכיצד עליהם לפעול בעקבותו, כך חשפה אתמול סוכנות הידיעות רויטרס.

לפי הדיווח, הצדדים הגיעו למסקנה כי המשבר חסר התקדים שפוקד את ישראל בעקבות ההפיכה המשטרית – ובכלל זה הפגיעה האפשרית בכשירות צה"ל, בחוסן החברתי ובכלכלה הישראלית – מהווה הזדמנות עבורם.

אולם הנוכחים הסכימו כי מוטב להם "לא להתערב" ולפעול כרגע, שכן פעולה מצד אויבי ישראל עשויה לסייע לראש הממשלה בנימין נתניהו ללכד מחדש את העם.

הנוכחים הסכימו כי מוטב להם "לא להתערב" ולפעול כרגע, שכן פעולה מצד אויבי ישראל עשויה לסייע לנתניהו ללכד מחדש את העם

הפגישה ארכה כשלוש שעות, מדווחת רויטרס, והשתתפו בה נציג בכיר של כוח קודס האיראני, שני בכירים ממערכת הביטחון של איראן וגורמים רשמיים מטעם חמאס.

הדברים מצטרפים לדברי מזכ"ל חזבאללה חסן נסראללה שלשום, שאמר כי ישראל ניצבת "בפני קריסה, פילוג וחורבן".

 
הנרצח ה-132

בזמן שהממשלה מתעסקת בשינוי המשטר, היא ממשיכה להזניח את החיים עצמם – והאלימות בחברה הערבית נמשכת באין מפריע.

לפנות בוקר נורה למוות צעיר בן 34 תושב טמרה, ככל הנראה על רקע סכסוך בין משפחות פשע בחברה הערבית. צעיר נוסף, בן 22, נפצע קל באירוע.

זהו הרצח ה-132 בחברה הערבית מאז תחילת השנה. לשם השוואה, בתקופה המקבילה אשתקד היו 64 קורבנות.

 
תעלומת שר החוץ הסיני
שר החוץ המודח של סין, צ'ין גאנג, בינואר 2023 (צילום: AP Photo/Amr Nabil)
שר החוץ המודח של סין, צ'ין גאנג, בינואר 2023 (צילום: AP Photo/Amr Nabil)

צ'ין גאנג, מקורבו של נשיא סין שי ג'ינפינג, הודח אתמול מתפקיד שר החוץ של סין – אחרי שלא נראה בציבור מזה 30 יום. את מקומו תפס שר החוץ הקודם, ואנג יי.

צ'ין בן ה-57 נחשב כוכב עולה בדיפלומטיה הסינית. הוא כיהן כשגריר סין בארצות הברית במשך שנה וחצי, כאשר הנשיא שי החזיר אותו לסין ומינה אותו לשר החוץ – אולי התפקיד המשפיע ביותר בממשל הסיני.

אולם לפני חודש נעלם צ'ין, והתעלומה סביבו הלכה וגברה משלא הגיע לכמה אירועים דיפלומטיים מרכזיים. הרשויות הסיניות טענו כי הוא סובל מ"בעיות בריאות", אבל ברשתות החברתיות ובתקשורת האופוזיציה בעיקר בטאיוואן והונג קונג טענו כי נתפס מנהל רומן עם שדרנית טלוויזיה ידועה.

הרשויות הסיניות טענו כי הוא סובל מ"בעיות בריאות", אבל ברשתות טענו כי נתפס מנהל רומן עם שדרנית טלוויזיה ידועה

המפלגה הקומוניסטית של סין, המפלגה השלטת במעצמה, ידועה כגוף שאינו סובל שערוריות אישיות.

כך או אחרת, הדחתו של צ'ין מהווה מכה ציבורית עבור הנשיא שי ונתפסת כסימן לשיקול דעת לקוי מצדו בבחירת אנשיו.

 
קומנדר ילד רע
קומנדר, כלב הזאב של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן (צילום: AP Photo/Carolyn Kaster)
קומנדר, כלב הזאב של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן (צילום: AP Photo/Carolyn Kaster)

הבית הלבן, מתברר, הוא לא מקום מוצלח לגדל בו כלבים. מסמכים של המשרד לביטחון פנים בארצות הברית שנחשפו אתמול מגלים כי קומנדר, כלב הזאב של בני הזוג ביידן, נשך או תקף את סוכני השירות החשאי לפחות עשר פעמים – ובאחת הפעמים הסוכן שננשך נזקק לפינוי לבית חולים.

נשיא ארה"ב קיבל את קומנדר, מגזע רועה גרמני טהור, כמתנה מאחיו ג'יימס, אחרי שכלבו הקודם מייג'ור – גם הוא רועה גרמני – תקף גם הוא סוכנים חשאיים, ובני הזוג ביידן נאלצו להעביר את הכלב לידי חברים בדלאוור.

"מתחם הבית הלבן מהווה סביבה ייחודית ומלחיצה עבור בעלי חיים", הגיבה אליזבת אלכסנדר, הדוברת של הגברת הראשונה ג'יל ביידן, והוסיפה: "משפחת ביידן בוחנת דרכים לשפר את המצב עבור כל המעורבים".

"מתחם הבית הלבן מהווה סביבה ייחודית ומליצה עבור בעלי חיים. משפחת ביידן בוחנת דרכים לשפר את המצב עבור כל המעורבים"

לבני הזוג ביידן יש גם חתולה בשם ווילו. לא דווח על התנהגות אגרסיבית מצידה.

 
למקרה שפספסת
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה