JavaScript is required for our website accessibility to work properly. דואר היום ליום ראשון, 8 באוקטובר 2023: קריסת מערכות | זמן ישראל
 
  אמיר בן-דוד  
 
מהדורת מלחמה: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום ראשון, 8 אוקטובר 2023
 
קריסת מערכות

ישראל מתעוררת הבוקר לאחד הימים הקשים בתולדותיה.

הלב מתקשה לעכל את המראות, הקולות, השמות והתיאורים של הזוועה שהתחוללה אתמול בדרום. וכבר העיניים נשואות גם צפונה, לגבול המתוח עם לבנון.

הריסות בניין בתל אביב מפגיעת רקטה מעזה, 7 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Oded Balilty)
הריסות בניין בתל אביב מפגיעת רקטה מעזה, 7 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Oded Balilty)

ה-7 באוקטובר 2023 יהיה יום שיירשם לדיראון עולם בהיסטוריה של מדינת ישראל. זה ברור כבר עכשיו.

ה-7 באוקטובר 2023 יהיה יום שיירשם לדיראון עולם בהיסטוריה של מדינת ישראל. זה ברור כבר עכשיו

ממדי האירוע הזה קשים לעיכול: מאות משפחות בישראל יקברו בימים הקרובים את יקיריהן, אלפי משפחות ילוו בחרדה את הפצועים, רבים מהם במצב קשה או אנוש. עדיין לא ידוע כמה ישראלים נחטפו לרצועת עזה, אבל ברור שמדובר בעשרות רבות, אולי אפילו במאות.

השאלות רבות וקשות, והן עוד ילוו אותנו בחודשים וכנראה גם בשנים הבאות. ישראל תהיה חייבת לערוך חשבון נפש לאומי עמוק בעקבות מחדל שמחת תורה, שבו קרסו בזה אחר זה כל המערכות שהיו אמורות להגן על אזרחי המדינה.

בשלב המוקדם הזה, הלב עם חיילי צה"ל שמתגייסים כעת למלחמה ועם אלפי המשפחות שנפגעו אתמול מהמתקפה הרצחנית חסרת התקדים של החמאס בדרום.

בימים ובשבועות הבאים נמשיך לשלוח את הניוזלטר לכל מי שנרשם אליו, ונשתדל להיות מדויקים וענייניים כדרכנו, למרות הנסיבות הקשות. החוקים השתנו, ואיתו גם הסיקור, השעה, ההיקף.

הולכים אל הלא נודע.

 
כתב אישום ביטחוני
בנימין נתניהו ויאיר לפיד במליאת הכנסת, 8 בנובמבר 2021 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
בנימין נתניהו ויאיר לפיד במליאת הכנסת, 8 בנובמבר 2021 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)

מה שנתניהו צריך כעת זה קבינט חירום מקצועי – עם לפיד, גנץ ואיזנקוט בפנים

מאת שלום ירושלמי

בנימין נתניהו כבר לא יכול לצאת מזה: על מצחו רשום המחדל המודיעיני והביטחוני הכבד ביותר שידעה מדינת ישראל מאז הקמתה.

נתניהו לא יכול להתחמק מאחריות על מותם ופציעתם של מאות חיילים ואזרחים ונפילת עשרות בשבי. על גבי המורשת שלו, שהוא כל כך חרד לה, יירשמו זה לצד זה שני כתבי אישום – ביטחוני ופלילי – שיעיבו על כל ההישגים שלו, ולא משנה מה הם יהיו וכמה זמן הוא עוד יחזיק מעמד.

נתניהו לא יכול להתחמק מאחריות על מותם ופציעתם של מאות חיילים ואזרחים ונפילת עשרות בשבי

אבל דווקא ברגע זה יאיר לפיד זורק לו חבל הצלה. אתמול הציע יו"ר האופוזיציה לנתניהו להקים ממשלת חירום מקצועית ומצומצמת, ולשים את כל המחלוקות בצד. גם בני גנץ מוכן להתגייס למשימה החשובה הזו, בעיקר אחרי הפגישה שקיים אתמול בעצמו עם נתניהו.

 
מי ישלם על מחדל 2023?
ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת הממשלה בבסיס הקריה בתל אביב, 7 באוקטובר 2023 (צילום: חיים צח / לע"מ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת הממשלה בבסיס הקריה בתל אביב, 7 באוקטובר 2023 (צילום: חיים צח / לע"מ)

התקדים של אולמרט עלול לחלץ את נתניהו מוועדת חקירה ממלכתית

מאת יובל יועז

היקף המחדל המודיעיני והמבצעי שנחשף בהתקפת הפתע של חמאס בבוקר שמחת תורה עדיין לא ידוע במדויק, אך כבר עכשיו ברור שמדובר במחדל בסדר גודל היסטורי – וההיסטוריה היא זו שתשפוט אם מדובר בכישלון חמור יותר או פחות מזה של מלחמת יום הכיפורים.

כשתסתיים הלחימה – ויתבררו ממדי ההרג והנזק – יהיה הכרח לבצע חקירה יסודית של פעולות הדרגים הביצועיים והפוליטיים. חקירה כזו חייבת להיעשות רק על־ידי ועדת חקירה ממלכתית.

כשתסתיים הלחימה – ויתבררו ממדי ההרג והנזק – יהיה הכרח לבצע חקירה יסודית של פעולות הדרגים הביצועיים והפוליטיים

התקדים שנקבע בעניין ועדת וינוגרד – שחקרה את כשלי מלחמת לבנון השנייה – ישמש את ממשלת נתניהו הנוכחית על מנת לתרץ את הימנעותה מלהקים ועדת חקירה ממלכתית בתום המלחמה הנוכחית. מה שיכריע בסופו של דבר, כמו בעניין יוזמות החקיקה של ההפיכה המשטרית, הוא היקפו של הלחץ הציבורי.

 
הפתעת חמאס
מנהיג חמאס בעזה יחיא סנוואר, אפריל 2023 (צילום: MOHAMMED ABED / AFP)
מנהיג חמאס בעזה יחיא סנוואר, אפריל 2023 (צילום: MOHAMMED ABED / AFP)

לא ירושלים, אלא נושא האסירים הפלסטינים בלב התקפת חמאס

מאת אמיר בר-שלום

נושא האסירים הפלסטינים היה אחד ממטעני הצד העיקריים שבהם נתקל כל העת מנהיג חמאס בעזה יחיא סנוואר – בהתנהלות שלו במישור הפנים-עזתי, פנים-חמאסי ופנים-פלסטיני. לא אחת הוא היה צריך לכופף את ידו של מוחמד דף, ראש הזרוע הצבאית, שהוביל קו ניצי מאוד כלפי ישראל. דף רצה לתקוף לא פעם, סנוואר הרגיע אותו.

מה קרה הפעם? מה גרם לסנוואר ללכת צעד אחד רחוק מדי? האם סנוואר לא עמד בלחץ של הזרוע הצבאית ובעיקר התקשה לעמוד לאורך זמן מול משפחות האסירים?

 
זירת הבלוגים
 
 
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.