(הערת מערכת: את הניוזלטר היום הכינה בירנית גורן. אמיר בן-דוד יחזור מחר)
מועדים "עגולים" – חודש, שנה, עשור וכדומה – הם הזדמנות להביט על אירוע ממרחק הזמן, לאמוד את השפעתו, לחשוף מידע חדש ובעיקר להזכיר את מה שנשכח.
מאה ימים אחרי מתקפת חמאס בשבעה באוקטובר, דבר לא נשכח, האירוע לא הסתיים, הזמן עצר מלכת, מעטים הדברים שאנחנו לא יודעים ורבים הדברים שאנחנו לא מבינים. ובעיקר, אנחנו עדיין לא יודעים איך נצא מזה.
עצרת ליד הכנסת במלאת חודש למתקפת חמאס הרצחנית בשבעה באוקטובר, 7 בנובמבר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
מרבים לדבר על "היום שאחרי" – כשהכוונה היא למצב ברצועת עזה אחרי סיום הלחימה. אבל אף אחד לא מדבר על היום שאחרי השבעה באוקטובר. גם העתיד שלנו עדיין לוט בערפל.
סוף השבוע היה עתיר כתבות ופרויקטים הנוגעים לאירוע השבעה באוקטובר, במיוחד בתקשורת המיינסטרים. הקריאה והצפייה הרגישו כמו חיטוט בפצע פעור שטרם הגליד. הכאב בלתי נסבל.
כל פרומו של ערוץ 12 לקראת המהדורה המיוחדת שתשודר הערב, לרגל 100 ימים, הרגיש כמו דקירה חדה בבשר החי. "אוי ואבוי", נשמע מישהו אומר באולפן באותו יום שבת בבוקר, כשאלה בן עמי התקשרה לאולפן ולחשה, "תעזרו לי, חטפו את אבא שלי לעזה". אי אפשר להתרגל לזה.
הגדילו לעשות ב"ידיעות אחרונות" עם שני פרויקטים מרשימים. במוסף "7 ימים" פרסמו רונן ברגמן ויואב זייתון תחקיר רחב היקף על כשלי צה"ל בשעות הראשונות של השבעה באוקטובר. זו קריאה קשה, כמעט בלתי נסבלת (ויש כאלה שלא החזיקו מעמד עד סופה), רשומון של קריסה מוחלטת במערך הביטחון של המדינה. "אוגדת עזה נפלה", מודיע קצין בקשר. את המשפט הזה נזכור כנראה לנצח, כמו אנטיתזה ל"הר הבית בידינו".
במוסף "7 ימים" פרסמו רונן ברגמן ויואב זייתון תחקיר רחב היקף על כשלי צה"ל בשעות הראשונות של השבעה באוקטובר
במקביל, העלו ב"ויינט" פרויקט המשחזר שנייה אחר שנייה את אחורי הקלעים של האתר ב-24 השעות שהחלו בשש וחצי בבוקר ביום שבת. הצ'אט בין חברי המערכת, המבזקים והכתבות שפורסמו באותה עת, ההודעות שהגיעו לאתר ב"מייל האדום" מאזרחים. שחזור של האירועים בזמן אמת, כפי שנגולו באותו בוקר. "מה לעזאזל, יואב?" כותב המבזק המסכן ב-06:37 בבוקר לכתב הצבאי, יואב זייתון. מדינה שלמה שאלה אז "מה לעזאזל".
דבר אחד עולה בבהירות מקריאה וצפייה בכל השחזורים הללו: המדינה, בשום מערכת ובכלל זה הצבא, מעולם לא העלתה על דעתה ולא נערכה למלחמה בתוך שטח ישראל. אפילו התגובה המיידית של צה"ל – שכבר בשמונה בבוקר שלח מטוסי קרב להפגיז מטרות בעזה – מעידה שהקונספציה האמיתית שקרסה באותו יום איננה ספציפית לחמאס, אלא חמורה בהרבה: אף אחד בישראל לא היה ערוך לשום תסריט שבו ישראל מותקפת מבפנים.
"הישראלים משתמשים במילה 'מחדל' כדי לתאר את הכישלון המודיעיני ב–7 באוקטובר, את כישלון הצבא בהגנה על יישובי הדרום, ואת הזמן הארוך והמייסר מפרוץ המתקפה של חמאס ועד שהצבא התעשת והחל לפעול", כותבת הסוציולוגית פרופ' אווה אילוז ב"הארץ". "אלא שהמילה 'מחדל' מתאימה כדי לתאר טעות נקודתית שניתנת לחקירה על ידי ועדה שתוקם במטרה ברורה להטיל אשמה ספציפית על אנשים מסוימים.
"מה שקרה לפני שלושה חודשים לא היה 'מחדל'. זו לא הייתה מעידה או טעות מלחמתית, כמו שקרה במלחמת יום הכיפורים. את מה שקרה ב–7 באוקטובר ואחריו אני מכנה קריסה מערכתית כללית. זו הייתה התפרקות של המבנה החברתי כולו".
"מה שקרה לפני שלושה חודשים לא היה 'מחדל'. את מה שקרה ב–7 באוקטובר ואחריו אני מכנה קריסה מערכתית כללית"