אמיר בן-דוד  
 
מהדורת מלחמה: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום רביעי, 31 ינואר 2024
 
הלחץ גובר בדרך לעסקה

הקולות שעולים מכיוון קטאר, מצרים וארצות הברית רומזים שעסקת חטופים חדשה קרובה מתמיד. ראש ממשלת קטאר, מוחמד אאל ת'אני, אתמול בראיון לרשת הטלוויזיה האמריקאית "פוקס ניוז":

"אנחנו במקום טוב יותר ממה שהיינו לפני כמה שבועות. בסוף השבוע הייתה לנו פגישה שנדונה בה הצעה על מסגרת שיכולה להיות נקודת התחלה למשא ומתן. הגענו להסכמה עם ישראל כדי לקבל את המסגרת הזו כנקודת התחלה. אבל זה עוד צריך להתפתח, וצריך לדון בפרטים עם חמאס כדי להגיע להסכם".

מפגינים מוחים בתל אביב בתביעה לשחרור החטופים המוחזקים ברצועת עזה, 6 בינואר 2024 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
מפגינים מוחים בתל אביב בתביעה לשחרור החטופים המוחזקים ברצועת עזה, 6 בינואר 2024 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

בישראל ברור לכולם שכל עסקה שלא תגובש, תהיה קשה לעיכול. ברור שאין כל אפשרות לשחרר את כל החטופים – ואפילו לא חלק מהחטופים – בלי לשלם מחיר כזה, שבהכרח יעלה את יוקרתו של חמאס בציבור הפלסטיני, ואולי גם יחלץ את הנהגת חמאס מהמכבש הצבאי שמופעל עליה. וזה מחיר שיהיה קשה גם למי שתומכים בעסקה.

הוא בוודאי יהיה קשה מבחינה פוליטית לראש הממשלה בנימין נתניהו, שפוזל אל הבייס הימני שלו ויודע שעסקת חטופים בתנאים שמסתמנים עכשיו יכולה לפרק לו את הממשלה. זו הסיבה שהוא הצהיר אתמול, בביקור בהתנחלות עלי, "לא נוציא את צה"ל מרצועת עזה ולא נשחרר אלפי מחבלים. זה לא יקרה".

זו התחייבות שבעתיד, אם ישוחררו חטופים תמורת מאות מחבלים וכוחות צה"ל לא ייסוגו מכל הרצועה אלא רק מחלקה, נתניהו יוכל לטעון שהוא עמד בה. לא שלמישהו עדיין יש ציפיות שהוא יעמוד בהתחייבויות שלו.

על הציטוט הזה של נתניהו אמר אתמול דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ו קירבי את המשפט המדהים הבא, שלא מרבים לשמוע כמוהו בעולמות הדיפלומטיה הבינלאומית:

"אנחנו צריכים לעשות כל מה שאפשר כדי לשחרר את החטופים. העבודה שאנחנו עושים מסייעת. יש התקדמות. ראש הממשלה יכול לדבר בשם עצמו, אנחנו לא צריכים לשנות כיוון".

שזה במילים פשוטות: נתניהו? אצלנו כבר לא ממש סופרים אותו.

ומה חושבים על העסקה בישראל? תלוי איך שואלים ותלוי מי שואל. עמית סגל הציג אתמול בערוץ 12 סקר עדכני לפיו 50% מהציבור הישראלי מתנגד לעסקת חטופים ורק 35% תומכים. בחלוקה לפי גושים, 72% ממצביעי הימין מתנגדים ו-62% מהמצביעים המגדירים עצמם מרכז-שמאל תומכים.

עמית סגל הציג אתמול בערוץ 12 סקר עדכני לפיו 50% מהציבור הישראלי מתנגד לעסקת חטופים ורק 35% תומכים

אבל השאלה היא כמו תמיד מה הייתה השאלה. ובמקרה הזה השאלה הייתה "האם אתה תומך או מתנגד לעסקה במסגרתה בשלב הראשון יוחזרו חלק מהחטופים בתמורה לשחרור אלפי מחבלים מהכלא והפוגה של כחודש וחצי בלחימה?".

אפשר היה כמובן לנסח שאלה אחרת, שהייתה מניבה תוצאות שונות בתכלית – למשל, "האם לממשלת ישראל שהפקירה את תושבי העוטף בשבעה באוקטובר יש מחויבות מוסרית לשחרר את החטופים מרצועת עזה, גם במחיר של ויתורים כואבים לחמאס?"

מצד שני, מזל שלא שאלו "האם אתה תומך בשחרור החטופים גם במחיר של השפלה מוחלטת של ישראל וגרירתה על הריצפה כסמרטוט רצפה של יחיא סנוואר".

 
שערוריית כסיף
ח"כ עופר כסיף בדיון בוועדת הכנסת בבקשה להדיחו בכנסת, 30 בינואר 2024 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
ח"כ עופר כסיף בדיון בוועדת הכנסת בבקשה להדיחו בכנסת, 30 בינואר 2024 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

ועדת הכנסת אישרה אתמול ברוב של 14 נגד 2 את הצעתו של ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו להדיח מהכנסת את ח"כ עופר כסיף. העילה: חתימה של כסיף על עצומה שהוגשה לבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, התומכת בעתירה של דרום אפריקה נגד ישראל וקוראת להוצאת צו של בית הדין שיורה על הפסקת הלחימה.

הדחה של נבחר ציבור מהכנסת היא אקט דרמטי וקיצוני, המחייב תמיכה של 90 חברי כנסת. 85 ח"כים כבר חתמו על בקשת ההדחה, קרוב מאוד למספר המבוקש.

"ניתן לומר כמעט בוודאות כי גם אם הכנסת תחליט להדיח את ח"כ כסיף מכהונתו – בית המשפט העליון יהפוך את ההחלטה", כותב הפרשן המשפטי יובל יועז בזמן ישראל.

למעשה, השאלה שעומדת כאן למבחן כלל אינה גבולית. הדחה של כסיף בעילה הזו אינה עומדת בעילות שנקבעו בחוק יסוד הכנסת לצורך הדחת ח"כ, והיא סותרת לחלוטין פסיקות קודמות של בית המשפט העליון בסוגיה.

הדחה של כסיף אינה עומדת בעילות שנקבעו בחוק יסוד הכנסת, והיא סותרת לחלוטין פסיקות קודמות של העליון בסוגיה

זה כלל לא משנה מה אתם חושבים על אקט החתימה של כסיף על העצומה. גם מי שמתנגד לצעד הזה בכל ליבו וחושב שזו עמדה פוליטית בזויה וראויה לגינוי, לא יכול לטעון שדרישה לעצירת המלחמה כמוה כתמיכה במאבק המזוין של חמאס בישראל. מה גם שכסיף התבטא בצורה ברורה ביותר, גם בישראל וגם בראיונות לכלי תקשורת בעולם, נגד מתקפת חמאס בשבעה באוקטובר.

למה הכנסת ממשיכה בהליכי ההדחה הללו אם ברור שבסופו של דבר הם ייבלמו על ידי בג"ץ? "נדמה שחברי הכנסת מהקואליציה מודעים לכך היטב", מעריך יועז, "מבחינתם זה ניצחון בכל מקרה. או שכסיף יודח, או שתיפול לידיהם עוד הזדמנות פז לצאת למתקפה נגד בית המשפט העליון 'השמאלני', המגן על הח"כ הסורר".

העיקר שלא עושים כאן פוליטיקה קטנונית בשעת מלחמה.

 
המבקר חוקר את אסון נובה
חיילי צה"ל עורכים חיפושים במתחם שבו נערכה מסיבת נובה בסמוך לקיבוץ רעים, 12 באוקטובר 2023 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיילי צה"ל עורכים חיפושים במתחם שבו נערכה מסיבת נובה בסמוך לקיבוץ רעים, 12 באוקטובר 2023 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן נכנס בתחילת החודש לעימות עם הרמטכ"ל הרצי הלוי סביב הכוונה להתחיל לחקור את התנהלות צה"ל לקראת אירועי 7 באוקטובר ובעקבותיהם. הרמטכ"ל טען כי חקירה כזו תפגע ביכולת התחקור של הצבא ותסיט את קשב המפקדים מהלחימה.

הסוגייה הנפיצה נותרה תלויה באוויר, ובינתיים החליט המבקר להתמקד במשטרה.

היום צפויים נציגים מטעמו של המבקר להגיע למחוז דרום של המשטרה בבאר שבע, כדי לבדוק את התנהלות המחוז במתקפת שבעה באוקטובר. זו תהיה הביקורת הראשונה בנושא זה בגוף ששייך למערכת הביטחון, אם כי עדיין לא בצה"ל.

במוקד הביקורת שתיפתח היום אמורה לעמוד התנהלות המשטרה ביחס למסיבת "נובה" שנערכה סמוך לקיבוץ רעים ולהליכי האישור והאבטחה שלה – שנוגעים הן לצה"ל והן למשטרה.

במוקד הביקורת שתיפתח היום אמורה לעמוד התנהלות המשטרה ביחס למסיבת "נובה" ולהליכי האישור והאבטחה שלה

נציגי המבקר צפויים לאסוף מסמכים וראיות הנוגעים להתנהלות המחוז באותו יום, בין היתר סביב כיבוש תחנת המשטרה בשדרות והתקריות הקשות באופקים.

 
עדכוני מלחמה
סרן (מיל') גבריאל שני, רס"ב (מיל') יובל ניר ורס"ן (מיל') נצר שמחי, אשר נפלו בקרבות ברצועת עזה ב-30 בינואר 2024 (צילום: דובר צה"ל)
שלושת החיילים שנפלו בקרבות ברצועת עזה ב-30 בינואר 2024 (צילום: דובר צה"ל)
  • בקרבות שנערכו אתמול ברצועת עזה נפלו רס"ן (מיל') נצר שמחי, בן 30 מהיישוב מסד, קצין לוחם בגדוד 87, שנהרג מפגיעת טיל RPG ; סרן (מיל') גבריאל שני, בן 28 מההתנחלות עלי, מפקד צוות בצנחנים, שנהרג בהתקלות עם חמושים בדרום הרצועה; ורב סמל בכיר (מיל') יובל ניר, בן 43, מההתנחלות כפר עציון, ששירת כלוחם בגדוד 6646.
  • המשטרה הודיעה הבוקר כי רב סמל רן גואילי, בן 24, לוחם יס"ם במחוז הנגב שנחשב עד אתמול לחטוף בעזה, נהרג ב-7 באוקטובר וגופתו מוחזקת בידי חמאס. ועדה מיוחדת שהתכנסה אתמול בהשתתפות נציגי הרבנות הראשית, בחנה ראיות שונות שהוצגו לה וקבעה כי גואילי נהרג במתקפת חמאס. ברצועה מוחזקים כעת 136 חטופים, מהם 30 שנקבע מותם.
  • צה"ל תקף הלילה תשתית צבאית של המשטר הסורי במחוז דרעא, בתגובה לשיגורים לעבר דרום הגולן. בנוסף, זוהו הבוקר שיגורים משטח לבנון שנפלו בשטחים פתוחים סמוך למנרה ולכפר יובל. אין נפגעים.
  • צבא ארה"ב הודיע הלילה כי הוא יירט טיל נגד ספינות שהחות'ים שיגרו לעבר הים האדום.

צה"ל תקף הלילה תשתית צבאית של סוריה במחוז דרעא, בתגובה לשיגורים לעבר הגולן

 
האדום חוזר לדרום
כלנית צומחת בשטח מסיבת הנובה עם חיילים ברקע, 14 בינואר 2024 (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)
כלנית צומחת בשטח מסיבת הנובה עם חיילים ברקע, 14 בינואר 2024 (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)

החיים עוד לא חזרו למסלולם – אבל הכלניות שוב פורחות בנגב המערבי. והחל מסוף השבוע הקרוב, יחזור עמם גם פסטיבל "דרום אדום".

הפסטיבל יתקיים זה השנה ה-19, אך הפעם בהתאמה למצב החדש: בין השאר, תתקיים צעדת הכלניות המסורתית של קק"ל לזכרו של אופיר ליבשטיין ז"ל, ראש מועצת שער הנגב שנהרג בבוקר השבעה באוקטובר כשיצא להגן על קיבוץ כפר עזה. בנוסף, מרוץ הכלניות השנתי יתקיים בסימן השבת החטופים.

מדובר צה"ל ומשטרת ישראל נמסר כי הפעילות אושרה בהתאם להערכת המצב הביטחונית, ולצד התאמות שנעשו בשל המלחמה.

בין השאר, יתמקד הפסטיבל בחלק המזרחי יותר של הגזרה – במרחק מקו הגבול עם רצועת עזה; תיאסר נסיעה על כביש 4 מצומת יד מרדכי ועד למעבר ארז, וכן על כביש 232 מצומת שער הנגב ועד לכרם שלום. המרחב יתוגבר בכוחות צה"ל ומשטרה.

תיאסר נסיעה על כביש 4 מצומת יד מרדכי ועד למעבר ארז, וכן על כביש 232 מצומת שער הנגב ועד לכרם שלום

הפסטיבל יחל ביום שבת ויימשך במהלך כל חודש פברואר. לחצו כאן לפרטים והרשמה.

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה