הקולות שעולים מכיוון קטאר, מצרים וארצות הברית רומזים שעסקת חטופים חדשה קרובה מתמיד. ראש ממשלת קטאר, מוחמד אאל ת'אני, אתמול בראיון לרשת הטלוויזיה האמריקאית "פוקס ניוז":
"אנחנו במקום טוב יותר ממה שהיינו לפני כמה שבועות. בסוף השבוע הייתה לנו פגישה שנדונה בה הצעה על מסגרת שיכולה להיות נקודת התחלה למשא ומתן. הגענו להסכמה עם ישראל כדי לקבל את המסגרת הזו כנקודת התחלה. אבל זה עוד צריך להתפתח, וצריך לדון בפרטים עם חמאס כדי להגיע להסכם".
מפגינים מוחים בתל אביב בתביעה לשחרור החטופים המוחזקים ברצועת עזה, 6 בינואר 2024 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
בישראל ברור לכולם שכל עסקה שלא תגובש, תהיה קשה לעיכול. ברור שאין כל אפשרות לשחרר את כל החטופים – ואפילו לא חלק מהחטופים – בלי לשלם מחיר כזה, שבהכרח יעלה את יוקרתו של חמאס בציבור הפלסטיני, ואולי גם יחלץ את הנהגת חמאס מהמכבש הצבאי שמופעל עליה. וזה מחיר שיהיה קשה גם למי שתומכים בעסקה.
הוא בוודאי יהיה קשה מבחינה פוליטית לראש הממשלה בנימין נתניהו, שפוזל אל הבייס הימני שלו ויודע שעסקת חטופים בתנאים שמסתמנים עכשיו יכולה לפרק לו את הממשלה. זו הסיבה שהוא הצהיר אתמול, בביקור בהתנחלות עלי, "לא נוציא את צה"ל מרצועת עזה ולא נשחרר אלפי מחבלים. זה לא יקרה".
זו התחייבות שבעתיד, אם ישוחררו חטופים תמורת מאות מחבלים וכוחות צה"ל לא ייסוגו מכל הרצועה אלא רק מחלקה, נתניהו יוכל לטעון שהוא עמד בה. לא שלמישהו עדיין יש ציפיות שהוא יעמוד בהתחייבויות שלו.
על הציטוט הזה של נתניהו אמר אתמול דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ו קירבי את המשפט המדהים הבא, שלא מרבים לשמוע כמוהו בעולמות הדיפלומטיה הבינלאומית:
"אנחנו צריכים לעשות כל מה שאפשר כדי לשחרר את החטופים. העבודה שאנחנו עושים מסייעת. יש התקדמות. ראש הממשלה יכול לדבר בשם עצמו, אנחנו לא צריכים לשנות כיוון".
שזה במילים פשוטות: נתניהו? אצלנו כבר לא ממש סופרים אותו.
ומה חושבים על העסקה בישראל? תלוי איך שואלים ותלוי מי שואל. עמית סגל הציג אתמול בערוץ 12 סקר עדכני לפיו 50% מהציבור הישראלי מתנגד לעסקת חטופים ורק 35% תומכים. בחלוקה לפי גושים, 72% ממצביעי הימין מתנגדים ו-62% מהמצביעים המגדירים עצמם מרכז-שמאל תומכים.
עמית סגל הציג אתמול בערוץ 12 סקר עדכני לפיו 50% מהציבור הישראלי מתנגד לעסקת חטופים ורק 35% תומכים
אבל השאלה היא כמו תמיד מה הייתה השאלה. ובמקרה הזה השאלה הייתה "האם אתה תומך או מתנגד לעסקה במסגרתה בשלב הראשון יוחזרו חלק מהחטופים בתמורה לשחרור אלפי מחבלים מהכלא והפוגה של כחודש וחצי בלחימה?".
אפשר היה כמובן לנסח שאלה אחרת, שהייתה מניבה תוצאות שונות בתכלית – למשל, "האם לממשלת ישראל שהפקירה את תושבי העוטף בשבעה באוקטובר יש מחויבות מוסרית לשחרר את החטופים מרצועת עזה, גם במחיר של ויתורים כואבים לחמאס?"
מצד שני, מזל שלא שאלו "האם אתה תומך בשחרור החטופים גם במחיר של השפלה מוחלטת של ישראל וגרירתה על הריצפה כסמרטוט רצפה של יחיא סנוואר".