אמיר בן-דוד  
 
9 בתשע: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום שני, 29 מאי 2023
 
שוב לא שקט

שלושה שבועות של שקט יחסי בסוריה הסתיימו הלילה בסביבות חצות, כשהדי פיצוצים נשמעו באזור דמשק ומערכות ההגנה האווירית הסורית הופעלו.

הטלוויזיה הסורית והמרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם (ארגון אופוזיציה לנשיא אסד, שממוקם בבריטניה) מאשימים את ישראל בתקיפה אווירית – הראשונה מאז הושבת שדה התעופה הבינלאומי בחלב בתקיפה אווירית שיוחסה לחיל האוויר.

טילים בשמיים ליד שדה התעופה הבינלאומי בדמשק, סוריה, בינואר 2019 (צילום: SANA via AP)
טילים בשמיים ליד שדה התעופה הבינלאומי בדמשק, סוריה, בינואר 2019 (צילום: SANA via AP)

על פי ההודעה שפורסמה מטעם המרכז הסורי למעקב אחרי זכויות אדם, "התקיפה הישראלית בוצעה בשני גלים. יעד אחד היה בסיס הגנה אווירית סורי שיש בו פעילים של חזבאללה והיעד השני היה באזור שדה התעופה הבינלאומי של דמשק".

על פי "סאנא", סוכנות הידיעות הממלכתית הסורית, טילים שוגרו מכיוון רמת הגולן לעבר יעדים שונים בסוריה, וחלקם יורט על ידי מערכות ההגנה הסוריות.

לא רק בצפון הרחוק, גם בצפון השומרון לא שקט. סוכנות הידיעות הפלסטינית "וופא" מדווחת כי שמונה צעירים פלסטינים נפצעו, בהם אחד באורח קשה, בחילופי אש בין כוחות של צה"ל לחמושים פלסטינים בג'נין לפנות בוקר.

שמונה צעירים פלסטינים נפצעו, בהם אחד באורח קשה, בחילופי אש בין כוחות של צה"ל לחמושים פלסטינים בג'נין לפנות בוקר

אתמול נורו יריות מכיוון ג'נין אל עבר בית בישוב גן נר ליד הגלבוע. לדברי ראש המועצה האזורית גלבוע עובד נור, "זו הפעם הראשונה שמוצאים ביישוב קליע שנורה משטחי הרשות".

 
ובינתיים, במדינה צפונית יותר
רג’פ טאיפ ארדואן מנוף לקהל תומכיו בארמון הנשיא באנקרה, טורקיה, 28 במאי 2023 (צילום: AP Photo/Ali Unal)
רג'פ טאיפ ארדואן מנוף לקהל תומכיו בארמון הנשיא באנקרה, טורקיה, 28 במאי 2023 (צילום: AP Photo/Ali Unal)

רג'פ טאיפ ארדואן ניצח אתמול בסיבוב הבחירות השני בטורקיה, ויישאר בשלטון גם בחמש השנים הבאות. ארדואן אמנם נגרר לסיבוב שני, שגם אותו ניצח בדוחק, אבל יהיה לו רוב של 323 חברי פרלמנט (מתוך 600) והוא יוכל להמשיך ולשלוט במעצמה האזורית.

ארדואן שולט בטורקיה כנשיא מאז 2014, ועוד קודם כיהן מעל עשור כראש ממשלה. בעשור האחרון הוא העמיק מאוד את שליטתו במדינה, החליף את רוב השופטים בבתי המשפט בשופטים התומכים בו, דאג למנות את תומכיו לתפקידים בכירים בצבא הטורקי, וחיזק מאוד את אחיזתו בכלי התקשורת בטורקיה.

לא מפתיע שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין היה אחד הראשונים שהזדרז לברך את ארדואן על נצחונו, במילים: "הניצחון בבחירות הללו הוא עדות לתמיכה של העם הטורקי למאמציך לחזק את הריבונות של המדינה ולהנהיג מדיניות חוץ עצמאית".

זה גם לא מקרי שבימים האחרונים העזו רק עיתונאים בודדים בערוצי התקשורת המרכזיים בטורקיה לדבר בשבחו של כמאל קיליצ'דראולו – יריבו של ארדואן במרוץ לנשיאות – מחשש למסע טיהורים נוסף אחרי הבחירות. ובכל זאת, המועמד שאת שמו קשה לבטא ולכתוב בלי שגיאות הצליח לגרוף לא פחות מ-47.8% מהקולות.

זה לא מקרי שבימים האחרונים העזו רק עיתונאים בודדים בערוצי התקשורת המרכזיים בטורקיה לדבר בשבחו של כמאל קיליצ'דראולו

האתגרים שעומדים עכשיו בפני ארדואן גדולים: האינפלציה בטורקיה גואה ומיליוני טורקים עדיין ממתינים לשיקום מרעידת האדמה הגדולה. ההנחה הרווחת היא שהיחסים עם ישראל יימשכו כפי שהיו בעת האחרונה – עם שיתוף פעולה מודיעיני-ביטחוני וקשרי מסחר טובים.

 
האם הרפורמה מתה?
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין מסתודדים בישיבת הממשלה, 28 במאי 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין מסתודדים בישיבת הממשלה, 28 במאי 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

יובל קרני, הכתב לענייני מפלגות של "ידיעות אחרונות", מצטט הבוקר ארבעה שרים בכירים בליכוד כמי שמודים ש"הרפורמה מתה". "לא תהיה רפורמה בכנס הקיץ", אומר אחד מהם, המוגדר כ"שר שמקורב לראש הממשלה", "מבחינה מדינית, כלכלית וחברתית, נתניהו רואה בדיוק לאן נוטה הכף".

על פי דברי השרים שמצוטטים הבוקר ב"ידיעות אחרונות", ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר הבין שאין יכולת לקדם את החוקים שהובילו שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן, והוא מעדיף למסמס אותם למועד בלתי ידוע.

נתניהו כבר הבין שאין יכולת לקדם את החוקים שהובילו לוין ורוטמן, והוא מעדיף למסמס אותם למועד בלתי ידוע

להערכתם הוא לא יודיע על כך פומבית, כדי לא להעניק לאופוזיציה ולמחאה את "הכרזת הניצחון" שהם זקוקים לה, שגם תקומם עליו את הבייס של גוש הימין. "מבחינת נתניהו, ששיחות ההידברות בין הקואליציה לאופוזיציה על הרפורמה יימשכו לנצח", מצטט קרני את אחד השרים.

לעומת זאת, שלום ירושלמי, הפרשן הפוליטי של זמן ישראל, מדווח הבוקר כי בסביבת נתניהו מאיימים כעת למנות רק נציגי קואליציה לוועדה לבחירת שופטים, מתוך מטרה להשיג את הרוב הדרוש בוועדה כדי למנות את השופט יוסף אלרון לנשיא בית המשפט העליון. עד כמה האיום הזה רציני, נגלה בקרוב.

כך או אחרת, ברור לכולם שאין לנתניהו אינטרס להחזיר לשולחן את החקיקה במסגרת הרפורמה המשפטית בדרך שבה הועלתה במושב הקודם של הכנסת. "כל האירוע התנהל בצורה רשלנית. בלי הכנה מראש, בלי הדרכה וארגז כלים לעבודה ובלי הסברה. האירוע הזה עשה את הנזק הגדול ביותר לנתניהו בארץ ובעולם", אומר בכיר אחר בליכוד, המקורב לראש הממשלה.

ובהקשר הזה לא נותר אלא לשאול: האם נתניהו עצמו לא אחראי לנזק העצום הזה שנגרם למדינה, על פי עדות שריו? האם הוא לא היה לאורך כל התקופה הזאת – ממש במקרה – ראש ממשלת ישראל?

 
מבצע חומש
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן ומנכ”ל ישיבת חומש שמואל וונדי קובעים מזוזה במבנה קבע בחומש, 29 במאי 2023 (צילום: ישיבת חומש)
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן ומנכ"ל ישיבת חומש שמואל וונדי קובעים מזוזה במבנה קבע בחומש, 29 במאי 2023 (צילום: ישיבת חומש)

באישון לילה, העתיקו תלמידי הישיבה חומש את המאחז הלא חוקי לשטח אדמה סמוך בבעלות המדינה, כך הודיעה הבוקר המועצה האזורית שומרון.

חודשיים אחרי שהממשלה ביטלה את חוק ההתנתקות – אותו חוק מ-2005 שאסר, בין היתר, את הכניסה לאזורי צפון השומרון ולפיכך את פינוי חומש – קבעו הלילה המתנחלים עובדות בשטח, במצבע חשאי אך בתמיכה מלאה של שר הביטחון יואב גלנט.

"רגע היסטורי – צעדים ספורים מתיקון העוול הנורא של הגירוש בחומש", אמר ראש המועצה יוסי דגן, שאף קבע מזוזה בכניסה ליישוב החדש-ישן.

בצה"ל לא אהבו את הפעולה ומתחו ביקורת על גלנט. "זו החלטה שמביכה את צה"ל, מוגדרת בשלב זה כלא חוקית על אף שמדובר באדמות מדינה", מצוטטים גורמים באתר וואלה. "מתבקש היה לבצע תכנון מקדים, לעבור אישורים הנדסיים כמתחייב בחוק ובנוסף לכך, זה מערער יציבות ומתסיס את השטח, ועלול לגרור את האזור לחיכוך ופיגועים".

המבצע צפוי לגרור לתגובות בינלאומיות קשות, אחרי שמשרד החוץ האמריקאי הבהיר לפני כשבוע כי הקמה מחדש של חומש תהווה "הפרת הבטחה" שישראל נתנה לכאורה לאמריקאים.

 
טרנס זו לא מחלה
מחאה לזכויות טרנסג’נדרים. אילוסטרציה (צילום: iStock)
מחאה לזכויות טרנסג'נדרים. אילוסטרציה (צילום: iStock)

איילת – נער.ה טרנס התפרצ.ה אתמול אל אירוע של ההוצאה לאור "סלע מאיר" במתחם הבורסה ברמת גן שבו הושקה המהדורה העברית של הספר הטרנסופובי המקומם "נזק בלתי הפיך – כיצד אופנת הטרנסג'נדרים פוגעת בנערות" של הסופרת האמריקאית אביגיל שרייר.

סרטון של האירוע – בו רואים את איילת צועק.ת "אנחנו לא מחלה! אנחנו לא מדבקים! אנחנו בני אדם!" לפני שנגרר.ה מהמקום בכוח (כשברקע נשמעות צעקות "אתם כן מחלה") – הפך ויראלי במהירות.

סרטון בו רואים את איילת צועק.ת "אנחנו לא מחלה! אנחנו בני אדם!" לפני שנגרר.ה מהמקום בכוח, הפך ויראלי במהירות

"הגעתי כדי למחות נגד מפגן צרות המוחין הציני הזה, שנע מארץ אחת לאחרת", מצוטט.ת הבוקר איילת ב"הארץ", "בגילי, 17, כמי שמזדהה כטרנס, אני בעמדה מלאה לעשות בחירות על גופי. וחרף טענותיה של שרייר – הוריי מקבלים אותי כפי שאני".

מוקדם יותר אתמול אישרה הממשלה פה אחד את מינויו המחודש של אבי מעוז יו"ר מפלגת "נעם" הטרנספובית לאחראי על "הזהות הלאומית". הוא בוודאי לא יתעניין בממצאי מחקר שמתפרסם הבוקר, ושנערך על ידי ארגון "איגי" בשיתוף האוניברסיטה העברית, לפיו תלמידים על הקשת הטרנסית חשופים לאלימות, להטרדה ולתקיפה מינית פי שלושה מתלמידים אחרים.

 
אין מוצא
הזמר אדם (צילום: מתוך חשבון הפייסבוק של אדם)
הזמר אדם (צילום: מתוך חשבון הפייסבוק של אדם)

הזמר אדם, בן 63, פרסם אתמול פוסט מרגש שבו חשף כי הוא מתמודד עם מחלת הסרטן וכי יידרש לעבור בקרוב טיפולים רבים של הקרנות וכימותרפיה.

"אתחיל את הטיפולים בעוד כשבוע", כתב אדם, "ועד אז בוחר להמשיך לתפקד, כל עוד זה אפשרי… בשביל הנשמה שלי ובשביל האהבה שאאסוף לימים מורכבים. אז נכון לעכשיו שלחו רק אהבה".

"בוחר להמשיך לתפקד, כל עוד זה אפשרי… בשביל הנשמה שלי ובשביל האהבה שאאסוף לימים מורכבים. שלחו רק אהבה"

לפני שש שנים אדם אושפז באיכילוב לניתוח הוצאת כיס מרה שהסתבך, הוביל להחמרה במצבו ולאשפוז שנמשך חמישה חודשים. "אני בדרגת סיכון מכל מיני סיבות", הוא אמר בראיון לפני כשנה, "בארבע השנים האחרונות אני מתעורר בהרבה מאוד לילות מיוזע מטראומות קשות שעברתי בחצי שנת האשפוז שלי… זו טראומה וזה לא היה קודם. יש בי פחד עצום להיות חולה".

 
רקדנית פרטית
טינה טרנר בריאיון לערוץ הראשון בעת ביקורה בישראל, 1987 (צילום: צילום מסך, "כאן 11")
טינה טרנר בריאיון לערוץ הראשון בעת ביקורה בישראל, 1987 (צילום: צילום מסך, "כאן 11")

טינה טרנר, מהזמרות הגדולות ביותר בתולדות המוזיקה הפופולרית, מתה בסוף השבוע בגיל 83.

בקיץ 1987 היא הגיעה להופעה אחת בפארק הירקון בתל אביב. תאגיד השידור "כאן 11" פרסם אתמול ראיון מרגש שטרנר נתנה לקראת ההופעה ההיא לצבי גורן (אביה של בירנית גורן, עורכת זמן ישראל ומי שעורכת מדי בוקר את הניוזלטר הזה).

טרנר נראית בראיון שמחה ומשוחררת. היא מספרת על ימיה לצד אייק טרנר (שהתעלל בה במשך שנים) ומשחזרת איך גילתה את מוזיקת הרוק, ששינתה את חייה.

 
למקרה שפספסת
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה