אמיר בן-דוד  
 
9 בתשע: סדר יום חדש עם אמיר בן-דוד
יום שלישי, 29 אוגוסט 2023
 
השר להחרבת יחסי החוץ

אם הייתה מתקיימת תחרות בין שרי הממשלה מי גורם יותר נזק לתחום שעליו הוא מופקד, שר החוץ אלי כהן היה פורץ הבוקר למקום הראשון, עוקף בקלילות את שרת ההסברה גלית דיסטל אטבריאן, שפיטרה שלשום את מנכ"לית משרדה; ואת שר החינוך יואב קיש שחזר מחופשתו במלדיביים ישר לשביתת מורים.

כהן גם היה משאיר אבק לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהכלכלה מתפרקת לו בידיים, ועובר אפילו את השר לביטחון לאומי איתמר בן-גביר, ששובל ארוך של גופות מסמל את כשלונו לשקם את המשילות.

שר החוץ אלי כהן, יוני 2023 (צילום: יוסי אלוני/פלאש90)
שר החוץ אלי כהן, יוני 2023 (צילום: יוסי אלוני/פלאש90)

כהן הצליח במהלך אחד מטופש מאין כמותו לגרום כל כך הרבה נזק, שהוא עוד יהפוך לאגדה בתחומו.

אלי כהן הצליח במהלך אחד מטופש מאין כמותו לגרום כל כך הרבה נזק, שהוא עוד יהפוך לאגדה בתחומו

כמו כל שר בממשלה, הוא רק רצה קרדיט וכבוד, ורץ לספר לחבר'ה, בעברית ובערבית. רק שבתחום יחסי החוץ – זה בדיוק מה שאסור לעשות.

מאותו רגע שמשרד החוץ פרסם הודעה רשמית שחשפה את המפגש בין כהן לשרת החוץ של לוב נג'לא אלמנקוש, מעגלי הנזק הולכים ומתרחבים. אלמנקוש כבר פוטרה מעבודתה ונאלצה לעזוב את לוב בחופזה. רחובות טריפולי בוערים, תרתי משמע. כלי תקשורת במדינה דיווחו אתמול, כי מפגינים הציתו מעון של ראש הממשלה עבד אל-חמיד דבייבה.

גורמים דיפלומטיים שמצוטטים היום ב"ניו יורק טיימס" ובבי-בי-סי מעריכים כי הסערה תפגע במאמצים עתידיים לקדם נורמליזציה בין ישראל למדינות אחרות ותערער את האמון שמדינות נוספות נותנות בבכירים ישראלים.

על פי גורם אמריקאי המצוטט ב"וואלה", האירוע פגע גם באינטרסים ביטחוניים אמריקאיים. גם איטליה – שבה התקיימה הפגישה, שאמורה הייתה להיות חשאית, בין כהן לשרה הלובית – מנסה לתקן את הנזק שנגרם לה עם הממשלה בטריפולי, ומדינות אחרות באירופה ילמדו מהאירוע לקח וישמרו מישראל מרחק.

וכהן? הוא מנסה להפיל את התיק על המל"ל ועל המוסד. על פי התדרוכים לתקשורת ששר החוץ נתן אתמול בבהילות, בניסיון לכבות את השריפה שהדליק, אנשי המל"ל והמוסד הם שהדליפו את דבר הפגישה לתקשורת, והוא רק נאלץ "לשלוט בנרטיב".

"תירוץ עלוב ופתטי", כותב הבוקר יוסי ורטר ב"הארץ", "במקרים כאלה יש פרקטיקה מוכרת: להתעלם. לא לאשר ולא להכחיש. להותיר את העניין בעננת עמימות – אבל לא לרוץ ולפרסם הודעה על 'פגישה היסטורית'". ואפשר גם להפעיל את הצנזורה – לא פרקטיקה שצריך לעודד, אבל פרקטיקה שקיימת בישראל ונועדה גם עבור אירועים מסוג זה.

יש רק דבר אחד שראש הממשלה בנימין נתניהו יכול לעשות בנידון: לפטר את כהן לאלתר. אבל לנתניהו יש, כידוע, בעיות אחרות.

 
הנרצח ה-158
המשטרה בזירת אירוע הירי בכפר כנא שבו נפצעו קשה שישה בני משפחה, 26 באוגוסט 2023 (צילום: פלאש90)
המשטרה בזירת אירוע הירי בכפר כנא שבו נפצעו קשה שישה בני משפחה, 26 באוגוסט 2023 (צילום: פלאש90)

עוד לילה נגמר, עוד ערבי נרצח. הפעם בלוד, שם נורה הלילה למוות גבר בן 34 – הקורבן ה-158 מתחילת השנה. הוא פונה במצב אנוש לבית החולים אסף הרופא ומת שם מפצעיו.

מוקדם יותר נורתה אישה בת 52 בפוריידיס ופונתה במצב קשה לבית החולים הלל יפה בחדרה, כשהיא מונשמת ומורדמת. המשטרה פתחה בסריקות אחר היורה.

זמן קצר לפני כן נורו יריות לעברו של מוסעב דוכאן, מועמד לראשות עיריית נצרת שהשיק שלשום את קמפיין הבחירות שלו. מהירי נפצעו דוכאן, אחיו ואדם נוסף שהיה איתם.

זמן קצר לפני כן נורו יריות לעברו של מוסעב דוכאן, מועמד לראשות עיריית נצרת שהשיק שלשום את קמפיין הבחירות שלו

לפני כמה שבועות נורו יריות לעבר ביתו של דוכאן, כנראה כדי להרתיע אותו מלהתמודד בבחירות. דוכאן השתתף לאחרונה במפגש נגד האלימות שמשתוללת ברחוב הערבי ואמר שם "חייבים לצאת למאבק נגד האלימות והרצח. צריכים להיות חזקים ולא להרים ידיים. לא מספיק רק לדבר ולנאום".

אתמול נערכה פגישת חירום בין ראשי רשויות בחברה הערבית לבין ראש שב"כ רונן בר ומפכ"ל המשטרה קובי שבתאי. בפגישה התריעו ראשי הרשויות מפני התערבות אלימה של ארגוני פשע בבחירות לרשויות המקומיות שייערכו באוקטובר.

בתוך כך, הודיע אתמול המועמד לראשות מועצת כפר יאסיף ד"ר הלאל ח'ורי כי הוא פורש מהמרוץ מחשש לחייו. כך נראית התרסקות מוחלטת של המשילות.

אגב, הפגישה עם ראשי הרשויות התקיימה במטה שב"כ – וזו הייתה הפעם הראשונה עבור המשתתפים מהחברה הערבית במקום. אחד מראשי הרשויות אף סיפר כי בהגיעם למקום, בר הרגיע אותם שהדבר היחיד שיש במרתפי הבניין הוא חדר כושר.

 
אגזאייה קרעאן חזרה לילדיה
אגזאייה קרעאן (צילום: שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
אגזאייה קרעאן (צילום: שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)

לעתים נדירות מצליח פרסום בתקשורת להציל חיים. זה מה שקרה בעקבות הפרסום של הגר שיזף ב"הארץ" על גירושה לעזה של אגזאייה קרעאן, פלסטינית בת 51.

קרעאן – אם ל-12 ילדים שהקטנה בהם בת 7 – נעצרה בבדיקה שגרתית ומאחר שהתברר שאין לה היתר שהייה בתוקף, גורשה מיידית לרצועת עזה, בתוך שעות ספורות ממש, מבלי שהותר לה לדבר עם ילדיה או להתייעץ עם עורך דין.

בעקבות החשיפה ב"הארץ" שעוררה זעזוע בשל פרטי המקרה הקיצוניים – 12 ילדיה נותרו בארץ ללא הורה, מאחר שאביהם נטש אותם; קרעאן אינה יודעת קרוא וכתוב ולא הייתה מסוגלת להסדיר את ענייניה החוקיים – הוחלט ביחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים להוציא לקרעאן היתר מיוחד לחזור לישראל כדי להסדיר כאן את שהייתה.

שר הפנים משה ארבל יתבקש עכשיו להמליץ על הסדרת שהייתה, כדי שלא תהיה שוב מועמדת לגירוש.

 
פרוש פועל למען ברלנד
הרב אליעזר ברלנד בבית המשפט בירושלים, 13 בפברואר 2020 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
הרב אליעזר ברלנד בבית המשפט בירושלים, 13 בפברואר 2020 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

מה יש לפוליטיקאים החרדים מאגודת ישראל עם עברייני מין?

אחרי החרפה שהמיט השר לשעבר יעקב ליצמן על המדינה כשסייע לפדופילית מלכה לייפר להישאר בארץ ולחמוק מהדין באוסטרליה, כעת מתברר כי השר מאיר פרוש פועל שוב למען הרב אליעזר ברלנד, שהורשע ב-2016 על פי הודאתו בשורת מעשים מגונים ונידון ל-18 חודשי מאסר בפועל.

אתמול חשף כתב חדשות 12 יאיר שרקי כי פרוש מנסה לסייע לברלנד לקבל אשרת כניסה לאומן באוקראינה לקראת אירועי החסידים שם בתקופת החגים.

ברנלד נמצא ברשימה השחורה של אוקראינה אחרי שנשא נאום בו שיבח את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כינה אותו "אדם טוב" וטען כי המלחמה באוקראינה היא עונש על כך ששלטונות המדינה הקשו על חסידי ברסלב לבקר באומן בראש השנה שעברה.

פרוש, לפי הפרסום, פנה תחילה לשגריר אוקראינה בישראל בבקשה להסיר את המגבלות על ברלנד אך נענה כי עליו להגיש את הבקשה בכתב ובאופן רשמי מטעם ממשלת ישראל. במקום זאת, פרוש שלח מכתב לבית המשפט לעניינים מנהליים באוקראינה – שדחה את בקשתו.

זו אינה הפעם הראשונה שפרוש פועל לטובת ברלנד מאז שהרב הורשע, ורק לאחרונה, באפריל השנה, בחר השר – האחראי על אירועי ל"ג בעומר בהר מירון – בעבריין המין להוביל את טקס ההדלקה המסורתי בהילולת הרשב"י.

 
אסף זמיר מצטרף לחולדאי
אסף זמיר ורון חולדאי על גג עיריית תל אביב, אוגוסט 2023 (צילום: עמוד הפייסבוק של אסף זמיר)
אסף זמיר ורון חולדאי על גג עיריית תל אביב, אוגוסט 2023 (צילום: עמוד הפייסבוק של אסף זמיר)

אסף זמיר, בעברו שר התיירות וקונסול ישראל בניו יורק, הודיע על ריצה משותפת בבחירות המקומיות עם ראש עיריית תל אביב רון חולדאי. בפוסט שפרסם אתמול בפייסבוק כתב זמיר:

"זה קרה מעכשיו לעכשיו מבלי שהיו לי תוכניות לחזור לפעילות ציבורית. חזרתי למדינה שנמצאת במאבק, עם חברים שמפחדים מהעתיד ומתחילים לחשוב על מדינות אחרות בהן יגדלו את הילדים… ואז רון חולדאי קרא לי לפגישה והציע שנרוץ יחד, בשילוב כוחות ובהנהגה משותפת. רון בראש ואני ממלא מקומו".

לפני כניסתו לכנסת שימש זמיר סגן ראש עיריית תל אביב, וב-2018 התמודד מול חולדאי וזכה ב-33.9% מהקולות (לעומת 46% מהקולות שבהם זכה חולדאי).

עמית סגל דיווח לפני כמה שבועות בערוץ 12, כי חולדאי מתכוון לפרוש מהתפקיד ב-2027, בתחילת השנה החמישית לקדנציה, ולהעביר את התפקיד לזמיר, דבר שאפשרי על פי החוק.

 
128 ישראלים ישנו הלילה בסעודיה
שדה התעופה בג'דה, ערב הסעודית (צילום: AP Photo/Amr Nabil)
שדה התעופה בג'דה, ערב הסעודית (צילום: AP Photo/Amr Nabil)

מטוס שהמריא מאיי סיישל לישראל נחת בשל תקלה טכנית בג'דה שבערב הסעודית. על המטוס – מדגם איירבוס 320 – היו 128 נוסעים ישראלים, שצפויים לעלות הבוקר על טיסה חלופית שתהפוך מטבע הדברים לטיסה המסחרית הראשונה שממריאה מסעודיה ונוחתת בישראל.

על פי גורמים במשרד החוץ שמצוטטים הבוקר בתקשורת – הנוסעים הישראלים בסעודיה זכו ליחס אדיב והוגן. אחת מנוסעות הטיסה התראיינה לרדיו 103FM הבוקר ואמרה: "היחס הסעודי פה ממש מפתיע, אמרו לנו שאנחנו מוזמנים, לא ציפינו".

זו רק ההתחלה. ברגע שינחתו בישראל, נוסעי הטיסה יפוזרו מן הסתם בין תוכניות האקטואליה השונות ויספרו על חוויותיהם במדינה השכנה שעד לא מזמן הוגדרה מדינת אויב.

 
טראמפ מתחיל עם השטיקים והטריקים
תמונות המעצר של מארק מדוז ודונלד טראמפ במחוז פולטון בג'ורגי'ה, 24 באוגוסט 2023 (צילום: Fulton County Sheriff's Office via AP)
תמונות המעצר של מארק מדוז ודונלד טראמפ במחוז פולטון בג'ורגי'ה, 24 באוגוסט 2023 (צילום: Fulton County Sheriff's Office via AP)

משפטו הפדרלי של נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ יחל ב-4 במרץ 2024 – שמונה חודשים לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב, ובדיוק באמצע המרוץ במפלגה הרפובליקאית לבחירת המועמד לנשיאות. כך הודיעה אתמול השופטת בתיק.

עורכי דינו של טראמפ דרשו שהמשפט יחל רק ב-2026, ואחרי החלטת השופטת אתמול הודיע טראמפ על כוונתו לערער על המועד שנקבע.

זה לא הצעד היחיד שאנשי טראמפ עושים בימים אלה כדי לדחות ככל הניתן את ההליכים המשפטיים נגדו – טקטיקה המוכרת לנו בישראל היטב.

זה לא הצעד היחיד שאנשי טראמפ עושים כדי לדחות את ההליכים המשפטיים נגדו – טקטיקה המוכרת לנו בישראל היטב

אתמול פנה ראש סגל הבית הלבן בתקופת טראמפ מרק מדוז לבית המשפט באטלנטה – שם הוא עומד לדין יחד עם טראמפ ונאשמים נוספים בשורת סעיפים הנוגעים לנסיון ההתערבות בתוצאות הבחירות בג'ורג'יה – בדרישה שכתב האישום יעבור לטיפול פדרלי.

מדוז טוען כי כל פעולותיו נעשו במסגרת היותו עובד פדרלי, ולכן עליו להישפט בבית משפט פדרלי.

העברת המשפט לזירה הפדרלית תיטיב עם טראמפ ואנשיו באופן תיאורטי: במקרה של הרשעה בג'ורג'יה, טראמפ כנשיא (אם ייבחר שוב) לא יוכל לחון את עצמו ואת אנשיו, הוא גם לא יוכל לפעול אצל מושל ג'ורג'יה כדי לעשות זאת – החנינות בג'ורג'יה ניתנות על ידי ועדה מקצועית בלבד, וגם זה רק אחרי ישיבה במאסר של חמש שנים לפחות.

 
למקרה שפספסת
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה