נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הודיעה אתמול כי הדיון בעתירות לבג"ץ נגד ביטול עילת הסבירות ייערך ב-12 בספטמבר, בהרכב מורחב של 15 שופטים – כל שופטי בית המשפט העליון.
כל המשפטנים הבכירים והפרשנים המשפטיים שמתייחסים הבוקר להחלטה, שותפים לדעה כי היא לא רומזת בהכרח על תוצאת ההליך, אלא נובעת מגודל המעמד, מהחשיבות ההיסטורית של האירוע, ומרצון של בית המשפט להבהיר לציבור כולו, כי את ההחלטה קיבל בית משפט ייצוגי ככל האפשר.
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות בדיון על העתירות נגד "חוק טבריה", 30 ביולי 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יובל יועז, הפרשן המשפטי של זמן ישראל, מזכיר במאמרו הבוקר, כי רק פעם אחת בהיסטוריה המשפטית של ישראל ישבו בעתירה כלשהי כל השופטים בבית המשפט העליון. זה היה בבג"ץ שליט מ-1970, שעסק בסוגיה הנפיצה של "מיהו יהודי". אלא שאז כיהנו בבית המשפט העליון רק תשעה שופטים. 15 שופטים לא ישבו מעולם בשום תיק שנדון בישראל.
רק פעם אחת בהיסטוריה ישבו בהרכב כל השופטים העליון: בבג"ץ שליט מ-1970, שעסק בסוגיה הנפיצה של "מיהו יהודי"
"מבחינה ציבורית, חיות מאותתת כי היא לוקחת בשיא הרצינות את העתירות המונחות על שולחן בית המשפט, ונכונה לדון בהן לעומקן, על אף שהסעד המבוקש הוא ביטול סעיף בחוק יסוד, סעד שבית המשפט העליון לא נתן מעולם", כותב יועז.
"בנוסף, הרכב רחב ככל הניתן נדרש על מנת להעניק לפסק הדין הצפוי לגיטימציה מלאה, אף שברור כי אם בית המשפט יחצה את המחסום בעתירות בעניין הסבירות ויורה לראשונה על ביטול סעיף בחוק יסוד, תתפרץ כלפיו מהומת אלוהים, הגם שהוא יושב בהרכב מלא".
רמז למהומת האלוהים הצפויה במקרה כזה ניתן כבר השבוע, בראיונות השונים שראש הממשלה בנימין נתניהו העניק לערוצי הטלוויזיה בארצות הברית, ומהם עולה כי הוא לא מתכוון "לציית" לפסיקת בג"ץ, אם זה יפסול את חוק הסבירות.
אתמול יצאה הבהרה מטעם הליכוד, שנראית כאילו נוסחה על ידי היועצים המשפטיים של משפחת סופרנו, לפיה נתניהו בהחלט מתכוון לציית לבג"ץ, אבל מצפה ששופטי בג"ץ יצייתו קודם בעצמם לחוקי היסוד של המדינה.
"הנה עוד משהו שצריך לדעת על חוקי יסוד", כתב אמש יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד בפוסט תגובה להודעת הליכוד, "חוקי יסוד תמיד כובדו, בעיקר מפני שהכנסת חוקקה אותם ביראת כבוד, הדיון עליהם היה רציני, היה ברור לכולם שהם קודש הקודשים החוקתי שלנו".
אגב, קביעת הדיון ל-12 בספטמבר מאלצת את בית המשפט העליון לדחות דיון אחר שכבר נקבע למועד הזה: דיון בעתירה להוציא את נתניהו לנבצרות, בשל הפרת ההסדר למניעת ניגוד עניינים שהוא התחייב לו, בטרם "נכנס לאירוע".