יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מארח את ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) בג'דה, ערב הסעודית, 19 באפריל 2023 (צילום: BANDAR AL-JALOUD / Saudi Royal Palace / AFP)
תומאס פרידמן, בעל הטור ב"ניו יורק טיימס", מפרסם הבוקר רשמי מסע דילוגים זריז שערך במזרח התיכון כדי להבין את הלכי הרוח באזור בעקבות המלחמה בעזה. הדיווח שלו אמור להדאיג כל ישראלי שחרד לגורל המדינה.
"ההתקפה הישראלית על עזה מוצדקת לחלוטין, אחרי שחמאס הפר את הפסקת האש שהייתה עד שבעה באוקטובר בהתקפה ברברית של מעשי רצח ואונס, וחטיפת יותר מ-240 ישראלים", כותב פרידמן, "אבל תשעה שבועות אחרי, אנחנו כבר יכולים לראות את היום שאחרי היום שאחרי".
חמאס תכנן מראש למשוך את ישראל לתוך הרצועה כשהיא עיוורת מזעם על מה שנעשה לה, וזה בדיוק מה שקרה. ראשי חמאס ידעו שייגרם לעזה נזק חסר תקדים ויהרגו אלפי אנשים – ולא היה אכפת להם. הם ואנשיהם מבוצרים בעזה שמתחת לפני הקרקע, ואין להם בעיה להקריב את עזה שמעל.
חמאס תכנן מראש למשוך את ישראל לתוך הרצועה כשהיא עיוורת מזעם על מה שנעשה לה, וזה בדיוק מה שקרה
ועזה שמעל עוברת חורבן בסדר גודל היסטורי. על פי צילומי לווין שפורסמו השבוע ב"ניו יורק טיימס", לפחות 6,000 בניינים בעיר נהרסו, חלקם נהרסו לחלוטין.
ישראל הרשמית מסרבת לדון בשאלה מי ישלוט בעזה ביום שאחרי המלחמה, ונתניהו מקפיד להגיד שאחרי מיטוט חמאס – שהוצב כיעד למלחמה, שכרגע עוד לא ברור עד כמה אנחנו קרובים להשגתו – הוא יתנגד לכל הצעה להכניס לעזה את הרשות הפלסטינית.
למעשה, כבר בשלב המוקדם הזה, כשהמערכה עוד בעיצומה, ברור לכל מי שעוקבים אחרי נתניהו, שזה עומד להיות הציר המרכזי בקמפיין ההישרדות שלו.
אבל אחרי המלחמה, מישהו יצטרך לשקם את עזה ולנהל אותה. פרידמן מזהיר:
"זה יהיה אתגר רב-מערכתי שידרוש מיליארדים רבים, ואני יכול לספר לכם, על בסיס השיחות שערכתי השבוע, שמדינות המפרץ הפרסי – שלא להזכיר את מדינות האיחוד האירופי ואת הקונגרס האמריקאי – לא מתכוונים לממן את השיקום הזה אלא אם כן יהיה לישראל פרטנר פלסטיני לגיטימי שאיתו אפשר לדבר על פתרון של שתי מדינות. וגם זה בכלל לא בטוח. כל מי שיגיד דבר אחר בישראל – שוגה באשליות".
בסעודיה, מדווח פרידמן, עדיין לא פוסלים על הסף חזרה למתווה הנורמליזציה שדובר עליו לפני שבעה באוקטובר, ואלה אולי החדשות הטובות ביותר באמתחתו. אבל גם בסעודיה קשובים להלכי הרוח ברחוב. והצעירים בסעודיה, שעד לשבעה באוקטובר לא כל כך התעניינו בבעיות של הפלסטינים – משנים עכשיו גישה.
וכל זה קורה כשבישראל, שבה רוב האנשים לא עוקבים ולא מתעניינים כלל בהלכי הרוח ובנעשה בארצות מסביב, מתרבים הקולות שקוראים לא רק לנהל את הרצועה (אירוע שישעבד את הכלכלה הישראלית לשנים, ויוביל לאבדות רבות מספור) אלא גם ליישב אותה מחדש בישראלים (דרישה שאפשר לסכם אותה במילה אחת: טירוף. או בשתי מילים: טירוף מוחלט).