אישיות
אבו מאזן

להיות עמים חופשיים בארצנו

השבוע התקיים מפגש בין אנשי תנועת הפדרציה הישראלית, השואפת לחבר את ישראל והשטחים למדינה פדרלית אחת, לפעילי שלום פלסטינים תומכי "פתרון המדינה האחת" ● הפלסטינים התייחסו לרעיון הפדרציה בחיוב, ומקווים שהמשבר הפנימי בישראל יקדם אותו ● אבל הם מפחדים מהתגובה בחברה הפלסטינית, ובעיקר מתגובת הרשות, שרעיונות כאלה מאיימים על קיומה

עוד 2,285 מילים

הפערים מתרחבים, האבטלה גואה והשחיתות עדיין שם

לפני עשר שנים העולם התאהב בצעירים הנלהבים שהפגינו בתוניסיה ובמצרים נגד השלטון, וחגג את המפלה של הדיקטטורים שם ● אך כשהחלה העברת השלטון, כבר לא היה ברור מי הטובים והעולם איבד עניין ● קסניה סבטלובה נזכרת כיצד עמדה יחד עם מאות אלפי מצרים בכיכר תחריר וראתה את האחדות שהתגלמה בצעקה האדירה: "העם רוצה להפיל את המשטר"

עוד 1,833 מילים ו-1 תגובות

אבו מאזן קשוב, דרוך ומבין את הפוליטיקה הישראלית

רגע אחרי השבעת הממשלה התפנה אבו מאזן להבהיר מה עמדתו על כוונת ישראל לצאת למהלך חד-צדדי של סיפוח ● הוא התריס ושיחרר קיטור, אבל השאיר לעצמו מרחב תמרון גדול, שיאפשר לו להקצין או לרכך את המדיניות בהתאם לצורך ● אבל החשש הגדול ביותר של אבו מאזן הוא מערעור היציבות השלטונית שלו על ידי חמאס ● פרשנות

עוד 610 מילים

עזבו נייר טואלט, תאגרו סוללות ואל תריבו בבית

החיים בסגר תושבי רצועת עזה לא מתרגשים עדיין מהקורונה, ומספרים על ההתמודדות עם שגרה יומיומית שכוללת מחסור במזון, מגבלות תנועה, קשיים כלכליים והרבה אי-ודאות ● בשיחות עם זמן ישראל, הם מחלקים טיפים ועצות לישראלים שמתמודדים עם מציאות חדשה ● החל באילו מוצרים לאגור, דרך איך להעסיק את הילדים ועד כיצד לשמור על הזוגיות ● והם גם מזהירים: עם כל הכבוד לרשות הפלסטינית, כל קטסטרופה הומניטרית ברצועה תתגלגל לפתחה של ישראל

עוד 1,773 מילים

הפלסטינים מזהירים: הכרזה על ריבונות ישראלית בשטחים היא ״משחק באש״

דוברו של אבו מאזן התייחס לדיווח הבוקר בזמן ישראל, לפיו נתניהו פועל לקבל הכרזת תמיכה של טראמפ בהחלת הריבונות הישראלית על ההתנחלויות ביו"ש ● "כל צעד שיפר את זכויות הפלסטינים הוא בלתי הוגן ולא לגיטימי", נמסר מרמאללה ● משרד ראש הממשלה, בתגובה לדיווחים: הסיפור אינו נכון

עוד 230 מילים

מעברי ארז וכרם שלום ייפתחו הבוקר

שבוע אחרי הפסקת האש, ייכנסו לרצועה דלקים, סחורות ו-30 מיליון דולר מקטאר ● בשלב הבא עשויה להתקיים עסקת חילופי שבויים ● דריכות במערכת הביטחון על רקע המתיחות בין ארה"ב לאיראן

יותר משבוע אחרי ההסלמה בעזה, מעברי כרם שלום וארז ייפתחו הבוקר. בימים הקרובים צפויים להיכנס דלקים וסחורות לעזה, יוגדל מרחב הדיג, וכן 30 מיליון דולר מתוך מענק של 480 מיליון דולר שהובטחו לעזה מקטאר.

ביום רביעי הקרוב יתקיימו ברצועה הפגנות לציון יום הנכבה, ויהוו מבחן ראשון לקיום הרגיעה בין ישראל לרצועה. בשבוע הבא יגיעו לרצועה שליח האו"ם ושליח מקטאר, כדי לנסות לקדם את השלבים הבאים שאחרי הפסקת האש, בהם אפשרות לעסקת חילופי שבויים ובניית נמל מעזה.

יו"ר הרשות הפלשתינית אבו-מאזן, דוחה את הניסיון למה שהוא מכנה "שלום כלכלי עם ישראל" והפיכת הבעיה הפלשתינית לבעיה כלכלית והומניטרית. לדבריו, לא יקבל את עסקת השלום של טראמפ אם זו תתבסס על היבטים כלכליים בלבד בלי שבצידם יהיה תהליך פוליטי. השליח האמריקאי למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, אמר כי "עסקת המאה" שיזם הנשיא טראמפ, לשלום בין ישראל לפלשתינים, צפויה להתפרסם אחרי חגי הרמדאן ושבועות, בתנאי שעד אז תורכב ממשלה ישראלית.

במערכת הביטחון עוקבים בדריכות אחרי הזירה הדרומית והצפונית, על רקע המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן במפרץ הפרסי. איראן רוצה להתחיל להעשיר אורניום לאחר שארה"ב נסוגה מהסכם הגרעין. זאת, מאחר שאיראן היא המממנת של הג'יהאד האיסלאמי בעזה וכן של חיזבאללה בלבנון. לאיראן יש גם נוכחות צבאית בסוריה, שאותה תקפה ישראל במהלך השנה האחרונה.

ארה"ב הניעה למפרץ הפרסי את נושאת המטוסים לינקולן, לצד סוללת טילי פטריוט. עם זאת, האלוף במילואים עמוס ידלין העריך הבוקר בראיון לכאן ב', כי עימות צבאי בין ארה"ב לאיראן עדיין רחוק: "נושאת מטוסים אחת, מפציץ B52 וסוללת פטריוט לא מספיקים לכך. האמריקאים רוצים לשדר לאיראנים, 'גילינו מה אתם רוצים לעשות ויש לכך מחיר'." ארה"ב החריפה לאחרונה את הסנקציות על יצוא נפט ומתכות מאיראן, וזאת על רקע הנסיגה האמריקאית מהסכם הגרעין עם איראן.

עוד 268 מילים

דניס רוס, השליח האמריקני המיתולוגי למזרח התיכון, אינו אופטימי ● הוא תוקף את ״תוכנית המאה״ השאפתנית של טראמפ ("הכניסו את המנהיגים הערבים למגננה") ומודאג מהקשר ההדוק בין נתניהו לנשיא הרפובליקאי ● ראיון בלעדי

המדינאי האמריקאי הוותיק דניס רוס מעריך כי יושב ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס ידחה על הסף את תוכנית השלום של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.

"אני לא אופטימי", אומר רוס בראיון ל"זמן ישראל". "לדעתי, אבו מאזן הולך לדחות את היוזמה האמריקאית בלי לראות אותה כלל".

רוס היה המתווך הראשי בשיחות השלום שהתקיימו בין ישראל לבין הפלסטינים והסורים, בתפר שבין שנות התשעים של המאה הקודמת לבין שנות האלפיים.

הוא כיהן כשליח המיוחד למזרח התיכון מטעם ממשל הנשיא הדמוקרטי ביל קלינטון; היה המוציא לפועל של פסגת ואי ב-1998 בין קלינטון, בנימין נתניהו, ויאסר ערפאת; פסגת קמפ דייוויד ב-2000 (בין קלינטון, אהוד ברק וערפאת); ופסגת שפרדסטאון באותה שנה (קלינטון, ברק, ופארוק א-שרע הסורי). הידע שלו בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני ונסיונות האמריקאים להביא שלום לאיזור, רב יותר משל כל אדם אחר.

בנימין נתניהו ודונאלד טראמפ (צילום: (AP Photo/Susan Walsh)
בנימין נתניהו ודונאלד טראמפ (צילום: (AP Photo/Susan Walsh)

גם בממשל התזזיתי של טראמפ נועצו בו בחודשים האחרונים באופן לא רשמי, בכל הנוגע לאזור שאותו הוא מכיר כאת כף ידו. למרות זאת, רוס אומר ל"זמן ישראל", שאינו יודע מה יש ב"תוכנית המאה" של טראמפ – תוכנית השלום השאפתנית של הבית הלבן, שאמורה להיות מוצגת ככל הנראה בחודש יוני.

יחד עם זאת, לרוס אין ציפיות גדולות מתוכנית השלום של טראמפ, והוא סבור כי כדי לאלץ את אבו מאזן להיכנס לשיחות, "הממשל בארה"ב זקוק למנהיגים ערבים, שיאמרו שהתוכנית האמריקנית היא תוכנית רצינית. זה לא יכול לקרות אחרי ההכרה האמריקנית בריבונות ישראל בגולן, ואחרי שבממשלת ישראל מדברים על סיפוח בגדה".

רוס מדגיש כי המחוות האמריקניות כלפי ישראל, "הכניסו את המנהיגים הערבים למגננה. עכשיו הם לא יכולים לומר שמדובר בתוכנית רצינית, מבלי שתהיה מדינה פלסטינית, שבירתה במזרח ירושלים. אילו מנהיגי מצרים, ירדן מרוקו, סעודיה והאמיריות, היו אומרים שזה רציני, לאבו מאזן היה קשה להתחמק".

דניס רוס ובנימין נתניהו, 1997 (צילום: AP Photo/Rick Bowmer)
דניס רוס ובנימין נתניהו, 1997 (צילום: AP Photo/Rick Bowmer)

בן בישראל

רוס (70) כיהן בממשלים רפובליקאים ודמוקרטים: הוא שירת בפנטגון תחת הנשיא ג'ימי קרטר; היה יועץ הנשיא רונלד רייגן למזרח התיכון במועצה לביטחון לאומי, מנהל התכנון המדיני במשרד החוץ של הנשיא ג'ורג' בוש האב; כאמור, שליח מיוחד של הנשיא קלינטון למזרח התיכון; ויועץ מיוחד לשרת החוץ הילרי קלינטון (בממשל ברק אובמה) למפרץ הפרסי ודרום מזרח אסיה. ההתמקדות שלו שם היתה בנושא האיראני.

לצד עבודתו הדיפלומטית, הוא שומר לישראל פינה חמה בלב. רוס הוא יהודי החי בוושינגטון, ואחד משלושת ילדיו חי בישראל. כיום, הוא בכיר במכון המחקר "מכון וושינגטון למזרח התיכון", ועומד בראש "המכון למדיניות העם היהודי", מכון מחקר שבסיסו בירושלים, שהוקם על ידי הסוכנות היהודית במטרה לעקוב אחר מצבו של העם היהודי.

דניס רוס ויאסר ערפאת, 1998 (צילום: AP Photo/Adel Hana)
דניס רוס ויאסר ערפאת, 1998 (צילום: AP Photo/Adel Hana)

ואם יש משהו שמדאיג אותו במיוחד, זהו שיתוף הפעולה ההדוק, לעתים עד כדי הזדהות מוחלטת, בין ממשל הנשיא טראמפ לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו.

"חשוב שיהיו לממשלת ישראל קשרי עבודה טובים עם הממשל האמריקאי – והכוונה היא לכל ממשל – דמוקרטי או רפובליקאי", אומר רוס, "אבל אסור לממשלה להגזים ולטפח קשרים עם מפלגה אחת בלבד. כשהתארחתי בישיבת ממשלה בישראל, אמרתי לשרים, שחשוב שלכל ממשלה יהיו קשרי עבודה עם הממשל האמריקאי, והזהרתי אותם שאסור להגזים ולעבוד רק עם צד אחד".

אזהרה אישית

את הקשר בין ישראל וארצות הוא מתאר כ"קשר של אינטרסים וערכים משותפים. שתי דמוקרטיות, העומדות מול איומים דומים. מרבית האמריקאים מבינים זאת. העניין הוא, שחצי מחברי המפלגה הדמוקרטית רואים כיום את ישראל באור שונה – וזהו סיכון".

לדבריו, ההתייצבות הגורפת של ירושלים לימינו של טראמפ, עלולה לסכן את הקשר של ישראל עם יהדות ארצות הברית – וכתוצאה מכך את הקשר בין שתי המדינות: "המצב יחמיר אם לא תהיה לישראל תמיכה יהודית. למדיניות יש מחיר. נכון להיום, המחיר הוא שישראל זוכה לתמיכה של הרפובליקאים, של העצמאים ושל חצי מהדמוקרטים, כך שעדיין מדובר ברוב מובהק. אבל המגמה מדאיגה".

דניס רוס ושמעון פרס, 2011 (צילום: Yossi Zamir/Flash 90)
דניס רוס ושמעון פרס, 2011 (צילום: Yossi Zamir/Flash 90)

רוס מוסיף כי, "אם תיצרו את התחושה שהאידיאולוגיה שלכם דומה לזו של ממשל טראמפ, אתם מתנכרים לעובדה ש-75% מיהודי ארה"ב הם הגרעין הקשה של מתנגדיו. ישראל חייבת לעשות הכל כדי להגיע ללב של הדמוקרטים והיהודים הלא אורתודוקסים. כרגע יש לישראל דימוי שהיא מתעלמת מהדמוקרטים ומהיהודים הלא אורתודוקסים. כשאתם מקבלים החלטה נגד מתווה הכותל (שנועד להקל על זרמים נוספים ביהדות את הגישה לכותל, יב"ח), אתם מתנכרים ל-90% מהיהודים בארה"ב. זה צריך להפעיל אצלכם פעמון אזעקה. יש סכנה. אם תאבדו 90% מהיהודים שאינם אורתודוקסים, לא תהיה לכם תמיכה מצד הקונגרס האמריקאי. זה בטוח".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
@Shai Parnas: לא צריך להגזים. חשבנו שצריך לדווח מה יש לאדם מעורב במשך שנים - ולא משנה א... המשך קריאה

@Shai Parnas: לא צריך להגזים. חשבנו שצריך לדווח מה יש לאדם מעורב במשך שנים – ולא משנה אם אתה מסכים איתו או לא, אי אפשר להתווכח על רמת המעורבת שלו. זה לא פרופיל או ראיון מעמיק שבא לעמת אותו עם שגיאות עבר או תפישות מדיניות שגויות. אם כי, זה נושא מעניין לכשעצמו – לא רק מול רוס אלא מול כל אלו שנכשלו במשימה במשך השנים, כי הם כנראה היו שבויים בתפישות שגויות (ההוכחה שהן שגויות היא בפודינג, כמו שאומרים). תודה על ההערה – וההצעה 🙂

חבל שאין התייחסות ביקורתית לדברים של רוס עצמו בראיון. הוא תעמולן ותמיד היה. כמו כן מפי הכתב: "הידע שלו בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני ונסיונות האמריקאים להביא שלום לאיזור, רב יותר משל כל... המשך קריאה

חבל שאין התייחסות ביקורתית לדברים של רוס עצמו בראיון. הוא תעמולן ותמיד היה. כמו כן מפי הכתב:
"הידע שלו בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני ונסיונות האמריקאים להביא שלום לאיזור, רב יותר משל כל אדם אחר" – רוס מתאר כיצד ישראל יצאה למלחמת לבנון הראשונה עקב רצח השגריר (הוא מתכוון לכך ולא מתייחס לכך שזו העילה הישראלית הרשמית והסיבות הן אחרות לגמרי). ההתייחסות שלו לכשלון קמפ דיוויד ולאחריות הישראלית האמריקאית של כשלון הפסגה ומה שקרה לאחר מכן אפולוגטי במקרה הטוב ושקר מוחלט במקרה הנכון. הוא גם מעולם, לפי ידיעתי, לא התייחס לפלסטיין פייפרס (2011) שחשפו כמה רחוק הלכו הפלסטינים במו"מ וכמה ישראל וארה"ב נגד הסכם שלום בדמות שתי מדינות לשני עמים. בקיצור תעמולן שנשביתם במילותיו – לא ניסיתם לעמת אותו עם תפקידו ואחריותו למצב הנוכחי – לא שונים מכל אמצעי תקשורת אחר

עוד 633 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה