נושא
רבנות

במערך הגיור הממלכתי הצטברה רשימה ארוכה של גברים הממתינים חודשים לבדיקת ברית מילה בת עשר שניות כדי להיחשב ליהודים בגלל מחסור במוהל ● משרד ראש הממשלה: "מקווים שהעיכוב יטופל בשבועות הקרובים" ● מתגייר חדש מספר לזמן ישראל: "רבנים מכובדים ומוהל ידוע כבר פיקחו על המילה שלי ואישרו שהיא כשרה, אז למה אני צריך להיבדק?"

עוד 740 מילים

ריאיון פיקוח נפש

הרב יוני רוזנצוויג מבקש להסיר את הסטיגמות מנושא בריאות הנפש ולגשר על הפער שבין הרבנים ואנשי הרפואה ● בריאיון לזמן ישראל הוא מסביר כי יש לאזן בין רצון המאמינים לבין בריאותם הנפשית: "הצום ביום כיפור יכול, למשל, להוות טריגר לאדם המתמודד עם הפרעת אכילה" ● מצד שני, אומר הרב, אין להחריג כל מאמין משום שזה עשוי לגרום לו להרגיש כמו כישלון: "צריך למצוא איזון"

עוד 1,102 מילים

"בפעם הראשונה מישהו הגיע לשפר את שירותי הדת"

מתן כהנא קרא תיגר על הממסד הדתי והוביל רפורמות פורצות דרך ● הוא מינה נשים למועצות, אבל נכשל במינוי רבנים ● ארבע דמויות מובילות מהאגף הליברלי של הציבור הדתי אומרות לזמן ישראל כי כהנא, שעשוי לא לחזור למשרד הדתות אחרי הבחירות, פספס הזדמנות היסטורית לנער את המשרד הרדום ● אבל הם מכירים גם בהישגיו: "אני נותן לו צל"ש – את הצל"ש הכי גדול"

עוד 2,867 מילים ו-1 תגובות

מאמר שפורסם בעיתון הגרמני "די ולט" חושף שורת האשמות בגין הטרדות מיניות וניצול לרעה לכאורה של סמכות מצד מייסד סמינר להסמכת רבנים באוניברסיטת פוטסדאם ומצד בן זוגו – דובר הסמינר לשעבר ● עוד נטען כי הרב ולטר הומולקה ובכירים אחרים טאטאו מתחת לשטיח את הראיות ● אחד הנפגעים סיפר: "הוא כתב, 'אני נבוך מהגודל שלי', חשבתי שהוא מתכוון למשקל שלו"

עוד 1,365 מילים
אילוסטרציה. איור: אבי כץ

ממזרים חסרי אבות

"זה תמיד הטריד אותה שבתעודת הזהות שלה כתוב 'אב לא ידוע'": אמיר נאבק במשך שנים כדי שיוכר כאביה של בתו גילי – ניצח בבית המשפט אבל המדינה ערערה ומנעה את הרישום ● עשרות ילדים מוגדרים מדי שנה כ"ממזרים" בעקבות "חוק 300 הימים" שכובל אותם לעתים לגברים אלימים ולסרבני גט

עוד 1,696 מילים

לפני 20 שנה התנועה הקונסרבטיבית רצתה לסלק את הרבה איילת כהן משורותיה כשלא היססה לתמוך בנישואי להטב"קים גם כשזה לא היה מקובל ● עתה, שנתיים אחרי שמינו לראשונה נגידה אישה, היא נבחרה להוביל ולהכשיר את רבני העתיד: "זה מראה על התפתחות התנועה"

עוד 677 מילים

מסורבת, מסורבת, מסורבת

יותר גברים זוכים לשאת אישה שנייה באמצעות היתר מיוחד ממספר סרבני הגט שבית הדין הרבני שולח למאסר ● נשים רבות מרגישות חסרות אונים מול גברים סרבנים ובתי דין אטומים – וגם כששני בני הזוג מעוניינים להתגרש הרבנות מקשה עליהם: "אני עגונה על ידי המדינה, לא על ידי בעלי" ● הרפורמה שהבטיחה "ממשלת השינוי" תקועה והסטטוס קוו נשאר כפי שנקבע לפני 75 שנה

עוד 2,635 מילים

דעה מתקפת הרב רק שיחקה לידיהן של המפלגות החילוניות

אני לא ארד מהארץ, ולא אקח את ילדיי מכאן, אבל נשמתי לרווחה כשנזכרתי שהם עדיין לא קוראים חדשות, ולא נחשפו למתקפת של הרב הראשי על העולים ● חבל שהפוליטיקאים ממשיכים את ההסתה

בושה. זעזוע. הלם. זו אולי הדרך לתאר את התחושה שלי בעקבות דברי הרב הראשי יצחק יוסף, שפורסמו הבוקר ב-ynet. וכן, גם עלבון.

בכינוס רבנים שנערך בשבוע שעבר בירושלים, אמר הרב יוסף: "מאות-אלפים או עשרות-אלפים של גויים באו לארץ בגלל חוק מיהו יהודי (כוונתו ל"סעיף הנכד" בחוק השבות). יש כאן הרבה-הרבה גויים, חלק מהם קומוניסטים, עוינים את הדת, שונאי דת. הם לא יהודים בכלל, גויים. אחר כך מצביעים למפלגות שמסיתות נגד החרדים ונגד הדת".

זו אמנם התחושה האישית שלי, אבל ציבור שלם חטף הבוקר בעיטה חזקה בבטן: קרוב למיליון איש שהגיעו לכאן ממדינות חבר העמים ב-30 השנים האחרונות.

קבוצות הווטסאפ שלי סערו הבוקר, וגם בקבוצות הפייסבוק התנהל דיון ער בתגובה למתקפה של "הראשון לציון" על ציבור העולים.

את התגובה הכואבת ביותר שראיתי כתבה אמא צעירה: "אני חשבתי שראיתי ושמעתי הכל בחיים, אבל לא ציפיתי שכל כך שונאים אותנו בישראל גם אחרי 20-30 שנה. עצוב, בא לי לרדת מהארץ ולקחת את הילדים שלי הרחק מכאן".

אני לא ארד מהארץ, ולא אקח את ילדיי הרחק מכאן, אבל נשמתי לרווחה כשנזכרתי שהם עדיין לא קוראים חדשות, ולא נחשפו הבוקר לדברים של הרב.

שלא במפתיע, גם הפוליטיקאים מיהרו להביע עמדה שתשרת אותם בקלפי.

יו"ר המפלגה היחידה שמייצגת כיום את מגזר דוברי הרוסית בכנסת, אביגדור ליברמן, גינה בחריפות את דברי הרב; גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הסתייג מהדברים, ואמר כי העלייה מחבר העמים היא ברכה עצומה; יו"ר כחול לבן, בני גנץ, קרא לרב להתנצל; ובש"ס אמרו כי הרב דיבר "בכאב ודאגה לעם ישראל".

בדף הפייסבוק של ישראל ביתנו המשיכו לחמם את הגיזרה, ופרסמו קטע מהטור השבועי של יוסי אליטוב, עורך העיתון "משפחה" של המגזר החרדי:

"רק בשנות ה-90 החל הסכר להיפתח, וזרם אדיר של גויים גמורים החלו לעלות ארצה-חלקם הגדול עשו זאת מסיבות כלכליות, כאשר ראו בהגירה למדינת ישראל הזדמנות לשיפור מצבם הכלכלי לנוסח זכותם לקבלת סל קליטה, הקלות במיסוי מענקי עידוד ברכישת דירה ופנסיות נדיבות‏, וכל זאת מבלי שהיה להם כל קשר מהותי לעם היהודי", כתב אליטוב.

ילדים בבני ברק נערכים לל
ילדים בבני ברק נערכים לל"ג בעומר (צילום: אירה טולצ'ין אימרגליק)

אבל מי אמר שחייבים ללבות את השנאה והפילוג?

בתור תושבת רמת גן, רבים מהסידורים שלי אני עושה בבני ברק השכנה. מבחירה. המחירים בחנויות שם נמוכים יותר ואיכשהו רופאי הילדים תמיד זמינים יותר.

אני זוכרת את הפעמים הראשונות שהסתובבתי ברחוב רבי עקיבא הסואן, ואיך התלבטתי אם ללבוש חולצה כזו או אחרת, מחשש שלא ארגיש בנוח, אך מהר מאוד הרגשתי שאין לי שום בעיה עם השכנים שלי, ושלהם אין שום בעיה איתי.

גם במסגרת משימה עיתונאית בל"ג בעומר בעיר, זכיתי לקבלת פנים מחבקת ואפילו להכנסת אורחים מתושבים שכלל לא הכרתי, כשנזקקתי לעזרה.

הדו קיום הזה, שמתאפשר בגלל הקרבה הפיזית בין בני ברק לרמת גן, הוא לא הדוגמה היחידה. גם אזור שינקין-רוטשילד בתל אביב, מעוז החילוניות, הוא ביתם של חברי קהילות חסידיות מהאדוקות ביותר.

לכן, כשיש שלום ברחובות, כל כך כואב שמחרחרים מלחמה מלמעלה. כשהמניעים של המנהיגים בעיקר פוליטיים, והם אלה שמכתיבים את השיח, הוא הופך לגזעני ומפלג. ברור שבסופו של דבר, מתקפת הרב רק שיחקה לידיהן של המפלגות החילוניות, כך שגם רווח פוליטי לא היה כאן. רק בורות וגזענות.

עוד 464 מילים

בית הדין הרבני שלל מיליון ש״ח מאישה שנצפתה עם גבר אחר בהיותה פרודה

בלעדי כתובה בסכום של מיליון שקל נשללה מאישה שנטען לגביה כי הייתה בזוגיות בעת שהייתה פרודה ● הרבנות רואה בתקופה שבה בני זוג פרודים (אך עדיין לא גרושים) תקופת נישואים לכל דבר, ומענישה נשים שמתרועעות עם גברים אחרים ● "הדברים נכתבו לפני למעלה מ-2,000 שנה והם יותר ויותר רלוונטיים לימינו"

עוד 635 מילים

שנה לאחר שארגון רבני "צהר" החליט לרכוש את מערך הכשרות של "השגחה פרטית" ולספק שירותי הכשר אלטרנטיביים לאלה של הרבנות הראשית, מסתמן השלב הבא בהפרדת דת ומדינה: בתי עסק שמקפידים על כללי הכשרות, אך פותחים את שעריהם גם בשבת ● למשלם המסים זה גם יעלה פחות

שבת הגדול, שבוע לפני ליל הסדר. מסעדת "באב אל-ימן" ברחביה פותחת את שעריה בשבת, ומגיעים אליה לקוחות דתיים, חילונים, דתל"שים, ומה שביניהם. התפריט מציע מגוון מאכלי שבת, בהם קוגל ירושלמי, סלטים שונים, חמין וג'חנון.

בית העסק הזה פותח את שעריו בשבת, אך מקפיד על כשרות ופתוח לכולם, חילוניים ודתיים: המזון המוגש במסעדה מחומם על פלטות של שבת, והתשלום עבור הארוחה נעשה לפני השבת או לאחריה. אלה שמזדמנים למקום בשבת ואינם מכירים את מתכונת הפעילות, מוזמנים להירשם על ידי אחד המלצרים הערביים העובדים במקום, ולשלם רק בצאת השבת.

יהונתן ודעי, הבעלים של מסעדת "באב אל-ימן" ו
יהונתן ודעי, הבעלים של "באב אל-ימן" ו"הקרוסלה"

הבעלים, יהונתן ודעי, מסתובב בין הלקוחות ובודק שהכל מתנהל כשורה. שנה לאחר הפתיחה, נראה שהעסק שלו צובר תאוצה. בשנים האחרונות נפתחו עוד ועוד מסעדות ובתי קפה בירושלים המקפידים על הגשת מזון כשר ללקוחות, אך ללא תעודת כשרות מהרבנות. עבור ודעי, מדובר בעסק השני הפועל במתכונת הזו.

"המיזם נולד מהשטח"

לפני כ-7 שנים הקים הרב אהרון ליבוביץ, יליד ברקלי שבקליפורניה ותושב שכונת נחלאות שבירושלים, את ארגון "השגחה פרטית", שסיפק לבעלי מסעדות ולעסקים שירותי הכשר אלטרנטיביים לאלה של הרבנות הראשית.

"המיזם נולד מהשטח. הכל התחיל בבית קפה קטן בנחלאות, שקראו לו 'סלון שבזי'. ראיתי שם מקום שאכפת לו מכשרות, אבל לא מעוניין בקשר עם הרבנות", מספר ליבוביץ. "אחר כך גיליתי שיש דף פייסבוק שכמה מהעסקים שמופיעים בו מצהירים כי הם כשרים, אך אין להם תעודת כשרות מהרבנות".

המסעדות הנוספים שהופיעו בעמוד הפייסבוק שליבוביץ מצא הם "סלון שבזי", "קרוסלה", "המקום של איציק", ו"טופולינו" בירושלים. כל בתי העסק האלה פעלו במתכונת של כשרות ללא-רבנות, ובהם גם החלה היוזמה ל"כשרות פרטית".

ליבוביץ הסתקרן מהתופעה, והחליט להתעמק בה ולהבין אותה טוב יותר. "לדעתי, המונופול של הרבנות, שמבוסס על 'חוק הונאה בכשרות' הוא אירוני", הוא אומר.

"לא רק שהרבנות לא נותנת שירות ראוי ללקוחות או למסעדות, אלא שבעיניי היא גם לא אמינה ללקוחות ולעסקים. כך קרה שבמקום לדבר על פיקוח על כשרות, התחלנו לדבר על פיקוח על ההלכה. לא התמקדנו רק בהצעת אלטרנטיבה, אלא גם בסיפור הסיפור, וחשיפת הציבור לעמדה שהמונופול הרבני פוגע בכשרות".

שוק שמגלגל 4 מיליאד דולר בשנה

על פי דוח שהוכן לבקשת משרד האוצר בשנת 2015, ההיקף הכספי השנתי של צריכת המזון עומדת על כ-60 מיליארד בשנה. עלות הכשרות לציבור נאמדת ב-4 מיליארד שקל בשנה, ומהווה כ-5%. עוד מצוין בדוח כי היעדר התחרות בכשרות עולה לציבור כ-300 מיליון שקל בשנה.

עלויות הכשר לשחיטת עופות ובקר ויבוא גבינות עומדת על יותר מ-2 מיליארד שקל, וכותב הדוח אף מכנה זאת "חסם יבוא" שדומה למכס, ובכך מונע תחרות. עלות הכשרות בענפי ההסעדה מגיע ל-114 מיליון שקל, ל-209 מיליון שקל בענף המלונאות, ול-40 מיליון שקל בענף הקמעונאות.

ליבוביץ הקים את ארגון "השגחה פרטית", שסיפק שירותי הכשר פרטיים ואלטרנטיביים לאלה של הרבנות. הם התחילו לפעול בארבעה בתי עסק בירושלים, ובהמשך התרחבו ל-50 עסקים בכל רחבי הארץ. לדבריו, התגובות בציבור הרחב היו אוהדות, ואילו מצד הציונות הדתית, התגובות היו מעורבות.

הרב אהרון לייבוביץ (צילום: צילום: הדס פרוש/פלאש90)
הרב אהרון לייבוביץ (צילום: הדס פרוש/פלאש90)

ההיתר החוקי לפעילות של "השגחה פרטית" ניתן לפני כשנה וחצי, כשבג"ץ פסק שבתי עסק יוכלו להעיד בפני לקוחותיהם על טיב ההכשר והפיקוח במקום, אך אסר עליהם להציג תעודת כשרות חלופית או להשתמש מפורשות במונח "כשר".

בארגון רשמו הצלחה. מבחינתם, ברגע שבית העסק יכול להעיד על טיב הפיקוח, נשבר המונופול הרבני ואפשר לפתוח את השוק הכשרות לגורמים מתחרים.

בשנה שעברה, ארגון רבני "צהר", המאגד כ-800 רבנים אורתודוקסיים מהציונות הדתית, החליט לרכוש את מערך הכשרות של "השגחה פרטית".

הרב רפי פוירשטיין, העומד בראש "צהר", אמר ל"מקור ראשון", כי מיזם הכשרות נולד מתוך כאב, משום שתעודת הכשרות של הרבנות הפכה לשם נרדף לשחיתות. הוא הוסיף שם כי הניסיונות לתקן את המערכת מבפנים כשלו, וציין כי הוא סופג על כך ביקורת פנימית קשה בחוגי הציונות הדתית.

החיבור ל"צהר" לווה בלא מעט חששות הדדיים. "היו רגעים שבהם חששתי ש'צהר' ייקחו צעד אחורה בתהליך, אבל כל הסימנים מעידים שזה לא הולך לשם. הם לוקחים אחריות ומבינים שאי אפשר לחזור אחורה", אומר ליבוביץ.

"משכנו את 'צהר' לעמדה לפיה יש לאתגר את המונופול הרבני, ולא לשתף איתו פעולה. אם נראה סימנים לשינוי, נחזור למגרש בעצמנו. יש לנו את כל האנשים שלנו, ואנחנו יודעים איך להפעיל את מערך של כשרות פרטית".

סנוב, בדיר כבר שתית?

כיום, מערך הכשרות המשותף מספק לבתי העסק תעודה המעידה על טיב התנאים והפיקוח במקום, ועל כך שהמקום שומר על כללי הכשרות המסורתיים, ונמנע מפתיחת בית העסק בשבת. "צהר" שמו לעצמם יעד להגיע ל-1,200 מסעדות מכלל השוק בארץ, דהיינו כ-10% מהשוק. התשלום החודשי עבור השירות ש"צהר" מספק נע בין 700 שקל לדוכן אוכל קטן, ועד  1,700 שקל למסעדה בשרית גדולה.

אבל ודעי – שהוא גם בעליה של ה"קרוסלה", שהייתה מחלוצות המאבק – החליט לאתגר את המערכת עוד קצת, והקים עסק חדש במתכונת מהפכנית אף יותר: "באב אל-ימן" מקפיד על כללי הכשרות ופתוח לכולם, חילונים ודתיים, והוא פותח את שעריו גם בשבת.

"עוברי האורח שמגיעים למסעדה בשבת מבלי להכיר את הייחודיות של המקום, משתאים ומסרבים להאמין. באמת? אתה נותן בנו אמון? אתה בטוח שאי אפשר לשלם? אולי באשראי? אולי נניח כסף מתחת לאבן בכניסה?", הוא אומר.

"בסוף הם מתרצים, יושבים לאכול במסעדה, ומתחברים לאווירת השבת".

ודעי קושר בין המהפכה שהוא מנסה להוביל למורשת ולמסורת המזרחית. לדבריו, "המזרחיים בישראל הם רוב הציבור המסורתי. יהדות מתונה ומקרבת היא מאפיין מרכזי בתפיסה של היהדות בארצות האסלאם. הממסד הדתי הישראלי מפספס בגדול כשהוא מערים קשיים בכל תחומי הדת, ולא מכיל את הספקטרום הרחב שיש ליהדות ולקהילות היהודיות השונות. בכך הוא גורם נזק ליהדות".

אחד הלקוחות ב"באב אל-ימן", אורן פרי-הר, מסביר את חשיבותו בעיניו: "כחילוני, חשוב לי שייווצרו מרחבים משותפים שיוכלו לפעול ולהיפגש בהם דתיים וחילונים. מרחבים משותפים כאלה בהכרח יוצרים קהילות סובלניות יותר".

הלקוח שמואל פריד אומר כי "המקום בולם את המונופוליזציה של התרבות היהודית על ידי הממסד האורתודוקסי, ופותח אפשרויות התייחסות למסורת".

ודעי לא נותר לבד, ואל היוזמה הצטרף גם השף הדיי עפאים, הבעלים של בר "הדיר", הממוקם בבית חולים למצורעים לשעבר, ב"בית הנסן" בירושלים.

גם "הדיר" פועל במתכונת כשרה ללא כל תעודה. הוא פתוח בשבת, האוכל המוגש בו מחומם על פלטות, ויש מיחם לשתייה חמה. לקוחות המעוניינים בכך יכולים לשלם את החשבון בשבת עצמה, ומי שאינו יכול – יכול לשלם בצאת השבת.

השבוע כתבנו מכתב לצוות שלנו בדיר על הקשר לקהילה הירושלמית שלנו, על הכלה ועל דיני כשרות. מי שעיתותיו אינן בידו, יוכל לדלג…

פורסם על ידי ‏הדיר – בית מרזח בהנסן Hadir – The Bar at Hansen‏ ב- יום שני, 26 בנובמבר 2018

עוד 923 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה