(הערת מערכת: את המהדורה היום הכינה בירנית גורן)
זה נראה כל כך מזמן, כמו מעידן אחר: פעם, לפני טבח השבעה באוקטובר, מאות אלפי אזרחים יצאו לרחובות כדי להתנגד להפיכה המשטרית שהביאה עלינו הממשלה הנוכחית.
המפגינים צעקו אז "דה-מו-קרט-יה" בגרון ניחר, ובאולפני הטלוויזיה חברי הקואליציה ופרשנים תומכי הממשל דיברו על פאניקה מוגזמת והיתממו שאין ב"רפורמה" שהם מעבירים שום דבר שיפגע באופיה הדמוקרטי של מדינת ישראל.
הפגנה נגד המהפכה המשפטית בתל אביב, 11 במרץ 2023 (צילום: Avshalom Sassoni/Flash90)
ובכן, עכשיו זה רשמי: לראשונה מזה חמישים שנה, ישראל כבר לא מוגדרת דמוקרטיה ליברלית. ירדנו לדרגת "דמוקרטיה אלקטורלית" – כמו ברזיל, ארגנטינה ופולין.
לראשונה מזה חמישים שנה, ישראל כבר לא מוגדרת דמוקרטיה ליברלית. ירדנו לדרגת "דמוקרטיה אלקטורלית"
השנמוך במעמדנו קורה בדוח השנתי של מכון v-dem השוודי, המפרסם מדי שנה את אינדקס הדמוקרטיות העולמי על בסיס מחקר של מאות מדדים אמפיריים.
הדוח נחשב למקור החשוב ביותר בעולם כיום להערכת רמת הדמוקרטיה של כל מדינה, ומשייך כל מדינה לאחת מחמש קטגוריות – החל בדמוקרטיה ליברלית וכלה באוטוקרטיה מוחלטת.
"ישראל איבדה את מעמדה ארוך השנים כדמוקרטיה ליברלית ב-2023 ומוגדרת כעת כדמוקרטיה אלקטורלית", נכתב בדוח. "הסיבה העיקרית לכך היא ההתדרדרות המשמעותית במדדי השקיפות ושלטון החוק, ומתקפות הממשלה על מערכת המשפט".
"הדירוג אליו הגיעה ישראל – דמוקרטיה אלקטורלית – מצביע על כך שנשמרת במדינה זכות ההצבעה, אך לא המחויבות לשוויון, זכויות מיעוט, חופש דיבור או שלטון החוק", כותב הבוקר מיכאל האוזר-טוב ב"הארץ".
עוד באפריל 2023, בשיאה של המהפכה המשפטית, הזהירו חוקרים בארץ כי ישראל עלולה לרדת בדירוג V-dem.
"ישנו ויכוח עד כמה מרחיקי לכת החוקים של לוין-רוטמן", אמרה אז ל"הארץ" פרופ' שרה קאהן-ניסר מהאוניברסיטה הפתוחה, "האם הם אכן מצטברים לכדי שינוי משטר, או שדיבורים על שינוי משטרי מגזימים בהשפעת ההצעות על מבנה המשטר בישראל?
"ובכן, תוצאות המחקר חד-משמעיות: מדובר בשינוי משטרי".