נושא
צפרות
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

סמוטריץ' המציא פרשנות לעקוף את חוק קרן העושר

החוק קובע שהממשלה תקצה סכום מקרן העושר להשקעה באנרגיה מתחדשת ותעסוקה בנגב - שר האוצר החליט שהסכום יהיה אפס שקלים ● מפ"י יציג מעתה גם את הטופוגרפיה של קרקעית הים ● רגב מאיימת לגזול את אחד ממקורות ההכנסה המשמעותיים של מצרים ● זיהום האוויר בל"ג בעומר השנה היה, באופן מפתיע, גבוה מאשר בשנה שעברה ● ותערוכת תמונות עוצרות נשימה של ציפורים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
Not sure how much cargo a bullet train can carry... In any case, conventional trains will be able to take a small portion of what is moving via the canal. The M/V Ever Given (in the sto... המשך קריאה

Not sure how much cargo a bullet train can carry…
In any case, conventional trains will be able to take a small portion of what is moving via the canal.
The M/V Ever Given (in the story here) takes over 20,000 TEUs (20' containers
equivalent) and over 250,000 tons of displacement. That's a lot of trains.

עוד 1,628 מילים ו-1 תגובות
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הם יורים גם בציפורים

השנה 2022 ועדיין מתקיימת בישראל עונת הציד - ולתושבי עמק חפר נמאס לשמוע כדורים שורקים מצאת החמה ועד צאת הנשמה ● ארגוני העובדים בעולם רשמו נוכחות מרשימה בוועידת האקלים בשארם, כולל נציגות מישראל ● בשנה החמישית ברציפות: קוקה קולה היא מזהמת הפלסטיק הגדולה בעולם ● ספר חדש לצפר המיתולוגי יוסי לשם ● והפלמינגו פתחו ריזורט לחורף בנחל הקישון

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 1,712 מילים ו-2 תגובות
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

ללא אכיפה, אין למגבלות על הדו-גלגליים שום משמעות

משרד התחבורה יכול לחוקק כמה חוקים שהוא רוצה, אבל אם המשטרה והפקחים לא יאכפו את החוקים הללו, המציאות לא תשתנה ● פעילי "המרד בהכחדה" שובתים רעב מול משרד רה"מ, אבל לא מצליחים לטלטל את סדר היום התקשורתי והפוליטי ● פתרון יצירתי וחברתי לבעיית מיחזור הבקבוקים ● תחנת האוטובוס בטאבה תחזור בימים הקרובים ● ורבע מיליון איות הצרעים חלפו מעל ראשנו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 2,016 מילים ו-1 תגובות
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

כשהתקשורת מתעניינת במשבר האקלים, זה סימן שמאוחר מדי

העיתונות מתמחה בסיקור משברים אחרי שהם מתפוצצים, וזה בדיוק המצב עם משבר האקלים ● ברפורמת מחירי התחב"צ יש לפחות שני סעיפים שגם במשרד התחבורה מבינים שצריך לתקן ● במקום לעודד יזמים, עיריית תל אביב מפילה על גגות סולאריים היטל כספי עצום ● הדרורים פשטו עם שחר - ומתברר שהן מחסלות ג'וקים ● וגם: בסן פרנסיסקו מצאו פתרון יפה לבקבוקי המים בשדה התעופה

עוד 1,803 מילים

ציפורים מתחשמלות בסתר

רבבות החסידות הנודדות בימים אלה מאירופה לאפריקה עוברות מעל בקעת הירדן ומחפשות מקום גבוה לנוח ● בהיעדר צמרות עצים, הן נוחתות על עמודי מתח גבוה ● התוצאה: חסידות מפוחמות פזורות לרגלי העמודים, וקצר מיידי וניתוק של הזרם לכל האזור ● הפתרון לבעיה פשוט, אבל חברת החשמל מיישמת אותו באיטיות רבה ומבטיחה להאיץ את התקנתו אם נשלם קצת יותר בחשבון החשמל

עוד 917 מילים ו-2 תגובות

ציפורים נודדות בסתר

הציפורים מספקות הרבה שירותים אקולוגיים, אבל בשנים האחרונות פחות ופחות מהן מגיעות לישראל ● חומרי הדברה, ציד, קווי מתח גבוה, טורבינות רוח ושאר מכשולים מעשה ידי אדם - בסופו של דבר, לכל אלה יש מחיר ● ביקור בפארק הציפורים באילת מגלה איך, למרות הכול, אפשר לנסות לתקן את מה שכבר הספקנו להרוס

עוד 2,079 מילים ו-1 תגובות

הסיסים פשטו על הכותל המערבי

בכל שנה, בתחילת האביב, הסיסים חוזרים לכותל - והשנה, באדיבות הקורונה, קיבלה את פניהם רחבה כמעט ריקה ● וידאו שצילם עמיר בלבן, מהחברה להגנת הטבע, תיעד את המחזה הנדיר - שכנראה לא יחזור על עצמו עד המגפה הבאה

בכל שנה, בתחילת האביב, הסיסים חוזרים לכותל המערבי. בדרך כלל הוא הומה אדם בתקופה הזו; השנה, באדיבות הקורונה, קיבלה את פניהם רחבה כמעט ריקה, והריק הזה הבליט את המחול המסחרר של הסיסים שמקננים בין האבנים העתיקות.

עמיר בלבן, ראש אגף טבע עירוני בחברה להגנת הטבע, ניצל את ההזדמנות כדי לתעד את הרגע הנדיר שכנראה לא יחזור על עצמו עד המגפה הבאה.

לדברי בלבן, מושבת הסיסים בכותל היא אחת העתיקות בעולם: "הם כנראה קיננו כאן כבר בתקופה ההרודיאנית, לפני 2000 שנה". מדי סתיו הם מדרימים לאפריקה, ולקראת האביב חוזרים ונוחתים בנקודה הצפונית ביותר במסעם – ירושלים.

בכותל עצמו מקננים כ-90 זוגות, בהר הבית כמה מאות, ובירושלים כולה עשרות אלפים. "זה אחד המראות המדהימים בעולם של שילוב בין אתר מורשת לצפרות", אומר בלבן. "בסין הם מקננים ברעפים של המקדשים העתיקים ואצלנו בחרכים של הכותל ובמבנים הישנים של העיר העתיקה. יש טענה שהם מעבירים את התוכן של הפתקים לקדוש ברוך הוא".

"זה אחד המראות המדהימים בעולם של שילוב בין אתר מורשת לצפרות. בסין הם מקננים ברעפים של המקדשים העתיקים ואצלנו בחרכים של הכותל ובמבנים הישנים של העיר העתיקה. יש טענה שהם מעבירים את התוכן של הפתקים לקדוש ברוך הוא"

הסיס הוא ציפור מונוגמית. מרגע שהגיע לבגרות מינית בגיל 3 ועד מותו – בערך בגיל 20 – הוא חי בזוגיות קבועה. לזוגות שקבעו את ביתם בכותל יש סדק קבוע שמשמש להם בעונת הקינון.

"השנה בגלל הגשמים זו תקופה נפלאה בשבילם", אומר בלבן. "יש הרבה צמחייה והמון חרקים. בדרך כלל אנחנו רואים את הצפיפות למטה, ברחבה, אבל יש לחץ גדול גם על מקומות הקינון. בסרטון ניתן לראות סיס שנכנס לאחד הסדקים, וסיס אחר – מן הסתם בעל הבית – מגיע מאחור ומגרש אותו".

המיתוס אומר שהסיסים מעבירים חיים שלמים באוויר, אבל בסרטון ניתן לראות שהם נוחתים מדי פעם לבדוק את מצב הקן.

"הם באוויר עד גיל 3. כשמגיע שלב ההטלה והדגירה זה נגמר, כי קצת קשה להטיל ביצים באוויר. עדיין, הם מבלים את רוב הזמן בתעופה. כשהם לא בקינון, הם גם ישנים בטיסה תוך כדי דאייה על זרמי אוויר. סיס מסוגל להירדם בירושלים ולהתעורר בירדן".

"הם באוויר עד גיל 3. כשמגיע שלב ההטלה והדגירה זה נגמר, כי קצת קשה להטיל ביצים באוויר. עדיין, הם מבלים את רוב הזמן בתעופה. כשהם לא בקינון, הם גם ישנים בטיסה תוך כדי דאייה על זרמי אוויר. סיס מסוגל להירדם בירושלים ולהתעורר בירדן"

העובדה שהכותל היה כמעט ריק בשבועות האחרונים השפיעה על הסיסים?

"זה חסר משמעות עבורם, אבל מאוד משמעותי עבורנו. בדרך כלל בתקופה הזו, כשהמתפללים מגיעים עם שחר, אפשר לשמוע את קולות המתפללים מלמטה ואת הצרחות של הסיסים מלמעלה. זה תמיד עושה לי עור ברווז. השנה שמעתי רק את הסיסים.

"מה שכן משפיע על הטבע, ולא לטובה, זה שיש תקופות שבהן רחבת הכותל מוארת מסביב לשעון. בטקס יום הזיכרון האחרון, כשהרמטכ"ל נאם, הסיסים נתנו מאחוריו הופעה. זה היה הרבה יותר מרשים ממפגן יום העצמאות של חיל האוויר".

עוד 447 מילים

היא חולה על תל אביב, אבל מסתדרת לא רע גם בקיבוצים ובמושבים ● היא מסוכנת לסביבה, גורמת להכחדת מינים אחרים של ציפורים ותוקפת ראשים של ילדים ● והיא אלופה בחיקויים של בני אדם ● אמיר בן-דוד החל להתאהב במיינה ההודית שנקשה על חלונו ● אבל מהר מאוד הוא הבין שמדובר ברומן מסוכן

עוד 1,482 מילים ו-5 תגובות

האיש הירוק תחילת סוף עידן הנשרים בישראל

הרעלת הנשרים הבוקר הביאה להכחדת כמעט חצי מאוכלוסיית הנשרים בגולן והנחיתה מהלומה אדירה לפרויקט הצלה שנמשך כבר שנים ● הצפרים ואנשי רשות הטבע והגנים מדברים כבר שנים על הצורך בפתרון מערכתי, אבל הצעות חוק בנושא נפלו ● אם המדינה לא תתעשת, ייתכן שהיום הזה מסמן את תחילת סוף עידן הנשרים בארץ

כשפקחי רשות הטבע והגנים גילו הבוקר את גוויותיהם של 8 נשרים בצפון רמת הגולן, זה לא היה רק מחזה מכמיר לב של בעלי חיים מרהיבים שהורעלו למוות בזה אחר זה; זו היתה מהלומה אדירה לפרויקט הצלה שנמשך כבר שנים, פרוייקט שבמסגרתו שומרי הטבע נאבקים בשיניים על הישרדותו של מלך העופות בשמי ישראל.

הכחדתה של 40% מאוכלוסיית הנשרים בגולן בבת אחת (על פי רשות הטבע והגנים, היא מנתה עד הבוקר כ-20 פרטים) ושל כרבע מאוכלוסיית הנשרים בצפון (בספירה האחרונה בכל צפון הארץ נמנו 37 פרטים), עלולה להיות מכת מוות – תרתי משמע – למאמצים הללו. העובדה שזה קורה בעיצומה של עונת הקינון רק מחמירה את המצב: יש סיכוי שקינונים שמתרחשים כעת לא יצלחו בגלל שאחד ההורים או שניהם לא ישובו אל הגוזלים.

ייתכן שהיום הזה מסמן את תחילת סוף עידן הנשרים בארץ ישראל: הדור הבא ילמד עליהם רק מספרי ההיסטוריה, שם הנשרים יצטופפו ליד התנינים מנחל תנינים, הנמרים ממדבר יהודה ושאר חיות הבר הגדולות שפעם היו כאן.

ברשות הטבע והגנים נשבעים לעשות הכל כדי להעניש את המרעילים, אבל לא מומלץ לבנות על זה. לפני עשור היו ברמת הגולן כ-130 נשרים, אבל רובם נפלו קורבן להרעלות שכלל לא מכוונות נגדם.

צילום וידאו: ברק ספקטור ורוני אליאס

הרעל, ברוב המקרים, מפוזר בשטח על ידי בוקרים או חקלאים שמבקשים לפגוע בזאבים שמאיימים על עדריהם. "מי שנפגע בפועל זה אף פעם לא הזאבים, ובכל זאת הם ממשיכים לפזר רעל", אומר בזעם דן אלון, מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע.

יחד עם הנשרים המתים הורעלו היום גם שועל ושני תנים, אבל הנשרים משלמים את המחיר יותר מכולם: הם ניזונים מבשר הפגרים המורעלים – ומתים בעצמם. באדיבות האדם, שרשרת המזון של הטבע הופכת לשרשרת מוות.

לנשר יש תפקיד קריטי במערכות הטבעיות – הוא מכונה 'הסניטר של הטבע', מנקה אותו מפגרים. מלבד החשיבות האקולוגית, הנשר נחשב גם לסמל ישראלי ומוזכר פעמים רבות במקורות. בשנים האחרונות הצפרות הפכה לענף תיירותי משגשג שמושך צפרים מכל העולם לישראל, בהיותה נתיב נדידת עופות בין יבשתי. האנשים שמפזרים רעל, אם כך, לא מחבלים רק בטבע אלא גם בכלכלה, בתיירות ובמורשת.

הצפרים ואנשי רשות הטבע והגנים מדברים כבר שנים על הצורך בפתרון מערכתי, שמשלב הגנה על האינטרסים של החקלאים והמגדלים לצד הסברה ואכיפה אגרסיבית. בפועל, התוכניות נתקלות בקשיים מכל כיוון. בחברה להגנת הטבע טוענים שהחוק להגנת חיות הבר מיושן, ולא מסוגל להתמודד עם איומים מהסוג שראינו הבוקר.

לדברי דן אלון, היו מקרים שבהם הרשויות ידעו מי אחראי להרעלה, אבל זה נגמר לכל היותר בקנס של כמה אלפי שקלים.

"כיום הענישה על הרעלות עלובה, אבל הבעייה העיקרית היא קשיי ההוכחה. חקלאי מניח פגר מורעל בשטח, הנשרים אוכלים ומתים. איך אפשר להוכיח שהוא זה שהניח שם את הפגר?"

עו"ד נועה יאיון, יועצת משפטית בחברה להגנת הטבע, אומרת שניסו לתקן את החוק כבר לפני כעשור, אבל בגלל לחץ של ציידים ובעלי עניין אחרים הוא לא קודם. לדבריה, "כיום הענישה על הרעלות עלובה, אבל הבעייה העיקרית היא קשיי ההוכחה. חקלאי מניח פגר מורעל בשטח, הנשרים אוכלים ומתים. איך אפשר להוכיח שהוא זה שהניח שם את הפגר? הרי הוא דואג שלא יהיו שום סימני זיהוי.

"הצעת החוק שנפלה קבעה שחקלאי שנמצא בתחומו פגר מורעל יוחזק ככזה שביצע הרעלה, אלא אם הוכיח אחרת. כלומר, נטל ההוכחה עבר אליו. היום בחוק אין בכלל סעיף ייחודי לעבירת הרעלה, זו רק עוד שיטת ציד אסורה. בקיצור – צריך בדחיפות לשנות את החוק".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
כואב הלב לשמוע על פגיעה כל כך חמורה בנשרים ואכן צריך למצוא פתרון בנוגע להרעלת חיות הבר שמובילה לעיתים תכופות גם להרעלת הנשרים. אך לדעתי הפתרון אינו יכול להיות הטלת ההוכחה על החקלאי שבשט... המשך קריאה

כואב הלב לשמוע על פגיעה כל כך חמורה בנשרים ואכן צריך למצוא פתרון בנוגע להרעלת חיות הבר שמובילה לעיתים תכופות גם להרעלת הנשרים. אך לדעתי הפתרון אינו יכול להיות הטלת ההוכחה על החקלאי שבשטחו נמצאה הגוויה המורעלת. גם כך, חיי החקלאי קשים. לדעתי צריך להיות פיקוח על חומרי הרעל ואם נמצאה גוויה (בשטחו של החקלאי או בסביבתה הקרובה, מכיוון שחיה מורעלת יכולה עדיין לנוע קצת) ונמצא ברשותו, או קיימות עדיות על כך שלאחרונה היה ברשותו רעל תואם לרעל שנמצא בגוויה, אז צריך להיות מוטל עונש כבד על הגורם המרעיל.
בכלל, חקלאים, אם יתנו להם פתרונות טובים להגן על צריכהם בדרכים אפקטיביות ואקולוגיות, ישמחו לעשות כך וצריך מהר לשלב כוחות בין משרד החקלאות למשרד לאיכות הסביבה בכדי למצוא פתרון מערכתי לעניין

עוד 518 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה