האור המאובק בקצה המנהרה
תנועת "אומץ" דורשת מהשר להגנת הסביבה, זאב אלקין, להתערב במתרחש בחוות מזור, ולהציל את הקופים השוהים בה כבר חמש שנים ללא פתרון קבע.
הדרישה מאלקין הגיעה בעקבות תחקיר "זמן ישראל", שחשף כי כ-1,000 קופים נותרו בחווה לאחר שהופסקו הניסויים והסחר בהם, וכי הם חיים בתנאים של צפיפות רבה. כ-30 קופים צעירים מתים בחווה מדי שנה, בין היתר כתוצאה ממריבות טריטוריה.
בכתב ששיגר עו"ד עמית עוז, עוזר יו"ר אומץ, נכתב:
"ההתנהלות הבעייתית של החברה המחזיקה בקופים, חברת 'שמורת הקופים', ידועה לגורמים הרלוונטיים במשרדך זמן רב, אולם למרות זאת לא ננקטו, למיטב ידיעתנו, צעדים מעשיים על מנת לשנות את המצב ולוודא את אכיפת חוק צער בעלי חיים במקום. משרדך לפי הידוע לנו, לא נקט צעד ממשי למתן פתרון ממשי וארוך טווח שיאפשר את העברתם של הקופים למקום קבע שיהלום את צרכיהם וימנע מהם סבל נוסף".
תחקיר "זמן ישראל" חשף כי לאחר שנוצלו כספי התרומות שאספה "שמורת הקופים" לצורך פידיונם של הקופים, פנתה "שמורת הקופים" לבג"ץ פעמיים בדרישה לסיוע מהמדינה.
אף שבג"ץ קבע כי אין מחויבות של המדינה לסייע ל״שמורת הקופים״, נאותה המדינה להעניק סיוע שנתי של 2.4 מיליון שקל, כדי להמשיך ולהחזיק בקופים. מאז, נשענת שמורת הקופים על כספי סיוע של המדינה, אשר אינם מספיקים לאחזקתם של הקופים.
לא נמצא אתר חלופי מתאים לקופים
בניגוד להבטחות החוזרות ונשנות, לא איתרה "שמורת הקופים" אתר חלופי ומתאים יותר לקופים, ולא הצליחה לייצר מקורות הכנסה נוספים לאורך השנים. ניסיונות העמותה לגייס תרומות כשלו, והחברה עומדת בפני תביעות של הוצאה לפועל בשל אי-תשלום חובות לחברה שניהלה בעבר את החווה.
כיום מצויה החווה והקופים השוהים בה ב"פלונטר" משפטי ומעשי – מחד, כספי הסיוע מהמדינה עומדים להסתיים, ומאידך אין פתרון תקציבי נראה באופק שיאפשר את המימון והאחזקה העתידיים שלהם, וכי אין תוכנית משמעותית לאיכלוסם באתר מתאים יותר.
רשות הטבע והגנים מתריעה בדו"חותיה באופן סדיר על תנאי האחזקה הבעייתיים בחוות מזור, על הצפיפות ועל העדר תנאי-חיברות הולמים, וגם המשרד להגנת הסביבה הכיר בתגובותיו בצורך למצוא לקופים פתרון ארוך-טווח.
אחד הנשרים שנפגעו בהרעלת הנשרים הגדולה ברמת הגולן בשבוע שעבר, שסימנו T72, הוחזר היום (ה') לטבע ושוחרר בשמורת גמלא.
ביום שישי שעבר נמצאו בשטח אש ברמת הגולן שמונה נשרים מתים ושניים שנפגעו קשה, וכן שועל ושני תנים מתים. שני הנשרים הפגועים נפגעו מהרעלה שנגרמה מזרחנים אורגניים וסבלו מדופק נמוך, חולשה וקשיי נשימה. עשרת הנשרים שנפגעו היו חלק גדול מאוכלוסיית הנשרים הקטנה של רמת הגולן. הנשר "T72" הובהל תוך זמן קצר לבית חולים לחיות בר של הספארי ברמת גן ושם טופל.
ביום ראשון נעצר תושב היישוב טובא זנגריה בחשד שהוא אחראי להרעלה.
כדור הארץ מצוי במצבו הגרוע ביותר בהיסטוריה האנושית, ומעל מיליון מינים של צמחים ובעלי חיים בסכנת הכחדה, כך עולה מדו"ח שפירסם היום האו"ם. הכל בגלל בני האדם, אבל עדיין לא מאוחר לתקן את הבעיה, אומר הדו"ח שעוסק במצב הנוכחי של המגוון הביולוגי.
קצב ההיכחדות של מיני צמחים ובע"ח קורה בקצב גבוה פי כמה וכמה מאות מהר יותר מאשר בעבר. בנוסף, הדו"ח מציין כי יותר ממחצית מהמינים על היבשה סובלים ממחסור במקום מחיה הדרוש להישרדות לטווח הארוך וצפויים להיכחד, חלקם הגדול אפילו בתוך כמה עשורים, אלא אם כן יישמר ויוחזר להם מקום המחיה הטבעי.
גם האוקיינוסים לא במצב טוב יותר. אנושות 'סוחטת' את החיים על פני כדור הארץ ואת העתיד של עצמה, אומר הביולוג תומס לאבג'וי מאוניברסיטת ג'ורג' מייסון, שמכונה גם הסנדק של המגוון הביולוגי. "המגוון הביולוגי של כדור הארץ חטף מכה קשה, וזוהי למעשה ההזדמנות האחרונה שלנו לטפל בזה", הוא אומר עוד.
מדעני שימור ברחבי העולם התכנסו בפריז כדי לפרסם את הדו"ח, שהיקפו מעל 1,000 עמודים. מדובר בגוף המכונה "פלטפורמה בין ממשלתית למדיניות מדעית בנוגע למגוון ביולוגי ושירותי אקו-סיסטם", (IPBES). המחקר התבצע בעזרת יותר מ-450 חוקרים שניתחו בין היתר כ-15,000 דו"חות ממשלתיים ומדעיים. הסיכום של הדו"ח היה צריך לקבל אישור מנציגים ב-109 מדינות.
הממצאים נוגעים לא רק להצלת צמחים ובע"ח אלא גם לשימור כדור הארץ בהקשר ליכולת של בני האדם לחיות בו, אמר רוברט ווטסון, מדען בריטי שהיה בעבר בנאס"א ועמד בראש הדו"ח. הדו"ח מדגיש חמש דרכים שגורמות לצמצום המגוון הביולוגי:
*הפיכה של יערות, וחלקי יבשה אחרים לחוות, ערים ופיתוחים אחרים, באופן שמשאיר את בעלי החיים ללא בית. שלושת רבעי מהיבשה, שני שליש מהאוקיינוסים ו-85% מהביצות עברו שינוי או אבדו לחלוטין, באופן שמקשה על בעלי החיים לשרוד בהם.
*דיג יתר. שליש ממלאי הדגה בעולם סובל מכך.
*שינוי האקלים, בעיקר בגלל שימוש באנרגיה ממקורות מתכלים, באופן שהופך את האקלים לחם, רטוב או יבש מדי עבור מינים מסוימים מכדי לשרוד.
*זיהום היבשה והים. בכל שנה נשפכים לים בין 300 ל-400 טונות של מתכות ופסולת רעילה.
*מינים פולשים שמאיימים על בתי גידול של מינים מקומיים.
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם