JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פוחלצים | זמן ישראל
נושא
פוחלצים
נושא
פוחלצים

סיפורי ניו יורק מוזיאון טבע חרדי בלי אבולוציה? יש חיה כזאת

מוזיאון "עולם חיות התורה" מציג פוחלצים של כל בעלי החיים המוזכרים בתנ"ך, מבלי להתעכב על נושאים שוליים כמו תורת האבולוציה ● המוצגים מחולקים ל"כשר ו"לא כשר" ● הבעלים, הרב שאול שמעון דויטש, ערך לנו סיור פרטי: "אני מציג כאן את היצירות של אלוהים"

תורה ופוחלצים לא תמיד מתחברים, אבל במוזיאון "עולם החיות בתורה" (Torah Animal World) המעט מוזר ועטור הפרסים בניו יורק, גן חיות מפוחלצות מתעורר לתחייה. בלב השכונה החרדית בורו פארק, ברוקלין, המוזיאון של הרב שאול שמעון דויטש מערבב בין תיבת נח פוחלצית לסיורים אינפורמטיביים.

"בין אם אתה מתעניין בתורה או בטבע, מה שאנחנו עושים כאן הוא לחנך וללמד על כבוד לבעלי חיים", אומר דויטש. באוסף המגוון שלו יש 1,100 הפריטים, בהם חיות בר (כולל משפחה שלמה של אריות) חיות משק, דגים וחרקים.

באופן מדהים, אפשר לגעת בכולם, כולל ראש פיל אפריקאי בגודל של מכונית קטנה (לצד חלקים תואמים בצורת רגל של פיל) שנרכש עבור 40,000 דולר. "אני אומר לילדים 'געו בכף הרגל שלו'", מספר דויטש, "'אף פעם לא חשבתם עד כמה היא שעירה'. היא נותנת לך חוויה של איך זה לעמוד ממש קרוב לחיות האלו".

ההזדמנות הזו שהמוזיאון נותן, היא עניין חשוב עבור הרב, והקהל שלו בהחלט מבין זאת. עולם חיות התורה מציע (בתיאום מראש) סיורים באנגלית, עברית, יידיש ופורטוגזית, והוא מושך קהל מגוון של סטודנטים, מטיילים ואפילו קבוצות של קהילת האמיש. כ-60% מהמבקרים במוזיאון מגיעים מהקהילה החרדית, וזו החוויה הכי קרובה שרובם יקבלו לביקור במוזיאון רגיל להיסטוריה של הטבע.

מותר לחברי הקהילות החרדיות המקומיות לבקר בגני חיות, "אבל אלה אינם מהווים חלופה אמיתית לחוויה", אומר דויטש. "חצי מבעלי החיים שם ישנים. אריות ישנים 20 שעות ביום, ואתה לא רואה אותם מקרוב".

הרב שאול שמעון דויטש, מייסד המוזיאון שכולל את כל החיות המוזכרות בתנ"ך (צילום: מיכה ב. רובין)
הרב שאול שמעון דויטש, מייסד המוזיאון שכולל את כל החיות המוזכרות בתנ"ך (צילום: משה רובין)

חלק מהפוחלצים ראו ימים טובים יותר

המוזיאון של דויטש ממוקם בבניין בן שלוש קומות בצבע בז'. בחזית יש מתקני משחק בצורת סוס וג'ירפה המופעלים במטבעות, וההרגשה הכללית היא של מחסור בתקציב. המדרגות המכוסות בשטיח חום חורקות, קורות התקרה חשופות ומחלידות, וחלק מהפוחלצים ראו ימים טובים יותר. למרות התחזוקה השוטפת, לחלק מהפריטים חסרים חלקים של פרווה, או שהם נראים פשוט עייפים.

ראש עצום של קרנף לבן, בדומה לשאר האוסף, מעורר רושם רב ותחושה טרגית במקביל. הקרנף הזה ניצוד בטבע עד לרמה של כמעט-היכחדות (אין זכרים החיים בטבע, ורק שתי נקבות נותרו). העור של הראש העצום סדוק ומתקלף, והקרן שלו הוחלפה הרבה לפני הרכישה בקרן חלופית שאינה משנהב.

החדרים של המוזיאון מאורגנים על פי בעלי חיים כשרים ולא-כשרים, והם מלאים עד אפס מקום ביצורים עם עיני זכוכית. בחלל המרכזי, דגים משומרים מוצגים לאורך אחד הקירות תחת תקרה מעוטרת עננים. אריות אפריקאים בוהים בזברות.

אזור החווה מלא בעזים ובכבשים. צבי, ביזון, ועזי בר ממלאים את חלק החיות הכשרות. שם נמצא גם הראש בגובה 2 מטר של הג'ירפה. דויטש, שהוא גם שוחט מוסמך, מספר כי "בשר הג'ירפה מאוד קשה" – למרות שהוא מעולם לא טעם אותו בעצמו. שחיטת בעלי חיים אקזוטיים, הוא מסביר אסורה על פי חוק בניו יורק.

בחדרים אחרים במוזיאון דחוסות באופן דומה חיות בר. הקירות והרצפות מלאים בציפורים, קופים, צבים, זברות וסוגים רבים של דגים. כמעט בכל המוצגים אפשר לגעת, כולל בתנין יאור באורך 5 מטר, החיה המועדפת על דויטש בכל האוסף.

דויטש אינו מתנגד בעצמו לצייד (כל הפריטים במוזיאון הגיעו מאספנים, ממוזיאונים או מגני חיות), אך הוא יודע שהמוזיאון יכול להשפיע באופן עמוק על המבקרים. "במהלך סיור של קבוצת סטודנטים מטקסס, אחד מהם אמר לי 'רבי, הרסת לי את החיים. אני צייד, ואני לא חושב שאי פעם אוכל לצוד שוב'", הוא נזכר.

הצהרה שכזו הופכת את ההשקעה של דויטש בחינוך רב-חושי למשתלמת כל-כך. "אתה לא יכול להתקרב לצבוע ולהתחיל לשחק איתו. המוזיאון נותן הזדמנות לחוות את בעלי החיים האלו בצורה בטוחה", הוא אומר.

מוזיאון חיות התורה (צילום: Micah B. Rubin/ Times of Israel)
מוזיאון חיות התורה (צילום: משה רובין)

לגעת בכתר של קליאופטרה

דויטש, 52, פתח את המוזיאון ב-2008, אך העניין שלו בחינוך החל ב-2002. ה-Living Torah Museum, מוזיאון אח הממוקם באותה כתובת, שואף להפיח רוח חיים בתורה דרך עתיקות. אפשר לגעת גם בכל הפריטים באוסף הזה, לרבות כתר זהב עדין שנלבש לכאורה על ידי קליאופטרה, או חרב קרב שחוקה של גלדיאטור. מאז שנפתחו , שני המוזיאונים משכו יחד יותר מ-1.3 מבקרים.

לדברי דויטש, המשבר הכלכלי העולמי של 2008 כמעט וחיסל את מפעל חייו,  שכן המימון שלו נגמר בעקבות הונאת הפונזי של ברני מיידוף, כפי שקרה ללא מעט מוסדות אמריקניים שנשענו על תרומות. חלק מהאוסף שלו נמכר אז, ובשלב מסוים הבניין שבו פועלים המוזיאונים הועמד למכירה.

למרבה המזל, דויטש גייס נותני חסות חדשים, ואפילו השיק חלל תצוגה נוסף לפוחלצים (הפתוח רק חלק מהשנה) בפאלסבורג, ניו יורק.

"חינוך הוא תיקון עולם", אומר דויטש. "יהודים חסידים, אופנוענים, חרדים מודרניים, אפרו-אמריקאים ואמריקאים ממוצא אסייתי מגיעים למוזיאונים שלי. אני מאפשר להם לפקוח את העיניים כדי לראות את היצירות של אלוהים".

הכתבה פורסמה לראשונה באנגלית ב-The Times of Israel

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 679 מילים
כל הזמן // יום שני, 7 בספטמבר 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

דיווח: בריטניה צפויה לאסור על סחר עם ההתנחלויות בגדה, ברקע אלימות המתנחלים

איזנקוט: "ישראל בסכנה מיידית תחת ממשלת נתניהו, עלינו להתעורר לפני שיהיה מאוחר" ● המפלגות שהגישו היום רשימות הן ביחד, ישר!, רע"מ, עוצמה יהודית ועמך ישראל ● אחרי שהתעלם מהדדליין, נתניהו הבטיח לבית הדין של הליכוד: אעביר מחר בבוקר את רשימת המשוריינים ● הדמוקרטים: "רק אצלנו יש 100% ביטחון שלא יהיו עריקים"

המשטרה הכריזה על הפגנה של חרדים ברחוב בר אילן בירושלים כהתקהלות בלתי חוקית, לאחר שהמפגינים ניסו לחסום את התנועה ולגרום נזק לאתר העבודות של הרכבת הקלה.

בתיעוד שפרסמה המשטרה נראים עשרות גברים חרדים מפגינים באזור, בעוד שוטרים מנסים לפנות אותם מהכביש.

עוד נמסר מהמשטרה כי הכוחות משתמשים בכוח כדי לפזר את המפגינים שמסרבים לפנות את הציר.

רחוב בר אילן, שעובר בכמה שכונות חרדיות, מהווה מוקד קבוע להפגנות נגד התוכנית להרחיב את תוואי הרכבת הקלה בירושלים לאזור זה.

גורמים בציבור החרדי הביעו התנגדות למהלך, מתוך חשש שהרחבת התוואי תפגע בצביונו של האזור.

ב"ניו יורק טיימס" דווח כי בריטניה צפויה להכריז כבר מחר (שלישי) על הגבלות כלכליות נרחבות נגד התנחלויות בגדה המערבית, כך מסרו שבעה גורמים שעודכנו בפרטי הצעדים, שלדברי מומחים יהוו גינוי משמעותי למדיניות הישראלית כלפי הפלסטינים.

הגורמים ציינו בעילום שם, מכיוון שלא הוסמכו לדבר עם התקשורת, כי הצעדים צפויים לכלול איסור סחר על סחורות המיוצרות בהתנחלויות. שלושה מהגורמים הוסיפו כי הצעדים עשויים לכלול גם סנקציות על חברות שמסייעות בבנייתן.

ישראל מבודדת יותר ויותר בזירה העולמית בעקבות המלחמה הקשה בעזה, ותשומת הלב הבינלאומית מתמקדת באחיזתה המתהדקת בגדה. הסנקציות מגיעות בתקופה שבה מתנחלים תוקפים פלסטינים פעם אחר פעם, ולעיתים אף מסתערים על בתים כמעט ללא התערבות מצד כוחות הביטחון.

לפי הדיווח, מספר פרשנים מעריכים כי המהלך הבריטי עשוי לבשר על החלטות של מדינות אירופאיות נוספות להטיל סנקציות נוקשות ורחבות יותר.

פרטי המהלך המדויקים עדיין אינם ברורים, אך לאיסור על ייבוא מוצרים לבריטניה תהיה ככל הנראה השפעה מוגבלת על הסחר השנתי בין המדינות, שעומד על שמונה מיליארד דולר. זאת, משום שסחורות המיוצרות בהתנחלויות מהוות רק חלק קטן מסכום זה.

עם זאת, הצעדים מרחיקים לכת הרבה מעבר לסנקציות בריטיות קודמות הקשורות לגדה, שכוונו נגד מתנחלים קיצוניים ושני שרים מהימין המובהק.

"הממשלה מרחיבה את היקף הסנקציות מכאלה שחלות על אנשים פרטיים, לבחינה של תהליכים והמערכת כולה", אמר לורד טאריק אחמד, שכיהן כשר הבריטי לענייני המזרח התיכון עד לשנת 2024 ומכיר את המדיניות המתוכננת.

שר החוץ הישראלי, גדעון סער, אמר בשבוע שעבר כי "ישראל תפעל" נגד כל סנקציה בריטית חדשה, מבלי לפרט. משרד החוץ לא השיב לבקשת תגובה ביום שני. משרד החוץ הבריטי סירב להגיב.

ארגונים יהודיים בבריטניה הפעילו לחץ נגד המהלך בפגישות עם גורמי ממשל. הם טענו כי הצעדים מפנים ביקורת כלפי ישראל באופן שאינו הוגן, ועלולים לעורר אנטישמיות.

בריטניה, בעלת בריתה של ישראל מזה שנים רבות, מגנה כבר זמן רב את ההתנחלויות בגדה. הקהילה הבינלאומית רואה בהן לרוב התנחלויות בלתי חוקיות על פי המשפט הבינלאומי, ובבריטניה טוענים כי הן מערערות את האפשרות להקמת מדינה פלסטינית עתידית. ראש הממשלה בנימין נתניהו התנער מהביקורת הבינלאומית, וקידם בניית התנחלויות נוספות בקצב שיא.

בחודש אוגוסט גינתה בריטניה את החלטת ממשלת ישראל לקדם תוכניות לבניית יחידות דיור חדשות באזור E1 – אזור הסמוך לירושלים, שמבקרי המהלך טוענים כי הבנייה בו עלולה למנוע הקמת מדינה פלסטינית בעלת רצף טריטוריאלי.

שר החוץ הבריטי, אד מיליבנד, גינה את ההחלטה כ"מעשה בלתי מקובל והרסני", והבטיח להגיב במדיניות חדשה, כולל סנקציות כלפי המעורבים בהרחבת ההתנחלויות.

"עלינו לבחון את מערכת היחסים הכלכלית הרחבה יותר שלנו עם השטחים הכבושים, כפי שאנחנו אכן עושים, ואת הכלים השונים שעומדים לרשותנו", אמר מיליבנד בפרלמנט בשבוע שעבר. "איננו רוצים שחברות בריטיות יממנו, יבנו או יפרסמו התנחלויות חדשות".

אזור E1, בקרבת מעלה אדומים, 25 באוקטובר 2025 (צילום: Yaniv Nadav/FLASH90)
אזור E1, בקרבת מעלה אדומים, 25 באוקטובר 2025 (צילום: Yaniv Nadav/FLASH90)

ישראל שולטת בגדה המערבית מאז שנת 1967. כיום מתגוררים בשטח כשלושה מיליון פלסטינים, לצד כ-500 אלף ישראלים שחיים במערך נרחב של התנחלויות. הייצוא שלהן כולל בין היתר יין כשר, תוצרת חקלאית ומוצרי פלסטיק.

ראש ממשלת בריטניה, אנדי ברנהאם, נכנס לתפקידו ביולי תוך שהוא מבטיח לנקוט עמדה תקיפה יותר כלפי ישראל בעקבות המלחמה בעזה, שפרצה לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023. ברנהם כינה את המצב בעזה "צלקת על המצפון הקולקטיבי שלנו", ומתח ביקורת על תגובת הממשלה הקודמת בסרטון שפרסם.

קיר סטארמר, קודמו של ברנהם בתפקיד, פעל להכרה במדינה פלסטינית, השהה כמה רישיונות נשק לישראל והטיל סנקציות על שני השרים מהימין, אך נמנע מצעדים כלכליים רחבים יותר. במקביל, ממשל ביידן הטיל סנקציות על מתנחלים בודדים שנתפסו כאחראים לתקיפות נגד פלסטינים, אולם הנשיא טראמפ ביטל צעדים אלה לאחר שנבחר מחדש.

ספרד והולנד כבר אסרו על הכנסת מוצרים מההתנחלויות. פרשנים מציינים כי למהלכה של בריטניה יש השפעה ניכרת אפילו יותר.

"המשקל הפוליטי והכלכלי של בריטניה עשוי למלא תפקיד כמעט ייחודי בזירוז צעדים רחבים יותר נגד מפעל ההתנחלויות של ישראל, ובגיבוש שותפות מערביות נוספות לפעולה משותפת כדי להגן על מה שנותר מפתרון שתי המדינות", אמר יו לובאט, פרשן במועצה האירופית ליחסי חוץ.

בהתייחסו לאפשרות של סנקציות בריטיות בשבוע שעבר, טען שר החוץ סער כי ממשלתו של ברנהאם "פועלת בשיטתיות נגד ישראל", בין היתר כדי לחזק את התמיכה מבית לקראת ועידת מפלגת הלייבור שתיערך בהמשך החודש.

הרב הראשי של בריטניה, אפרים מירוויס, התבטא ברשתות החברתיות לאחר פגישתו עם השר מיליבנד בשבוע שעבר. מירוויס כתב כי איסור סחר עם ההתנחלויות עלול להידרדר בקלות ל"חרם בפועל על הסחר עם ישראל כולה". הוא טען כי "כשהרטוריקה כלפי ישראל מסלימה, העוינות כלפי יהודים אף פעם אינה רחוקה משם".

מנהיגים יהודים אחרים ביקשו מברנהם לדחות לפחות את ההכרזה על הצעדים, וציינו כי ישראל אמורה לקיים בחודש הבא את הבחירות הכלליות הראשונות שלה מאז מתקפת 2023. נתניהו נתון במאבק צמוד מול יריבים פוליטיים, הנתפסים לרוב כמי שמוכנים להוביל מדיניות מתונה יותר כלפי הפלסטינים.

כמה חברי אופוזיציה בבריטניה יצאו גם הם נגד התוכניות. לטענתם, הטלת סנקציות עלולה לאיים על הביטחון הלאומי של המדינה, שכן ישראל חולקת עימה מידע מודיעיני ששימש בעבר למניעת פיגועי טרור על אדמת בריטניה.

ראש ממשלת בריטניה החדש, אנדי ברנהאם, נושא דברים בפני אנשי הצוות והתקשורת בדאונינג 10 בלונדון. 20 ביולי 2026 (צילום: AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
ראש ממשלת בריטניה החדש, אנדי ברנהאם, נושא דברים בפני אנשי הצוות והתקשורת בדאונינג 10 בלונדון. 20 ביולי 2026 (צילום: AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מאשים את בג"ץ בפגיעה ביכולת ההרתעה של כוחות הביטחון. הדברים נאמרים בתגובה לדיווח בערוץ 12, ולפיו הצלב האדום יקיים ביום רביעי ביקורים אצל אסירים ביטחוניים פלסטינים המוחזקים בישראל, לראשונה מאז מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר.

בחודש יוני קיבל בית המשפט העליון פה אחד את עתירותיהם של ארגוני זכויות אדם נגד האיסור שהטילה הממשלה על ביקורים אלה בעקבות פרוץ המלחמה.

"הוראת בג"ץ לאפשר את הביקורים אצל מחבלי הנוח'בה, לראשונה מ-7 באוקטובר, מהווה פגיעה ישירה בהרתעה הביטחונית של מדינת ישראל", כתב בן גביר ברשת הטוויטר.

השר אף התייחס לארגוני זכויות אדם כ"אויב", וסילף ציטוט של נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית בניסיון לטעון כי בית המשפט נוטה לטובתם.

"לצערנו, בג"ץ משמש בעקביות כתובת לעתירות האויב, וכפי שאמר השופט עמית לעותרים בסוגיית הכנסת הסחורות לעזה, 'בית המשפט הזה מעמיד את עצמו לרשותכם'", כתב בן גביר.

ב-10 ביוני 2024 איתגר עמית את העותרים שדרשו להכניס סיוע נוסף לרצועת עזה, וביקש מהם לפרט כיצד יחלקו את הסיוע ביעילות רבה יותר מאשר צה"ל. הוא ציין כי "בית המשפט הזה עומד לרשותכם, מעמיד את עצמו לרשותכם", כדי לשמוע את ההצעות הללו.

בחודש מרץ 2025 דחו עמית ושלושה שופטים נוספים פה אחד את העתירות להגדלת הסיוע. השופטים קבעו כי בניגוד לטענות העותרים, צה"ל והממשלה "יצאו מגדרם כדי לאפשר את אספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה".

עוד טוען בן גביר כי נרשמה ירידה במספר פיגועי הטרור הודות להרעה בתנאי הכליאה של האסירים הביטחוניים הפלסטינים, מהלך שאותו הוביל.

"המציאות הביטחונית ברורה – ירידה של כ-75% בפיגועי הטרור. וזאת, לדברי שב"כ, בין היתר בגלל הרפורמה בתנאי הכליאה של המחבלים", טען השר.

בחודש ינואר פרסם שב"כ דוח שנתי לשנת 2025 שהצביע על ירידה של כ-77% לעומת שנת 2024 במספר "פיגועי הטרור החמורים" שביצעו פלסטינים בירושלים וביהודה ושומרון. הדוח לא הזכיר את ההחמרה בתנאי הכליאה.

דוח דומה של צה"ל הצביע על ירידה של כ-78% משנת 2024 ל-2025 במספר פיגועי הטרור הפלסטיניים נגד ישראלים בגדה וברחבי הארץ, אך ייחס את הירידה לפעילות הסיכול של הצבא, ולא להרעה בתנאי המחיה של האסירים.

באותו דוח נרשם גם זינוק של יותר מ-50% לעומת שנת 2024 בתקיפות חמורות של מתנחלים נגד פלסטינים.

בג"ץ קבע ליום רביעי בבוקר דיון בעתירות הדורשות לאסור על שימוש בנתוני הצבעה ביום הבחירות בידי חברי ועדות קלפי מטעם המפלגות.

ועדת הבחירות המרכזית, המשקפת את מאזן הכוחות בין המפלגות בכנסת, הצביעה ביום ראשון בעד המשך הנוהג. עם זאת, הפעיל החברתי שחר בן מאיר ויו"ר מפלגת המילואימניקים יועז הנדל עתרו לבג"ץ כדי לבטל את ההחלטה.

במקביל לקביעת הדיון ליום רביעי, הוציא בית המשפט צו על תנאי נגד ועדת הבחירות המרכזית בנושא. בדרך כלל, צעד כזה מצביע על כך שבית המשפט סבור כי יש ממש בעתירה, אך במקרה הנוכחי השופטים הבהירו כי המטרה היא רק לזרז את ההליך בשל סמיכותן של הבחירות.

במשך כמה מערכות בחירות, חברי ועדות קלפי מטעם המפלגות נהגו להעביר ביום הבחירות נתונים על אודות מי שכבר הצביעו למטה הקמפיין המפלגתי. המידע משמש למעקב אחר אזרחים שטרם הצביעו, ומאפשר למפלגות לעודד את תומכיהן הפוטנציאליים לצאת לקלפיות.

בחודש שעבר אסר יו"ר ועדת הבחירות המרכזית והמשנה לנשיא בית המשפט העליון, נעם סולברג, על הנוהג, וקבע כי הוא מפר את חוק הגנת הפרטיות.

מפלגת הליכוד עתרה לבג"ץ נגד ההחלטה בטענה שלסולברג לא הייתה סמכות לקבל אותה.

מבלי לפרסם פסיקה סופית בנושא, השופטים ציינו כי שאלת סמכותו של סולברג היא סוגיה מורכבת, והורו למליאת ועדת הבחירות המרכזית להכריע בעצמה. הוועדה, מצידה, הצביעה בעד ביטול החלטתו של סולברג והחזרת השימוש בנתוני ההצבעה.

עם זאת, במהלך הדיון אמרו השופטים כי הם סבורים שהנוהג אכן מפר את חוק הגנת הפרטיות, וקבעו כי אין חוק המאפשר את השימוש בנתונים אלו.

עמדה זו מלמדת כי ייתכן שבית המשפט יראה בעין יפה את מהות העתירות, אם כי הוא עדיין עשוי להימנע מאיסור על הנוהג כה סמוך למועד הבחירות. זאת, כאשר מספר מפלגות, ובהן הליכוד, צפויות לטעון כי קמפיין המרצת המצביעים שלהן ביום הבחירות נשען במידה רבה על השימוש בנתוני ההצבעה.

אחרי שהתעלם מהדדליין שקבע בית הדין של הליכוד לפרסום השריונים לרשימת המפלגה, בנימין נתניהו הבטיח לבית הדין של הליכוד כי יעביר "מחר בבוקר" את רשימת המשוריינים. 

ההבטחה ניתנה במסגרת תגובה דחופה שהגיש עו"ד אילן בומבך מטעם נתניהו בדרישה לבטל את החלטת הביניים בעתירתו של חבר הכנסת דוד ביטן, שלפיה אי הצגת רשימת השריונים בזמן תיחשב להסכמה להצבעה חשאית במזכירות.

בתגובה נטען כי בית הדין הקציב למפלגה 115 דקות בלבד כדי להגיב לעתירה של ביטן וכי מדובר בלוח זמנים "בלתי סביר" הפוגע בזכות הטיעון, וכי ההחלטה התקבלה במעמד צד אחד תוך יצירת מנגנון הצבעה חדש שלא התבקש כלל בעתירה המקורית.

במוקד המחלוקת עומדת קביעת בית הדין כי אם לא תימסר הצעת החלטה מסודרת לחברי המזכירות עד השעה 21:00, ייחשב הדבר כהסכמה משתמעת לקיום הצבעה חשאית, ללא צורך באיסוף חתימות של עשרה אחוזים מחברי המזכירות כנדרש.

התגובה מטעם נתניהו דחתה את הקביעה, וטענה כי "שתיקה כפויה תחת לחץ זמנים אינה מהווה הסכמה".

התגובה מתייחסת גם לדרישתו של ביטן לבטל או לשנות את מעמדו של השר ישראל כ"ץ ברשימה. בליכוד הדגישו כי שריונו המיוחד של כ"ץ כבר אושר סופית בשורת החלטות של בית הדין בחודש אוגוסט, וכי מדובר בהחלטה הנתונה לשיקול דעתו הבלעדי של יושב ראש התנועה, נתניהו.

באשר לטענה כי יש להציג את רשימת המועמדים 48 שעות לפני אישורה, נטען בתגובה כי מדובר בהמלצה בלבד ולא בתנאי קשיח הפוסל את ההצבעה.

עוד נטען בתגובה כי בשל "אילוצים פוליטיים", רשימת המשוריינים תוצג בבוקר הגשת הרשימות, כך שלחברי המזכירות ייוותרו שעות ספורות לעיין בה בטרם ההגשה הסופית לוועדת הבחירות המרכזית ב-8 בספטמבר ב-22:00.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכל העדכונים עוד 48 עדכונים

החוק שנועד למנוע הכרה ביהדות של אלפי גרים לא עבר, אך האיום נשאר

הצעה לתיקון בחוק השבות שנועד לקבוע כי רק מי שהתגייר "כהלכה" ייחשב יהודי לצורכי עלייה וקבלת אזרחות עלתה לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה בחודשי כנס הקיץ האחרון של הכנסת ה-25, בין מאי ליולי 2026. ההצעה לא הגיעה לדיון בכנסת.

ההצעה מיועדת למנוע מאלפי יהודים שהתגיירו בישראל במסגרות שאינן מוכרות על ידי הרבנות הראשית את ההכרה ביהדותם. אי-הכרה ביהדותם עלולה למנוע מהם לקבל אזרחות ישראלית, למנוע את עליית ילדיהם ובני זוגם לארץ במסגרת חוק השבות ולמנוע מהם את הזכות להינשא בישראל ולהיקבר בקבורה יהודית.

אבי בן הר הוא טכנולוג בהכשרתו, ויזואליסט בנשמתו. ציוני אופטימיסט וחוקר עולמות שלא מפסיק לתהות. "פשטות היא התחכום העילאי" - לאונרדו דה וינצ'י.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הדמוקרטיה של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
למאמר המלא עוד 955 מילים
אמיר בן-דוד

המטמורפוזה של רוברט פטינסון

במותחן הפרובוקטיבי "פריים טיים", מנחה תוכנית הריאליטי האמריקאית "לתפוס טורף" זוכה לפרשנות מחודשת כנבל מסרט אימה ● בזמן שהיצירה מסעירה את פסטיבל ונציה, פטינסון מדבר על "האלכימיה המוזרה" שנדרשה לו כדי לצלול אל התפקיד האפל ביותר בקריירה שלו ● עמנואל לוי מדווח מוונציה

לכתבה המלאה עוד 1,218 מילים

חמישים מנדטים בוורטיגו

תופעה זו נקראת אצל טייסים לעיתים אשליה מרחבית (Spatial Disorientation), והיא מסוכנת במיוחד משום שהטייס עלול לסמוך על תחושת הגוף במקום על מכשירי הטיסה. כשהוא נכנס לוורטיגו, הוא עלול לצלול ולהתרסק לקרקע במקום לנסוק או לטוס ישר.

איך זה קורה?

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 777 מילים
זירת הדמוקרטיה
כל מה שצריך לדעת כדי לשמור על ישראל ליברלית

הסוס הטרויאני של חב"ד ברחובות איבד שליטה

מעקב זמן ישראל בניסיון לטייח את הקמת בית הכנסת הפיראטי של חב"ד בתוך שטח בית ספר יסודי, מסתבכת עיריית רחובות בשורה של גרסאות סותרות: הסכמי שימוש רטרואקטיביים שחוקיותם מוטלת בספק, מידע שגוי שנמסר לציבור – וראש עירייה שמתחמק מלשאת באחריות ● ההורים: "התנהלות פסולה ומקוממת על חשבון התלמידים" ● עיריית רחובות: "נתייחס בבית המשפט"

לכתבה המלאה עוד 2,262 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

החברה הישראלית נלכדה בין קורי דת לאומית-חרדית

האמירה החדה והברורה של אריאל דוד בספרו "השיטה הטרויאנית – כך השתלט מיעוט מתחרד על הימין ועל השלטון בישראל" היא לא רק תמרור אזהרה, היא כמעט קביעה שהחברה הישראלית נלכדה בין קורי דת לאומית-חרדית, אשר לופתים אותה מכל כיוון ללא יכולת להיחלץ.

יש העוקבים כבר שנים אחר האזהרות של עו"ד יאיר נהוראי, החוזר ומשנן בפני כל מי שרק רוצה לשמוע על ההשתלטות של הדתיים הלאומיים על תפקידי מפתח בצבא, על כיבוש של רבנים זירה אחר זירה של מוקדי כוח כשהמובילים הם רבנים מישיבת מרכז הרב כמו אלי סדן.

פאר לי שחר היא עיתונאית, חברה בוועד הפעיל של מפקדים למען ביטחון ישראל, בוועדת ההיגוי של פורום ארגוני השלום ופעילת שלום בתנועת נשים עושות שלום. היא חברה במועצה הדתית של עיריית תל אביב. בעלת ותק של עשרות שנים בתקשורת - בגלי צה"ל (ככתבת הראשונה ביומני החדשות) וככתבת מדינית ופוליטית בעיתונים חדשות ועל המשמר ועורכת ומגישה יומני חדשות ותוכניות מלל ברשת ב של קול ישראל.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 620 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

בג"ץ חושף את נשף המסכות של מערכת הביטחון מול הטרור היהודי

למרות ששופטי בג"ץ עדיין חוששים להשתמש במילה טרור כשמדובר ביהודים, הצו שהוציאו אתמול בעניין תושבי הכפר ג'אלוד חושף את גבולות ההכלה של בית המשפט ● השופטים הציבו מראה קשה מול התירוצים העלובים של הצבא והמשטרה והבהירו כי הם מסרבים להיות שותפים למופע חוסר האונים המכוון של המדינה מול כנופיות המתנחלים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,057 מילים ו-1 תגובות

לפיד מחק את מפעל חייו

אכזבת הציבור מכישלונה של האופוזיציה במאבק להפלת הממשלה אחרי השבעה באוקטובר אילצה את יו"ר יש עתיד לבצע חיסול ממוקד למפלגתו ● כדי לשרוד, לפיד חבר לבנט - ומחק באבחה אחת כ-20 חברי כנסת מכהנים ● אולם גם השותפות החדשה מאכזבת בסקרים ושולחת את הבוחרים לחפש אלטרנטיבה אצל איזנקוט ● פרשנות

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
6

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
פשוט מאוד. פוליטיקה זה מקצוע ויהיר לפידיוט הוא פוליטיקאי גרוע מאוד, אחד הגרועים בישראל. לעד נזכור את דבריו של אופיר כהן רשע, בכיר ארגון המחבלים של הדיקטטור, הצורר, הבוגד ורוצח 46 החטופי... המשך קריאה

פשוט מאוד. פוליטיקה זה מקצוע ויהיר לפידיוט הוא פוליטיקאי גרוע מאוד, אחד הגרועים בישראל. לעד נזכור את דבריו של אופיר כהן רשע, בכיר ארגון המחבלים של הדיקטטור, הצורר, הבוגד ורוצח 46 החטופים ביבים שקרניהו: "4 שנים" אמר כהן רשע ששימש בקדנציה של ממשלת השואה הזדון וההפקרה כיושב ראש הקואליציה "4 שנים שיחקנו מול שער ריק". בשער הזה עמד או שבעצם לא עמד יו"ר האופוזיציה, זבל בשם יהיר לפידיוט. בכל מדינה נורמלית יהיר לפידיוט היה חוזר לכתוב את הגיגיו המשמימים בכל זבלון שהיה מוכן לתת לו במה. רק בישראל המקולקלת עד היסוד יש לכשלון המהלך הזה יומרה לרוץ בבחירות הבאות.

אבל שלום, נכון שיאיר לפיד הוא איש נבון ורהוט, אבל איזה יתרון יש לו על פני אנשים נבונים ורהוטים כמוהו, או אף יותר חכמים ויותר רהוטים ממנו? כי ראו אותו בטלוויזיה. זה הכל. כמו אבא שלו, כמו... המשך קריאה

אבל שלום, נכון שיאיר לפיד הוא איש נבון ורהוט, אבל איזה יתרון יש לו על פני אנשים נבונים ורהוטים כמוהו, או אף יותר חכמים ויותר רהוטים ממנו? כי ראו אותו בטלוויזיה. זה הכל. כמו אבא שלו, כמו מירב מיכאלי, כמו שלי יחימוביץ, ולהבדיל מיקי חיימוביץ, מיקי רוזנטל או כמו המעאפן האפס הלקקן הזה ביסמוט. (ויסלחו לי כל המיותרים האחרים ששכחתי).

דמותו הטלוויזיונית לאט לאט נמוגה, כמו גם מפלגתו. זה הכל.

לכתבה המלאה עוד 876 מילים ו-6 תגובות

תגובות אחרונות

השוק לא קונה את "הניצחון" של טראמפ בהורמוז

הבית הלבן טוען שהורמוז פתוח, שהנפט חוזר לזרום ושוונצואלה תספק את החביות החסרות ● בפועל, התנועה במצר עדיין חלקית, מאגרי החירום נשחקים ומחירי הנפט מטפסים ● הפער בין ההכרזות למציאות מסביר למה השוק עדיין מתמחר מחסור ● פרשנות

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,000 מילים ו-1 תגובות

החינוך הממלכתי חוזר למרכז המאבק הפוליטי

עם מחסור באלפי מורים, אפליה בתקציבים ומשבר אמון, החינוך הממלכתי נמצא בשפל ● בגוש השינוי מזהים הזדמנות לחזק אותו במסגרת ממשלה ללא חרדים, לשנות את מימון רשתות החינוך המפלגתיות ולהרחיב את לימודי הליבה ● "יש פה רגע מעניין שהוא חלק מההתעוררות הליברלית"

לכתבה המלאה עוד 1,239 מילים

סקרי זמן ישראל

פוליטיקה של גשרים מול מכונת ההסתה

החיבור בין מנסור עבאס ליואב סגלוביץ עשוי להתברר כאחת ההתפתחויות החשובות בקמפיין 2026 ● השותפות שהם מציגים מבקשת לחבר בין המרכז הציוני לציבור הערבי, עשויה להרחיב את מעגל התמיכה ברע"ם – וכבר מעוררת עניין גם במדינות ערב המתונות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 992 מילים ו-1 תגובות

הודעת הצבא על סיום טיהור המנהרות ברכס עלי טאהר פורסמה שעות ספורות לאחר הודעה מסורבלת ומביכה של ראש הממשלה על שחרור אסירים לבנונים ● קצין בכיר מאשר כי לשכות נתניהו וכ"ץ מנכסות לעצמן הצלחות מבצעיות מראש ● במקביל, צה"ל נאלץ לתמרן בשקט מול איומי איראן, בניגוד לקו הפטפטני של הדרג המדיני ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 558 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הנה ברוש, לבדו

סיפורו של עץ אחד בפאתי עמק יזרעאל כמשל למצבם העגום של העצים בארץ ● לא כל יום נתקלים בטקסט כל כך מדויק על טינוף במרחב הציבורי ● רשת בתי קפה שמסרבת למזוג לכוס הרב־פעמית שהבאתם? יש דבר כזה – והתירוצים מביכים ● וגם: אורחת כריזמטית הגיעה לראשונה לבקר בים של אילת

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מילה לשבח סניף סי קפה בצומת הגומא. יוצא לי לשתות שם לפעמים לפני או אחרי ההפגנה. בפעם הראשונה שנכנסתי, כשהם עוד היו בתחילת הדרך, היו להם רק כוסות חדפיות ולכן החלטתי להימנע מהמקום. בהמשך ... המשך קריאה

מילה לשבח סניף סי קפה בצומת הגומא. יוצא לי לשתות שם לפעמים לפני או אחרי ההפגנה. בפעם הראשונה שנכנסתי, כשהם עוד היו בתחילת הדרך, היו להם רק כוסות חדפיות ולכן החלטתי להימנע מהמקום. בהמשך נכנסתי וראיתי שיש כוסות נורמליות. כמובן שלא נדרשתי לשלם על הכוס. וכמובן: מוזמנים להגיע לצומת במוצ"ש.

בקשר לסעיף מספר 2. הליכלוך: מסתבר שבארץ שליש עובדים ומשלמים מיסים, שליש הולכים למילואים ושליש מתנדבים, אבל זה אותו שליש. ויש גם את השליש שלא עובדים וחיים מקצבאות, שליש שמתחמקים מהצבא ו... המשך קריאה

בקשר לסעיף מספר 2. הליכלוך: מסתבר שבארץ שליש עובדים ומשלמים מיסים, שליש הולכים למילואים ושליש מתנדבים, אבל זה אותו שליש.

ויש גם את השליש שלא עובדים וחיים מקצבאות, שליש שמתחמקים מהצבא ומהמילואים ושליש שמטנפים את המדינה, וזה אותו שליש.

לכתבה המלאה עוד 1,501 מילים ו-2 תגובות

נשיא סין ערך השבוע ביקור חשוב במצרים, שעשוי לשנות את מאזן הכוחות האזורי ● כצפוי, הרשות הפלסטינית רוצה לדחות את הבחירות לפרלמנט ● האוטונומיה הכורדית בסוריה איננה, ועתידן של הלוחמות הכורדיות האמיצות לוט בערפל ● והשבוע ב-1975: ישראל ומצרים חותמות על הסכם סיני ב' ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,165 מילים

קץ עידן הכפייה

נשיא ארצות הברית אומנם ימשיך להוות גורם מטלטל ומערער בזירה העולמית, אך ארגז הכלים שלו מתרוקן ● המלחמה המדממת שיזם באיראן, הידלדלות מאגרי הנשק והתחזקות הבריתות העוקפות את וושינגטון, מוכיחים כי כוח הכפייה האמריקאי נשחק עד דק

לכתבה המלאה עוד 4,002 מילים ו-1 תגובות

עם הסרט Ink, עורך הבמאי זוכה האוסקר דני בויל הופעת בכורה בפסטיבל ונציה, ומגיש יצירה פוסט-פאנקיסטית סוחפת שחוקרת כיצד איל התקשורת רופרט מורדוק ועורכיו בעיתון "הסאן" השתלטו על העיתונות הבריטית והניחו את היסודות לנוף המקוטב של ימינו ● עמנואל לוי מדווח מוונציה

לכתבה המלאה עוד 1,055 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.