נייר עמדה חדש של תוכנית "צעד – תקשורת בונה אמון" מציג ניתוח עומק מקיף של הסיקור התקשורתי בנושא האלימות בחברה הערבית. המחקר בחן למעלה מ-26,000 אייטמים תקשורתיים במדיה המסורתית (טלוויזיה, רדיו ועיתונות) בין השנים 2023 ל-2025.
המסקנות העולות מהנתונים הן הבסיס לקריאה המוצגת ברשומה זו: הגיע הזמן לעבור מסיקור של "ניהול משבר" לבניית שותפות אסטרטגית מבוססת אמון.
מוחמד פריג הוא יזם חברתי ומנהל תוכנית "צעד" - תקשורת בונה אמון.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עבור רוב הציבור הישראלי, השם אבן ח'לדון (1332–1406) נתפס אולי כפרק רחוק בהיסטוריה. אך בפועל, ההוגה שנחשב לאבי הסוציולוגיה וההיסטוריוגרפיה המודרנית הניח בחיבורו המונומנטלי "המוקדימה" (ההקדמה) נוסחה פנומנלית להבנת חוקי הקיום והקריסה של מדינות.
אבן ח'לדון לא עסק בתיאור כרונולוגי יבש, אלא ב"מדע הציוויליזציה". התובנות שלו לגבי שחיקת ערכים, הקצנה ודה-הומניזציה הן מראה המוצבת מול פניה של החברה הישראלית בשנת 2026. הבבואה הנשקפת ממנה צריכה להדיר שינה מעיני כל מי שחפץ בהישרדות המדינה.
מוחמד פריג הוא יזם חברתי ומנהל תוכנית "צעד" - תקשורת בונה אמון.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
מסכים עם חלק גדול במאמר, הבעיה היא שהכותב מפנה תמרור האזהרה לחברה הישראלית באופן מאד מכליל(בניגוד לעמדת ההוגים שמביא) ולא מזכיר את הצד השני שהוא החברה ערבית בארץ וחלק גדול בעולם המוסלמ... המשך קריאה
מסכים עם חלק גדול במאמר, הבעיה היא שהכותב מפנה תמרור האזהרה לחברה הישראלית באופן מאד מכליל(בניגוד לעמדת ההוגים שמביא) ולא מזכיר את הצד השני שהוא החברה ערבית בארץ וחלק גדול בעולם המוסלמי שפועל בדיוק באותה הדרך ממנה מזהיר אבן ח'לדון.
הבנת העימות הנוכחי מול איראן מחייבת צלילה עמוקה הרבה מעבר למפות המבצעיות, למודלים של מאזן הרתעה ולספירת מלאי הטילים.
הנטייה הטבעית של מקבלי החלטות ושל פרשנים ביטחוניים היא להישען על פרמטרים מדידים: טווחי פגיעה, דיוק, עלות-תועלת. אך במקרה האיראני, הסתמכות בלעדית על כלים אלו עלולה להוביל להחמצה אסטרטגית.
מוחמד פריג הוא יזם חברתי ומנהל תוכנית "צעד" - תקשורת בונה אמון.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
ציטוט מתחילת הכתבה:
"התפיסה האיראנית המודרנית נשענת על שני עמודי תווך מרכזיים:
הגאווה הפרסית האימפריאלית – זיכרון היסטורי של תרבות מפוארת, רצף מדינתי ארוך, ותודעה של מרכזיות אזורית.
אתו... המשך קריאה
ציטוט מתחילת הכתבה:
"התפיסה האיראנית המודרנית נשענת על שני עמודי תווך מרכזיים:
הגאווה הפרסית האימפריאלית – זיכרון היסטורי של תרבות מפוארת, רצף מדינתי ארוך, ותודעה של מרכזיות אזורית.
אתוס הנרדפות השיעי – תפיסה דתית-תרבותית הרואה בסבל, הקרבה וקורבנות חלק בלתי נפרד מהצדק ומהייעוד ההיסטורי."
אם מחליפים "פרסית" ו"שיעית" ב"יהודית" או "עברית" או "ישראלית" מקבלים תמונת ראי של הצד הישראלי.
השיח הישראלי על מקומו של המיעוט הערבי נקלע בשנים האחרונות למבוי סתום ומסוכן. הוא מיטלטל בין שני קטבים שנדמים כמנוגדים, אך שניהם מובילים לאותה תוצאה עגומה.
בקוטב האחד עומד הימין הפופוליסטי, הדורש "שוויון בנטל" כסיסמה ריקה, ומציע סימטריה מזויפת של חובות ללא זכויות. בקוטב השני מתגבשת לאחרונה גישה חדשה, מסוכנת לא פחות, המציעה פשוט להרים ידיים.
מוחמד פריג הוא יזם חברתי ומנהל תוכנית "צעד" - תקשורת בונה אמון.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
השאלה היחידה שיש לה משמעות היא האם המיעוט הערבי בישראל מוכן לקבל (אידיאולוגית) את היותה של ישראל מדינת הלאום של העם היהודי. במילים אחרות: ישראל היא לא מדינת כל אזרחיה, אלא מדינה יהודית ... המשך קריאה
השאלה היחידה שיש לה משמעות היא האם המיעוט הערבי בישראל מוכן לקבל (אידיאולוגית) את היותה של ישראל מדינת הלאום של העם היהודי. במילים אחרות: ישראל היא לא מדינת כל אזרחיה, אלא מדינה יהודית לאומית ריבונית, עם מיעוטים שווי זכויות. אף "פליט" מ-1948 לא יחזור לישראל בעתיד, וישראל לא תשנה את פניה פתאום.
אם התשובה חיובית, הוא שותף. וכשותף, ניתן יהיה לתקן עבורו את חוק הלאום (כך שיכיר בו כמיעוט), להילחם בפשיעה, ולשלב אותו בשירות הלאומי. אם התשובה שלילית, אין טעם בכל זה. אפשר להתחיל לדרוך את השעון לאחור לקראת המלחמה הבאה.
כלי תקשורת פלסטיניים מדווחים כי מתנחלים הציתו מסגד ומכונית בכפר מימאס, מצפון לירושלים בגדה. בתיעוד מהמקום נראים נזקים לכניסה למסגד. לא דווח על נפגעים.
????مستوطنون إسرائيليون يحرقون مسجدًا ومركبة وشجرة زيتون خلال هجومهم على قرية مخماس شمال شرق القدس المحتلة – وسائل إعلام فلسطينية pic.twitter.com/XJZofXrpAO
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ השמיע איום נוסף נגד איראן לפגוע קשות באיראן במהלך עצרת בחירות באלסקה. "חכו ותראו מה נעשה לאיראן", אמר טראמפ. "די נמאס לנו, אתם יודעים, נמאס לנו".
Trump: Oh, wait until you see what we do to Iran. We're going to do a number. We sort of had it. You know we've had it. pic.twitter.com/iCeLL3AyjU
טראמפ הוסיף: "אם אתם רוצים לראות צרות, תנו לאיראן להשיג נשק גרעיני. אלה יהיו צרות אמיתיות".
לדבריו, העלייה במחירי הנפט בעקבות המלחמה עם איראן היא "מחיר קטן לשלם כדי למנוע מהם להשיג נשק גרעיני".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אישר אתמול בריאיון לערוץ 14 דיווחים שלפיהם ראש המודיעין המצרי, כאמל עבאס, הגיע בחשאי לישראל ימים לפני מתקפת חמאס ב־7 באוקטובר 2023, אולם אמר כי לא נפגש איתו, וציין כי כי היה באותו הזמן בטקס זיכרון לחללי צה"ל – דבר שהיה ידוע.
נתניהו טען כי אינו יודע עם מי נפגש עבאס וכי הדבר מוסתר ממנו. לדבריו, "ראש המודיעין המצרי היה כאן. הוא שהה בארץ משהו כמו 50 דקות. אני רוצה לדעת עם מי הוא נפגש. אני פונה לגורמי הביטחון, האכיפה – אני רוצה לדעת עם מי הוא נפגש. מישהו שנפגש איתו מנסה לטפול את זה עליי".
"הוא לא נפגש איתי, הוא לא שוחח איתי", המשיך נתניהו ותהה: "ממתי ראש מודיעין נפגש עם ראש מדינה?"
לפי דיווחים, עבאס הזהיר גורמים ישראליים כי חמאס מתכנן מתקפה גדולה אם ישראל לא תסכים לעסקה לשחרור אסירים ולמתן הקלות כלכליות.
לאחר פרסום הדיווחים על האזהרה, הודיע נתניהו: "לא הגיעה שום הודעה מוקדמת ממצרים, וראש הממשלה לא שוחח או נפגש עם ראש המודיעין מאז הקמת הממשלה – לא במישרין ולא בעקיפין".
בניגוד לדבריו, נתניהו נפגש עם עבאס כאמל בשנת 2021, והשניים אף תועדו יחדיו, בתמונה שיצאה מטעם לשכת ראש הממשלה.
נתניהו הערב בפטריוטים: "ממתי ראש מודיעין נפגש עם ראש מדינה? לא קרה לי פעם אחת. אין דבר כזה"
איראן נוקטת שיטות פעולה חדשות לתקיפת כלי שיט העוברים במצר הורמוז, במטרה לשמור על מחירי נפט גבוהים ולהשפיע על בחירות אמצע הכהונה בארצות הברית. כך אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס שני גורמים איראניים בכירים.
"בדיוק כשהם יחשבו שהם מתקרבים לנקודה שבה המחירים יירדו, אנחנו נרחיק אותם ממנה. זה משחק שחמט", אמר הגורם.
שני הגורמים סירבו לפרט את האסטרטגיה החדשה, אך אחד מהם אמר כי לפני כעשרה ימים החלה איראן להשתמש בשיטות תקיפה שונות נגד כלי שיט שלדעתה מפרים את המגבלות שהטילה. לדבריו, השינוי הוביל לעלייה במספר התקיפות נגד כלי שיט אלה.
האסטרטגיה כוללת שינוי הן בסוג התקיפות והן בתדירותן, ואחת ממטרותיה היא להשפיע על תוצאות הבחירות בארצות הברית, אמרו הגורמים.
"המטרה היא לסכל את מאמציהן של ארצות הברית ובעלות בריתה להוריד את מחירי הנפט בעולם", אמר אחד משני הגורמים.
לדבריהם, ההחלטה לאמץ את האסטרטגיה החדשה התקבלה בדרגים הבכירים ביותר בהנהגה האיראנית, והיא מתואמת באופן מלא בין כל הגורמים במערכת השלטון במדינה.
גורם צבאי אמריקאי, שדיבר בעילום שם, אישר כי איראן שינתה את שיטות הפעולה שלה באופן משמעותי אחד: לאחר שארצות הברית השמידה חלק ניכר מיכולות המכ"ם של איראן, החל משמרות המהפכה להשתמש בתצפיתנים לא חמושים בסירות קטנות כדי לזהות מטרות אפשריות, ובהן כלי שיט של הצי האמריקאי.
בשבוע שעבר, באירוע שלא דווח עליו עד כה, זיהה צבא ארצות הברית תצפיתנים איראנים שפעלו מספינת דאו, כלי שיט מסורתי, ודיווחו למשמרות המהפכה על מטרות, אמר הגורם. כוחות אמריקאיים התעמתו עם כלי השיט, הורו לאנשיו לנטוש אותו ולאחר מכן השמידו אותו. לדברי הגורם האמריקאי, לא היו נפגעים.
לדבריו, איראן אינה מוכנה לסכן את סירותיה המהירות שנותרו, ולכן לא הצליחה למנוע את הגידול ביצוא הנפט דרך המצר, בייחוד לאחר שהתקיפות האמריקאיות פגעו קשות בצי שלה.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שוקל את צעדיו הבאים נגד איראן, אך אמר כי לא יתקוף אותה שוב לפני הבחירות.
במקביל, ארצות הברית ממשיכה לאכוף את המצור הימי שהטילה על נמלי איראן ולהרחיב את הסנקציות, בניסיון להגביר את הלחץ הכלכלי על טהרן ולהביא אותה להסכם שיסיים את הסכסוך.
ב־48 השעות האחרונות אירעו לפחות חמש תקריות שבהן היו מעורבות מכליות ואוניות מסחריות אחרות באזור מצר הורמוז, ובהן תקיפות כטב"מים. כך עולה מניתוח נתונים של מקורות בתחום הביטחון הימי ומדיווחים שהועברו למרכז הבריטי לתיאום פעולות הסחר הימי (UKMTO).
על פי נתוני ארגון הימאות הבינלאומי של האו"ם (IMO), קצב התקריות היה דומה בקירוב לזה שנרשם ב־3–5 באוקטובר, דבר המצביע על הסלמה מחודשת.
"יש עלייה בקצב התקיפות, ונראה שהיא מכוונת", אמר גורם בתחום הביטחון הימי.
במסגרת האסטרטגיה החדשה מתכוונת טהרן גם להרחיב את האזור הגיאוגרפי שבו היא פועלת אל מעבר למצר הורמוז, למפרץ עומאן ולאזורים ימיים מרוחקים יותר, אמרו הגורמים האיראניים.
ניתוח שערכו גורמים בתחום הביטחון הימי, על סמך תקיפות שדווחו ל־UKMTO ולחברות אבטחה ימית באזור, מצביע על כך שהדבר אולי כבר מתרחש. מהנתונים עולה כי בימים האחרונים איראן תוקפת כלי שיט גם מחוץ למצר הורמוז, לרבות במים שמול חופי קטאר ואיחוד האמירויות.
הגורם האיראני השני הוסיף כי טהרן לא תאפשר לטראמפ להוריד את מחירי הנפט לפני הבחירות בנובמבר.
"בדיוק כשהם יחשבו שהם מתקרבים לנקודה שבה המחירים יירדו, אנחנו נרחיק אותם ממנה. זה משחק שחמט", אמר הגורם.
"כלי שיט כאלה לא יהיו בטוחים בשום מקום, אפילו מחוץ למצר הורמוז".
תצלום אוויר של סירות עוגנות מול חופי חצי האי מוסנדם בצפון עומאן, סמוך למצר הורמוז, 27 ביוני 2026 (צילום: AFP)
בסופו של דבר עשה ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, את מה שהיה צפוי מן הרגע הראשון: הבחירות שעליהן הכריז בחגיגיות, ושאותן העלה על נס בנאומו באו"ם, נדחו – שוב. הוא ביטל את הבחירות למועצה המחוקקת שנקבעו ל-28 בנובמבר, והוציא צו חדש לבחירות משולבות, לנשיאות ולמועצה המחוקקת, ב־11 בספטמבר 2027.
הדחייה אינה עניין פלסטיני פנימי בלבד. היא עשויה להשפיע עמוקות על ישראל – תלוי איזו ממשלה תקום כאן בעוד שבועיים – ועל המזרח התיכון כולו.
פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
בשבת (קודש) האחרונה, כמו בכל שבת כמעט, נרשמה שוב שורה ארוכה של אירועים אלימים בשטחים. פורסמו דיווחים על כמה מוקדי אלימות והפרעה למסיק הזיתים ברחבי יהודה ושומרון.
דווח על תקיפות של מוסקי זיתים פלסטינים, גניבת יבול ופגיעה ברכוש בכמה קהילות באזור רמאללה ובמוקדים נוספים.
דווח על פצועים בקרב מוסקים ועל מניעת גישה לחלקות חקלאיות, לצד תפיסת יבול וציוד.
דווח על פשיטות ומעצרים של פלסטינים בכמה אזורים ביהודה ושומרון במהלך השבת.
שום רב לא התלונן על חילול השבת. שום מפלגה דתית לאומית או חרדית לא איימה בפירוק הממשלה. שום שר דתי לא פנה לראש הממשלה על מנת שיפסיק את חילול השבת ואת האלימות המתרחשת בחסות השבת. אלימות בה מופעלים חיילי צה"ל בשבת שלא לצורך בניסיון למנוע פגיעה בפלסטינים או בעזרה למתפרעים – תלוי בסוג הכוח שנשלח לאירועי האלימות.
איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
השלטת חוקי ההלכה במקום חוקי הדמוקרטיה והסנהדרין כ"מנהיג העליון" במקום שלוש הרשויות הקיימות בדמוקרטיה - זוהי התמצית ; והכל בשביל לראו את הכהניסט-הלהביור מקבל זיקפה מסקילה !!! של עברייני... המשך קריאה
השלטת חוקי ההלכה במקום חוקי הדמוקרטיה והסנהדרין כ"מנהיג העליון" במקום שלוש הרשויות הקיימות בדמוקרטיה – זוהי התמצית ; והכל בשביל לראו את הכהניסט-הלהביור מקבל זיקפה מסקילה !!! של עבריינים ע"י אבנים.
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
לכל
תגובהופוסט
עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
בונוס:
הצטרפות לקבוצה הסגורה של זמן ישראל בפייסבוק המספקת הצצה מאחורי הקלעים של המערכת (למתחברים באמצעות פייסבוק בלבד)
עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.
ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.
תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו