JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פנחס ענברי: האם לב ח"כ רינאווי זועבי עם הבעיה הפלסטינית או עם ערביי ישראל? | זמן ישראל

האם לב ח"כ רינאווי זועבי עם הבעיה הפלסטינית או עם ערביי ישראל?

חברת הכנסת ג'ידא-רינאוי זועבי נפגשת עם ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, יחד עם השר עיסאווי פריג' ממרצ והשר במשרד האוצר חמד עמאר, ראש עיריית נצרת, ראש עיריית כפר קאסם וראשי המועצות כפר כנא, יפיע, כפר מנדא, כפר ברא, עילוט וריינה, 22 במאי 2022
חברת הכנסת ג'ידא-רינאוי זועבי נפגשת עם ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, יחד עם השר עיסאווי פריג' ממרצ והשר במשרד האוצר חמד עמאר, ראש עיריית נצרת, ראש עיריית כפר קאסם וראשי המועצות כפר כנא, יפיע, כפר מנדא, כפר ברא, עילוט וריינה, 22 במאי 2022

מה שעמד בבסיס המשבר קצר הימים של ח"כ ג'ידא רינאווי זועבי הוא שאלת הגדרת ערביי ישראל ומושא התייחסותם: האם הם פלסטינים בהגדרתם, המתייחסים לשאלות הבעיה הפלסטינית, או שהם ישראלים והגדרתם היא ישראלית ומושא התייחסותם הוא צרכי הערבים בישראל.

מה שעמד בבסיס המשבר קצר הימים של ח"כ רינאווי זועבי הוא שאלת הגדרת ערביי ישראל ומושא התייחסותם: האם הם פלסטינים בהגדרתם ועוסקים בבעיה הפלסטינית, או שישראלים בהגדרתם ועוסקים בערביי ישראל

אם נשים לרגע בצד את סוגיית מינויה לקונסול ישראל בשנחאי, הרי המשבר החל כמחאה על נעשה בירושלים ומראות לווייתה של העיתונאית שירין אבו עאקלה, כלומר: ההזדהות עם הבעיה הפלסטינית הכריעה את הכף. אבל המשבר הסתיים בפגישה אצל יאיר לפיד, כשהיא מוקפת בראשי ערים ערביות ובהבטחות תקציב חדשות. כלומר: בסופו של דבר, מה שקבע במקרה שלה, לא היו הבטחות בעניין "תהליך השלום" ו"הכיבוש", אלא תקציבים לסקטור הערבי בצפון הארץ.

מדוע בצפון הארץ? כאן אנו נחשפים לחלוקה פנימית בין הערבים בישראל בין הנגב למשולש ולצפון. בהכללה רבה – המאוחדת של מנסור עבאס שמה דגש בסיוע לסקטור הבדואי בנגב. זאת על חשבון צפון הארץ – המזוהה עם המשותפת, והמשולש אום אל פחם – המזוהה עם ראיד סלאח. בעוד שזו החלוקה שהייתה נהוגה עד כה, הרי שדרישות התקציב של ראשי העיריות שהתלוו אליה לפגישה עם יאיר לפיד, היו מעין תיקון והחזרת שיווי המשקל בין הדאגה לבדואים לבין הדאגה לשאר הערבים.

השאלה כרגע היא האם ח"כ רינאווי זועבי תשתף את המשותפת או את המאוחדת של מנסור עבאס בקרדיט על ההישג. מה שמביא אותנו לעוד היבט של משבר רינאווי זועבי – ההתרחקות של הערבים מן השמאל הישראלי. זאת מתוך אכזבה מיכולותיו המוגבלות לדאוג לערבים, כולל מימוש הבטחה לתפקיד בכיר בסין.

המשבר נוהל ישירות מול לפיד, ולא מול מרצ והעבודה, שאלה שתי המפלגות של תהליך שלום. אם המגמה שראינו של העדפת תקציבים על פני ססמאות לאומניות תתחזק, הרי שמפלגות השמאל בישראל יישארו בלי תומכים ערבים ב"פתרון הבעיה הפלסטינית".

רינאווי זועבי נשארת בקואליציה – פורמלית במרצ, אבל לא מהותית. היא תהיה עכשיו מתואמת עם הרשימות הערביות. מאוחדת או משותפת? את זה נראה בהמשך.

רינאווי זועבי נשארת בקואליציה – פורמלית במרצ, אבל לא מהותית. היא תהיה עכשיו מתואמת עם הרשימות הערביות. מאוחדת או משותפת? את זה נראה בהמשך

זה יותר נראה כמתכתב עם עמדות המאוחדת שאינן פלסטיניות אלא ישראליות, אבל ליבה של רינאווי עם המשותפת. כרגע היא הלכה בכיוון הישראלי הפרגמטי אבל לבה עם הבעיה הפלסטינית.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 367 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 2 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.