JavaScript is required for our website accessibility to work properly. שובו של הצלב האדום: דגל סנט ג'ורג' חזר לרחובות אנגליה כחלק מהמחאה נגד הפליטים | זמן ישראל
מפגינים קוראים לסגור את מלון המהגרים "בל" בעיירה אפינג שליד לונדון, 8 באוגוסט 2025 (צילום: HENRY NICHOLLS / AFP)
HENRY NICHOLLS / AFP
דגל סנט ג'ורג' חזר לרחובות אנגליה כחלק מהמחאה נגד הפליטים

שובו של הצלב האדום

הדגל האנגלי המסורתי, ששנים רבות נזנח הצידה לטובת דגל הממלכה המאוחדת האיקוני, עשה הקיץ קאמבק בחסות המחאה נגד הפליטים והמהגרים בבריטניה ● האם מדובר במפגן פטריוטיות של ליכוד חברתי, או תקדים מסוכן שמאיים על המתינות הבריטית המסורתית?

עריכה

אפינג היא עיירה שקטה בפאתי לונדון, התחנה האחרונה באחד מקווי הרכבת התחתית, שעולה בשלב זה מעל לפני הקרקע כשהיא חוצה את יער אפינג ועיירות דומות במחוז אסקס.

עמוק באזור הכפרי, התמרורים מזהירים מפני צבאים וחיות בר אחרות שחוצות את הכבישים הצרים ובשבת האחרונה של אוגוסט, המקומיים ישבו בפאב המקומי לכוס בירה או קפה בשמש הנעימה.

זה נראה כמו יום קיץ אידיאלי, אבל ניתן היה להבחין שמשהו אינו כשורה. שורת גזעי עצים גדולים חסמה את המעבר, על הקירות צוירו כתובות נגד מהגרים וכיכרות תנועה רבות באזור כוסו בצלבים אדומים

זה נראה כמו יום קיץ אידיאלי, אבל ניתן היה להבחין שמשהו אינו כשורה. שורת גזעי עצים גדולים חסמה את המעבר לחלקת דשא רחבה ביער. על קירות אחד המוסכים הסמוכים צוירו כתובות נגד מהגרים וכיכרות תנועה רבות באזור כוסו בצלבים אדומים.

הדבר הבולט ביותר היה דגלים רבים שהתנוססו על פנסי הרחוב באזור: דגלי בריטניה ובעיקר דגל סנט ג'ורג' האנגלי – צלב אדום על רקע לבן. באנגליה, ביום שאינו הכתרת מלך חדש או טורניר כדורגל גדול, זהו משהו יוצא דופן.

דגלי בריטניה ודגלי סנט ג'ורג' במהלך מצעד נגד הגירה שקרא לגירוש המוני, במנצ'סטר, אנגליה, 2 באוגוסט 2025 (צילום: PETER POWELL / AFP)
דגלי בריטניה ודגלי סנט ג'ורג' במהלך מצעד נגד הגירה שקרא לגירוש המוני, במנצ'סטר, אנגליה, 2 באוגוסט 2025 (צילום: PETER POWELL / AFP)

אנגליה אינה ארצות הברית, שבה כל בית פרטי מניף דגל, או מדינת ישראל בתקופת משבר – ומי כבר זוכר מתי לא הייתה תקופה כזו – שנאחזת בכוח בדגל בייאוש. אנגליה היא מקום שאתה יכול להעביר חודשים שלמים מבלי להיתקל בדגל מלבד בפרלמנט.

במציאות כזו שבה הדגלים לא נראים כמעט, דגל הוא לא רק סמל לאומי בסיסי ומוכר, אלא הצהרה. הדגל הוא טווח רגשות וזהויות שמשתנות עם הזמן. הוא יכול להיות חגיגי, מלכד, מזמין או בדיוק ההיפך. ובתקופה הזו, הדגל הוא בעיקר אצבע בעין ותמונת מצב של החברה השסועה והמערכת הפוליטית בבריטניה ובאנגליה בפרט.

במציאות שבה הדגלים לא נראים כמעט, דגל הוא לא רק סמל לאומי בסיסי ומוכר, אלא הצהרה. ובתקופה הזו, הדגל הוא בעיקר אצבע בעין ותמונת מצב של החברה השסועה והמערכת הפוליטית בבריטניה ובאנגליה בפרט

הדגל הבריטי מטבעו הוא סמל מתון יותר, הוא איקוני וכולל את כל חלקי הממלכה, ומהגרים נוטים להרגיש בנוח תחתיו – לעומת הדגל האנגלי שעלול ליצור מתח.

בשנות השבעים, הדגל האדום-לבן היה בעיקר מאיים. הוא היה נפוץ בקרב תנועות ימין קיצוניות וגזעניות בעלות מאפיינים נאצים, גלוחי ראש וחוליגנים. הוא נופנף בהפגנות אלימות כאיום כלפי כל מי שלא היה לבן או שותף לאידאולוגיה.

מפגינים עם דגלי סנט ג'ורג' ודגלי בריטניה מתאספים מחוץ למלון המהגרים "בל" בעיירה אפינג, 29 באוגוסט 2025 (צילום: CARLOS JASSO / AFP)
מפגינים עם דגלי סנט ג'ורג' ודגלי בריטניה מתאספים מחוץ למלון המהגרים "בל" בעיירה אפינג, 29 באוגוסט 2025 (צילום: CARLOS JASSO / AFP)

באופן מרתק, הדגל חזר להיות שייך לכל חלקי החברה דווקא על ידי אוהדי נבחרת הכדורגל הרב-גזעית, שנטרלו את המטען הפוליטי. יום אחד במהלך המשחקים האולימפיים בלונדון ב-2012, נסעתי ליד משפחה ממוצא הודי ברכבת לאצטדיון האולימפי ואב המשפחה שאל את בנו האם הוא זכר להביא דגל איתו. הבן בדק בתיקו ושלף את דגל בריטניה, סוג של אוטופיה לעומת שנות השבעים.

והנה, 13 שנה מאוחר יותר, הדגל האנגלי שוב קיבל זהות חדשה-ישנה. אלו לא המועצות המקומיות שהניפו את הדגל על פנסי הרחוב באפינג, אלא תושבים זועמים.

באופן מרתק, הדגל חזר להיות שייך לכל חלקי החברה דווקא על ידי אוהדי נבחרת הכדורגל הרב-גזעית שנטרלו את המטען הפוליטי, וכעת הדגל האנגלי שוב קיבל זהות חדשה-ישנה

היוזמה החלה בברמינגהם, שם המועצה המקומית לא מתפקדת והעיר טובעת בהרי אשפה, ומשם התפשטה לרחבי בריטניה. הדגלים באסקס נתלו באופן פיראטי על עמודים ופנסים – שורה ארוכה של דגלים בחצי התורן, שיצרו תחושת אבל או חירום. המוחים גם ריססו בצלב אדום את איי התנועה, שלטי רחוב ומעברי חצייה.

באפינג, הצלב החשוב ביותר הוא על שלט שמוביל למלון "בל" על המילה "קבלה" ועל "חניה לבעלי מוגבלויות". אין קבלה ואין חניה.

שוטרים עומדים מחוץ למלון "בל" בעיירה אפינג ליד לונדון, 31 באוגוסט 2025 (צילום: AP Photo/Alberto Pezzali)
שוטרים עומדים מחוץ למלון "בל" בעיירה אפינג ליד לונדון, 31 באוגוסט 2025 (צילום: AP Photo/Alberto Pezzali)

באותו יום ראשון לפני שבועיים, הרחוב הראשי נראה תמים למראה, כמו כל רחוב ראשי, אבל לפנות ערב התארגנה תהלוכת מחאה של אלפי אנשים, שעשו את דרכם למלון "בל" תוך כדי שירת Rule Britania ושירים פטריוטים אחרים.

המלון העגום והמיושן למראה שמוקף מחסומי משטרה הוא מקלט ל-138 פליטים שהגיעו לבריטניה ונמצאים כעת במוקד של סערה ארצית לאחר שאחד החוסים בו, גבר אתיופי, הטריד נערות בנות 14. לפי כתב אישום שהוגש נגדו, הוא הציע להן להתנשק ו"לעשות תינוקות אפריקאים יפים", גם אחרי שאלו אמרו לו שהן בנות 14 בלבד. זה היה הניצוץ שהוביל להפגנות קשות מול המלון ובהמשך לתליית דגלים וצעדות ברחבי הממלכה.

המלון המיושן שמהווה מקלט ל-138 פליטים הפך למוקד סערה ארצית, לאחר שאחד מהחוסים בו, גבר אתיופי, הטריד נערות בנות 14. זה היה הניצוץ שהוביל להפגנות קשות מול המלון ובהמשך לצעדות ברחבי הממלכה

ביום שישי לפני שלושה שבועות, ניצח משרד הפנים הבריטי בערעור שהגיש לבית המשפט אחרי שהצטווה לפנות את המלון. המשרד קיבל אישור להמשיך לקלוט את מבקשי המקלט, אבל הבטיח להתאמץ לפנות את כל המלונות מפליטים.

"הזכויות של מבקשי המקלט גוברים על חששות המקומיים", נכתב בערעור – משפט שהודהד בכלי התקשורת ובהפגנות.

מפגינים נגד מלון המהגרים "בל" בעיירה אפינג הסמוכה ללונדון, 31 באוגוסט 2025 (צילום: Chris J Ratcliffe / AFP)
מפגינים נגד מלון המהגרים "בל" בעיירה אפינג הסמוכה ללונדון, 31 באוגוסט 2025 (צילום: Chris J Ratcliffe / AFP)

הקיץ של 2025 עמד בסימן מסע ההופעות של להקת "אואזיס", שמילאה אצטדיונים בסבב האיחוד שלה, אחרי 16 שנה. ההמונים שרו עם האחים גלאגר "אל תביטו אחורה בזעם", אבל ברחובות הכעס הלך והצטבר.

זה היה קיץ חם ויבש. לא היו שיאים של חום בלתי נסבל אלא תקופות ארוכות של יובש ומעלות מעל לממוצע. גם המערכת הפוליטית הולכת ומתחממת לאורך זמן, אם כי שיא דרמטי, כמו מהומות סאות'פורט בשנה שעברה – כשרצח המוני של ילדות הוביל להתפרעויות קשות ברחבי בריטניה – טרם התרחש.

העילה המיידית להפגנות כעת הייתה אכסון מבקשי מקלט במלונות באפינג ובערים אחרות. אך הסיבות העמוקות יותר הן משבר מבקשי המקלט, מהגרים לא חוקיים וגלי הגירה גדולים, שמעצבים את הפוליטיקה המקומית

העילה המיידית להפגנות כעת הייתה, כאמור, אכסון של מבקשי מקלט במלונות באפינג ובערים אחרות. אך הסיבות העמוקות יותר הן משבר מבקשי המקלט, מהגרים בלתי חוקים וגלי הגירה גדולים, שמעצבים את הפוליטיקה הבריטית והאירופאית בשנים האחרונות.

ההסכמה הגורפת היא כי המערכת השבורה בבריטניה וביבשת הובילה לגבולות פרוצים, בעיקר בתעלת למאנש, משם מגיעים עשרות אלפי מהגרים לא חוקיים על סירות מנוע קטנות. אי-נחת גדולה גוררים גם המספרים הגדולים של מהגרים חוקיים וההטבות הנדיבות שמקבלים אותם מהגרים ומבקשי מקלט.

נואל גלאגר (מימין) אוחז בידו של אחיו ליאם גלאגר כשהם עולים לבמה בקרדיף, ויילס, להופעה הראשונה של אואזיס מזה 16 שנה. 4 ביולי 2025 (צילום: Scott A Garfitt/Invision/AP)
נואל גלאגר (מימין) אוחז בידו של אחיו ליאם גלאגר כשהם עולים לבמה בקרדיף, ויילס, להופעה הראשונה של אואזיס מזה 16 שנה. 4 ביולי 2025 (צילום: Scott A Garfitt/Invision/AP)

הבעיה החלה בתקופת שלטון השמרנים אבל פוגעת קשות גם במפלגת הלייבור, שתקועה בין הפטיש לסדן. מצביעי לייבור מסורתיים מתחלחלים כשהם שומעים את ראש הממשלה קיר סטארמר מדבר על הצורך למנוע מבריטניה להפוך ל"אי של מהגרים". שמאלה מהלייבור, הנושא הזה אפילו לא עולה לדיון מחמת חשד לגזענות, ייסורי מצפון פוסט-קולוניאליסטים ותחושות אשם של לבנים.

זו הבטן הרכה של הממשלה. יחד עם האופן הלא מרשים שבה ממשלת סטארמר מתפקדת, זוהי הרוח שמנענעת את הדגלים. חלקים גדולים בציבור הבריטי, בעיקר ממעמד הפועלים הלבן, מרגישים שהערכים שלהם מבוזים, שקולם לא נשמע במערכת הפוליטית ושהם בתחתית סולם העדיפויות לעומת מהגרים ומיעוטים אתניים.

בעיית המהגרים זו הבטן הרכה של ממשלת הלייבור, שתקועה בין הפטיש לסדן, בעוד חלקים גדולים בציבור הבריטי מרגישים שהערכים שלהם מבוזים ושהם בתחתית סולם העדיפויות לעומת מהגרים ומיעוטים

חוסר הפופולריות של הממשלה בסקרים למרות הרוב היציב בפרלמנט מלבה את הרוחות, בעיקר לאור הפופולריות של נייג'ל פרג' ומפלגתו "Reform UK"  בסקרים. המפלגה, שמשגשגת בימין לאחר קריסת השמרנים, עשויה להפוך למשמעותית בגודלה בבחירות הבאות. עד כה, החשש מכוחו של פרג' המיט על בריטניה את הברקזיט, וכעת הוא שוב מכתיב את הטון.

אומנם מדובר רק בסקרים והבחירות הבאות צפויות להיערך רק בקיץ 2029, אבל הקיץ הזה מעיד בעיקר על קווי השבר בחברה הבריטית ועל הצפוי במערכת הפוליטית. פרג' הבטיח קמפיין גירוש חסר תקדים בהיסטוריה הבריטית ברגע שהוא יעלה לשלטון, בטקסט שכאילו יצא מפנקסו של דונלד טראמפ.

נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת "Reform UK" בוועידת המפלגה בבירמינגהם, אנגליה, 5 בספטמבר 2025 (צילום: Oli SCARFF / AFP)
נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת "Reform UK" בוועידת המפלגה בבירמינגהם, אנגליה, 5 בספטמבר 2025 (צילום: Oli SCARFF / AFP)

אנשי "הניפו את הדגל" מבטאים גם משהו עממי, מקומי ואותנטי – אבל גם משהו מרוח התקופה הכלל-עולמית, הטראמפיסטית, המניפולטיבית והאופורטוניסטית, שמנצלת את השכבות החלשות ביותר.

הפרופסור לקרימינולוגיה ג'יימס טרדוול מאוניברסיטת סטפורדשייר ייצג בשרשור מרתק בטוויטר את נקודת המבט של הדגלנים:

"זוהי צמיחה של תנועה של אנשים שכועסים עמוקות על המצב. עיריית בירמינגהאם לא מפנה אשפה ולא מטפלת בכבישים אבל מורידה דגלים למשל.

"חלק חשוב בתנועה הזו הוא שהיא מרגיזה בדיוק את האנשים שהיא רוצה לעצבן. האנשים שמגיבים באופן הביקורתי ביותר הם אלו שמניפי הדגלים הכי רוצים להכעיס. ככה זה עובד.

"הם מבטאים את הצביעות של אותם אנשים, שהם בדרך כלל הראשונים לנפנף בדגלים ושלטים – דגלי האיחוד האירופאי, דגלי גאווה, דגלי אוקראינה, דגלי פלסטין, כל דגל שיראה ש'הפוליטיקה שלי היא מתקדמת ומכילה'".

פרופ' טרדוול מפנה את זעמו בעיקר אל מי שהוא מכנה "קוראי הגארדיאן", שם קוד אנגלי מקובל לעירונים, מבוססים, פרוגרסיביים ומטיפי מוסר בלתי נלאים. בכל מדינה יש כאלו.

"בוא נראה את שרי הממשלה ושכמותם חיים עם מבקשי מקלט מתחת לבית שלהם", אמרה אחת הצועדות באפינג.

הזעם מופנה אל "קוראי הגארדיאן", שם קוד אנגלי מקובל לעירונים, מבוססים, פרוגרסיביים ומטיפי מוסר בלתי נלאים. בכל מדינה יש כאלו. "בוא נראה את שרי הממשלה ושכמותם חיים עם מבקשי מקלט מתחת לבית שלהם"

התחושה הרווחת בקרב המוחים היא שיש מגזרים שמקבלים הכול – כוח, דיור, הכנסה, מעמד חברתי וייצוג – ואילו אחרים החיים בשוליים וזוכים לבוז בלבד.

טרדוול מסביר: "רבים מהם כועסים על הדרך שבה סטנדרטים כפולים פועלים, בעיקר בנוגע לאסלאם. אפשר לראות שישנה תחושה של גזענות הפוכה. גזענות אנטי לבנה ואנטי אנגלית שזוכה לתמיכה".

מפגינים קוראים לסגור את מלון המהגרים "בל" בעיירה אפינג שליד לונדון, 8 באוגוסט 2025 (צילום: HENRY NICHOLLS / AFP)
מפגינים קוראים לסגור את מלון המהגרים "בל" בעיירה אפינג שליד לונדון, 8 באוגוסט 2025 (צילום: HENRY NICHOLLS / AFP)

לכן הנפת דגל סנט ג'ורג' אפקטיבית כל כך. היא גם מחזקת את הערכים של אותו מעמד פועלים לבן, וגם מערערת את תחושת הביטחון של המעמד הבינוני הצדקני. היא מבטאת חוסר אמון במערכת וגם חשש מגלי ההגירה, שמשנים את פני החברה במקומות רבים.

הבעיה היא עם אלו שלא מסתפקים בלעצבן את "קוראי הגארדיאן" ולדרוש ייצוג הולם בחברה. הלך הרוח הזה שחרר כמה מגמות מאיימות. בצעדות רבות הושמעו קריאות גזעניות, בריטים לא לבנים החלו לחוש חוסר ביטחון וברשתות החברתיות הפיצו כוכבי הימין שקרים במטרה להתסיס.

הנפת דגל סנט ג'ורג' מחזקת את הערכים של מעמד הפועלים הלבן, וגם מערערת את תחושת הביטחון של המעמד הבינוני הצדקני. היא מבטאת חוסר אמון במערכת וגם חשש מגלי ההגירה, שמשנים את החברה הבריטית

טומי רובינסון, פעיל מוכר ואפקטיבי – וגם, למרבה הבושה, אליל של פעילי הסברה ישראלים – הציג אדם שחור משחק עם ילדות לבנות עם רמיזות בוטות. האיש היה סב ששיחק עם נכדותיו, אבל הוא נאלץ לרדת למחתרת בשל איומים שקיבל.

דאגלס קרסוול, חבר פרלמנט לשעבר ממפלגתו של פרג', צייץ: "מאפינג ועד לים, בואו נהפוך את אנגליה לחופשית מעבדול". בסקוטלנד איימה ילדה בת 12 על זוג בולגרי עם גרזן וסכין. היא הפכה לגיבורה אחרי שטענה שהם תקפו אותה.

חברי מפלגת הימין הקיצוני "בריטניה תחילה", פול גולדינג (שורה קדמית משמאל) ואשלי סיימון (שורה קדמית מימין), מובילים מצעד נגד הגירה שקרא לגירוש המוני, במנצ'סטר, אנגליה, 2 באוגוסט 2025 (צילום: PETER POWELL / AFP)
חברי מפלגת הימין הקיצוני "בריטניה תחילה", פול גולדינג (שורה קדמית משמאל) ואשלי סיימון (שורה קדמית מימין), מובילים מצעד נגד הגירה שקרא לגירוש המוני, במנצ'סטר, אנגליה, 2 באוגוסט 2025 (צילום: PETER POWELL / AFP)

בתחנות רדיו וטלוויזיה ימניות דשו בנושא שוב ושוב. הם זיהו את נקודת התורפה הזו, תוך שהם מדברים על גאווה לאומית ודגלים ופטריוטיות, ובאותה נשימה כמעט, גם על דונלד טראמפ הנערץ וסגנו ג'יי. די. ואנס. "איך להם יש אנשים כאלו ואנחנו נתקענו עם הלייבור", אמרה מגישה פופולרית.

למרות שיפור בנתוני ההגירה בחודשים האחרונים, מפלגת הלייבור מתקשה להרגיע את הרוחות. שרת הפנים איווט קופר התראיינה ל-BBC וסיפרה שיש לה בבית דגלים ושאר חפצים בצבעי הדגלים הלאומיים. "אלוהים אדירים", הגיב הפרשן הפוליטי ניק כהן, "היו זמנים בהם הבריטים התגאו בכך שהם לא עושים רעש על דגלים ופטריוטיות".

בלייבור מתקשים להרגיע את הרוחות. שרת הפנים סיפרה ל-BBC שיש לה דגלים וחפצים בצבעי הדגל, המראיין התחלחל: "אלוהים אדירים, היו זמנים בהם הבריטים התגאו בכך שהם לא עושים רעש על דגלים ופטריוטיות"

סטארמר גם כן היה צריך לספק תשובות ואמר: "יש לנו בדירה דגל סנט ג'ורג' ואני חושב שזה פטריוטי. סמל גדול של האומה שלנו. אני לא חושב שהם צריכים להשתמש בדגלים באופן שמבזה או מקטין מערכם".

ואכן, מעניין מה חושבים אותם פטריוטים כשהם הולכים או נוהגים על פני הדגל שריססו. או האם הצלב האדום שצויר על מזרן לבן מוכתם שהיה זרוק על מדרכה תורם לגאווה הלאומית. או שהם יודעים שמדובר באקט של סימון טריטוריה ושל מסר מאיים. זו לא פטריוטיות, אלא האשמה בחוסר פטריוטיות.

מעבר חצייה שעליו צוירו צלבי סנט ג'ורג', ברחוב סמוך למלון "בריטניה אינטרנשיונל" בקנרי וורף שבלונדון, שלפי דיווחים הממשלה מתכננת להשתמש בו לשיכון מבקשי מקלט, 22 באוגוסט 2025 (צילום: CARLOS JASSO / AFP)
מעבר חצייה שעליו צוירו צלבי סנט ג'ורג', ברחוב סמוך למלון "בריטניה אינטרנשיונל" בקנרי וורף שבלונדון, שלפי דיווחים הממשלה מתכננת להשתמש בו לשיכון מבקשי מקלט, 22 באוגוסט 2025 (צילום: CARLOS JASSO / AFP)

באפינג, ביום ראשון האחרון של הקיץ, היו כאלו שכבר התעייפו. "בתי גרה כאן ואני מבין את החששות של תושבי המקום", הסביר לי פנסיונר חביב. "מערכת ההגירה פרוצה מדי ויש מקום לארגון מחדש, אבל אני לא חושב שאיומים ואלימות הם הדרך הנכונה. בוא נקווה שמזג האוויר יתקרר ואיתו גם הרוחות".

ההערכה השקולה, המאוזנת והמפוכחת הייתה דרך הביניים הבריטית הקלאסית, שכרגע נמצאת תחת איום.

גם שיקול הדעת הבריטי, המאוזן והשקול, נמצא כעת תחת איום. "מערכת ההגירה פרוצה מדי, אבל אני לא חושב שאיומים ואלימות הם הדרך לשנות. בוא נקווה שמזג האוויר יתקרר ואיתו גם הרוחות", הסביר פנסיונר חביב

בדרך חזרה ללונדון עצרתי ברמזור. לידי התנדנד אדם בטרנינג אפור, ביד אחת פחית בירה ובשנייה פחית ספריי אדום, והוא ניסה לרסס צלב על השטח המפריד בין הנתיבים.

לרוע מזלו הוא ניסה לרסס עם פחית הבירה. לפחות הוא לא ניסה לשתות את ספריי הצבע.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
דרך הביניים המתונה המנומסת התאימה לבריטים פעם לפני שחל גידול באוכלוסיה של מעל 20% מאז שנות ה80 , ורובם מהגרים. בסקרים חצי מהבריטים חשים איום על אופי המדינה, על זמינות עבודה, על יסודות... המשך קריאה

דרך הביניים המתונה המנומסת
התאימה לבריטים פעם
לפני שחל גידול באוכלוסיה
של מעל 20% מאז שנות ה80 , ורובם מהגרים.
בסקרים חצי מהבריטים חשים איום
על אופי המדינה, על זמינות עבודה,
על יסודות התרבות ועל תחושת הבטחון.
ערים מרכזיות הפכו רב לאומיות
בהרכב, תעסוקה, בשפה ועוד.
כשיש קשיים כלכליים, ממסדיים,
חלק מהאשם מופנה, כמו תמיד, למיעוטים.
(בגרמניה נתון מהימים האחרונים-
בין מקבלי תשלומי הרווחה, השם הכי שכיח מוחמד, והשם השלישי הכי נפוץ אחמד-
זו לא אמירה גזענית, אלא עובדה חברתית
כלכלית זהותית).

עוד 1,858 מילים ו-3 תגובות
כל הזמן // יום שלישי, 19 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

טראמפ: לבקשת ריאד, אבו דאבי ודוחה, השהיתי מתקפה גדולה נגד איראן שתוכננה למחר

אף שבג"ץ פסל את הדחת בהרב־מיארה, לוין אמר שמאז ההצבעה להדיחה הוא מחרים אותה וקרא לממשלה לנהוג כמותו ● דיווחים: התצהיר, שמסר הקצין שחקר את גופמן, יסייע לאחרון להתמנות לראש המוסד ● רחפן נפץ שחזבאללה שיגר פגע בשטח הארץ, בקרבת גבול לבנון ● צה"ל הודיע שכוחותיו תקפו והרגו באזור בעלבכ שבלבנון את מפקד הג'יהאד האסלאמי של אזור הבקעא

לכל העדכונים עוד 44 עדכונים

בחירות 2026 – על חודם של מאות קולות

ארבע שנים של מחאה מאומצת מתנקזות ליום אחד – יום הבחירות, ואנחנו עדיין ללא רוב מוצק. הגושים נראים קשיחים אבל האמת שונה. מאות בודדות של קולות יכולים לקבוע את גורל המערכה כולה, לדורות רבים.

האם ההיסטוריה ראתה דרמות כאלה? כן

בבחירות לנשיאות ארצות הברית של שנת 2000 – מדינת פלורידה הכריעה. פער של 537 קולות מתוך כ-6 מיליון מצביעים הכריע לטובת ג'ורג' בוש הבן הרפובליקאי מול לוחם איכות הסביבה הדמוקרטי אל גור.

נחום קשב הוא מהנדס תוכנה, מייסד חברת ktm. מתנדב סדרתי, פעיל בעמותות מחשבות של שלום (מנכ"ל לשעבר), בואונדבר דמוקרטיה, עמותת הצנחנים וידיד לחינוך מתמטי.

ד"ר גלית וידמן ששון היא בעלת דוקטורט בשפה וקוגניציה, מנחה, מאמנת ומפיצה של גישת תקשורת מקרבת בבית, בעיר ובמדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 888 מילים

גם בים הרחפנים עושים צרות

אופנת הדיג באמצעות רחפנים ממלאת את הים בקרסים ובמאות מטרים של חוטי דיג, שגולשים, שחיינים וצבים מסתבכים בהם ● הפתרון המפתיע מגיע מהאוויר: בחברה להגנת הטבע גילו שתקנות הטיס המעודכנות אוסרות על השלכת חפצים מרחפן, וכך נסללה הדרך לאיסור גורף על דיג באמצעות רחפנים ● טל רז, שהצילה שתי צבות שנלכדו בסבך החוטים: "אפשר לנשום לרווחה"

לכתבה המלאה עוד 1,175 מילים
אמיר בן-דוד

"דמוקרטיה על ספסל הנאשמים"

סִפרו של ליאב אורגד, "דמוקרטיה על ספסל הנאשמים: משפט בשלוש מערכות" (דביר, אוניברסיטת רייכמן, 2026), נפתח בהבטחה לדיון סוקרטי המתיימר לבחון את השיטה הדמוקרטית על יתרונותיה וחולשותיה.

הכותב בחר לדון בנושא במסגרת של משפט פומבי החוזרת, ולו במידה מסוימת, אל המרחב האתונאי של שכנוע, הצגת טיעונים והכרעה ציבורית.

ד"ר עופר חן הוא בוגר החוגים להיסטוריה, פילוסופיה ותלמוד ובעל פוסט דוקטורט במשפטים מאוניברסיטת תל אביב. ספריו ומחקריו מקיפים נושאים רבים ומגוונים, החל מחקר המשיחיות היהודית, היסטוריה של המשפט הישראלי וכלה בספרות מודרנית ותולדות ההלכה. משמש כחוקר במכון לחקר התפוצות באוניברסיטת תל אביב. חבר אגודת הסופרים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,038 מילים

"המחבלים יצרו כאוס והזירות זוהמו. צריך להתאים את דיני הראיות למציאות"

בעוד כשנה יקום בית הדין המיוחד למחבלים שהשתתפו בשבעה באוקטובר ● עו"ד יעל ויאס גבירצמן תייצג שם מאות משפחות נפגעים ● בשיחה עם זמן ישראל, היא מדברת על חשיבות החוק שדן בפשעים חסרי תקדים, הקושי הראייתי, החשיבות לשמירה על זכויות הקורבנות ועל החשיפה לחומרים ● "כשאני בתפקיד יש לי משימה, אבל כשאני אלך לתערוכה - שם אני אבכה"

לכתבה המלאה עוד 1,417 מילים

למקרה שפיספסת

מדינה בנסיבות מחמירות

פרשת תקיפתו ורציחתו של ימנו בנימין זלקה ז"ל מסעירה את הציבור הישראלי גם בימים בהם סערות אחרות פוקדות אותנו יום אחר יום, שעה אחר שעה, ומות חיילינו ורציחתם של אזרחינו הפכו למרבה הזוועה לעניין יומיומי. אתייחס לדברים בהקשר המשפטי הספציפי וזה הכללי יותר.

ישראל ידעה פרשות ומעשי רצח רבים מאוד, כשבשנים האחרונות חלה עליה תלולה במספר הרוצחים ובעיקר – הנרצחים (יש רוצחים שדמם של כמה קורבנות על ידיהם). ועדיין, אנו זוכרים מתוכם בעיקר את מעשי הרצח האכזריים ביותר, אלה שהדעת אינה יכולה להכיל והלב מתפקע מולם.

ד"ר גל לברטוב, עו"ד, מרצה למשפטים וסופר. לשעבר מנהל המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה. הוא בוגר המכללה לביטחון לאומי של צה"ל והפקולטה למשפטים של אונ' בר-אילן, מוסמך הפקולטה למשפטים של אונ' תל-אביב והפקולטה למדעי החברה של אונ' חיפה ובעל תואר דוקטור לפילוסופיה מטעם הפקולטה למשפטים והסנט של האוניברסיטה העברית. מאז הצהרת יריב לוין בינואר 2023 על תוכניותיו לריסוק הדמוקרטיה הישראלית מקדיש גל את מרב זמנו, לצד אלפי אזרחים מודאגים כמוהו, להגנה על ישראל ואזרחיה מפני ממשלתם.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,139 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

תחת מסך עשן של נוסחים מתחלפים, שמחה רוטמן דוהר לאישור הצעת החוק שתנתק את המחלקה מהפרקליטות ● החוק נועד לייצר גוף חקירות פרטי של שר המשפטים, כזה שיוכל להפקיע תיקים מהיועמ"שית ולהטיל אימה על המערכת ● התעקשות הקואליציה להעביר את החוק לפני פיזור הכנסת מוכיחה שהם שכחו כלל בסיסי בדמוקרטיה: הכוח הזה יכול ליפול בקרוב לידי האופוזיציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 903 מילים

הפתק של הרב לנדו מפחיד את נתניהו הרבה יותר מאזהרות הרמטכ"ל

האזהרות על צבא שקורס תחת הנטל לא מרשימות את ראש הממשלה כמו האיום של המנהיג הליטאי לפרק את גוש הימין ● מבועת מהאפשרות לאבד את החרדים רגע לפני אישור חוקי ההפיכה המשטרית, נתניהו פותח במסע לחצים על מורדי הליכוד כדי להעביר את חוק ההשתמטות בדקה התשעים ● התפטרות משה ארבל מוכיחה שגם בש"ס מתחילים להבין לאן נושבת הרוח ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 682 מילים

שוק האג"ח מבהיר כי המלחמה כבר חלחלה עמוק לתוך כלכלות העולם

התרסקות שוק האג"ח העולמי בסוף השבוע היא לא עוד "יום אדום" טכני בבורסה – זו כבר אזהרה חמורה שהמשקיעים משגרים אל טראמפ ● בעוד הבורסות שוברות שיאים בזכות כמה חברות AI, משקיעי האג"חים רואים עננים שמתקדרים על הכלכלה העולמית – בהנחה שלא יימצא פתרון עם איראן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 666 מילים ו-1 תגובות

מסיבות, חתונות, חופשות ופגישות עם ראשי הליכוד

יומן ראש עיריית אשקלון תומר גלאם, החשוד בפלילים, עמוס בלו"ז "אישי", חופשות, חצאי ימי עבודה, מפגשים פוליטיים ומאות בריתות וחתונות ● מה חסר בו? עבודה למען תושבי אשקלון, שזקוקים למיגון, נאנקים תחת קשיי המלחמה וקוראים בעיתונות כיצד העירייה והעומד בראשה מסתבכים בפרשיות שחיתות ● עיריית אשקלון: "ראש העיר פועל לילות כימים למען התושבים"

לכתבה המלאה עוד 1,221 מילים ו-1 תגובות

קרב התאריכים

מאחורי "משבר חוק הגיוס" מסתתר תרגיל פוליטי שקוף של המפלגות החרדיות, והוויכוח האמיתי בקואליציה נסוב כעת על מועד הבחירות ● לנתניהו יש שלל סיבות להתעקש על קיום הבחירות בסוף אוקטובר: מאולם בית המשפט, דרך עצרת האו"ם ועד חופשות הקיץ ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 979 מילים ו-2 תגובות

איומי איראן על זינוק בהעשרת האורניום חושפים בעיקר את הלחץ של המשטר ● בעוד מומחים מעריכים כי התקיפות באספהאן ובנתנז הרחיקו את הפצצה, במערכת הביטחון מזהירים מפני שאננות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 875 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הזיהום שהתגלה בשדה דב עלול להפוך לצונאמי

איך הפך שדה דב מרובע העתיד של ישראל לתיבת פנדורה ● הממשלה הודיעה שתפצה את העסקים הקטנים שייפגעו מעבודות המטרו. עכשיו באים? ● הספריות השיתופיות הן רעיון מקסים ומתברר שגם פופולרי ● וגם: בחולות קיסריה מסתתרת קתדרלה שעשויה מאצות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,771 מילים

הייתי המפקד הרוסי במשחק מלחמה. כך הבסתי את נאט"ו

חולשתה הצבאית של אירופה, היעדר כוחות זמינים בשטח והססנות פוליטית אפשרו לי לנצל את נקודות התורפה של הברית כדי לנתק את המדינות הבלטיות בתוך ימים ספורים ● בעקבות התרגיל, התברר עד כמה אירופה תהיה חשופה ופגיעה ביום שאחרי המלחמה באוקראינה

לכתבה המלאה עוד 1,935 מילים

פרסום ביקור נתניהו באמירויות מעיד על בעיה חמורה בשליטה בסוגרים

נתניהו לא הצליח להתאפק ופרסם את הביקור הסודי, בלי להתחשב בהשלכות על יחסי החוץ ● לא מחכות לטראמפ: פקיסטן ועיראק חתמו על עסקאות אנרגיה עם איראן ● הקשרים בין איחוד האמירויות לסוריה מתחממים, אך הכלכלה הסורית עדיין נאבקת ● והשבוע ב-1971: סאדאת בולם את ניסיון ההפיכה נגדו ומטהר את מפלגתו מתומכי נאצר ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

לכתבה המלאה עוד 1,251 מילים

"היצירות היו אקט של התנגדות"

בסתיו 1940, בתוך מציאות של רעב ותופת, התאגדו אומני הגטו כדי לארגן תערוכה יוצאת דופן שמשכה אליה אלפי מבקרים בתנאים בלתי אפשריים ● היצירות ששרדו נשמרו בחשאי על ידי אומנים שהועבדו ביודנראט, ומהוות עדות מרטיטה לרוח האדם ולכוחה של היצירה

לכתבה המלאה עוד 1,050 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.