הכנסת ביטלה את סמכות הממשלה להגביל הפגנות בשל מגפת הקורונה

מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (תיקון מס' 11), התשפ"ב-2022. לאחר שנדחו כל ההסתייגויות, אושרה ההצעה בקריאה שלישית ברוב של תשעה תומכים מול שלושה מתנגדים.

החוק, שייכנס לתוקפו ביום שלישי הקרוב, כולל חיזוק הפיקוח הפרלמנטרי, דרך הבחנה בין "מצב בריאותי מיוחד" שיחול בין גלים לבין "מצב חירום בשל נגיף הקורונה", זאת במקום החוק הנוכחי בו יש רק מצב חירום אחד, שהכרזה עליו היא תנאי להטלת כלל ההגבלות המעוגנות בחוק – החל בהגבלות קלות יחסית כגון תו סגול וכלה בהגבלות חמורות, דוגמת סגר.

ב"מצב בריאותי מיוחד"- הפיקוח הפרלמנטרי יהיה דומה יותר למקובל בפיקוח על תקנות "רגילות" שמביאה הממשלה- התקנות יובאו לוועדה 5 ימים לפני מועד הכניסה לתוקף וייכנסו לתוקף רק אם יקבלו אישור פרלמנטרי מראש.

מליאת הכנסת, 3 באוקטובר 2021 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
מליאת הכנסת, 3 באוקטובר 2021 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

ב"מצב החירום"- הפיקוח הפרלמנטרי יהיה דומה לזה המקובל כיום כך שתקנות שתתקין הממשלה מכוח החוק יוכלו להיכנס לתוקף גם בלא אישור ועדה מראש, וניתן יהיה לאשרן בדיעבד בוועדה או במליאה, אך פרק הזמן שיהיה נתון לוועדה לדון בתקנות בטרם ייכנסו לתוקף יוארך מ-24 ל-48 שעות.

בהצעת החוק מעוגנת לראשונה הסמכה מפורשת להתקנת תקנות לעניין חובת הצגה של "תו ירוק" בכניסה למקומות פתוחים לציבור, מקומות עבודה, אירועים פרטיים, מוסדות חינוך, מסגרות רווחה ועוד. הסמכה זו מסדירה את שיקול הדעת של הממשלה בקשר לתו הירוק ומגבילה את הממשלה בהחלת תו ירוק על מקומות המוכרים או מספקים שירותים או מוצרים חיוניים.

ועדת חוקה עמדה על כך כי לא תימנע האפשרות הקיימת היום, להצגת תוצאת בדיקה שלילית בכניסה למקומות אלו, לצד האפשרות להציג תעודת מתחסן או מחלים. זאת בניגוד להצ"ח הממשלתית שנועדה לאפשר חובת תו ירוק אף ללא אפשרות להצגת תוצאת בדיקה שלילית.

לפי החוק, הרכב קבינט הקורונה ישונה לחמישה שרים לפחות ובהם רה"מ ושר הבריאות. שר האוצר יהיה חבר קבוע בוועדת השרים המצומצמת שהממשלה רשאית להסמיך לדון בשינויים שיערכו ח"כים בתקנות בעת 'מצב בריאותי מיוחד'.

בוטלה סמכות הממשלה להכריז על "מצב חירום מיוחד" שמכוחו ניתן להגביל הפגנות. בוטלה חובת המדינה למימון ציבורי של שהות מבודדים או חולים במלונית למעט חריגים.

גלעד קריב בדיון של ועדת החוקה, 30 בנובמבר 2021 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
גלעד קריב בדיון של ועדת החוקה, 30 בנובמבר 2021 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

עוד מוצע לעגן בחוק סמכות לסגור מוסד חינוך אם שהה בו מאומת או לצורך חקירה אפידמיולוגית ונוספו סייגים והגבלות על סמכות זו. זאת במקום הסמכות שמסורה היום לממשלה לקבוע כך בתקנות. מוצע בנוסף להרחיב את הסמכות הקיימת לסגירת המוסד החינוכי גם במקרה ששהה בו אדם הנושא זן מסוכן של נגיף הקורונה. כן מוצע להוסיף בחוק הוראות לעניין הגשת השגה על החלטת סגירה מסוג זה, ועתירה מינהלית על ההחלטה בהשגה.

נושא מרכזי נוסף בהצעת החוק הוא הגבלות על כניסת זרים לישראל שנקבעות בשל התפשטות נגיף הקורונה: כיום הגבלות על כניסת זרים נעשות בהנחיות של רשות האוכלוסין וההגירה שנקבעות מכוח חוק הכניסה לישראל, וזאת למרות קיומה של סמכות מקבילה לקביעתן בחוק הקורונה. בעקבות כך, ההגבלות אינן נקבעות בהתאם למנגנון האישור של התקנות, אינן מובאות לוועדות הכנסת ולא כפופות למנגנוני האיזון שבחוק הקורונה כגון: ועדת חריגים מובנית, חובת מתן תשובה תוך זמן קצר של 24 שעות, אפשרות השגה על ההחלטה ועוד. הוועדה קבעה כי ההגבלה על כניסה ויציאה של בני זוג וילדים קטינים של אזרחים ישראלים, תושבי קבע וכן בעלי אשרת תושב ארעי, תוסדר בתקנות באישור הוועדה ולא בהנחיות של רשות האוכלוסין.

עוד נקבע כי כל תיקון העוסק בצו בידוד בית לעניין בידוד או עטית מסכה, יובא לאישור ועדת הבריאות במלואו, ולא רק החמרות.

בהתאם להסכמות בין הקואליציה לאופוזיציה תוקן נוסח הצעת החוק כך שהוכנסו לתוכו שתי הסתייגויותיו של ח"כ רוטמן ולפיהן:
-בתקופת תוקפה של הכרזה על "מצב חירום בשל נגיף הקורונה" – יהיו חברים שבעה שרים לפחות ובהם ראש הממשלה, שר הבריאות ושר האוצר. זאת במקום חמישה חברים שאישרה הוועדה בנוסח הקודם.
– השתתפות בתפילה נוספה לסעיף החריגים לסגר, לפיו גם במצב בו יש הגבלה על יציאה ממקום המגורים, יש שורה של חריגים שההגבלה לא יכולה למנוע יציאה עבורם.

יו"ר ועדת חוקה ח"כ גלעד קריב הציג את ההצעה והתייחס לביקורת שהוטחה בו ובחברי הוועדה במהלך הכנת החוק –

לצערי הרב, בשולי המחאה הציבורית הלגיטימית נשמעים גם קולות, קולות אלימים, שחוצים קווים מקובלים של שיח בחברה דמוקרטית. לא אחת, לצד השמעת אותם ביטויים אלימים וביטויים שמקומם לא יכירם במדינת ישראל, בין השאר בהקשר לעברו הכואב של העם היהודי, לא אחת אל השיח האלים בשולי המחאה הציבורית, ולתופעות האלה מצטרפת גם תופעה של הפצת פייק ניוז. כך קרה גם בעניינו של החוק הזה כאשר אנשים הטיחו דברים קשים בחברי וחברות הוועדה מתוך בורות מוחלטת בפרטי הצעת החוק ובדיונים שהתקיימו בוועדה.

האלימות המילולית הזאת והפצת הפייק ניוז פוגעות בראש וראשונה ביכולת לקיים שיח פתוח, ולקיים שגרה ברוכה של מחאה ציבורית. לאורך כל דיוני הוועדה סירבנו לתת לאותו מיעוט להשתלט על התדמית של המחאה הציבורית והקפדנו על כך שקולות שונים ומגוונים יישמעו בחדר הוועדה. אני מנצל את הבמה הזאת על-מנת לפנות לאזרחי ואזרחיות ישראל, ולבקש מהם לא להימשך אחרי הפצת הפייק ניוז.

ח"כ שמחה רוטמן –

האינטרס של בריאות הציבור התיישר בדיוק עם מה שחשוב לשופטים: הפגנה, עיתונאים, נתב"ג. תפילה אפס, לא. והדבר הזה בעיניי היה עיוות שבמדינה יהודית לא יכול לעמוד. אני לא יכול להגיד שבשביל זה נכנסתי לפוליטיקה. לא תיארתי לעצמי שהקורונה תימשך כל כך הרבה זמן, אבל בהחלט בשביל האמירה הברורה, ויותר מזה, האמירה הברורה על תפילה חשובה לי מאוד מאוד.

ואני מאוד-מאוד מודה גם ליושב-ראש הוועדה, גם לאופוזיציה, לקואליציה, לכולם, שסביב הדבר הזה הצלחנו להתאחד כולנו, ואפילו היום בוועדה לפחות לעניין התפילה כולנו, כולל כולם. בנושא הזה לא הייתה מחלוקת בכלל, אפילו לא עם המשותפת.

כל הזמן // יום חמישי, 2 במאי 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־208 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

דיווח: שוחררו חלק מכוחות המילואים שיועדו למבצע ברפיח

בלינקן: פעולה ברפיח תפגע בקידום נורמליזציה עם סעודיה ● הפנטגון: סיימנו לבנות יותר מ-50% מהנמל בעזה ● מבקר המדינה יחל בבדיקת צה"ל ב-7 באוקטובר ודרש במכתב חריג: "על רה"מ והרמטכ"ל לשתף פעולה" ● נשיא קולומביה הודיע על פירוק היחסים הדיפלומטיים עם ישראל ● לראשונה מפרוץ המלחמה: מעבר ארז נפתח להכנסת סיוע הומניטרי

עוד 52 עדכונים

מדוע צריכה ישראל להסכים לעסקה שתאפשר החזרת חטופים?  

אציג כאן את היתרונות שינבעו לישראל מהגעה לעסקה, וארכז תשובות לטענות נפוצות נגדה. המסמך מתייחס באופן כללי לשתי הגרסאות המוצעות לעסקה: עסקה חלקית (פעימה ראשונה, דוגמת זו שנמצאת בימים אלו על שולחן המשא ומתן) ועסקה כוללת (מהלך גדול, שיחזיר את כל החטופים ויוביל לסיום המלחמה).

א. עסקה חלקית

 יתרונות העסקה:

נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 1,522 מילים ו-2 תגובות
אמיר בן-דוד

זינוק חד בסך ההוצאות הצבאיות הגלובליות

שתי מלחמות קשות שפרצו בשנים האחרונות וגרמו להגברת ההוצאות הצבאיות: הפלישה של רוסיה לאוקראינה בראשית שנת 2022, ומתקפת חמאס על ישראל בשבעה באוקטובר 2023 - יחד עם המלחמה בדרום ובצפון שנפתחה בעקבותיה ● התוצאה היא שיא הוצאות צבאיות בסך 2.4 טריליון דולר ברחבי העולם ב-2023 ● וזה עוד כלום לעומת מה שמחכה לנו ב-2024

עוד 982 מילים

התקפות מתנחלים תורמות להחלשת הרשות הפלסטינית

הרשות הפלסטינית שמרה על שקט ועל אי-מעורבות של העם הפלסטיני בגדה המערבית בהתנגדות ובמעשי אלימות נגד מתנחלים במשך 19 שנים, לאורך כהונתו של הנשיא אבו מאזן. הוא עדיין מקפיד על מדיניות זו ועל הפילוסופיה של "ללא אלימות וללא פעולות מזוינות נגד ישראל" אלא תמיכה "בהתנגדות בדרכי שלום על מנת לסיים את הכיבוש ולהקים המדינה הפלסטינית".

שירותי הביטחון הפלסטינים, המיוצגים על ידי שירות המודיעין הכללי, תרמו לשמירה על השקט בגדה המערבית לאורך מעל 200 ימי המלחמה בעזה, וזאת מבלי לבצע פעולות מזוינות שתומכות בעזה או בתנועת חמאס.

ד"ר עלי אל-אעור הוא המנהל הכללי של מכון אל קודס ללימודי ישראל. מומחה לקשר עם החברה הישראלית, בעל דוקטורט מהמחלקה לאסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית בירושלים ועמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית. הוא גם פרשן פוליטי לענייני ישראל בתקשורת הפלסטינית ומתמקד ביחסים בין הפלסטינים לישראלים בתקשורת הישראלית. מנהל ברשות הפלסטינית בתחום ירושלים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 531 מילים

למקרה שפיספסת

גיוס כשר למהדרין

בצה"ל בוחנים דרכים לאפשר לחרדים לשרת ביחידות נפרדות ולהמשיך ללמוד תורה ● אנשי צבא ורבנים הפעילים למען גיוס סבורים שרעיונות כמו בסיסים נפרדים ירככו את ההתנגדות בחברה החרדית ● הם אינם חוששים מהסתבכותה הנוכחית של המסגרת הקיימת לחרדים, "נצח יהודה" ● אבל גם לחרדים שתומכים בגיוס ברור שאם תהיה התגייסות המונית היא תכלול רק חלק מהם

עוד 2,404 מילים ו-2 תגובות

לחתוך הפסדים

במשחק פוקר, השחקנים מהמרים על סמך שילוב בין הערכת הקלפים שבידיהם ועל השולחן, ובין התנהגות היריבים שלהם במשחק. ככל שהסיבוב מתקדם, כל שחקן או שחקנית יכולים להגדיל את סכום ההימור, וכל שאר השחקנים צריכים להחליט אם להשוות עד לסכום החדש, להמר בסכום גבוה יותר, או להתקפל ולהפסיד את הכסף שהמרו עליו כבר בסיבוב זה.

כל שחקן פוקר נתקל במצב, לפיו כבר ברור לו שבסבירות גבוהה היד שהוא מחזיק אינה היד המנצחת ושהסיכוי להפסיד את הכסף גבוה מאוד, אך מכיוון שכבר הימר על סכום כסף מסוים – הפיתוי לא לוותר גדול מדי והוא ממשיך להמר על הסיכוי הקטן שיתמזל מזלו, ובכך בעצם מגדיל את הפסדיו.

עמרי לביא הוא מנהל מוצר בסטארט-אפ בישראל, ובעל תואר שני במשפטים באוניברסיטת תל אביב. רס״ן במילואים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,517 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

הסיכוי שבית הדין הבינלאומי בהאג יוציא צו מעצר נגד ראש הממשלה בימים הקרובים קלוש ● ולמרות זאת, אין שום סיבה שבית הדין יימנע מהוצאת צווי מעצר אם אכן מתעורר חשד לביצוע פשעי מלחמה ונאספה תשתית ראייתית מספקת לכך ● העולם אינו שותף לתמונה העולה מתיבת התהודה הישראלית - והאסון ההומניטרי המתרחש ברצועת עזה נראה הרבה פחות נסלח בעיניים זרות ● פרשנות

עוד 1,292 מילים

שיאי הקטל בדרכים ושיאי הטמפרטורות בחול המועד מספקים תזכורת: באיצטלה של "שקט, יורים" הממשלה מזניחה ומפקירה את כל מה שלא קשור למלחמה ● הקורבנות בכבישים שקופים, ההיערכות למשבר האקלים לא קיימת, וביום שאחרי - אם הוא יגיע אי פעם - נתעורר למדינת עולם שלישי ● פרשנות

עוד 808 מילים ו-1 תגובות

"סנוואר הצליח לעשות מה שאיש לפניו לא הצליח: לקרוע בין ישראל לארה"ב"

לאן ממשיכים מכאןדן מרידור - מי שניסח את התפיסה הביטחונית של ישראל מאז 2006 - דווקא לא חושב שהקונספציה קרסה ב-7 באוקטובר ("הטעות הייתה שלא שמרו על הגבול") ● בריאיון לזמן ישראל הוא מזהיר ש"ניצחון מוחלט" זה מתכון בטוח להפסד מוחלט - וממליץ לעזוב את עזה ולהתמקד בברית האזורית נגד איראן ● וגם: באיזה מצב היה מסרב פקודה להרוג את סנוואר?

עוד 6,042 מילים ו-2 תגובות

מלחמה שלא נגמרת תוביל לגל התייקרויות לא נגמר

העדר אופק מדיני במלחמה בעזה לא רק ששוחק את ההישגים הביטחוניים, אלא גם יוצר מצב שבו ההתייקרויות הנוכחיות במשק עלולות להיות רק הפרומו לצפוי לנו בהמשך ● פרשנות

עוד 687 מילים

המשמעות של ויתור על ביתור הרצועה לשניים היא הסכמה ישראלית לחזרה מלאה של תושבי צפון הרצועה למה שהיה ביתם, והסיכון שכוחות חמאס ישובו גם הם ● במקביל, ביקורו של בלינקן בערב הסעודית בסוף השבוע היה למעשה הצגת מחיר הפסד לישראל ● הממשל האמריקאי קלע את נתניהו לפינה ומכריח אותו להחליט: המשך ממשלת ימין קיצונית, או עסקת חטופים ומזרח תיכון חדש ● פרשנות

עוד 831 מילים ו-2 תגובות
היום ה־207 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

וול סטריט ג'ורנל: פינוי רפיח מיושביה יארך לפחות 10 ימים

תחקיר צה"ל: שני הלוחמים שנהרגו ביום ראשון במרכז הרצועה נפגעו מפגז שנורה מטנק ישראלי ● בן גביר וסמוטריץ' הודיעו שיפרשו מהקואליציה אם נתניהו יקבל את ההסכם המוצע עם חמאס וידחה את התמרון ברפיח; איזנקוט: לא אהיה שותף בממשלה שמקבלת החלטות משיקולים פוליטיים ● טראמפ: הביקורת שנתניהו ספג על המתקפה שהתחוללה ב־7 באוקטובר – מוצדקת

עוד 46 עדכונים
היום ה־206 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

שני לוחמי מילואים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

עידו אביב, בן 28 מכרמיאל וקאלקידן מהרי, בן 37 מפתח תקווה, נהרגו בפיצוץ בפרוזדור נצרים במהלך קרב עם מחבלים, הנסיבות מתוחקרות ● דיווח: ישראל מוכנה להוריד את מספר החטופים שישוחררו ל-33; משלחת ישראלית צפויה לצאת מחר לקהיר להמשך המגעים ● בלינקן: ההצעה "נדיבה במיוחד" ● ארה"ב: חמש יחידות בצה"ל "אחראיות להפרות גסות של זכויות אדם"

עוד 26 עדכונים

הכול לכדי תמונה

ב-15 באפריל 1874 נפתחה בפריז תערוכה שזכתה בעיקר לביקורות לעגניות ● 150 שנה אחרי, התערוכה "פריז 1874: המצאת האימפרסיוניזם" במוזאון ד'אורסה היא האירוע הגדול של עולם האומנות ● שאול אדר ביקר במוזאון, צעד במורד השדרות ותחנות הרכבת שמככבות בציוריהם של דגה, רנואר, מאנה ואחרים - וביקר בביתו היפהפה של קלוד מונה ● מסע בעקבות לידתה של האומנות המודרנית

עוד 2,103 מילים

המדינה שלא נותר לה מה להפסיד

בחיפושיה אחר כסף, מדינת האי הקטנה נאורו, שמשתרעת על פני 21 קמ"ר בלבד וסובלת ממחסור באדמה פורייה ובמים מתוקים, ניסתה הכול ● התוכנית האחרונה שלה היא אולי המסוכנת ביותר עד כה ● סיפור על מה שאומה אחת מוכנה לעשות כדי לשרוד

עוד 2,523 מילים ו-1 תגובות

הגנרליסימו והנאצים

ההיסטוריון בריטי סר פול פרסטון חושף בספר חדש את השימוש בתעמולה אנטישמית שעשה הרודן הספרדי גנרל פרנקו כדי לבסס את משטרו בשנות השלושים של המאה הקודמת ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנטישמיות הייתה חלק מרכזי במורשת הדיקטטורה של פרנקו"

עוד 1,329 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה