JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ד"ר ירון פרידמן: אחרי לבנון וסוריה – העוני מכה בעיראק | זמן ישראל

אחרי לבנון וסוריה – העוני מכה בעיראק

שכונת עוני בעיראק, צילום מסך מכתבה באל ג'זירה, 2021
שכונת עוני בעיראק, צילום מסך מכתבה באל ג'זירה, 2021

עיראק עשירה בנפט ואמורה להיות פורייה בזכות נהרות הפרת והחידקל. אולם בשטח רוב העיראקים אינם נהנים מהכנסות המדינה ואחוז ניכר מהאוכלוסייה סובל מעוני. עד כמה חמור מצב העוני בעיראק? מדוע הכסף לא מגיע לרוב העם העיראקי? וכיצד זה קשור לאיראן?

נראה כי וירוס העוני מכה חזק ובאכזריות קשה בהרבה מהקורונה. כלכלת לבנון קורסת וסוריה אינה משתקמת ממלחמת האזרחים. כעת נחשפים ממדי העוני המחפיר בעיראק. תופעה זו תמוהה על רקע האוצרות הטבעיים של המדינה.

נראה כי וירוס העוני מכה חזק ובאכזריות קשה מהקורונה. כלכלת לבנון קורסת וסוריה אינה משתקמת ממלחמת האזרחים. כעת נחשפים ממדי העוני המחפיר בעיראק. תופעה תמוהה על רקע אוצרותיה הטבעיים

אם בלבנון אין נפט ובסוריה ישנם רק מאגרים קטנים במזרח (דיר א-זור), הרי שעיראק נמצאת במקום השני במזרח התיכון (אחרי סעודיה) בכמויות הנפט הטבעי. בעוד שמקורות המים בלבנון (הליטני) ובסוריה (הפרת) מועטים ומזוהמים, בעיראק זורמים שני הנהרות הגדולים ביותר באזור – הפרת והחידקל.

אלא שבפועל המצב בעיראק בשפל המדרגה. בשנים האחרונות סבלה המדינה מזעזועים שפגעו אנושות בכלכלתה: הפלישה האמריקאית ומלחמת המפרץ השנייה (2003), המלחמה נגד דאעש (2014-2017), ירידה משמעותית במפלס הנהרות בשל בצורת ממושכת והתחממות כדור הארץ, ולאחרונה גם ההשלכות של התפשטות הקורונה. הווירוס פגע בתיירות ובעלייה לרגל לאתרי הקודש השיעים, אליהם היו נוהרים מיליונים כל שנה. כלכלת עיראק קרסה ב-2020 ונמצאת כעת בהתאוששות איטית.

מדינה עשירה בנפט עם אוכלוסייה ענייה

אמנם הנתונים הרשמיים מדברים על 12.8% אבטלה, אך העוני חמור במיוחד במרכז המדינה ובדרום, המיושב בעיקר באוכלוסייה השיעית. סעד חוסיין, כתב ערוץ אל-ג'זירה בעיראק חשף השבוע נתונים קשים ביותר על מצב הכלכלה העיראקית. לדבריו, 30% מהעיראקים חיים בעוני. נתונים אלה נתמכים ע"י דו"ח הבנק העולמי, לפיו בעיראק כ-13 מיליון איש חיים מהכנסה יומית של פחות משני דולר והעוני מגיע ל-25%.

סעד חוסיין, כתב אל-ג'זירה בעיראק, חשף השבוע נתונים קשים על מצב הכלכלה העיראקית. לדבריו, 30% מהעיראקים חיים בעוני. עפ"י דו"ח הבנק העולמי, בעיראק חיים כ-13 מיליון איש מפחות משני דולר ליום

נדא אל-עאבדי, חוקרת החברה העיראקית שרואיינה לכתבתו של חוסיין, תארה מצב הולך ומחמיר של עוני המביא לפרוק משפחות, להידרדרות לפשיעה ולצריכת אלכוהול וסמים. לאחרונה הביא העוני את החברה העיראקית לתחתית המדרגה: נפוצה תופעה של מכירת ילדים ע"י הוריהם. התופעות הללו אינן מטופלות כראוי, כי המשטר עצמו מושחת ומוסדות השלטון מלאות תופעות של לקיחת שוחד וגניבה ואין רגולציה או ענישה כלל.

https://twitter.com/albidhani/status/1477672588163833864

האמצעי היחיד למאבק בתופעת הסחר בבני אדם הוא החוק והמשטרה. העונשים על כך כבדים, כולל מאסר והוצאה להורג, אך הם אינם ישימים. המשטרה אינה יכולה וגם לא מעוניינת להעניש אנשים המצויים במצוקה כלכלית ונפשית עצומה.

עם זאת, המשטרה העיראקי מנסה לעקוב ולתפוס את העבריינים הסוחרים בבני האדם. ב-2012 העניק חוק מספר 28 יכולות אכיפה לשלטון נגד התופעה. "המרכז הלאומי לזכויות אדם" בבגדאד דיווח בשנה החולפת (2021) על לא פחות מ-300 מקרים של סחר בבני אדם, בעיקר נשים וילדים. המרכז הזהיר כי התופעה עלולה לגדול עם התרחבות העוני, וכי בעיראק חיים כחמישה מיליון ילדים יתומים. התפשטות הקורונה החריפה את המצב החברתי, רבים איבדו את עבודתם וחלה עלייה עצומה בתופעות האלימות בתוך המשפחה.

"המרכז הלאומי לזכויות אדם" בבגדאד דיווח בשנה החולפת על כ-300 מקרים של סחר בבני אדם, בעיקר נשים וילדים. המרכז הזהיר כי התופעה עלולה לגדול עם התרחבות העוני, וכי בעיראק חיים כ-5 מיליון ילדים יתומים

השבוע אירע מקרה הממחיש את חומרת הבעיה. משטרת בגדאד תפסה בחורה שניסתה למכור את תינוקה תמורת 2.5 מיליון דינר עיראקי (=כ-1800 דולר), מחיר השווה לערכו של מכשיר פלאפון. אמנם חלק מבעלי האמצעים שקונים ילדים הן משפחות חשוכות ילדים. אולם רבים הם עבריינים הסוחרים בבני אדם ומנצלים אותם לעבודות פרך, זנות ופשע.

בעיה נוספת, שהיא חמורה בהרבה מאשר בלבנון או בסוריה, היא בעיית הריבוי הטבעי. בעיראק מוערך גידול האוכלוסייה בשנה ב-2.3% (לשם השוואה, בישראל: 1.8%). בעשור האחרון נוספו 9 מיליון איש לאוכלוסיית עיראק והיא מגיעה כעת ל-40 מיליון. לאוכלוסייה זו מתקשה המדינה להעניק את השירותים הבסיסיים כגון מגורים, מים וחשמל.

כעת עיראק מתקיימת בעיקר בזכות ייצוא הנפט, אך מה יקרה בעתיד, כאשר יימצאו מקורות אנרגיה חליפיים? לעיראק אין תכנית כלכלה אלטרנטיבית, כפי שהכינו מדינות המפרץ וסעודיה ("תכנית כלכלת 2030").

הסיבות: שחיתות ומיליציות פרו-איראניות

הבעיה הכלכלית קשורה במידה רבה לנגע השחיתות הפושה בבגדאד, אשר מחריף את הפערים העצומים בחברה. חלק ניכר מהכנסות המדינה אינו מגיע לעם אלא לכיסם של פוליטיקאים. כספים רבים נבלעים אצל בכירי המשטר המושחתים או שהם מועברים למיליציות הנתמכות ע"י איראן.

הבעיה הכלכלית קשורה לנגע השחיתות בבגדאד, שמחריף את הפערים העצומים בחברה. חלק ניכר מהכנסות המדינה אינו מגיע לעם אלא לכיסי פוליטיקאים או למיליציות הנתמכות ע"י איראן

בנוסף, כספים רבים מושקעים בתחזוקת הצבא לשם שמירת היציבות במדינה, אחרי שנים ארוכות של מתיחות. רוב הכנסותיה של המדינה מנפט, אולם אחוז לא קטן מהנפט נמצא בשטחיהם של הכורדים והוא נמכר על ידיהם לשם קיומה של האוטונומיה הכורדית בצפון עיראק. אגב, בין הקליינטים טורקיה וגם ישראל.

חוסר היציבות הפוליטית פוגע אף הוא בכלכלת עיראק ומבריח משקיעים. המשבר בשנה החולפת 2021 קשור בעיקר לסירובן של המיליציות הפרו-איראניות להכיר בתוצאות הבחירות ולדרישתן לערוך אותן מחדש אחרי שנציגיהן נחלו מפלה.

הפגנות של עניים נגד שחיתות המשטר מתחדשות כל כמה חודשים ולעיתים קרובות גולשות לאלימות. פינוי הכוחות האמריקאים בראשית 2022 מהווה ללא ספק מבחן ליציבות השלטון. התקווה היא שהצבא העיראקי יחזיק מעמד טוב יותר מהצבא האפגני שהתפרק מול הטליבאן. בעיראק האיום המרכזי הוא כאמור קיומן של המיליציות השיעיות והאיום הקטן יותר הוא חוליות של דאע"ש המסתתרות במדבריות ומאיימות בטרור.

בשלוש המדינות – עיראק, סוריה ולבנון, ניתן לקבוע כי העוני הוא תוצרם של גורמים טבעיים ואנושיים דומים: שלוש המדינות הללו נפגעות משינויי האקלים – ההתחממות, ההתייבשות והמדבור. אך הן גם עברו תקופות ממושכות של מלחמות וסבלו בעשור האחרון מניצול צבאי/מדיני בידי איראן, שבא לידי ביטוי בהשתלטותן של מיליציות שיעיות חמושות, תוך ניצול המשאבים המקומיים לחימושן ותחזוקתן.

כספים רבים נגנבים מקופותיהן של לבנון, סוריה ועיראק ומוזרמים לעידוד הטרור השיעי והמיליציות הפרו-איראניות (חזבאללה בלבנון ובסוריה, "משמרות המהפכה" ושכירי חרב שלהם בסוריה, "הגיוס העממי" בעיראק). הטרור במדינות אלה מבריח ללא ספק את המשקיעים ואנשים אמידים מהגרים לחו"ל.

חוסר היציבות הפוליטית פוגע אף הוא בכלכלת עיראק ומבריח משקיעים. המשבר ב-2021 קשור בעיקר לסירוב המיליציות הפרו-איראניות להכיר בתוצאות הבחירות אחרי שנציגיהן  נחלו מפלה

בנוסף לכך, קיימת בשלוש המדינות הללו גם שחיתות מקומית שאינה קשורה להשתלטות האיראנית, זו של בכירי המשטר ועבריינים המנצלים את חוסר המשילות ואת אי-יכולתם של המשטרים לייצר רגולציה יעילה או לאכוף את החוק.

ד"ר ירון פרידמן הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, חוקר מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם באוניברסיטת חיפה. היה פרשן לענייני ערבים בויינט, ספריו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" (2010) ו"השיעים בארץ ישראל" (2019) יצאו לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן. מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן: https://did.li/CWtlC. לפודקאסט של ירון "השבוע במזרח התיכון": https://did.li/mAz5q

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
אני מכיר טוב טוב מה זה להיות עני, גם מה זה לגור ברחוב ולאכול מהפחים ועוד; אני גם מכיר מה זה להיות חזק בעניינים - כלכלית, להיות טייקון בהתהוות! היום, חיי פשוטים וצנועים ואחלה לי, אבל: הל... המשך קריאה

אני מכיר טוב טוב מה זה להיות עני, גם מה זה לגור ברחוב ולאכול מהפחים ועוד; אני גם מכיר מה זה להיות חזק בעניינים – כלכלית, להיות טייקון בהתהוות! היום, חיי פשוטים וצנועים ואחלה לי, אבל: הלב נקרע מילדים שגדלים בעוני ומצוקות קיצוניות, גם כמובן מבוגרים, גם עליהם כואב הלב, נקרע. אולי, בהמשך, כשהאנושות תחווה זעזועים אפוקליפטיים שיחנכו אותה שקפיטליזם ותרבות צריכה זה השמדה עצמית – אולי אז היא תעלה כיתה, תשנה תודעה ותלך לכיוון שיוויון עולמי מוחלט ושיתופיות על בסיס אחווה ורצון טוב

לפוסט המלא עוד 969 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שני, 18 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

דיווח: גורם אמריקאי בכיר הזהיר שללא התקדמות בסוגיית הגרעין, איראן תותקף

לדברי אותו גורם, עד כה לא הושגה התקדמות רבה בין הצדדים ● דיווחים: קצין המודיעין שחקר את גופמן לא קבע שזה שיקר בחקירה ● לאחר כמעט 24 שעות ללא אזעקות, התרעות הופעלו באצבע הגליל בעקבות ירי רקטות לעבר כוחות הצבא שבדרום לבנון ● רחפן נפץ שחזבאללה שיגר פגע בשטח הארץ, בקרבת גבול לבנון; רסיסים אותרו במושב שומרה

לכל העדכונים עוד 39 עדכונים

בחירות 2026 – על חודם של מאות קולות

ארבע שנים של מחאה מאומצת מתנקזות ליום אחד – יום הבחירות, ואנחנו עדיין ללא רוב מוצק. הגושים נראים קשיחים אבל האמת שונה. מאות בודדות של קולות יכולים לקבוע את גורל המערכה כולה, לדורות רבים.

האם ההיסטוריה ראתה דרמות כאלה? כן

בבחירות לנשיאות ארצות הברית של שנת 2000 – מדינת פלורידה הכריעה. פער של 537 קולות מתוך כ-6 מיליון מצביעים הכריע לטובת ג'ורג' בוש הבן הרפובליקאי מול לוחם איכות הסביבה הדמוקרטי אל גור.

נחום קשב הוא מהנדס תוכנה, מייסד חברת ktm. מתנדב סדרתי, פעיל בעמותות מחשבות של שלום (מנכ"ל לשעבר), בואונדבר דמוקרטיה, עמותת הצנחנים וידיד לחינוך מתמטי.

ד"ר גלית וידמן ששון היא בעלת דוקטורט בשפה וקוגניציה, מנחה, מאמנת ומפיצה של גישת תקשורת מקרבת בבית, בעיר ובמדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 888 מילים

גם בים הרחפנים עושים צרות

אופנת הדיג באמצעות רחפנים ממלאת את הים בקרסים ובמאות מטרים של חוטי דיג, שגולשים, שחיינים וצבים מסתבכים בהם ● הפתרון המפתיע מגיע מהאוויר: בחברה להגנת הטבע גילו שתקנות הטיס המעודכנות אוסרות על השלכת חפצים מרחפן, וכך נסללה הדרך לאיסור גורף על דיג באמצעות רחפנים ● טל רז, שהצילה שתי צבות שנלכדו בסבך החוטים: "אפשר לנשום לרווחה"

לכתבה המלאה עוד 1,175 מילים
אמיר בן-דוד

השעון מתקתק

אם מחברים את כל הכותרות, ההערכות והפרשנויות שמתפרסמות ביממה האחרונה בנוגע לטראמפ ולאיראן, נראה שהדבר הנכון לעשות עכשיו הוא לרדת למקלט ● וגם: למי תקתקו השעונים? ● משתלטים על המשט הטורקי ● הם יורים גם בסמלי שלטון ● מה זה שמה בשמים? ● ועוד...

גבר מניף דגל איראן במסגרת קמפיין פרו-ממשלתי מתחת לשלט חוצות גרפי המציג את מצר הורמוז ואת שפתיו התפורות של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, בכיכר במרכז טהרן, איראן, 6 במאי 2026 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
AP Photo/Vahid Salemi

"דמוקרטיה על ספסל הנאשמים"

סִפרו של ליאב אורגד, "דמוקרטיה על ספסל הנאשמים: משפט בשלוש מערכות" (דביר, אוניברסיטת רייכמן, 2026), נפתח בהבטחה לדיון סוקרטי המתיימר לבחון את השיטה הדמוקרטית על יתרונותיה וחולשותיה.

הכותב בחר לדון בנושא במסגרת של משפט פומבי החוזרת, ולו במידה מסוימת, אל המרחב האתונאי של שכנוע, הצגת טיעונים והכרעה ציבורית.

ד"ר עופר חן הוא בוגר החוגים להיסטוריה, פילוסופיה ותלמוד ובעל פוסט דוקטורט במשפטים מאוניברסיטת תל אביב. ספריו ומחקריו מקיפים נושאים רבים ומגוונים, החל מחקר המשיחיות היהודית, היסטוריה של המשפט הישראלי וכלה בספרות מודרנית ותולדות ההלכה. משמש כחוקר במכון לחקר התפוצות באוניברסיטת תל אביב. חבר אגודת הסופרים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,038 מילים

"המחבלים יצרו כאוס והזירות זוהמו. צריך להתאים את דיני הראיות למציאות"

בעוד כשנה יקום בית הדין המיוחד למחבלים שהשתתפו בשבעה באוקטובר ● עו"ד יעל ויאס גבירצמן תייצג שם מאות משפחות נפגעים ● בשיחה עם זמן ישראל, היא מדברת על חשיבות החוק שדן בפשעים חסרי תקדים, הקושי הראייתי, החשיבות לשמירה על זכויות הקורבנות ועל החשיפה לחומרים ● "כשאני בתפקיד יש לי משימה, אבל כשאני אלך לתערוכה - שם אני אבכה"

לכתבה המלאה עוד 1,417 מילים

למקרה שפיספסת

מדינה בנסיבות מחמירות

פרשת תקיפתו ורציחתו של ימנו בנימין זלקה ז"ל מסעירה את הציבור הישראלי גם בימים בהם סערות אחרות פוקדות אותנו יום אחר יום, שעה אחר שעה, ומות חיילינו ורציחתם של אזרחינו הפכו למרבה הזוועה לעניין יומיומי. אתייחס לדברים בהקשר המשפטי הספציפי וזה הכללי יותר.

ישראל ידעה פרשות ומעשי רצח רבים מאוד, כשבשנים האחרונות חלה עליה תלולה במספר הרוצחים ובעיקר – הנרצחים (יש רוצחים שדמם של כמה קורבנות על ידיהם). ועדיין, אנו זוכרים מתוכם בעיקר את מעשי הרצח האכזריים ביותר, אלה שהדעת אינה יכולה להכיל והלב מתפקע מולם.

ד"ר גל לברטוב, עו"ד, מרצה למשפטים וסופר. לשעבר מנהל המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה. הוא בוגר המכללה לביטחון לאומי של צה"ל והפקולטה למשפטים של אונ' בר-אילן, מוסמך הפקולטה למשפטים של אונ' תל-אביב והפקולטה למדעי החברה של אונ' חיפה ובעל תואר דוקטור לפילוסופיה מטעם הפקולטה למשפטים והסנט של האוניברסיטה העברית. מאז הצהרת יריב לוין בינואר 2023 על תוכניותיו לריסוק הדמוקרטיה הישראלית מקדיש גל את מרב זמנו, לצד אלפי אזרחים מודאגים כמוהו, להגנה על ישראל ואזרחיה מפני ממשלתם.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,139 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

תחת מסך עשן של נוסחים מתחלפים, שמחה רוטמן דוהר לאישור הצעת החוק שתנתק את המחלקה מהפרקליטות ● החוק נועד לייצר גוף חקירות פרטי של שר המשפטים, כזה שיוכל להפקיע תיקים מהיועמ"שית ולהטיל אימה על המערכת ● התעקשות הקואליציה להעביר את החוק לפני פיזור הכנסת מוכיחה שהם שכחו כלל בסיסי בדמוקרטיה: הכוח הזה יכול ליפול בקרוב לידי האופוזיציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 903 מילים

הפתק של הרב לנדו מפחיד את נתניהו הרבה יותר מאזהרות הרמטכ"ל

האזהרות על צבא שקורס תחת הנטל לא מרשימות את ראש הממשלה כמו האיום של המנהיג הליטאי לפרק את גוש הימין ● מבועת מהאפשרות לאבד את החרדים רגע לפני אישור חוקי ההפיכה המשטרית, נתניהו פותח במסע לחצים על מורדי הליכוד כדי להעביר את חוק ההשתמטות בדקה התשעים ● התפטרות משה ארבל מוכיחה שגם בש"ס מתחילים להבין לאן נושבת הרוח ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 682 מילים

שוק האג"ח מבהיר כי המלחמה כבר חלחלה עמוק לתוך כלכלות העולם

התרסקות שוק האג"ח העולמי בסוף השבוע היא לא עוד "יום אדום" טכני בבורסה – זו כבר אזהרה חמורה שהמשקיעים משגרים אל טראמפ ● בעוד הבורסות שוברות שיאים בזכות כמה חברות AI, משקיעי האג"חים רואים עננים שמתקדרים על הכלכלה העולמית – בהנחה שלא יימצא פתרון עם איראן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 666 מילים ו-1 תגובות

מסיבות, חתונות, חופשות ופגישות עם ראשי הליכוד

יומן ראש עיריית אשקלון תומר גלאם, החשוד בפלילים, עמוס בלו"ז "אישי", חופשות, חצאי ימי עבודה, מפגשים פוליטיים ומאות בריתות וחתונות ● מה חסר בו? עבודה למען תושבי אשקלון, שזקוקים למיגון, נאנקים תחת קשיי המלחמה וקוראים בעיתונות כיצד העירייה והעומד בראשה מסתבכים בפרשיות שחיתות ● עיריית אשקלון: "ראש העיר פועל לילות כימים למען התושבים"

לכתבה המלאה עוד 1,221 מילים ו-1 תגובות

קרב התאריכים

מאחורי "משבר חוק הגיוס" מסתתר תרגיל פוליטי שקוף של המפלגות החרדיות, והוויכוח האמיתי בקואליציה נסוב כעת על מועד הבחירות ● לנתניהו יש שלל סיבות להתעקש על קיום הבחירות בסוף אוקטובר: מאולם בית המשפט, דרך עצרת האו"ם ועד חופשות הקיץ ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 979 מילים ו-2 תגובות

איומי איראן על זינוק בהעשרת האורניום חושפים בעיקר את הלחץ של המשטר ● בעוד מומחים מעריכים כי התקיפות באספהאן ובנתנז הרחיקו את הפצצה, במערכת הביטחון מזהירים מפני שאננות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 875 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הזיהום שהתגלה בשדה דב עלול להפוך לצונאמי

איך הפך שדה דב מרובע העתיד של ישראל לתיבת פנדורה ● הממשלה הודיעה שתפצה את העסקים הקטנים שייפגעו מעבודות המטרו. עכשיו באים? ● הספריות השיתופיות הן רעיון מקסים ומתברר שגם פופולרי ● וגם: בחולות קיסריה מסתתרת קתדרלה שעשויה מאצות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,771 מילים

הייתי המפקד הרוסי במשחק מלחמה. כך הבסתי את נאט"ו

חולשתה הצבאית של אירופה, היעדר כוחות זמינים בשטח והססנות פוליטית אפשרו לי לנצל את נקודות התורפה של הברית כדי לנתק את המדינות הבלטיות בתוך ימים ספורים ● בעקבות התרגיל, התברר עד כמה אירופה תהיה חשופה ופגיעה ביום שאחרי המלחמה באוקראינה

לכתבה המלאה עוד 1,935 מילים

פרסום ביקור נתניהו באמירויות מעיד על בעיה חמורה בשליטה בסוגרים

נתניהו לא הצליח להתאפק ופרסם את הביקור הסודי, בלי להתחשב בהשלכות על יחסי החוץ ● לא מחכות לטראמפ: פקיסטן ועיראק חתמו על עסקאות אנרגיה עם איראן ● הקשרים בין איחוד האמירויות לסוריה מתחממים, אך הכלכלה הסורית עדיין נאבקת ● והשבוע ב-1971: סאדאת בולם את ניסיון ההפיכה נגדו ומטהר את מפלגתו מתומכי נאצר ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

לכתבה המלאה עוד 1,251 מילים

"היצירות היו אקט של התנגדות"

בסתיו 1940, בתוך מציאות של רעב ותופת, התאגדו אומני הגטו כדי לארגן תערוכה יוצאת דופן שמשכה אליה אלפי מבקרים בתנאים בלתי אפשריים ● היצירות ששרדו נשמרו בחשאי על ידי אומנים שהועבדו ביודנראט, ומהוות עדות מרטיטה לרוח האדם ולכוחה של היצירה

לכתבה המלאה עוד 1,050 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.