המלחמה של ארצות הברית וישראל באיראן כבר עלתה לחברות ברחבי העולם לפחות 25 מיליארד דולר – והחשבון הולך ותופח, לפי ניתוח של רויטרס.
סקירה של הודעות תאגידיות מאז תחילת הסכסוך, של חברות הנסחרות בארצות הברית, באירופה ובאסיה, מציגה תמונה מפוכחת של השלכותיו. עסקים מתמודדים עם זינוק במחירי האנרגיה, שיבושים בשרשראות האספקה ונתיבי סחר שנקטעו בשל אחיזת החנק של איראן במצר הורמוז.
לפי הניתוח, לפחות 279 חברות ציינו את המלחמה כגורם לצעדי התגוננות שנועדו לרכך את הפגיעה הכספית, בהם העלאות מחירים וקיצוצי ייצור. אחרות השעו דיבידנדים או רכישות עצמיות של מניות, הוציאו עובדים לחופשות ללא תשלום, הוסיפו היטלי דלק או ביקשו סיוע חירום ממשלתי.
הטלטלה, האחרונה בשורה של אירועים עולמיים מערערים לעסקים אחרי מגפת הקורונה ופלישת רוסיה לאוקראינה, מצננת את הציפיות להמשך השנה, כשאין כמעט תחושה שהסכם לסיום הסכסוך קרוב.
"רמת הירידה בענף דומה למה שראינו במהלך המשבר הפיננסי העולמי, ואף גבוהה יותר מאשר בתקופות מיתון אחרות", אמר מנכ"ל וירלפול מארק ביצר לאנליסטים, לאחר שהחברה חתכה בחצי את התחזית השנתית שלה והשעתה את הדיבידנד.
עם האטת הצמיחה, כוח התמחור ייחלש והעלויות הקבועות יהיו קשות יותר לספיגה, אומרים אנליסטים, מה שמאיים על שולי הרווח ברבעון השני ואילך. העלאות מחירים ממושכות צפויות ללבות את האינפלציה ולפגוע באמון הצרכנים, שכבר היה שברירי.
"הצרכנים נמנעים מהחלפת מוצרים ומעדיפים לתקן אותם", אמר ביצר.
בעוד איתמר בן גביר וח"כ יצחק קרויזר מניפים דגלי ישראל מול כיפת הסלע, ברמאללה מתכנס כנס פתח השמיני באווירה של ירושת כתר. האסטרטגיה של אבו מאזן מול הטרור היהודי על ההר היא, ברמז עבה: סבלנות, היהודים יעשו את העבודה בשבילנו.
* * *
בסוף השבוע התנקזו ביום אחד שני אירועים המבשרים התנגשות חזיתית: יום ירושלים הפרוע מצד אחד, וכנס פתח השמיני שהתכנס ברמאללה באיחור של עשר שנים.
פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו
שני אירועים דרמטיים התרחשו בשבוע שעבר במקביל: השתלטות פוליטית על תפקיד מנהל רשות העתיקות וחקיקה דורסנית לסיפוח עתיקות הגדה המערבית. אם הקואליציה תשלים מהלכים אלה, הארכאולוגיה הישראלית תפסיק להיות עוד מדע חוקר, אלא כלי עבודה אגרסיבי בשירות נרטיב משיחי ולאומני.
* * *
בשבוע שעבר הודיע שר המורשת, עמיחי אליהו, על מינויה של אסתי שרייבר למנכ"לית רשות העתיקות. שרייבר הוצגה כמי שמביאה עמה ניסיון ניהולי עשיר.
אורי ארליך הוא עיתונאי לשעבר, פעיל שמאל ודובר ארגון הארכיאולוגים \"עמק שווה\".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוקצת אחרי שהתפזר האבק מבריאת העולם ומרק טוויין ביטל את האפרטהייד בהשכרת אבובים בנהר הירדן, הקימו הפלסטינים את ממלכת הגדה-המערבית, שלאחר כמה דורות התפצלה ל-2: הממלכה הדרומית והממלכה הצפונית.
כשהמלך נרטיב ה-I מהממלכה התיכונה של טופס 4 החריב את הממלכה הצפונית, נפוצו תושביה לכל עבר.
חוקרים גילו שבמרכז אסיה ואף מעבר לכך ישנם שבטים שמקיימים עד היום מנהגים עתיקים מהמסורת הגדה-מערביתית.
כמה דורות לאחר חורבנה של הממלכה הצפונית, החריב לובנגולו מלך זולו את הממלכה הדרומית והיגלה את תושביה לאירובה – שם ישבו על גדות הריין וזימרו, בזוכרם את הגדה המערבית:
From the River to the See – Palestine will be Free
לאחר חתימת המגנה-חארטה שאושררה בהצהרת בלופר, חזרו הדרום גדה-מערביתים לביתם והקימו דורות של משוררים, הוגי דעות, מעצבי כדים ואגרונומים.
לימים, החלו השבטים הציוניים באירובה לחוש את הקרקע בוערת מתחת לרגליהם. נפילת הבורסה באנטוורפן וזכייתה של לוקסמבורג באירוויזיון – היו אזהרות שלא ניתן היה להתעלם מהן, אבל ביטול הכל-כלול בסן-טרופז נתן את האות.
בשיתוף פעולה נדיר בין כנופית באדר-עופר והבריגדה האדומה, החליטו הציונים לגנוב את ספינות שרבורג ולפלוש לארץ הגדה-המערבית.
מאז הם עוסקים שם בהיטפלות לעדרי הצאן המקומיים ובמחיקת ההיסטוריה הגדה-מערביתית.
בשלב מסויים החל הוואקף של נוער הגבעות וגוש אמונים לבצע חפירות נרחבות ללא כל רשות וסמכות בהר הבית, כששרידים יקרי ערך, כולל מטבעות עם דיוקנאותיהם של מלכי הגדה-המערבית לדורותיהם וכלים של בית המקדש המזרח-ירושלמי מושלכים לואדי ג'וז כאילו היו אשפה.
למרבה המזל, יצאה מדאבוס משלחת בהשתתפותם של פלורנס נייטינגייל, עז א-דין אל-קסאם וגרטה ת'ונברג, שהקימו את פרויקט סינון העפר מהר הבית.
בעקבות הבחירות לפרלמנט בהונגריה, בהן פיטר מדיאר ומפלגת "טיסה" הדיחו את ויקטור אורבן לאחר שש עשרה שנות שלטון, התעורר פיתוי מוכר בשיח הפוליטי הישראלי.
פרשנים ודמויות מהאופוזיציה מצביעים על בודפשט כהוכחה לכך שקואליציה כריזמטית ואנטי-ממסדית יכולה להביס מנהיג פופוליסטי דומיננטי בישראל.
יהודה לוקץ׳ הוא פרופסור-חבר אמריטוס ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ג׳ורג׳ מייסון, וירג׳יניה. פרסם חמישה ספרים. הוא מחבר הספר שיצא לאור לאחרונה: "Op-Ed: Musings on War & Peace in the Middle East and Beyond"
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו











































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו