בשנת 2015, שנים לאחר שפרש מכהונתו בבית המשפט העליון ב-1997, פירסם השופט צבי טל ספרון קצר, שנקרא "על שופטים ומשפטים וצרות אחרות". זה לא היה ספר כבד ראש, מהסוג ששופטים בדימוס נוהגים לפרסם, אלא אוסף אנקדוטות וסיפורים שאסף השופט בשנים הרבות שישב על כס השיפוט, בבית המשפט המחוזי בירושלים ובבית המשפט העליון – שם אייש את מה שהיה מכונה באותם ימים "הכיסא הדתי".
הוא נולד בפולין ב-1927 ועלה לישראל בגיל שמונה. למד בישיבת בני עקיבא, ושירת ב"הגנה" ובצה"ל. בנו משה נהרג במלחמת יום הכיפורים. היום (ג') הלך השופט טל לעולמו, בגיל 94. ההלוויה תצא הערב בשעה 18:00 מבית ההספד קהילת ירושלים בגבעת שאול.
בשבתו בבית המשפט המחוזי ישב טל בהרכב השופטים שדנו במשפטו של ג'ון דמיאניוק. בית המשפט המחוזי הרשיע את דמיאניוק שהוא "איוואן האיום" ממחנה ההשמדה סוביבור, וגזר עליו עונש מוות, ואולם ערעורו של דמיאניוק התקבל על ידי בית המשפט העליון, והוא זוכה מחמת הספק. "לשופטת דורנר [שישבה עמו בהרכב במחוזי] ולאנוכי אין ספק גם היום שדמיאניוק הוא הוא איוואן האיום", הוא אמר לאחר שנים.
טל היה שופט שמרן, במלוא מובן המילה. שנים לאחר פרישתו אמר בראיון כי "בית המשפט העליון מתערב יותר מדי בניהולה של המדינה". הוא עצמו כיהן בבית המשפט העליון שלוש שנים בלבד, אך השנים הללו – אמצע שנות ה-90 של המאה הקודמת – היו שנים מטלטלות מבחינה משפטית, וסימנו את העידן החוקתי בישראל, ששיגר גלי הדף לכל תחומי המשפט. בשבתו בבג"ץ, טל נטל חלק בפרשות המשפטיות המרכזיות של אותן שנים.
בפסק הדין בעניין אליס מילר הוא נותר בדעת מיעוט, שביקשה למנוע מנשים לשרת כטייסות בחיל האוויר. "אין מדובר כאן בהפליה בין שווים אלא בהבחנה בין לא שווים", הוא כתב.
גם בפרשת כביש בר-אילן הוא נותר בדעת מיעוט, שביקשה להותיר את הציר סגור כליל לתנועה: "מול חופש התנועה, שהיא זכות יסוד חשובה, עומדת שבת קודש, שהיא חובתו וזכותו הכמעט אבסולוטית של עם ישראל. אין לקבל את הקביעה כי זכויות אדם נמצאות תמיד בסולם עדיף על פגיעה ברגשות אדם".
בפרשת הביציות של בני הזוג נחמני, הוא נותר איתן בדעתו – שהפכה בהרכב המורחב לדעת הרוב – כי יש לאפשר לאישה הגרושה לעבור תהליך הפריה מביציות שהוקפאו, על אף התנגדותו של הבעל הגרוש.
"כשם שאין שומעים לאיש להפסיק הריון, אפילו הושג ההריון בהטעיה וברמייה, מפני שאין מתערבים בגופה של אישה שלא לרצונה, כך אין לשמוע לו להפסיק תהליך הפריה, כאשר הפסקה זו עושה את ההתערבות בגופה של האישה התערבות שווא ונמצאו כבודה וצנעתה מחוללים". כמקובל בקרב שופטים דתיים בעליון, השופט טל מצא תימוכין לגישתו במשפט העברי.
טל היה חסיד של כתיבה קצרה, תמציתית. "אני משבח את פסקי הדין של בית המשפט העליון בתקופת המנדט הבריטי", הוא אמר בראיון, "לא תמצא פסק דין מעבר לחמישה עמודים לכל היותר".
לאחר פרישתו מבית המשפט העליון, מונה השופט טל ליו"ר ועדת העזבונות, האחראית על חלוקת כספים בהיקפים גדולים. דו"ח מבקר המדינה משנת 2002 מצא אי-סדרים באופן פעולתה של הוועדה בראשותו, ובעקבות זאת נפתחה נגדו חקירה פלילית. היה זה מעמד מביך, ששופט בדימוס של בית המשפט העליון נחקר בחקירה פלילית, ואולם התיק נגדו נסגר בסופו של דבר.
גולת הכותרת של פעילותו הציבורית של טל לאחר פרישתו מהעליון, הייתה בשבתו כיו"ר "ועדת טל", שמינה ראש הממשלה אהוד ברק ב-1999 כדי לנסות ולמצוא הסדר חדש לגיוס תלמידי הישיבות, לאחר שפסק דין של העליון מ-1998 ביטל את הפטור הגורף שקיבלו תלמידי הישיבות.
בעקבות דו"ח הוועדה נחקק ב-2002 "חוק טל", ואולם עתירות חוזרות ונשנות שהוגשו לבג"ץ נגד החוק התקבלו בסופו של דבר, כאשר בג"ץ הורה ב-2012 על ביטול החוק ומציאת הסדר חדש, המתיישב עם עקרון השוויון, לעניין גיוסם של חרדים.
מדינת ישראל ניצבת בפני רגע גורלי. זהו צומת קריטי בו ייקבע עתידנו: התדרדרות למדינת יהודה או עצירת הטירוף והשבת הדמוקרטיה למסלולה.
בנימין נתניהו, איש מבוגר ותשוש, שולט בכל מנגנוני השלטון ומכך נובע כוחו המוחלט. ניסיונו הרב וכישוריו מאפשרים לו להפעיל את המערכות, אך שלטונו אינו נצחי. סופו יגיע – אם בדרך הטבע כמו כל אדם, או באמצעות שרידי שומרי הסף והמחאה הציבורית. השאלה המכרעת היא: מה יקרה אחריו?
ד"ר אורית יעל (Orit Yaal) חוקרת היסטוריה חברתית ומגדרית. היא משתמשת בתקשורת ההמונים של התקופה כמקור להבנת החברות הנחקרות. להנאתה לומדת כל החיים, לפרנסתה מרצה במכללה אקדמית כנרת, לשלמות נפשה מרצה אקטיביסטית במסגרות אזרחיות (פורום מיכל סלה, מכינות קד"צ), פובליציסטית בעיתונות החופשית ונואמת בכיכרות. בחייה הפרטיים קיבוצניקית, פמיניסטית נשואה ואם לארבעה. מאמינה בשוויון חברתי, כלכלי ופוליטי, כי רוב בני האדם טובים צריך רק ללתת להם את הכלים להראות את הטוב הזה.
"להיות עם חופשי בארצנו" כתב נפתלי הרץ אימבר בטקסט שהפך להיות המנון המדינה, "התקווה". שאיפה שלא הושלמה מעולם, אבל התערערה משמעותית לאחרונה. השנתיים האחרונות הבהירו עד כמה המשפט הזה איננו מובן מאליו, עד כמה החופש שלנו מאוים – מבפנים ומבחוץ. למרות האמור לעיל אסור לאבד את התקווה ואת העשייה שהם תכלית הציונות.
בשנה ה-77 לעצמאותנו, אנחנו נעשים פחות ופחות חופשיים – להביע דעה, למחות, לחיות בהתאם לערכינו ואמונותינו. זה לא קרה במקרה – במלאת 77 שנות עצמאות ישראל, שבשנים הראשונות כללה ממשל צבאי על ערביי ישראל ומאז מלחמת ששת הימים, 58 שנים של שליטה בעם זר מחוץ לגבולותינו, הכיבוש הולך ומשתלט על העצמאות. כמו ענן שחור וגדול, הוא מכסה את מלוא שטחה של הארץ ולוקח מאתנו את החופש, את הפריווילגיה להיות בני חורין במקום שבו אחרים אינם חופשיים כמונו.
נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.
ההיסטוריון פרופ' מוטי גולני, שנהרג עקב קריסת עץ עליו בעת טיול בנחל השופט, נולד וגדל בקיבוץ גבעת ברנר. בן 71 הוא היה במותו. יומן נעורים שהוא כתב לעצמו בסוף שנות הששים של המאה הקודמת, נועד להיות בעתיד, כדבריו, ספר הנצחה לזכרו.
דבריו מתקשרים עכשיו ליום הזיכרון. קטעים מאותו יומן כלולים בספרו של ההיסטוריון ד"ר שאול פז "פנינו אל השמש העולה". הנושא המרכזי של הספר (שערכתי): הקיבוצים ותנועות הנוער החלוציות בתקופה שבין מלחמת השחרור למלחמת ששת הימים.
שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
זוכרים את חרפת ה-11:0? בג"ץ המפוחד והמורתע לא ייכנס לבריכה הטובענית כדי לבדוק עובדתית מי צודק בתצהירו – רונן בר או ראש ארגון המחבלים, הדיקטטור, הצורר ורוצח החטופים ביבים שקרניהו. השלישיה המובילה אך המובלת תבקש מבר את תאריך הפרישה שלו, תקבל את התאריך, תפסוק שעם קבלת התאריך והפרישה המתקרבת העתירות מתייתרות, אין צורך לתת פסק דין מנומק, ואין צו להוצאות לאף אחד מהצדדים. וזהו. המבצר כבר נפל לפני חמש שנים. מה שנשאר ממנו הם 12 פחדנים.
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם