ד"ר אייל פרופר הינו חוקר ומרצה באוניברסיטת רייכמן. היה בצוות שפתח את השגרירות הישראלית בסין ב-1992 ושימש בהמשך כציר המדיני בבייג'ינג וקונסול כללי בשנגחאי. הדוקטורט שכתב פורסם בספר "פנדה או דרקון – שינויים בניהול משרד החוץ הסיני". יזם וערך את "הספר האדום – המדריך לסין העכשווית".
מסמך האסטרטגיה הלאומית של ממשל טראמפ בסוף חודש נובמבר יצר גלי הדף באזורים שונים, העליב את האירופאים, והתמקד בחשש מסין ויכולותיה הכלכליות והטכנולוגיות, באופן אשר הציף פעם נוספת את השאלה מי מובילה במשחק הגדול על ההגמוניה העולמית במאה העשרים ואחת.
בפרק האסייתי, שרובו הוקדש לסין, נכתב כי הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ פועל לשנות תפיסות אמריקאיות שגויות שהשפיעו על מדיניות שתי המפלגות במשך יותר משלושה עשורים. תפיסות שעיקרן ההנחה, לפיה השקעות אמריקאיות והעברת ייצור לסין, ופתיחת השוק האמריקאי למוצרים סיניים, יסייעו לשימור הנורמות של הסדר העולמי. כנאמר במסמך:
ד"ר אייל פרופר הינו חוקר ומרצה באוניברסיטת רייכמן. היה בצוות שפתח את השגרירות הישראלית בסין ב-1992 ושימש בהמשך כציר המדיני בבייג'ינג וקונסול כללי בשנגחאי. הדוקטורט שכתב פורסם בספר "פנדה או דרקון - שינויים בניהול משרד החוץ הסיני". יזם וערך את "הספר האדום - המדריך לסין העכשווית".
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
בעשור האחרון נשמעו קולות רבים מקרב מומחים ובציבור, שהביעו תהיות לגבי מדיניות ישראל כלפי סין. הם הצביעו על מוטת ידיה הארוכות של סין בתוך ישראל ועל השפעתה בתחומים רבים, בדגש על תחומי התשתיות, התחבורה והסחר, והפצירו בקברניטים "לבחור צד" ולגבש מדיניות נחושה וברורה אל מול "האיום הסיני".
הקולות נשמעו, אולם בישראל לא מיהרו לבחור צד. יותר מכך, ראש הממשלה בנימין נתניהו ניסה לעשות שימוש בשחקן הסיני על מנת לאותת לממשל אמריקאי לא נוח, כי לישראל יש אלטרנטיבה.
ד"ר אייל פרופר הינו חוקר ומרצה באוניברסיטת רייכמן. היה בצוות שפתח את השגרירות הישראלית בסין ב-1992 ושימש בהמשך כציר המדיני בבייג'ינג וקונסול כללי בשנגחאי. הדוקטורט שכתב פורסם בספר "פנדה או דרקון - שינויים בניהול משרד החוץ הסיני". יזם וערך את "הספר האדום - המדריך לסין העכשווית".
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
דקות מעטות לאחר שמועצת הביטחון של האו"ם אישרה את החלטה 2803 שיזמה ארצות הברית בנושא עזה, צייץ נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והודה למדינות השונות.
הראשונה ברשימת התודות של טראמפ הייתה סין, ולאחריה מדינות רבות, כולל ערב הסעודית, קטאר וטורקיה. ישראל לא נכללה ברשימה, מאחר שאיננה כלל שחקן נחשב ב"משחק הגדול" של המעצמות והמדינות המרכזיות באזור (למרות שמדובר בסוגיית עזה).
ד"ר אייל פרופר הינו חוקר ומרצה באוניברסיטת רייכמן. היה בצוות שפתח את השגרירות הישראלית בסין ב-1992 ושימש בהמשך כציר המדיני בבייג'ינג וקונסול כללי בשנגחאי. הדוקטורט שכתב פורסם בספר "פנדה או דרקון - שינויים בניהול משרד החוץ הסיני". יזם וערך את "הספר האדום - המדריך לסין העכשווית".
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר כי ארצות הברית הסיגה את כל המפציצים מדגם B-1 מבסיס חיל האוויר המלכותי פיירפורד שבבריטניה בשל "איומים מסוימים", מבלי לפרט במה מדובר.
"היו כמה איומים, ובמקום לפתות את האויב – אנחנו נלכוד את האויב ונכה בו, אבל למה שנשאיר אותם שם? לכן הזזנו אותם מעט, לא רחוק מאוד", אמר טראמפ לכתבים בבית הלבן.
מפציצי B-1 של חיל האוויר האמריקאי בבסיס חיל האוויר המלכותי פיירפורד, המשמש בסיס של חיל האוויר של ארה"ב, לאחר תקרית בפיירפורד, אנגליה. 27 בספטמבר 2026 (צילום: AP Photo/Alastair Grant)
יושב ראש מפלגת הדמוקרטים, אלוף במיל' יאיר גולן, מתח ביקורת חריפה על שב"כ בשל הימנעותו מחקירת החשד להתארגנות לפגיעה באזרחים ערבים. לדבריו, מדובר בחקירת טרור לכל דבר שאין להשאירה בידי המשטרה בלבד, שכן תפקידו של הארגון הוא לסכל טרור.
בהודעה שפרסם טען גולן כי אי מעורבותו של שב"כ בפרשה היא הפקרות ביטחונית ומעילה בתפקיד. הוא הדגיש כי קיימת חובה לברר עד תום מי תכנן את המעשה, מי היה מודע לו, והאם מדובר באדם בודד או ברשת התארגנות רחבה יותר.
לאור זאת, קרא גולן ליועצת המשפטית לממשלה להתערב בפרשה ולהורות על פתיחת חקירה ביטחונית מלאה ומעמיקה.
יושב ראש הדמוקרטים הוסיף כי שב"כ חייב לשוב לייעודו, להגן על ביטחון ישראל ולסכל טרור, במקום לשרת שלטון או אידיאולוגיה משיחית ואנטי ציונית, כלשונו.
ברקע גלגול האחריות וניסיונות ההתנערות מהמחדל האבטחתי החמור שנחשף בניסיון הפיגוע בטיסת פליי דובאי FZ1073 ביום רביעי שעבר, מכתב ששלח משרד התחבורה למחרת מאשר במפורש כי "אגף הביטחון של משרד התחבורה הישראלי נושא באחריות לאבטחת טיסות נכנסות לישראל".
המכתב מדגיש את ההכרה באסון שכמעט והתרחש בטיסה יום קודם לכן, ונמנע הודות לפעולותיהם של הטייס ההודי והנוסעים הישראלים שסיכלו את המחבל. נכתב בו כי על מפעילי התעופה חל איסור לאפשר לאזרחי מדינות אויב לשמש כטייסים, כאנשי צוות או אף לנסוע בטיסות לישראל.
המכתב, הנושא את הכותרת "הנחיית ביטחון 2026: אמצעי אבטחה לטיסות זרות הנכנסות למרחב המידע התעופתי של ישראל", חתום על ידי אברי כהן, "מנהל בכיר של אגף הביטחון", ונשלח למנהלי אבטחה במספר חברות תעופה זרות.
במסמך מזהירים את המפעילים כי המשרד יבצע הערכות תקופתיות כדי להבטיח שהם מיישמים את התוכניות, האמצעים והנהלים הנדרשים להתמודדות עם האיומים והסיכונים הקשורים לטיסות לישראל, ומצוין כי ייערכו "ביקורות בשטח", כדי לוודא שזה אכן המצב.
על פי הדיווח בערוץ 12, המכתב קובע גם כי המפעילים אחראים להבטיח ששום טייס או איש צוות אוויר בטיסות הנכנסות למרחב התעופתי של ישראל, או אפילו על סיפון המטוס, אינו אזרח או בעל אזרחות כפולה של מדינה שאינה מקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל. המסמך מנחה את מפעילי חברות התעופה לעיין ברשימה נפרדת של מדינות אלו.
שרת התחבורה מירי רגב אמרה בעקבות הפיגוע כי אבטחת טיסות זרות היא באחריות גופי הביטחון. לדבריה, משרד התחבורה אינו גוף מודיעיני, אינו מבצע בדיקות ואין לו גישה לנתונים שיאפשרו זאת. ראשי האופוזיציה קראו להתפטרותה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו מינה את ראש המל"ל הנוכחי להוביל חקירה של המחדלים הקשורים לפיגוע בטיסה 1073.
ראש מל"ל לשעבר טען מוקדם יותר היום כי חקירה בהובלת ראש המל"ל שמואל בן עזרא תהיה לא יותר מניסיון טיוח, שכן המל"ל הוא הגוף שאחראי למנוע מצבים כמו הפיגוע בטיסת פליי דובאי.
המניעה אמורה להתבצע באמצעות תיאום מול הגופים הרלוונטיים – שכוללים במקרה זה את משרד התחבורה, שב"כ והמוסד. המל"ל פועל תחת משרד ראש הממשלה.
שרת התחבורה מירי רגב, אוגוסט 2025 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם בעצרת האו"ם בספטמבר על המלחמה בשבע החזיתות שבה ישראל נמצאת מאז הטבח ב-7 באוקטובר (מלחמת "חרבות ברזל" באיראן, עזה, לבנון, סוריה, מול החות'ים, מול המיליציות הפרו-איראניות בעיראק וכן ביהודה ושומרון).
אדוה לוטן היא יועצת אסטרטגיה וארכיטקטורה עסקית במקצועה, מתמחה באדפטציה של ארגונים לעידן הדיגיטלי, מרצה ומנחה. בעבר מנכ"לית ויו"ר עמותת "מדעת – למען בריאות מושכלת", העוסקת בקידום קבלת החלטות בריאותיות על בסיס מידע אמין
תכנים המתפרסמים בזירת הדמוקרטיה של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
מי שמשלים 12 שנות לימוד בלי להבין את התהליכים המדיניים והביטחוניים שעיצבו את הדור שלו, אינו מנווט את דרכו כאזרח מושכל – אלא כצופה מהצד. כשהסילבוס הרשמי נמנע מעיסוק בהיסטוריה קרובה מחשש ל"פוליטיזציה", בני הנוער נותרים חשופים לדיסאינפורמציה ולשיח מקוטב ברשתות.
* * *
לקראת ימי הזיכרון לשבעה באוקטובר, תלמידי ישראל פוגשים את האסון המכונן שעיצב את חייהם בעיקר דרך טקסים, סדנאות חוסן ומענה רגשי. אולם כשהם נערכים לבחינות הבגרות, המציאות המטלטלת הזו נעלמת לחלוטין מספרי ההיסטוריה – מתוך חשש מערכתי מעיסוק בנושאים הטעונים במחלוקת פוליטית.
אשת חינוך ואקדמיה. עוסקת בחקר השחיתות השלטונית ובחקר החוסן האישי, הקהילתי והלאומי בארגונים פרטים וציבוריים ובמערכת החינוך בפרט.
מרצה וחברת סגל במכללת אורנים ועמיתת מחקר באוניברסיטת אריאל ובמוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית.
מנכ"לית מרכז מגדלורים – הכוונה לחוסן מיטבי, מרכז שמעניק שירותי הרצאות, סדנאות וימי עיון בתחומי חוסן וחברה בוערים.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
סוף סוף מדינה שאפשר להודות בגאווה "אני מישראל" ולקבל בחזרה מבט מאיר פנים וברכה חמה, מלווה ברושם עמוק, כאילו היינו נציגי הקדושים מארץ הבשורה: "או, ישראל".
חודש בפרו היה עבורנו חוויה מתקנת לתחושת הניכור כלפינו בעולם. בשנים האחרונות, וביתר שאת בשלוש האחרונות, לא פשוט להיות ישראלי בעולם. ויתרתי על הצגה בכנסים אקדמיים בשוודיה ובגרמניה. האחד ממש סמוך לאירוויזיון, והספיקו לי מראות המחאה בחדשות כדי להבין שקיבלתי החלטה נכונה.
ד"ר איריס פוסקלינסקי היא עובדת סוציאלית, חוקרת ומרצה בתחומי קהילה וניהול חברתי. מומחית לפיתוח וניהול שותפויות החתומה על מודל שותפות שזיכה אותה בפרס, ושני עשורים של ניסיון מקצועי בתחום בארץ ובעולם. איריס היא תושבת הגליל המערבי. כתיבתה והנחייתה בתהליכים אישיים, ארגוניים וקהילתיים משלבות שיטות לגילוי עצמי וחיבור למקורות השראה.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
טעות להתיחס לנפח אקוויפר החוף אף אחד לא מציכ חס וחללילה לרוקן אותו . כמו הכנרת עם מורידים מפלסים את יותר מידי גורמים להמללחתו. אפשר לשאוב מאקויפאים רק עד קו אדומים תחתונים מעבר לכך פוגע... המשך קריאה
טעות להתיחס לנפח אקוויפר החוף אף אחד לא מציכ חס וחללילה לרוקן אותו . כמו הכנרת עם מורידים מפלסים את יותר מידי גורמים להמללחתו. אפשר לשאוב מאקויפאים רק עד קו אדומים תחתונים מעבר לכך פוגעים באיכות המים ומדלדלים את המשאב כלומר שואבים מעבר ליכולת ההתחדשות שלו. לכן להתיחס לאוגר התפעולי הקים, קצב המילוי החוזר השנתי ואוגר התפעולי המקסימלי. אלו המספרים הרלוונטים
לפי ויקיפדיה צה"ל מונה 620 אלף חיילים, סדיר קבע ומילואים. ב 7 באוקטובר היו, על פי התחקיר, 671 חיילים בגבול. עשירית אחוז. צוות מבצר החל התחקיר בשבעה באוקטובר. נטישת הגבול על ידי צה"ל מצד... המשך קריאה
לפי ויקיפדיה צה"ל מונה 620 אלף חיילים, סדיר קבע ומילואים. ב 7 באוקטובר היו, על פי התחקיר, 671 חיילים בגבול. עשירית אחוז. צוות מבצר החל התחקיר בשבעה באוקטובר. נטישת הגבול על ידי צה"ל מצדיק להוסיף לתחקיר מספר ימים שקדמו ליום שבעה באוקטובר. האם לפיקוד דרום/ אוגדת עזה היה/ לא היה פקודה לגבי סדר כוחות מינמלי, שאין לרדת ממנו ? … יכול ואפילו ודאי כי אם הקבינט היה דואג לכח מינימלי, ללא קשר למידע והתראות, היה בכך לנטרל את התמיכה של הקבינט בבנית החמאס. בחינה חשובה
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
לכל
תגובהופוסט
עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
בונוס:
הצטרפות לקבוצה הסגורה של זמן ישראל בפייסבוק המספקת הצצה מאחורי הקלעים של המערכת (למתחברים באמצעות פייסבוק בלבד)
עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.
ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.
תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו