ד"ר משה טרדימן הוא מומחה לאסלאם באפריקה, איכות סביבה בעולם הערבי והמוסלמי, הקשרים בין מדינות המפרץ לאפריקה וזירת ים סוף. הוא משמש כחוקר אורח במיתווים – המכון הישראלי למדיניות חוץ-אזורית, כעמית מחקר במרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה ובפורום לחשיבה אזורית, והוא מייסד-שותף ומנהל המכון לחקר ביטחון סביבתי ואיכות חיים.
התחום הסביבתי עשוי להיות השער להשתלבות ישראל באגן הים האדום ולהידוק יחסיה עם המדינות עימן היא מקיימת יחסים דיפלומטיים באזור, כמו גם עם מדינות עמם טרם התגבשו יחסים פורמליים.
הרי כל המדינות באגן הים האדום מתמודדות עם אותם אתגרים ביטחוניים-סביבתיים, המוחרפים כתוצאה משינויי האקלים: ביטחון מים, ביטחון מזון, ביטחון אנרגיה, אובדן קרקע, מדבור, נחילי ארבה והתמודדות מול שינויי האקלים.
ד"ר משה טרדימן הוא מומחה לאסלאם באפריקה, איכות סביבה בעולם הערבי והמוסלמי, הקשרים בין מדינות המפרץ לאפריקה וזירת ים סוף. הוא משמש כחוקר אורח במיתווים - המכון הישראלי למדיניות חוץ-אזורית, כעמית מחקר במרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה ובפורום לחשיבה אזורית, והוא מייסד-שותף ומנהל המכון לחקר ביטחון סביבתי ואיכות חיים.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
גורמים אמריקאים נפגשו בסוף השבוע בעומאן עם נציגי החות'ים בתימן, כך אמרו חמישה מקורות המעורים בנושא, ימים לאחר שהמיליציה הנתמכת בידי איראן השתלטה במתקפה נרחבת על רצועה אסטרטגית לאורך חופי הים האדום והביסה כוחות הנתמכים בידי ערב הסעודית.
תומכי החות'ים משתתפים בעצרת מחאה נגד התקיפות האוויריות בהובלת ארה"ב ולאות תמיכה בפלסטינים ברצועת עזה, בצנעא שבתימן. 9 בפברואר 2024 (צילום: AP Photo/Osamah Abdulrahman)
הפגישה, שלא פורסמה עד כה, התקיימה בשגרירות ארצות הברית במסקט, כך אמרו שלושה מהמקורות בעילום שם. שני מקורות אמרו כי ממשלת עומאן, הממלאת זה שנים תפקיד של מתווכת אזורית, סייעה בארגון הפגישה.
ממשל טראמפ הגדיר את החות'ים במרץ 2025 "ארגון טרור זר", צעד שהפך תמיכה בארגון לעבירה פלילית. עם זאת, וושינגטון ניהלה מאז משא ומתן עם החות'ים, ובמאי אשתקד הגיעה עימם להפסקת אש לאחר חודשיים של תקיפות אמריקניות שנועדו לעצור את מתקפותיהם על הספנות בים האדום.
הנשיא דונלד טראמפ אמר בשבת כי החות'ים התקשרו לממשלו וביקשו מארצות הברית שלא להתערב במלחמה בתימן. סגן הנשיא ג'יי די ואנס אמר ביום שני כי ארצות הברית נמצאת בקשר ישיר עם הארגון, אך לא מסר פרטים.
בפגישה, שלפי אחד המקורות התקיימה ביום ראשון, אמרו החות'ים לגורמים האמריקאים כי אין בכוונתם לתקוף כלי שיט אמריקאים וכי הם מחויבים להפסקת האש עם
וכי הם מחויבים להפסקת האש עם ארצות הברית מ־2025, כך אמרו שני מקורות.
אחד המקורות, תימני, אמר כי החות'ים הודיעו גם שלא יתקפו כלי שיט ישראליים או אוניות מסחריות אחרות, למעט כלי שיט השייכים לערב הסעודית.
לפי שניים מהמקורות, את הצד האמריקאי ייצגו אנשי השגרירות.
אחד מהם אמר כי במשלחת החות'ית השתתף מוחמד עבד א־סלאם, בכיר בארגון המתגורר במסקט ונמצא תחת סנקציות אמריקאיות. מקור נוסף אישר את נוכחותו של עבד א־סלאם, לצד בכיר חות'י נוסף, עבד אל־מלכ אל־עג'רי.
לוחם של המורדים החות'ים בתימן נושא מטול רקטות בעת צעדה במסגרת מסע גיוס בצנעא, תימן. 10 בספטמבר 2026 (צילום: AP Photo)
בתשובה לשאלה אם ארצות הברית נפגשה עם החות'ים בעומאן, דובר מחלקת המדינה לא אישר את עצם קיום הפגישה, אך אמר כי שמירה על חופש השיט בים האדום ומניעת יצוא טרור מהמזרח התיכון הן אינטרסים מרכזיים של ארצות הברית.
שגרירות עומאן בארצות הברית ועבד א־סלאם לא השיבו לבקשות תגובה.
ח"כ נעמה לזימי פנתה במכתב לשר החינוך יואב קיש, לשרה להגנת הסביבה עידית סילמן ולשר האוצר בצלאל סמוטריץ', בדרישה לעצור את סגירת "התוכנית המשולבת לחינוך לקיימות" ולמצוא לה בדחיפות מקור תקציבי חלופי.
במכתבה כתבה לזימי כי סגירת התוכנית, שפעלה במשך 17 שנה, נובעת מכשל תקציבי ומנהלי ולא משיקולים מקצועיים או פדגוגיים.
כפי שדיווחנו שלשום, התוכנית פועלת מאז 2009 ונחשבת לתוכנית הדגל של החינוך הסביבתי במערכת החינוך. במסגרתה מועסקות 14 רכזות קיימות במחוזות השונים, לרבות בחברה הערבית והחרדית, ומדריכים מלווים מאות בתי ספר בהכשרת צוותי הוראה, בניית תוכניות לימודים והסמכתם כ"בתי ספר ירוקים". עלותה השנתית היא כ־10 מיליון שקלים.
התקציב הגיע לאורך השנים מקרן הניקיון של המשרד להגנת הסביבה, מכספים שנותרו בה כעודפים. אלא שכעת משרד האוצר רואה את הקרן כמצויה בגירעון, בעקבות התחייבויות של מיליארדי שקלים להקמת מתקני טיפול בפסולת, ולכן על פי החוק לא ניתן עוד להשתמש בכספיה למטרות משניות כמו חינוך.
שר החינוך יואב קיש מקיים מסיבת עיתונאים על תוכנית בתי הספר של החופש הגדול ומציג יוזמות חינוכיות חדשות לקיץ בבית הספר הרטמן בירושלים. 21 ביוני 2026 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
המשרד להגנת הסביבה ביקש ממשרד החינוך לממן את התוכנית לשנה הקרובה, ובהמשך הציע שכל אחד מהמשרדים יישא בחמישה מיליון שקלים, אך לפי הדיווח שתי ההצעות נדחו.
לזימי הזהירה כי העברת התוכנית למסלול בתשלום בלבד במסגרת גפ"ן תהפוך את החינוך הסביבתי ל"פריבילגיה" ותפגע במיוחד בבתי ספר מוחלשים, בחברה הערבית ובחברה החרדית. היא דרשה לעגן את החינוך הסביבתי באופן קבוע בבסיס תקציב המדינה.
ח"כ נעמה לזימי בדיון בוועדת הכספים של הכנסת, 14 ביולי 2025 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
בג"ץ דחה עתירה של ש"ס שביקשה לבטל את החלטת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה למנוע אירוע ממלכתי במימון המדינה לזכר הרב עובדיה יוסף, שתוכנן במקור ל־6 באוקטובר.
אף שהממשלה הנוכחית העבירה חוק שמאפשר לקיים אירועים ממלכתיים לזכר מנהיגה הרוחני של ש"ס בסמוך ליום פטירתו, היועמ"שית קבעה מוקדם יותר השנה כי מאחר שהמועד חל בתוך שלושה שבועות ממועד הבחירות, ובשל השתתפותם הצפויה של בכירים פוליטיים בש"ס, האירוע עלול להפוך לאירוע מפלגתי הממומן מכספי ציבור.
היועמ"שית הציעה כמה חלופות, ובהן קיום האירוע ללא השתתפות פוליטיקאים מש"ס, אך אלה נדחו, ומשרד לשירותי דת ביטל את האירוע מוקדם יותר החודש.
הרב יצחק יוסף ויו"ר ש"ס אריה דרעי בכנס פתיחת קמפיין הבחירות של המפלגה בחולון, 20 באוגוסט 2026 (צילום: יעקב כהן)
שופטי בג"ץ אמרו היום בתום דיון קצר כי העתירה נגד החלטתה המקורית של היועמ"שית הפכה למעשה לתיאורטית, משום שכבר לא ניתן לארגן את אירוע ההנצחה בזמן, ולכן בית המשפט לא יכריע בסוגיה עקרונית בלבד.
יו"ר ש"ס אריה דרעי תקף את ההחלטה ואמר: "היום שופטי בג"ץ, באטימות ובניתוק מרגשותיהם של המוני יהודים, נותנים יד למניעת כנס ההנצחה הממלכתי למורשתו".
"לא בג"ץ ולא היועמ"שית יצליחו לעצור את מורשת מרן. היא חיה בלבבות מיליונים ותמשיך להאיר לדורות", הוסיף.
גורמים בשב"כ פנו אתמול למחלקת ביטחון מידע בצה"ל כדי לברר אם בכוונת הצבא לפתוח בחקירה נגד המרואיינים שהופיעו בסרט "נז"א" ומה סטטוס הבדיקה בעניינם, כך דווח ב"הארץ".
בצה"ל הבהירו כי בשלב זה לא נפתחה חקירה פלילית ולא התקבלה החלטה בנושא, בין היתר משום שהגורמים הרלוונטיים טרם נחשפו לסרט, לזהות המרואיינים ולתוכן דבריהם.
לפי הדיווח, הרמטכ"ל אייל זמיר הורה לאגף המודיעין, לפרקליטות הצבאית ולחיל האוויר לפעול לזיהוי המרואיינים ולבדוק אם מדובר בקצינים ובאנשי קבע פעילים או באנשי מילואים.
שר התרבות והספורט מיקי זוהר, יולי 2025 (צילום: פלאש90)
במקביל, בכאן חדשות דווח כי שר התרבות והספורט מיקי זוהר פנה הבוקר לראש שב"כ דוד זיני וביקש לפתוח בבדיקה דחופה בנוגע למקור המידע והחומרים ששימשו את יוצרי הסרט, יובל אברהם ורחל שור. זוהר ביקש לבדוק אם נעשה שימוש שלא כדין במידע ביטחוני או מבצעי רגיש ואם גורמי אויב, בהם חמאס או שלוחיו, היו מעורבים בהעברתו.
בשבת זכה "נז"א" בפרס חבר השופטים בוונציה, אחרי 25 דקות רצופות של מחיאות כפיים בהקרנת הבכורה. שני יוצרים ישראלים, יובל אברהם ורחל שור, עם סרט הבנוי כולו על עדויות של 24 חיילים וקצינים בצה"ל.
התגובה כאן הייתה מיידית וצפויה, מהממשלה ומרוב האופוזיציה. אביגדור ליברמן כתב שהם "עוכרי ישראל" שהפכו את המלחמה למסכת של "הכפשות ועלילות דם" נגד המדינה, צה"ל והלוחמים.
איליי קואז הוא מנהל מדיניות בכיר בקרן שיתוף פעולה כלכלי (ECF). בעבר שימש כמנהל התקשורת של Israel Policy Forum, וכותב את הניוזלטר The Middle Ground על פוליטיקה ישראלית, יחסי ישראל-ארצות הברית והתפוצות. טוויטר: @elikowaz
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
בכל מלחמה יש נזק אגבי, ובאף מלחמה אף אחד לא ספר באובססיביות את הנפגעים האזרחים בכל יום. זה פשוט לא קיים ולא מציאותי.
עד היום לא יודעים כמה אזרחים נהרגו בעירק, באפגניסטן ובמלחמה נגד דעא... המשך קריאה
בכל מלחמה יש נזק אגבי, ובאף מלחמה אף אחד לא ספר באובססיביות את הנפגעים האזרחים בכל יום. זה פשוט לא קיים ולא מציאותי.
עד היום לא יודעים כמה אזרחים נהרגו בעירק, באפגניסטן ובמלחמה נגד דעאש.
יש רגע במערכת בחירות שבו מועמד מפסיק להיות תופעה ומתחיל להיות מועמד ממשי לראשות הממשלה. כל עוד אתה עולה בסקרים, הציבור סלחן והנוכחות שלך מייצרת תקווה לשינוי. אך ברגע שאתה הופך למועמד מועדף להנהגת המדינה, הכללים משתנים. הציבור כבר אינו שואל רק "מי אתה", אלא דורש לדעת: "מה תעשה". זוהי בדיוק השאלה הגדולה הניצבת כיום בפני גדי איזנקוט.
נכון להיום, מפלגת "ישר" בראשותו עדיין נמצאת בצמרת המפה הפוליטית. בסקרי דעת הקהל האחרונים היא שומרת על כוחה כמפלגה גדולה ומובילה, בעוד שהפערים בינה לבין הליכוד מצטמצמים והקרב בין הגושים נפתח מחדש.
דן בילסקי הוא עיתונאי ותיק, בעל תואר מוסמך בכלכלה ומדע המדינה מאוניברסיטת תל אביב ותואר במינהל עסקים בתוכנית מנהלים של Kellogg–Northwestern. במשך עשרות שנים היה עורך חדשות בכיר בקול ישראל, ובמקביל מילא תפקידים ציבוריים וניהוליים, בהם חבר הנהלה בעמותת בית החולים מאיר ויו״ר שותפות 2000 בין כפר סבא לקולומבוס, אוהיו. כיום הוא עיתונאי, פרשן ומרצה, העוסק בעיקר בפוליטיקה, כלכלה, חברה ותקשורת בישראל, וממשיך לפעול בזירה הציבורית והתקשורתית.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
העם צריך להיות ממש מטומטם כדי להשאיר את נתניהו וממשלת ההשתמטות שלו (כן, גם ובעיקר סמוטריצ'. אם הוא תומך בשתיקה באי התגייסות החרדים לצה"ל ובאי לימודי ליבה. גם אם בוחריו, פייטרים בצבא אחד... המשך קריאה
העם צריך להיות ממש מטומטם כדי להשאיר את נתניהו וממשלת ההשתמטות שלו (כן, גם ובעיקר סמוטריצ'. אם הוא תומך בשתיקה באי התגייסות החרדים לצה"ל ובאי לימודי ליבה. גם אם בוחריו, פייטרים בצבא אחד אחד) – מעיד עלצליקוי מאורות קשה.
אי הסכמה לועדת חקירה והעלאת.תיאוריות קונספירציה, לפיהם רהמ"ש לא אשם במחדל הגדול ביותר מאז הקמת המדינה,
פוגעת באינטליגנציה הבסיסית של מי שקצת שכל בקודקודו
כאשר כבודו ירושלמי מכנה את מחנה השינוי "שמאל מרכז,הוא פועל נגד מחנה השינוי ולמען נצחון ביבי.עיתונאי ברמתך יכול לדייק קצת יותר ולכנות גוש השינוי ,הגוש הדמוקרטי-ליברלי" או להשאיר-גוש השינ... המשך קריאה
כאשר כבודו ירושלמי מכנה את מחנה השינוי "שמאל מרכז,הוא פועל נגד מחנה השינוי ולמען נצחון ביבי.עיתונאי ברמתך יכול לדייק קצת יותר ולכנות גוש השינוי ,הגוש הדמוקרטי-ליברלי" או להשאיר-גוש השינוי.אתה בטח יודע עובדות.לדוגמא שרוב המועמדים במקומות הריאליים ברשימות גוש השינוי הם ימניים,ליברמן,בנט,חצי מרשימת איזנקוט.אז למה ללכלך אותנו?תודה על תיקון.
מבחינת הדיקטטור, הצורר, הבוגד ורוצח 46 החטופים ראש ארגון המחבלים ביבים שקרניהו הניתוח הפוליטי שמובא כאן בידי פרשנכם המעולה נכון בהחלט. אלא שמימין לשקרניהו מתהווה ציר ימני ההולך וצובר תא... המשך קריאה
מבחינת הדיקטטור, הצורר, הבוגד ורוצח 46 החטופים ראש ארגון המחבלים ביבים שקרניהו הניתוח הפוליטי שמובא כאן בידי פרשנכם המעולה נכון בהחלט. אלא שמימין לשקרניהו מתהווה ציר ימני ההולך וצובר תאוצה פוליטית. בסקרי השבוע בשני הערוצים 11 ו-12 (הסקר העדכני של ערוץ 13 יתפרסם הערב). מקבל הציר הימני של חולשה יהודית, הזיונות הדתית והנוקם החורפי המטורלל בין 15 מנדטים (סקר חדשות 12) ל-18 מנדטים (סקר חדשות כאן 11). מפלגת ארגון המחבלים שקרניהו עומדת בשני הסקרים על 20 מנדטים, וזה מאוד קרוב לכוחו הפוליטי של הציר הימני שמעבר לשקרניהו. אני חושב שארבעת ראשי מפלגות הימין כבר לא רואים בביבים שקרניהו את מנהיג הגוש הימני. הם רואים בעצמם, כל אחד מהם בנפרד, מועמד ראוי לראשות ממשלה. אם שקרניהו מפסיד בבחירות, הם נזרקים לאופוזיציה לתקופה לא ארוכה. ומשם הם בונים את כוחם הפוליטי לסיבוב שאחרי שקרניהו. הרי לא פיתמר בן זונה, לא סמרטוט הרצפה, לא נוקם החורף המטורלל וגם לא איש הפיגולים המטורלל לא פחות מוותרים אפילו לרגע על חזונם המשיחי המשותף (איש איש ורבניו) להפוך את ישראל לדיקטטורה חרד"לית משיחית. ולצורך זה הם ממש לא צריכים את ביבים שקרניהו.
שלום, הכל שטויות. לא סרט, לא נאום הצ׳חצ׳חים ולא נאום מנשקי הקמעות הם שיקבעו. זה העם שלנו. זה הצבא שלנו. ככה אנחנו נראים וככה אנחנו מתנהגים. עם של צ׳חצ׳חים, מנשקי קמעות ומבצע זוועות בצבא... המשך קריאה
שלום, הכל שטויות. לא סרט, לא נאום הצ'חצ'חים ולא נאום מנשקי הקמעות הם שיקבעו. זה העם שלנו. זה הצבא שלנו. ככה אנחנו נראים וככה אנחנו מתנהגים. עם של צ'חצ'חים, מנשקי קמעות ומבצע זוועות בצבא. וזו ההנהגה שמתאימה לנו.
ואם שטות כזו תהווה לשון מאזניים, רק מצדיק את האמירה שכל שינוי, גם אם יקרה, יהיה זמני. הדמוגרפיה היא שתנצח. מדינה ליברל דמוקרטית מפוארת כמו שבנו אבותינו כבר לא נחזור להיות. עם שינוי זמני ובלעדיו!
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
לכל
תגובהופוסט
עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
בונוס:
הצטרפות לקבוצה הסגורה של זמן ישראל בפייסבוק המספקת הצצה מאחורי הקלעים של המערכת (למתחברים באמצעות פייסבוק בלבד)
עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.
ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.
תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו