הפיגוע בבית הכנסת במנצ'סטר היום בצוהריים טלטלה קשות קהילה יהודית שכבר מתמודדת עם עלייה חדה באירועים אנטישמיים, והובילה לאזהרות על הצורך לשמור על דלתות סגורות ולהימנע מהתקהלויות במקומות קהילתיים.
"אני יהודייה וממש מבוהלת", אמרה ל"רויטרס" אישה שנכחה סמוך לאתר הפיגוע בבית הכנסת "הקהילה העברית של היטון פארק" במנצסטר. "אני פשוט לא מרגישה בטוחה".
בכל רחבי בריטניה, מספר האירועים האנטישמיים שדווחו בשנה שעברה היה השני בגובהו בעת המודרנית. "ארגון הצדקה היהודי", המייעץ לקהילות בנושאי ביטחון, אמר שהתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023 והמלחמה שלאחריה הובילו לאלפי אירועים, כולל מקרי תקיפה אלימה ואיומים.
הפיגוע התרחש באזור שבו מתגוררת קהילה יהודית גדולה. שעות לאחר האירוע, לפי עדות כתב "רויטרס" בזירה, חלפו שתי מכוניות עם דגלי פלסטין ובמקום הופיעו גברים שחבשו מסכות סקי ולחשו "יהודים".
"אני לא מבין איך אחרי ששומעים על פיגוע נורא כזה מגיעים כדי להתגרות באנשים, הקורבנות שלו", אמר ל"רויטרס" שמעון קאסל, סטודנט יהודי שגר סמוך לבית הכנסת.
ארגון Community Security Trust (CST), ארגון צדקה המתאם צעדי ביטחון במוסדות יהודיים, קרא היום ליהודים שלא להתקהל מחוץ למבני קהילה או בתי כנסת ולשמור על דלתות סגורות. כמעט 290 אלף בני אדם הגדירו את עצמם כיהודים במפקד האחרון ב־2021. משטרת בריטניה הודיעה כי תגביר את הסיורים סביב בתי הכנסת.
"אני רוצה להיות ברור – משטרת בריטניה מתגייסת. ומתגייסת במהירות", אמר לורנס טיילור, ראש מערך המאבק בטרור בבריטניה. "כוחות המשטרה מגבירים את הסיורים ברחבי המדינה, בבתי כנסת ובאתרים יהודיים וגם במקומות נוספים, כדי להעניק ביטחון לכל הקהילות המושפעות".
בבריטניה, מספר האירועים האנטישמיים ב־2024 היה יותר מפי שניים מהתקופה המקבילה שנתיים קודם לכן, לפי נתוני ה־CST.
מבין 3,528 האירועים שדווחו, 201 – כ־6% – היו תקיפות פיזיות או ניסיונות תקיפה. ב־CST ציינו כי כמחצית מהאירועים כללו התבטאויות מסיתות נגד ישראל לצד ביטויים אנטי־יהודיים מפורשים.
בפברואר בשנה שעברה הבטיחה הממשלה 70 מיליון ליש"ט (כ-312 מיליון שקל) לקרן ביטחון לאתרי הקהילה היהודית, למימון אמצעים כמו מאבטחים, מצלמות אבטחה ומערכות אזעקה.
בתי כנסת וגן ילדים בגולדרס גרין, אזור בצפון לונדון עם אוכלוסייה יהודית גדולה, רוססו בצואה בחודש שעבר.
דינה, בת 46, שהשתתפה בתפילה בבית כנסת בגולדרס גרין, אמרה שלאחר הפיגוע היא תדריך את שני בניה להפסיק לחבוש כיפה במקומות ציבוריים כמו הרכבת התחתית בלונדון או באוטובוסים. "אני אגיד להם להסיר כל סימן מזהה", אמרה.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו