JavaScript is required for our website accessibility to work properly. יהושע טייכר: הרתעה כהונאה עצמית ממכרת | זמן ישראל

הרתעה כהונאה עצמית ממכרת

נסראללה על סיכויי מלחמת אזרחים בישראל, צילום מסך מ"כאן11"
נסראללה על סיכויי מלחמת אזרחים בישראל, צילום מסך מ"כאן11"

הקביעה כי חמאס מורתע הייתה אקסיומטית במודיעין ובדרג המדיני הבכיר. שוב ושוב מתמסר המודיעין והממסד הביטחוני לרעיון הפשטני של "מאזן הרתעה".

על פי רעיון "מאזן ההרתעה", אפשר להעריך בסבירות גבוהה כי המורתע מולנו שוקל באופן רציונלי את סיכוייו, לנוכח מאזן הרווח וההפסד הצפויים משבירת הסטטוס קוו המאולץ בעיניו.

על פי הרעיון הפשטני של "מאזן ההרתעה" אפשר להעריך בסבירות גבוהה כי המורתע מולנו שוקל באופן רציונלי את סיכוייו לנוכח מאזן הרווח וההפסד הצפויים משבירת הסטטוס קוו המאולץ בעיניו

כיצד? מתמטיקה פשוטה – סופרים כמה ואילו כלי נשק נמצאים בידי הצד השני לעומת כלי הנשק ועליונותם הטכנולוגית שברשותנו, ובאה לציון הרתעה. נתונים כמותיים נתפסים בדרך כלל כאמינים וחסרי הטיה.

אבל המודיעין מעבר לנתוני ספירת מלאי, הקלים יותר יחסית להשגה, מתקשה -אם בכלל – לחבר בין משתנים שאינם מתחברים לכאורה. בעיקר בין משתנים לא כמותיים, העשויים להניב משמעויות חדשות למציאות המורכבת, כשאין בנמצא נקודה ארכימדית המאפשרת מבט כולל.

כך למשל ההשפלה הבלתי נסבלת, שאינה ניתנת למדידה, שספגה מצרים ב-67' הניעה אותה ליזום מהלך צבאי מוגבל חרף נחיתות צבאית מובהקת מול עליונות צבאית, וזאת על-מנת להפשיר את הקיפאון המדיני.

בין 57' לראשית 67' אמ"ן העריך בעקביות כי אין פניו של גמאל עבד אל נאצר הנשיא המצרי למלחמה, וזאת על סמך הצהרותיו החוזרות: "כל הרוצה לצאת למלחמה חייב להתכונן לקראתה…ולהימנע  מלהמר על עתיד ארצו".

אמ"ן לא השכיל לחבר (לסנתז) בין הנתונים הבאים:

  1. מעמדו המתפורר של נאצר כמנהיג הפאן-ערביות וכישלונותיו הכלכליים מבית.
  2. התכתשויות צבאיות מסלימות עם סוריה.
  3. איומי ישראל על סוריה.
  4. "בחישות" מכיוונה של ברה"מ, שחששה לביטחון הקליינט הסורי שלה.

כל אלו הם נתונים שלא ניתן לכמת ולהעריך את משמעותם האופרטיבית בכל הנוגע ל"מאזן ההרתעה", שדחפו את נאצר בסופו של דבר להימור נואש.

אבל המודיעין מעבר לנתוני ספירת מלאי, הקלים יותר יחסית להשגה, מתקשה לחבר בין משתנים שאינם מתחברים לכאורה, בעיקר משתנים לא כמותיים, העשויים להניב משמעויות חדשות למציאות המורכבת

כך, למשל, אנו משוכנעים כי חזבאללה היה מורתע עד לאחרונה, מאז מלחמת לבנון השנייה. האמנם? תחילה, הוא נזקק לתקופה ארוכה של שיקום וחידוש מלאים של טילים מתקדמים יותר, וב-2011 הצטרף לצד בשאר אסד במלחמתו במורדים, ובהמשך הכפיף את הארגון את עצמו לאסטרטגיה אגרסיבית מתעצמת של איראן מול ישראל.

כל המרכיבים האלו בהתנהלות חזבאללה אינם שייכים להרתעה. ומכאן, עצם הנכונות של חזבאללה, מזה חודשים, להלך צבאית על הסף – אינה קשורה ל"שחיקה בהרתעה", אלא קשורה לשיקולים אזוריים ולסיום השיקום והגעה ל-150 אלף טילים מדויקים יותר ומדויקים פחות. לשיטת "מאזן ההרתעה" חמאס נחשב למורתע, אבל בחר להמר משיקולים אידיאולוגיים ואזוריים שאינם קשורים לנחיתותו הצבאית המובהקת.

מתי מחויבת מדינה ל"טפח" הרתעה (מושג חביב אצלנו)? כאשר שתי מדינות שכנות או רחוקות נמצאות בעימות טריטוריאלי/אידיאולוגי/דתי/ כלכלי (על משאבים). מציאות קונפליקטואלית בלתי פתירה כזאת אוצרת בתוכה, בין השאר, גם קודים תרבותיים נפרדים, המתרגמים ומשמרים את האידיאלים והנרטיבים הלאומיים של כל צד – לפעמים עד כדי אי הכרה בלגיטימיות של הצד השני. כל אלה משבשים את חישוב "מאזן ההרתעה". הצדדים בקונפליקט מתחמשים ללא הרף לצרכי הרתעה הדדית, שסופה להסתיים בצעד מקדים של אחד מהם.

עצם הנכונות של חזבאללה, מזה חודשים, להלך צבאית על הסף – אינה קשורה ל"שחיקה בהרתעה", אלא לשיקולים אזוריים ולסיום השיקום והגעה ל-150 אלף טילים מדויקים יותר ופחות

כפי שלמדנו מהיסטוריה של הפתעות, הרתעה אמינה ככל שתהיה, מבחינת יכולת גביית מחיר בלתי נסבל למורתע, יש לה תאריך תפוגה קצוב. הרתעה היא בבחינת פלסטר על פצע פתוח שאינו מפסיק לדמם וסופו לנשור ולהשאיר אותנו שוב מופתעים. בחשבון אחרון, הצד המרתיע אינו יכול לבחון כאמור את אפקטיביות  הרתעה שלו על בסיס רציונלי – חשבון הכדאיות של הצד השני.

הרתעה תלויה יותר מכל בקריטריונים פסיכולוגיים. מה שחושב התוקפן הפוטנציאלי מכריע יותר מאשר המצב לאמיתו. ההרתעה מתרחשת, ראשית כל, בתודעתם של בני אדם. מאפיינים פסיכולוגיים ותרבותיים שקשה להעריכם, אם בכלל, מתחרים בחשיבותם עם תפיסות אסטרטגיות.

תפיסת ההרתעה הישראלית שאבה השראה מתפיסת ההרתעה הגרעינית של ארה"ב מול בריה"מ בשנות ה-50 וה-60 ("השמדה הדדית" / "תגובה גמישה"), שאף היא כמעט התדרדרה למלחמה גרעינית בהימור של בריה"מ להציב טילים גרעיניים 160 ק"מ מחופי ארה"ב.

לא כל שכן, כשמדובר בהרתעה קונוונציונלית, הנשענת על יסודות של הערכה שמבוססת על סביבה הנוטה לאי יציבות כרונית. כי אפשר להכריע את המרתיע – גם אם הוא נהנה, בראייתו, מעליונות טכנולוגית ללא עוררין. עליונות כזו, מצד שני, דווקא מחלישה את ערנותו של המרתיע.

חמור מכך ,לעיתים לא ניתן להסיק ממאפיינים אישיותיים יציבים על פני זמן – כיצד יגיב מקבל ההחלטות בעת משבר. האדם הוא מכונת הכחשה, ומתקשה לדמיין, גם עם מידע רב, סטייה/תפנית מהתנהלות חייו השגרתיים, ויגיב רק כאשר חרב מתנופפת מול פניו.

הרתעה תלויה גם בקריטריונים פסיכולוגיים. תפישת התוקפן הפוטנציאלי מכריעה יותר מהמצב לאמיתו. ההרתעה מתרחשת, ראשית כל, בתודעה ותלויה במאפיינים פסיכולוגיים ותרבותיים שקשה להעריכם

בסביבה הנזילה המקיפה את ישראל, במציאות של הסכמי שלום המבוססים על הכרת מנהיגי המדינות והאליטות שלהן בחשיבותם ולא על תמיכה רחבה בציבורים שלהם – להרתעה יש תוקף מוגבל.

החלופה הממשית להרתעה מוגבלת זו היא קיום רמה גבוהה ככל האפשר של יכולות צבאיות. כאלו שתוכלנה לגבות מחיר בלתי נסבל, בזמן קצר יחסית, ממשטרים וארגונים קנאיים, המרותקים לחזיונות אידיאולוגיים ומשיחיים, שבחרו לאתגר את ישראל. 

יהושע טייכר שירת כ-40 שנה בחטיבת המחקר באמ"ן וביחידה ללוחמה פסיכולוגית בצה"ל. קיבל את פרס ראש אמ"ן לחשיבה יוצרת בשנת 1990. פרסם מאמרים בסוגיות של הפתעות אסטרטגיות ויחסים בין-ערביים ב-BESA (מכון המחקר בסוגיות ביטחון של אוניברסיטת בר אילן) , בכתב העת "מערכות" של צה"ל ועוד.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
ההרתעה כנגד החיזבאללה תצליח רק אם ישראל תפמפם ללא לאות כי היא מקיימת את אמנת ג'נבה ה-4, ובמיוחד את סעיפים 18, 19 (מותר לתקוף בית-חולים שבו נמצא מתקן צבאי) ואת סעיפים 28, 29 (נוכחות אזרח... המשך קריאה

ההרתעה כנגד החיזבאללה תצליח רק אם ישראל תפמפם ללא לאות כי היא מקיימת את אמנת ג'נבה ה-4, ובמיוחד את סעיפים 18, 19 (מותר לתקוף בית-חולים שבו נמצא מתקן צבאי) ואת סעיפים 28, 29 (נוכחות אזרח אינה עילה לחסינות נקודה או איזור מפני פעולה צבאית + האחריות על האזרחים מוטלת על השולט בשטח), ובפרט תביא זאת לידיעת הלבנונים שמאגרי 160,000 הטילים של החיזבאללה מוסתרים במקום מגוריהם, ולכן בכל פעולה מקדימה למלחמה (למשל, הוצאת טילים ממאגריהם) ישראל תפציץ את המאגרים ללא התחשבות בנזק "האגבי" שיגרם.

אבל ההסברה הישראלית וההבנה הישראלית נמצאות בשפל המדרגה
– אין לי שום אשליה.
ד"ר יחיאל קמחי

לפוסט המלא עוד 773 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 17 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן; הלחימה בצפון נמשכת

שני פצועים באורח קשה בכרמיאל מהירי מלבנון

טראמפ הכריז על הפסקת אש בת עשרה ימים בין ישראל לחזבאללה; נתניהו: צה"ל יישאר בדרום לבנון ● בג"ץ הוציא צו ביניים האוסר על בן גביר להתערב במינויים ללא המלצת המשטרה; השר לביטחון לאומי הודיע שימשיך למנות את מי שמיישם את מדיניותו ● צה"ל הודיע שכוחותיו תקפו והרגו בצפון רצועת עזה מחבלים שחדרו לשטח שבשליטת ישראל והיוו איום מיידי על הכוחות במקום

לכל העדכונים עוד 46 עדכונים

האמת תשחרר אותנו

"יש לך סרפדת", הכריז הרופא. "תגובה אלרגית, אני לא יודע להגיד למה, אני אתן לך טיפול תרופתי אבל תצטרכי לאבחן זאת במרפאת אלרגיות".

*  *  *

נסיבות החיים הביאו אותי במהלך השבועות האחרונים להגיע למרפאת חירום. זה היה אחרי לילה עם התראות חוזרות וביקורים במקלט, הצלחתי לחזור לישון (אם אפשר לקרוא לזה ככה), אבל אחרי מספר שעות התעוררתי. שטפתי פנים, ובעודי מחליפה בגדים אני מבחינה שכל הגוף שלי מכוסה פריחה. החלטתי לא לחכות ונסעתי לראות רופא

הגר סידס היא כותבת תוכן ופובליציסטית במגוןן תחומים; אוכל, אופנה, תיירות, אקטואליה ופוליטיקה. הכתיבה מאפשרת לה להעביר את מה שהיא מרגישה וחושבת באופן הטוב ביותר, גם בסוגיות מורכבות יותר כמו רווקות, הגירה, יחסים בינלאומיים ואקטואליה בשילוב סאטירה, הומור וסרקסזם.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,094 מילים
אמיר בן-דוד
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

איחוד משולש של בנט, איזנקוט ולפיד יניב 38 מנדטים

השלושה יכולים להקים יחד את הסיעה הגדולה ביותר במשכן במערכת הבחירות הבאה, אך נתוני הסקר החדש של יוסי טאטיקה מוכיחים שהשלם גדול רק במעט מסך חלקיו ● בנוסף, תמונת הגושים נותרת קפואה עם או בלי האיחוד

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 225 מילים

מירי רגב בונה את התיק נגד ישראל

"חיילים רוקדים ושרים זה לא פשע מלחמה, לא משנה מה הם שרים. במידה שחיילים מסוימים עברו על חוקי המלחמה הדבר יידון במערכת המשפט הישראלית…. מעבר לכך יש לקחת בחשבון שלא כל חבר כנסת או שר קובעים מדיניות, ומעבר לכך יש לקחת בחשבון שלא כל אמירה כעוסה שווה ערך למדיניות שמתממשת".  

בדבריו אלו בבית הדין הבינלאומי בהאג, התייחס פרופסור מלקום שאו, מי שנשכר לעמוד בראש צוות ההגנה של ישראל בדיונים, לשלל הציטוטים שהביאה התביעה של פוליטיקאים, חיילים ואפילו זמרים.

נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 770 מילים

למקרה שפיספסת

פרמיית הממ"ד מזנקת

המלחמה עם איראן הקפיצה מחדש את הביקוש למיגון והבליטה את הפערים בין האזורים השונים בארץ והדירות: בתל אביב הפערים במחירים הגיעו לעשרות אחוזים, בבאר שבע המשקיעים נשארים עם הישנות, ובצפון הביקוש לממ"ד הפך לתנאי סף ● "אנחנו לא מצליחים לחזור לשגרה"

לכתבה המלאה עוד 1,323 מילים

בהתלהבות ובנחישות - בעקבות הונגריה, קץ הדיקטטורה גם בישראל

ההישג ההונגרי האדיר של הבסת ויקטור אורבן ברוב כה גדול, וקבלת הדין הדמוקרטית של הרודן בהתייחסותו לתוצאות בחירת העם – הם משב רוח ענק להצלחת מחנה התקווה בבחירות בישראל בעוד חצי שנה.

טבעי הוא, שבצד השמחה וההתרגשות הגדולים, רבים.ות מפרסמים ודנים בלקחים, מסקנות, המלצות, השוואות, אסטרטגיות, ההגנה על ההליך הדמוקרטי ועוד. הגם שחייבים להזכיר שלכל עם יש את ה-DNA, הנסיבות, האפיונים והתנאים הייחודיים שלו, הרי שלמידה הדדית ושאיבת רעיונות ויישומם היא מפרה. 

ד״ר ענת מאור היא חברת כנסת לשעבר, חברת קיבוץ נגבה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,429 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

שבע שנים אחרי השקתו, זמן ישראל יוצא לדרך חדשה ● מכתב לקוראים מעורכת האתר

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 197 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

נתניהו מתגאה שמנע שואה שנייה באיראן, אך המציאות רחוקה מכך

בנאומו ביום השואה ב"יד ושם", ראש הממשלה התפאר כי הבטחתו ההיסטורית לעצור את תוכנית הגרעין של טהרן קוימה במלואה ● אלא שדווקא נתניהו אמור לדעת טוב מכולם שהיעדים המרכזיים עדיין לא הושגו, שהמשטר לא הופל, ושהסכנה הקיומית מרחפת כעת מעל ישראל יותר מתמיד ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,868 מילים

אם בנט ואיזנקוט לא יתעוררו, יש עתיד תקרוס לנגד עיניהם

יש עתיד ממשיכה להוביל מאבק פרלמנטרי אינטנסיבי ולבלום חקיקה, אך הבוחרים במרכז נודדים לבנט ולאיזנקוט ● למרות זאת, השניים מתמהמהים עם איחוד והכרעה על הובלה, ובכך מסכנים גם את ניצול הכוח הארגוני והמשאבים של יש עתיד וגם את סיכויי גוש השינוי לקראת הבחירות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 923 מילים ו-2 תגובות

בניסיון להימנע מסעד דרמטי של פיטורי שר, בג"ץ מסתמן כמי שיכפה על בן גביר את אותו "מתווה עקרונות" שכבר הפר פעם אחר פעם ● אלא שהתזה השמרנית שהדהדה באולם בית המשפט בדיון אתמול, המעניקה לגיטימציה לכל פעולה של שר המיישם את הבטחותיו לבוחר, מכשירה למעשה את הפוליטיזציה המסוכנת של המשטרה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,572 מילים ו-4 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

הנשמה מלאכותית בבג"ץ

בג"ץ שוב נדחק לפינה ונדרש להוציא את הערמונים מהאש, כאשר מערכות האכיפה והחוק האחרות קורסות ● בשנתיים האחרונות התרגלנו למצב שבו כל סוגיה ומחלוקת מובאות לפתחו: מהשאלה מי יתגייס ועד מינוי ראשי שב"כ ומוסד ● כשבג"ץ מתקשה להגיע להכרעה בגלל קושי משפטי, מגיעה, כמובן, "האכזבה" ● אם לא תימצא דרך לחזק את שומרי הסף שמתחתיו, גם בג"ץ עלול לקרוס ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 760 מילים

בשוויץ נוסעות רכבות במנהרות באורך עשרות קילומטרים, ובכל העולם רכבות מטרו מסיעות מיליונים מתחת לאדמה – ורק בישראל, בגלל מנהרה באורך 11 ק"מ, הוחלט להגביל את מספר הנוסעים ברכבת מת"א לירושלים ● בעוד המשטרה והרכבת מגלגלות אחריות זו על זו, עולה השאלה כיצד בפרויקט דגל שתוכנן שנים ועלה מיליארדים, לא נלקחו בחשבון כל סוגיות הבטיחות?

לכתבה המלאה עוד 1,293 מילים

ליל הבסטיליה של בודפשט

ויקטור אורבן שלט ללא מצרים במשך 16 שנים והקים מערך תקשורתי ומשפטי שנועד להנציח את שלטונו ● אבל כשהכלכלה קרסה והשחיתות הגיעה לכל פינה, שום חומת הגנה לא עזרה מול מיליוני אזרחים רעבים ● ישראלים המתגוררים בבודפשט מספרים איך נפל הדיקטטור, ולמה בישראל המצב מסובך הרבה יותר

לכתבה המלאה עוד 1,460 מילים ו-2 תגובות

לבנון מחפשת הפסקת אש, חזבאללה מאיים במלחמת אזרחים

שיחות השגרירים נתפסות במחנה השיעי כאיום משמעותי ● במקביל למגעים בוושינגטון, ישראל אינה מוכנה לנצור את האש בעוד בלבנון מזהירים מהידרדרות למלחמת אזרחים ● בינתיים ישראל מצמצמת את האש, נמנעת מתקיפות צפונית לליטני ומותירה לאמריקאים מרחב תמרון מול איראן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 758 מילים ו-2 תגובות

קפיטליזם של מקורבים

הסיפור של ממשלת אורבן הוכיח כי פגיעה בדמוקרטיה אינה רק סוגיה של זכויות אדם, אלא גם מהלך הרסני לכלכלה ● כאשר מפרקים את שומרי הסף, מעוותים את שיטת הבחירות כדי לצמצם תחרות, ומחליפים את השוק החופשי בחברות של מקורבים – מי שמשלמים את המחיר הם האזרחים הפשוטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 751 מילים ו-3 תגובות

נשים יוכלו להתמיין לכל תפקיד בצה"ל

לאחר שש שנים של דיונים, בג"ץ מחייב את צה"ל לפתוח את המיונים לכלל תפקידי הלחימה לנשים ולקבוע מועד לפיילוט בשריון המתמרן ● ההכרעה מצמצמת את שיקול הדעת של הצבא מול לחצים פוליטיים וחברתיים ומעבירה אליו את חובת ההוכחה לסגירת תפקידים ● ברקע המלחמה והמחסור בכוח אדם, השופטים מדגישים כי מדובר לא רק בשוויון אלא גם בצורך ביטחוני ממשי

לכתבה המלאה עוד 1,509 מילים

מי עדיין קורא סיפורי שואה?

ליסבת הנק עומדת בראש הוצאת הספרים הגדולה באירופה לזיכרונות שואה, ועוקבת בזמן אמת אחר נתוני הקריאה העולמיים ● בריאיון לזמן ישראל היא מספרת כיצד טבח השבעה באוקטובר הוביל לצניחה חדה בביקוש, על החרם מצד חנויות ספרים שמסרבות לארח סופרים, והאיומים שהובילו לאבטחה משטרתית

לכתבה המלאה עוד 1,373 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.