JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אברהם שרון: פשע נגד האנושיות | זמן ישראל

פשע נגד האנושיות

ילד פלסטיני מחפש חפצים להצלה במזבלה במחנה אל-בורייג' שבמרכז רצועת עזה, 7 ביולי 2025 (צילום: Eyad BABA / AFP)
Eyad BABA / AFP
ילד פלסטיני מחפש חפצים להצלה במזבלה במחנה אל-בורייג' שבמרכז רצועת עזה, 7 ביולי 2025

עד עצם כתיבת שורות אלה, ימים אחדים בלבד לאחר פרסום פוסט קצרצר שכתבתי, 14 מילים בלבד: "מזוויע, מצער, מכאיב ומצמרר לומר זאת אבל ישראל מבצעת ברצועת עזה פשע נגד האנושיות", הודיעו לי שלושה חברים שהם מנתקים אתי את הקשר.

כשאני חושב על המחירים הכבדים של המלחמה הארורה, הארוכה, העתידה להימשך לאין קץ, אני חושב גם על המחיר הנמוך הזה ביחס למה שאנחנו משלמים במהלכה, ובכל זאת – עצוב לי. עם זאת – עם כל הכאב והעצב, אני לא חוזר בי מהדברים שכתבתי וגרמו לנתק הזה.

המסך שעליו אתם קוראים את הפוסט הזה עלול להסמיק טיפה אדומה, אם אעז להעלות עליו את ביטויי השטנה שספגתי – ועודני סופג – מאז פרסום הדברים. מודה ומתוודה: כואבות לי בעיקר תגובות של חברים טובים, באמת טובים, אשר לא הסתפקו בהבעת פליאה והשתאות מהדברים שלי אלא הציעו לי, בפשטות, לחזור בי. למחוק את הדברים. הרהרתי. לא חזרתי בי, לא חוזר בי.

המסך עלול להסמיק אם אעז להעלות את ביטויי השטנה שספגתי – ועודני סופג – מאז פרסום 14 המילים האלו. מודה: כואבות לי בעיקר תגובות של חברים טובים, באמת טובים, שלא הסתפקו בהבעת פליאה מדבריי

בימים אלה התרבו העדויות, כתובות, מצולמות ומשודרות (ברדיו ובטלוויזיה) המעידות על רעב המוני בעזה. מראות קשים, מייסרים. נתקפתי בושה וחרפה לנוכח המראות והקולות. תקפו אותי בחילה וקבס.

אני מכבד את דעתם של מי שחושבים ההיפך ממני. את המתכחשים לקיומו של רעב כתופעה קיומית, רווחת, הולכת ומתפשטת ברצועה הארורה. נוח וקל להם להישאר באזור הנוחות של הדימויים הרווחים, של הלגיטימציה לבצע הרג המוני, חסר הבחנה, של אוכלוסייה שבה, לתפיסתם "אף אחד בעזה לא חף מפשע".

אני מכבד את דעתם אבל עושה זאת בצער ובכאב. לדעתי, הם טועים ומטעים.
אני תוהה על הרמטכ"ל "ההתקפי" – במרכאות ובלעדיהן – אשר למרות שביקורתו על הממשלה הופכת פחות ופחות מרומזת ועקיפה ויותר ויותר ממוקדת וישירה – עדיין לא קם ודופק על השולחן ואומר את מה שחייב להיאמר – אין לנו עוד מה לחפש בעזה. המשך נוכחותו של צה"ל ברצועה והמשך הפעילות ההתקפית שלו מסכנים הן את החטופים והן את הלוחמים.

אילו היה הרמטכ"ל מגלה לא רק אומץ לב צבאי כמפקד העליון של הצבא אלא אומץ לב אזרחי – היה מצהיר, קבל עם ועדה, שהוא לא יכול עוד לעשות שקר בנפשו ולהיות חתום על פקודות קרב, אשר שולחות לוחמים לסכן את חייהם, כאשר התועלת השולית של לחימתם הולכת ופוחתת. כאשר בחשבון עלות-תועלת, התוצאה לא מותירה עוד מקום לספק: זו מלחמה חסרת תועלת וחסרת תוחלת.

במתכונת הנוכחית המלחמה הזו חושפת לא רק היעדר כל ניסיון לשמור על מראית עין של מוסר אנושי פשוט, אלא מתן לגיטימציה, כפי שמוכיח מבחן התוצאה, לא לחוס עוד על חייהם של העזתים באשר הם.

אילו גילה הרמטכ"ל לא רק אומץ לב צבאי אלא גם אומץ לב אזרחי – היה מצהיר, קבל עם ועדה, שהוא לא יכול עוד לעשות שקר בנפשו ולחתום על פקודות קרב, השולחות לוחמים לסכן את חייהם במלחמה חסרת תוחלת

מי שסבורים כי "כולם חמאס" לא נדרשים אפוא לטרוח על הבחנה בין אדם לאדם, בין דם לדם, בין אויב מר לבין מי שאינו כזה. יש רבים, רבים עד כאב, הסבורים כי כל מי שחי כיום בעזה דינו מוות. ובאשר לנקמת דם ילד קטן? הצחקתם. ובאשר לבלתי מעורבים, נו באמת. הגזמתם.

במאמר מוסגר וסוגר: התשובה שלי למי ששאלו אותי מה לקחתי ואם שתיתי משהו שגרם לי טשטוש: לא. לא לקחתי שום חומר ממכר מכל סוג שהוא. כתבתי בדעת צלולה, בכאב רב ובצער עמוק – שניהם משאבים טבעיים לחלוטין.

אברהם שרון, יליד 1952, אב לשלושה וסב לארבעה (בכפוף לתוספות). חבר קיבוץ רשפים. מחזיק אצבעות למקום הזה, שבו, כמאמר המשורר, "מפרפרים חיינו", ומדי לילה מוצא עצמו כוסס את ציפורניהן בחשש, בדאגה, בחרדה. לא דברן גדול, אפילו לא קטן, אבל באחרונה קשה לו לשתוק. גם אם דבריו לא ישברו שתיקה הוא מקווה כי, לכל הפחות, הם יסדקו את חומתה.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
הקטגוריה של פשעים נגד האנושות קשה מאוד להוכחה ולמעשה גם להסבר, לכן שימוש בה במקרים גבוליים שאינם משהו כמו שואת הארמנים או הרעבת האוקראינים למוות אחרי מלחמת העולם השניה, מריח ובצדק ממגמת... המשך קריאה

הקטגוריה של פשעים נגד האנושות קשה מאוד להוכחה ולמעשה גם להסבר, לכן שימוש בה במקרים גבוליים שאינם משהו כמו שואת הארמנים או הרעבת האוקראינים למוות אחרי מלחמת העולם השניה, מריח ובצדק ממגמתיות. קל יותר לדבר על פשעי מלחמה שהם דבר נפוץ וקל יותר להוכיח ולהסביר, מי שמשתמש במונחים עמומים כדי לבקר את המדינה בזמן מלחמה מזמין צרות.

לפוסט המלא עוד 535 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 1 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.