JavaScript is required for our website accessibility to work properly. איתי לנדסברג נבו: אשמתו של כלב השמירה (ושל הקברניט העיוור) | זמן ישראל

אשמתו של כלב השמירה (ושל הקברניט העיוור)

ראש אגף המודיעין, אלוף אהרן חליוה, מקבל את פניו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בביקורו בבסיס של חיל המודיעין, 23 במאי 2023 (צילום: עמוס בן גרשום/לע"מ)
עמוס בן גרשום/לע"מ
ראש אגף המודיעין, אלוף אהרן חליוה, מקבל את פניו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בביקורו בבסיס של חיל המודיעין, 23 במאי 2023

הקלטות אהרון חליוה, ראש אמ"ן לשעבר, כפי ששודרו בערב שישי 15/8/25 בערוץ 12, מצביעות על אבחנה מדויקת של חליוה בזיהוי שני כישלונותיו (וכישלונות כל מערכות השלטון והביטחון): הכישלון מול חמאס, והכישלון בזיהוי עקב אכילס של צה"ל, שב"כ והדרג המדיני – מול חמאס.

חליוה היטיב להסביר שזה לא אירוע של "אם רק היו מעירים את הקברניט בזמן באותו בוקר". זה אירוע עומק שיורד לשורשי התרבות בצה"ל, בחברה ובהנהגה הישראלית. הביטחון העצמי, הזחיחות, תחושת הכוח המזויפת, הזלזול באויב, השחצנות והאדישות לסכנה, ריבוי "הדממות" בחגים בגלל חובשי הכיפות בדרגי הפיקוד, והעיסוק בתנאי שירות במקום במשימות המבצעיות הקריטיות ביותר להגנת חיי האזרחים, וכן בקונספציה "חמאס הוא נכס".

נותר רק לשאול בתסכול היכן היו האבחנות הללו, והתובנות לגבי הצד הישראלי – לפני ה-7 באוקטובר.

חליוה היטיב להסביר שה-7 באוקטובר זה אירוע עומק שיורד לשורשי התרבות בצה"ל, בחברה ובהנהגה הישראלית. נותר רק לשאול בתסכול היכן היו האבחנות הללו והתובנות לגבי הצד הישראלי – לפני ה-7 באוקטובר

כי אם אמ"ן היה מגלה את שרשי הכישלון הצפוי בצד הישראלי, אולי היה מצליח לזהות את הכוונות, ההכנות והסימנים להתקפת חמאס נגד ישראל ואולי גם למנוע אותה. המודיעין נגד האויב צריך לעבוד גם אל מול כוחותינו. איפכא מסתברא המפורסם. זוכרים?

אלא שמההקלטות הללו, שהן מעין שיחות שחליוה ניהל עם מישהו, עולה תובנה חמורה נוספת – אחריותה של התקשורת במדינה דמוקרטית. אחריותה לפקח על מקבלי ההחלטות בזמן אמת ולשאול ולחקור ולהביא את האמת על המציאות בפני הציבור.

כי אם כל מערכות הביטחון "מודממות" בחג, חושבות באחידות צייתנית ש"חמאס מורתע" במשך שנים, אם כל המערכות הללו מנהלות את ביטחון המדינה כאילו הן יודעות הכול והביטחון מובטח מהמטר הראשון בגבול ועד הטיל הבליסטי מאיראן, אם כל מערכות המדינה והשלטון טועות ומטעות, משדרות ביטחון מזויף ושגוי לאזרחים – נותרו רק האזרחים עצמם לשאול את השאלות המתבקשות. כלומר – כלי התקשורת שהם הפה של האזרחים.

הכוונה אינה לערוץ 14 או i24 או תועמלני וחנפני בנימין נתניהו. אלה מקבלים אחת לאיזה זמן מוגבל את שיחת החנפנות עם ה"מנהיג העליון". אבל ידוע שנתניהו לא העניק ראיון מסודר לשום כלי תקשורת רציני מקצועי ועצמאי כבר יותר מ-4 שנים. באתר העין השביעית עוקבים אחרי יותר מ-80 ראיונות שהעניק נתניהו לכלי תקשורת זרים לעומת אפס ראיונות לכלי התקשורת הממלכתיים העצמאיים בישראל.

אם כל מערכות הביטחון "מודממות" בחג, וחושבות באחידות צייתנית ש"חמאס מורתע" במשך שנים – נותרו רק האזרחים עצמם לשאול את השאלות המתבקשות. כלומר – כלי התקשורת שהם הפה של האזרחים

בעצם לאזרחי ישראל אין שום אפשרות לשאול את השלטון על מחדליו. לדרוש ממנו תשובות על הנחות יסוד שגויות, על "חמאס הוא נכס". על "חמאס מורתע". על מינוי עסקן פוליטי כמו ישראל כ"ץ לשר הביטחון.

אין לאזרחים אפשרות לשאול על האישורים לקטאר להעביר מזוודות דולרים בזמן שחמאס יורה בלוני נפץ לעוטף. על מדיניות ההבלגה של נתניהו ועל סבבי לחימה אין סופיים שבהם נתניהו מסרב לחסל את הנהגת חמאס שש פעמים, ומסרב למוטט את שלטון חמאס, כפי שהוא עצמו הבטיח ב-2009. אין אפשרות לשאול מדוע נשלח אלוף דרום לקטאר לבקש המשך הזרמת כספים לחמאס, ומדוע נסגרה יחידת צלצל שלחמה במקורות מימון הטרור כבר ב-2017.

והיו עוד ועוד שאלות, שבדיעבד מסתבר כי בהיעדר כלי תקשורת עצמאיים וכשהם לא מקבלים במה ראויה וזמן לשאלות מול קברניטי המדינה, מגיע אסון. קטסטרופה. מחדל.

בישראל 2025 מדובר על ריאיון עם הקברניט העיוור שלה, השולט בה ללא מצרים. אבל הבה נניח שחליוה היה מתראיין כך לפני 7 באוקטובר. צמרמורת.

מדוע עורכי התכניות והחדשות לא דורשים במפגיע לראיין את ראש הממשלה בתכנית מקצועית עיתונאית? מדוע מועצות המנהלים של ערוצי השידור לא דורשות זאת? מדוע אין שום חוק שמחייב את הקברניטים להתייצב לדיווח לעם?

בעצם לאזרחי ישראל אין שום אפשרות לשאול את השלטון על מחדליו. לדרוש ממנו תשובות על הנחות יסוד שגויות, על "חמאס הוא נכס". על "חמאס מורתע". על מינוי עסקן פוליטי כמו ישראל כ"ץ לשר הביטחון

הרי גם כץ וקרסו, ישראל כ"ץ ורון דרמר לא מתייצבים לראיון. נתניהו משתמש כיום בפלטפורמות של "הצהרות" בכלי התקשורת הממלכתיים והמסחריים כאילו היו במת תעמולה ותו לא. הוא לא עונה לשאלות ביניים, תוקף עיתונאים, משקר ומסלף עובדות, ובעיקר לא מחויב לענות על המתחייב ממנו כמנהיג המדינה מול המציאות שהוא בעצמו גרם לה. מציאות שהוא החליט עליה, הוא הוביל אותה והוא מתעקש עליה.

מציאות של מלחמה ללא תכלית, מטרות מלחמה בלתי אפשריות, הפקרת החטופים, התנגדות לוועדת חקירה ממלכתית, התנגדות לבחירות מוקדמות כתוצאה ממחדל 7 באוקטובר, החלפת כל ראשי מערכות הביטחון כדי לקדם חוק השתמטות שיגן את הקואליציה שלו, פרשיות קטאר-גייט והדלפת המסמכים, ומעורבות אנשיו הקרובים ביותר תוך כדי מלחמה עם מדינה שתמכה בחמאס ומימנה את הטבח.

מדינת אויב. מורכבת אבל אויב.

נתניהו פשוט מתעלם. התקשורת מרכינה ראש וממשיכה לתת לו את הבמה לעיצוב תודעת ההמונים על המציאות המסוכנת.

הביקורות על דיווחי כלי התקשורת שלפני מלחמת יום הכיפורים עסקו בדיוק בנוהג הזה של הערצת הגנרלים וקבלת המידע ממקבלי ההחלטות כאילו היה תורה מסיני. ההכאה על חטא הגיעה מאוחר יותר, אחרי 2600 הרוגים. אבל מאז חלפו יותר מ 50 שנה ונדמה שבמקום התקשורת הפטריוטית והצייתנית של אז, צמחו כלי התקשורת החנפנים מטעם השלטון והאחרים הושתקו לחלוטין.

כך חזרנו לערב מלחמת יום הכיפורים עם חמאס וחזבאללה על הגדרות, לא צבאות סוריה ומצרים. השאלות שוב מופנות אל המודיעין לבדו. חליוה, מצדו, לפחות מודע לכך שהכשל הוא לא רק מצדו אלא כשל מנהיגותי ארוך שנים, עמוק, יסודי.

כך חזרנו לערב מלחמת יום הכיפורים עם חמאס וחזבאללה על הגדרות, לא צבאות סוריה ומצרים. השאלות שוב מופנות אל המודיעין לבדו. חליוה, מצדו, לפחות מודע לכך שהכשל הוא לא רק מצדו אלא כשל מנהיגותי עמוק

לצערנו זהו כשל שהאויב זיהה היטב, ואצלנו גם כלב השמירה של הדמוקרטיה והשלטון ישב במלונתו וציית למחסום ששם על פיו הקברניט העיוור.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
סגירת פרויקט צלצל פרויקט רייבן – מסמכים על מימון בחירות לליכוד (20 מיליון יורו) שלא הגיעו לחשבון היעד. פרויקט שכבר הכניס פולטיקאים אירופאים לכלא על שוחד קטארי מזוודות מזומנים קטאריות ... המשך קריאה

סגירת פרויקט צלצל

פרויקט רייבן – מסמכים על מימון בחירות לליכוד (20 מיליון יורו) שלא הגיעו לחשבון היעד. פרויקט שכבר הכניס פולטיקאים אירופאים לכלא על שוחד קטארי

מזוודות מזומנים קטאריות מעוקבות בדרך לרצועה

איך כל זה קשור לחשבונות העתק של הפסיכופת במגוון מקלטי מס/מקלטי הלבנת הון?
אזרח רגיל במדינת ישראל היה מוזמן על ידי רשויות המס כבר לפני 20 שנה להסביר איך שכיר בשירות הציבורי מגיל צעיר, מגיע לתיק נכסי נדלן/תיקי השקעות בסכומי עתק

מה שטוב לאל קפונה טוב לפסיכופת הארור

אם גנור שהוא בורג זניח במערך ההחלטות הביטחוניות קבל 5 מיליון יורו. שוחד. כמה קבל *ה*מחליט הבלעדי בנושאי רכש בטחוני?

'הוא לא קשור' זעק המנדלשיט במוצאי שבת שעתיים אחרי שראה שנפתחה קופסת הפנדורה – תיק 3000. לפני הזמנת העד הראשון, לפני עיון במסמך אחד
מנדלשיט הארור
קונסלירי של הפסיכופת אויב האומה
מאחד התיקים שמנעו משפט זריז והרשעה בשוחד בתיק 1000 כבר לפני 4 שנים

ארור המנדלשיט

בלי 'לכאורה'
לא היה אף משפט דיבה בנושאים שהוזכרו
כי בית המשפט ידרוש תשובות ל 11 השאלות ששר הבטחון בוגי יעלון העלה כבר לפני שנים, ועד היום מעלות אבק בפרקליטות

לפוסט המלא עוד 865 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 24 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.