JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אריה אגוזי: מחדל רחפני נפץ – עוד אחד בשורה ארוכה | זמן ישראל

מחדל רחפני נפץ - עוד אחד בשורה ארוכה

נשק שנתפס בהברחות רחפנים שסוכלו בגבול מצרים, נובמבר 2025 (צילום: דובר צה"ל)
דובר צה"ל
נשק שנתפס בהברחות רחפנים שסוכלו בגבול מצרים, נובמבר 2025

אחרי מחדל ה-7 באוקטובר, כל מחדל אחר נראה זניח. אבל זה לא כך. מאז האסון התגלו מחדלים שונים שגרמו לאובדן חיי אדם. מחדל רחפני הנפץ הוא האחרון שבהם (נכון לרגע כתיבת המילים האלה לפחות) וגם כאן מערכת הביטחון גילתה אוזלת יד וחוסר הבנה של האיום. 

האיום הזה נחשף לראשונה בממדים גדולים במלחמה באוקראינה, אבל במערכת הביטחון לא הבינו את חומרתו. וכך המחדל הזה פוגע כמעט מדי יום בחיילי צה"ל בלבנון וגם באזרחים המועסקים שם על ידי מערכת הביטחון.

ישראל מתקשה בהגנה מפני רחפני נפץ שחזבאללה משגר מלבנון בשל מאפיינים טכנולוגיים ייחודיים שלהם ולנוכח מחדלים בהיערכות מוקדמת. הרחפנים מונחים בסיב אופטי פיזי, מה שהופך אותם לעמידים בפני שיבוש אלקטרוני רגיל, והם פועלים בגובה נמוך ובשטח הררי שמקשה על זיהוי.

בנוסף למחדלי ההיערכות, מאפייניהם הטכנולוגיים של רחפני הנפץ, המונחים בסיב אופטי שהופך אותם לעמידים לשיבוש אלקטרוני רגיל, הגובה הנמוך והשטח ההררי בו הם פועלים – מקשים על זיהויים

רחפני הנפץ גם אלה מונחי הסיב האופטי וגם אלה שטסים ללא חיבור לסיב כזה – הם זולים (עלותם נמדדת במאות דולרים), פשוטים להרכבה ומהירים, עם טווח של 10-15 ק"מ.

אלה מהם שמחוברים לסיב אופטי נשלטים ישירות ללא תדרי רדיו. הם דומים לאלה שמשמשים במלחמת רוסיה-אוקראינה, אך צה"ל לא פיתח מענה ספציפי מראש. כתוצאה, הם חודרים לרצועת הביטחון בדרום לבנון ופוגעים בכוחות צה"ל, כולל הרג סמל עידן פוקס באפריל 2026.

במערכת הביטחון ידעו על האיום כבר לפני 3 שנים, אך הזניחו אותו עקב תקציבים מוגבלים, תיעדוף איומים אחרים וקיבעון תפיסתי. מערכות כמו כיפת ברזל או לייזר "אור איתן" מוגבלות בטווח ובניידות, ולא יעילות נגד רחפנים קטנים.

בשטח משתמשים ברשתות להגנה על כלי רכב, ירי כדורי ציד, רובים וכוונות חכמות, אך אלה פתרונות חלקיים בלבד.

מספר גדול של חברות ישראליות פיתחו אמצעים האמורים למנוע את פגיעה הרחפנים. נכחתי במספר רב של הדגמות ובהן בתנאי מעבדה הכול פעל נהדר, אך במציאות התוצאות עלובות.

הכישלון החל עוד כאשר חזבאללה שיגר מל"טים לעבר ישראל. הם טסים נמוך, קשה לגלות אותם באמצעים הקיימים וברוב המקרים הם הצליחו לחזור לצפון ישראל.

התוצאה ההזויה היא מסוקי קרב מדגם "אפאצ'י", שמבצעים מרדף אחרי מל"ט כזה בניסיון ליירט אותו באמצעות ירי מהתותח האוטומטי המותקן על המסוק.

מספר גדול של חברות ישראליות פיתחו אמצעים האמורים למנוע את פגיעה הרחפנים. נכחתי במספר רב של הדגמות ובהן בתנאי מעבדה הכול פעל נהדר, אך במציאות התוצאות עלובות

לפני מספר ימים נודע, כי ממדי המחדלים גדולים בהרבה – מספר חברות בישראל הציעו למערכת הביטחון פתרון משולב הכולל שימוש בסנסורים שונים ובאמצעי נגד שונים כפתרון לבעיה – אבל במערכת הביטחון האוזניים והראש היו אטומים.

יתכן שגם הפתרון הזה לא היה מייצר הגנה מרחפני הנפץ, כמו שגם מערכות ההגנה האווירית לא מספקות הגנה מלאה מפני טילים בליסטיים. אבל לדעת המומחים הפתרון הזה היה מקטין בצורה דרמטית את הפגיעה של רחפני הנפץ למיניהם וגם של המל"טים החמושים.

למה לא הקשיבו במערכת הביטחון? מאותה סיבה שהביאה למחסור גדול במיירטי "חץ", למחסור גדול בחימושים שונים, באיחור ענק בהזמנת מטוסי תדלוק חדשים לחיל האוויר, ולעוד מחדלים שלא ניתנים לפרסום.

קשה להבין איך בעיה שנפרסה מול עיני העולם באוקראינה לא הדליקה נורות ענק אדומות במערכת הביטחון. אבל זה קרה וזה עוד מחדל שצריך להיבדק. אבל בישראל כמו בישראל, גם אם בודקים ויש אשמים, איש לא משלם את המחיר.

אז אם  מישהו במערכת הביטחון קורא את הפוסט הזה, הוא צריך להתקשר בדחיפות לאותן חברות שהציעו פתרון טוב יותר, ולתקצב את הפיתוח שלן בצורה מיידית. זאת כיוון שרחפני הנפץ צפויים להופיע מחר גם ביהודה ושומרון.

לפני מספר ימים נודע, כי ממדי המחדל גדולים יותר – כמה חברות בישראל הציעו למערכת הביטחון פתרון משולב לבעיית הרחפנים, הכולל שימוש בסנסורים ובאמצעי נגד שונים – אך במערכת הביטחון הגיבו באטימות

אז עוד מחדל בשורה ארוכה ,וזאת במדינה שחיה מסבב לחימה לעוד אחד. קשה להבין את האטימות וחסר הראיה מעבר לקצה האף.

אריה אגוזי הוא כתב לענייני ביטחון. עבד בעבר בידיעות אחרונות. מתמחה בדיווח על טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות ועל האתגרים עימן צריכות טכנולוגיות להתמודד, בעיקר מול האיומים החדשים.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 582 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 1 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.